Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'50 bedrijven goed voor driekwart uitstoot van 's werelds grootste bedrijven'

  •  
17-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
rook.jpg
Grootste boosdoeners: Walmart, ExxonMobil, Bayer en Samsung
Vijftig van ’s werelds 500 grootste bedrijven zijn verantwoordelijk voor maar liefst 73 procent van de totale uitstoot van al die bedrijven. Bovendien doet de top-50 vrijwel niets aan hun klimaatdruk. Die steeg in de voorbije jaren, in tegenstelling tot de rest van de sector.
Jaarlijks stoten de vijfhonderd grootste bedrijven samen zo’n 3,6 miljoen ton broeikasgassen uit. Dat heeft PriceWaterhouseCoopers becijferd. Tien procent van die bedrijven is verantwoordelijk voor zo’n 73 procent van die uitstoot. De grootste boosdoeners: Walmart, ExxonMobil, Bayer en Samsung.
De grootste bedrijven hebben de afgelopen jaren hun best gedaan om de totale uitstoot te verkleinen. Met succes. De tien procent die verantwoordelijk is voor de meeste uitstoot, lukte het echter niet. Zij vergrootten hun klimaatafdruk sinds 2009 met 1,65 procent.
Uit het rapport van de Global 500 blijkt dat energiebedrijven de slechtste leerlingen van de klas zijn. Zij hebben al de grootste uitstoot van alle sectoren en doen het minste hun best om de gewoontes te veranderen. In het rapport staat dat het terugdringen van de uitstoot van de energiesector cruciaal is om de klimaatverandering te beperken:
Sinds 2009 is de uitstoot van de tien bedrijven met de grootste uitstoot gegroeid met 53 procent. De sector telt ook het grootste aantal bedrijven zonder doelstellingen om hun uitstoot te beperken (24 procent).
Het rapport van PricewaterhouseCoopers kon rekenen op bijdragen van 403 (81 procent) van de Global 500-bedrijven, aldus Trouw.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Herculaan
Herculaan17 sep. 2013 - 20:06

Dit lijkt me een aardige open deur die ingetrapt wordt. Ik kan mij bijvoorbeeld ook voorstellen dat vrachtwagenchauffeurs de meeste kilometers maken.

Dewik2011
Dewik201117 sep. 2013 - 20:06

Prima, grote bedrijven rapporteren meer uitstoot dan kleine bedrijven. Is het werkelijk ? Goh...mijn wereldbeeld wankelt. Wat moeten we met deze informatie van PWC ? Prachtig stukje non-informatie waar niemand wat mee kan doen en bovendien aan elkaar hangt van de veronderstellingen en vage data. Vaag omdat de bedrijven deze zelf aanleveren met methodieken die waarschijnlijk nauwelijks vergelijkbaar zijn en totaal niet controleerbaar. Ik heb er trouwens een groot probleem mee dat sommigen hieronder CO2 aanduiden als vervuiling. CO2 is geen vervuiling: het is een noodzakelijk gas , plantenvoedsel, zonder dit gas is alle leven op de planeet heel snel dood.

basOoms
basOoms17 sep. 2013 - 20:06

Allemaal ONMIDDELLIJK sluiten. Oh wacht, probleempje.

meijerlahn
meijerlahn17 sep. 2013 - 20:06

Natuurlijk staat Bayer er weer bij. Dit bedrijf houdt er sinds zijn oprichting tot en met nu al dubieuze praktijken op na.

JoopSchouten
JoopSchouten17 sep. 2013 - 20:06

Dit geeft meteen een duidelijk perspectief.: Al deze smeerpijpen boycotten tot ze deze vervuiling hebben aangepakt.

1 Reactie
BioMike
BioMike17 sep. 2013 - 20:06

"Al deze smeerpijpen boycotten" Makkelijker gezegd dan gedaan: Walmart: Niet actief in Nederland ExxonMobil; Niet actief in Nederland Bayer: Levert niet direct aan de consument (uitzonderingen daargelaten) Samsung: De enige van deze 4 waar boycotten iets van zou kunnen merken.