Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

400 kinderen in Nigeria sterven door illegale goudwinning

  •  
07-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
loodvergiftigingdoden.jpg
Ergste loodvergiftiging in de moderne geschiedenis ... Kindersterftecijfer in de regio loopt op naar 40 procent
In het noorden van Nigeria zijn zo’n 400 kinderen omgekomen door loodvergiftiging. Door de illegale goudwinning zijn in de staat Zamfara tientallen dorpen vergiftigd geraakt. Duizenden kinderen hebben direct medische hulp nodig, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van de ergste loodvergiftiging in de moderne geschiedenis. In zeven steden in de regio is het sterftecijfer onder kinderen opgelopen naar 40 procent. Op haar website heeft Human Rights Watch een speciale pagina aangemaakt om het onderwerp aan de kaak te stellen met de film ‘A heavy price’, gemaakt door Marcus Bleasdale.
In Zamfara zijn tal van ambachtelijke goudmijnen gevonden. Door ruwe mijnwerkzaamheden is er een grootschalige epidemie uitgebroken. Familieleden van de kinderen komen met lood op hun kleren van hun werk of bewerken zelfs de gouderts in de huiskamer. Ook komt het voor dat kinderen zelf in de mijnen werken.
Volgens Human Rights Watch is er zeker 3 miljoen euro nodig om het lood op te ruimen. De organisatie werd eind 2011 gealarmeerd over de loodvergiftiging in Zamfara. Het lood zit inmiddels in het voedsel en het water in het gebied. Gezondheidswerkers zeggen ook dat het aantal miskramen en gediagnostiseerde onvruchtbaarheid in het gebied door de loodvergiftiging komt.
Gezondheidsorganisaties uit Frankrijk en Amerika hebben inmiddels al 1.500 kinderen gered van acute loodvergiftiging. Wanneer niets aan de ziekte gedaan wordt, kunnen lichaamsfuncties uitvallen. Loodvergiftiging tast onder andere de organen en het zenuwstelsel aan. De schade aan de hersenen is blijvend en zorgt er voor dat kinderen voorgoed een intellectuele achterstand hebben omdat hersencellen beschadigd zijn.
In het noorden van Nigeria is kinderarbeid geen uitzondering terwijl het land zijn handtekening heeft gezet onder meerdere conventies die de rechten van het kind waarborgen. In Zamfara werken kinderen vanaf hun achtste levensjaar in de mijnsector. Ze worden diep in de mijn neergezet om met kwik goud uit het  erts winnen. Kinderarbeid in deze vorm wordt door Human Rights Watch betiteld als een van de ergste vormen van kinderarbeid. 
Bekijk de film en vindt meer informatie: A heavy price. Human Rights Watch: Nigeria: Child Lead Poisoning Crisis
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

TheoJ2
TheoJ27 feb. 2012 - 20:48

Het zijn toch weinig beschaafde lieden dat ze kinderen zo laten werken. Illegaal nog wel.

meijerlahn
meijerlahn7 feb. 2012 - 20:48

Afrika, het rijkste continent aan grondstoffen en de mensen sterven er als ratten.

JoopSchouten
JoopSchouten7 feb. 2012 - 20:48

Over een paar jaar zal dit aantal slachtoffertjes verveelvoudigd zijn. Ook in zilvermijnen. Dit omdat de vraag naar deze edelmetalen enorm stijgt. Klote 'geld'.

WillemJan2
WillemJan27 feb. 2012 - 20:48

400 x 1...

ockham
ockham7 feb. 2012 - 20:48

Bij het oplopen van goudprijs neemt men meer risico's. Ik dacht echter dat kwik de boosdoener was bij de primitieve goudwinning. Maar hoe oud piloten worden van de vliegtuigjes die landbouwgif verspreiden heb ik me ook al vaak afgevraagd. Verder kan niet elk land zich de luxe permitteren kolenmijnen te sluiten.

Dewik2011
Dewik20117 feb. 2012 - 20:48

Met 20 jaar afrika ervaring, incl Zamfara, wil ik het volgende opmerken: Afrika kan heel leuk zijn, maar het is een wreed continent. Een mensenleven is helemaal niets waard, ook niet van een kind. Afrikanen zijn bijzonder sociaal in hun eigen extended family of clan, maar daarbuiten vinden ze het vrij normaal om elkaar met machettes aan stukken te hakken. Lees het boek "Congo" maar eens. Ik werd 3 weken geleden weer eens daarmee geconfronteerd: er lag iemand op de weg (al dood?) en een auto reed daar gewoon over heen..met hoge snelheid. Zo'n 3 meter voor mijn ogen. Dat lichaam ligt er nu misschien nog, net als een pladgereden konijntje. In Zamfara is er ieder jaar een epedimie van mengingitus met honderden dode kinderen. Ieder jaar opnieuw. Er gaan 1.2 miljoen kinderen dood aan malaria, vooral in Afrika. Ieder jaar opnieuw. Een wreed continent.

ElChe
ElChe7 feb. 2012 - 20:48

Des duivels nog een baartje goud voor je verzameling.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil7 feb. 2012 - 20:48

Daar zat ik inderdaad ook aan te denken.