Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

50.000 verborgen werklozen ontbreken in deze grafiek

  •  
22-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
werkloosheid_300.png
Daling aantal werkenden bijna drie keer zo groot als stijging werklozen … Officiële cijfers bevatten geen deeltijd-ww'ers, zelfstandigen en studieverlengers
Dagblad De Pers rekent voor dat vele tienduizenden niet in de statistieken zijn terug te vinden. Het gaat om mensen die niet aan de officiële regels voor werkloosheid voldoen omdat ze geen ww-uitkering aanvragen of zich niet als werkzoekende inschrijven. Maar ze zijn wel slachtoffer van de crisis.
“Een zelfstandige is niet werkloos, hij heeft gewoon niets te doen”, zegt de vertegenwoordiger van ZZP Nederland, het infocentrum voor zelfstandigen. Ook andere groepen doen geen of niet direct een beroep op een uitkering. In september daalde het aantal werkenden met 11.000 terwijl het aantal werklozen met slechts 4.000 toenam. Het overgrote deel ‘verdween’ dus van de arbeidsmarkt. Zij worden de ‘ontmoedigden’ genoemd.
De onzichtbaarheid maakt dat de crisis veel harder toeslaat dan de officiële cijfers laten zien. Dagblad De Pers schat het aantal ‘verborgen werklozen’ op 50.000. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.