Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

40.000 handtekeningen voor EU-referendum

  •  
05-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-eu_vlag_300_01.jpg
Kamer nu gedwongen voorstel te behandelen ... Maurice de Hond peilt: 64% van de Nederlanders steunt het initiatief
40.000 Nederlanders hebben inmiddels de petitie van Burgerforum EU ondertekend waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen een einde te maken aan de overdracht van bevoegdheden aan de EU, en elk nieuw voorstel voor overdracht van bevoegdheden eerst in een referendum aan de Nederlandse bevolking voor te leggen.
Afgelopen zondag bleek uit een peiling van Maurice De Hond dat maar liefst 64% van de Nederlands bevolking dit voorstel steunt. Volgens de peiling wil zelfs 57% van de VVD achterban en 52% van de PvdA achterban het liefst een bindend referendum over dit onderwerp . Tevens bleek dat respectievelijk 72% en 65% procent van deze twee partijen überhaupt geen verdere overdracht van bevoegdheden aan Brussel wil.
Nu er 40.000 handtekeningen zijn verzameld moet de Kamer het verzoek in behandeling nemen. Dat betekent nog niet dat de Kamer er ook mee zal instemmen. Pepijn van Houwelingen, mede oprichter van Burgerforum EU:
We weten dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders het roerend met ons eens is. Als kamerlid moet je dan wel van zeer goeden huize komen om daar tegen in te durven gaan.
David Rietveld, pleitbezorger van een verbod op vuurwerk, plaatst op twitter  het aantal stemmen in context: Om even het geheugen op te frissen: 65.000 wilden debat over vuurwerkverbod. Is er niet gekomen.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

BertF2
BertF25 mrt. 2013 - 17:09

De VVD moet niets van referenda hebben. De PvdA voorlopig even ook niet. En als het onvermijdelijk is, kan de uitslag van het referendum nog altijd worden genegeerd. Natuurlijk is dat vervelend. Maar voor de PvdA is zoiets niet minder dan rampzalig. En ook zo blijkt maar weer, dat elk nadeel z'n voordeel heb.

ikbenhork
ikbenhork5 mrt. 2013 - 17:09

Er staat een leugentje op de website van het burgerforum, waarnaar het artikel hierboven verwijst. Op die site staat : "In 2005 stemde ruim 61% van de Nederlandse bevolking tegen de Europese Grondwet" De opkomst voor het referendum van 2005 was 63 % van de stemgerechtigde bevolking. Als 61 % van de bevolking tegen gestemd had, dan was de uitslag 96 procent "tegen" geweest (61 / 63 ). De waarheid is dat 38 % van de bevolking tegen de grondwet stemde: 63 procent is gaan stemmen, en 61 procent daarvan stemde tegen. De opstelling van de referendumvraag is wel slim. Er is niet een vraag, maar er zijn er twee. Punt één is dat "sluipende" overdracht van bevoegdheden aan de EU moet stoppen. Wie kan daar nou tegen zijn . Punt twee is de eis voor een apart referendum voor iedere (niet-sluipende) overdracht. Als je niet voor punt een en twee afzonderlijk kan stemmen, dan is een stem tegen punt twee direct een stem tegen punt een.

Bakoe
Bakoe5 mrt. 2013 - 17:09

Ai ai ai, wat nu. 2 wegen staan er open: Allereerst de prachtige dooddoener dat het volk zulke complexe zaken nooit kan doorzien, en dat daarom een referendum niet wenselijk is. Ten tweede, wij hebben een referendum niet in ons verkiezingsprogramma staan, en dus moet de bevolking de volgende keer op een partij stemmen die dat wel heeft. Zo werkt democratie :-) Voorlopig zijn er geen verkiezingen, dus hopelijk is ook dit volgend jaar weer vergeten.

MichelReiziger
MichelReiziger5 mrt. 2013 - 17:09

Ik denk dat de meeste Nederlanders wel van mening zijn dat uitgebreide Europese samenwerking een prima idee is. Maar Europa is geen 1. Niet cultureel, niet sociaal/economisch. Dat is ook helemaal niet nodig voor vrede en (economische) stabiliteit. De creatie van een Europese superstaat en de manier waarop is een gevaarlijke ontwikkeling en alleen weggelegd voor een aantal Euroscisten die op basis van populisme, valse sentimenten, bangmakerij "hun" droom werkelijkheid proberen te maken. Met de creatie van de Euro hebben ze tevens Europa in een positie gebracht waar bijna geen terugweg meer mogelijk is. Slim gespeeld via de nationale politiek en bevolking die zelf amper kan bevatten hoe Euro"pa" werkelijk in elkaar steekt en wat voor risico's aan de huidige Euro"pa" constructie zitten. Europese politici wijzen naar nationale politici en nationale naar Europese zo verdeel je je veranwoordelijkheid tot een onduidelijke klucht, waar als de Europeaan iets van zegt het wordt afgedaan dat hij/zij geen kennis heeft hoe Europa in elkaar steekt. Of daar via referenda verschil in komt ligt aan de politiek zelf. Duidelijkheid, eerlijkheid en belang aantonen...zal voor veel politici niet makkelijk zijn.

JongLinks
JongLinks5 mrt. 2013 - 17:09

Ga lekker stemmen jongens, hopelijk komt er een een stukje land voor alle anti-Europeanen. Gaan we eens kijken wie het beter krijgt. Veel succes met genieten van de regelloosheid zonder enige vorm van welvaart.

insignia
insignia5 mrt. 2013 - 17:09

Kijk dat is nu het nare aan de democratie, geef je je mening dan kan je gelijk ophoepelen (s b). Ik vind dat de volksstemming moet gaan over meer of minder Europa, dwz EU of Europese Gemeenschap al dan niet met Euro. Nee zo'n instelling als (s b) helpt echt niet.

MichelReiziger
MichelReiziger5 mrt. 2013 - 17:09

@s b, di 05 maart 2013 20:31 Als u niet snapt wat de reden is van het referendum, geef dan ook geen commentaar. Ik denk dat de meeste ondertekenaars meer met Europa hebben dan u.

MichelReiziger
MichelReiziger5 mrt. 2013 - 17:09

***Joop Schouten, di 05 maart 2013 19:13 Mooi. Ik ben benieuwd hoe politici zich hier onderuit willen gaan glibberen.*** Mogelijk dat ze gaan aangeven dat de huidige moeilijke tijd waar EUropa zich in bevind, het geen goed idee is om een referendum te houden, dat dit juist het democratiserings proces tegen werkt....of iets in die trant.

JanVG2
JanVG25 mrt. 2013 - 17:09

Ja of nee tegen wat. al in de reacties zie je de verschillende gedachten over Europa. We gaan dus voortdurend ergens `Nee' tegen zeggen, maar voor `Ja' voor een optie is er nooit ... Dat is namelijk het kenmerk van referenda - onder de noemer Nee valt een heel breed scala van meningen, onder ja maar één. Om maar weer eens een oude koe uit de sloot te halen .. Laat Nederland kiezen ja of nee Bohemian Rhapsodie is de meest geliefde popsong .. en de meerderheid zegt NEE ...maar op het moment dat iedereen zijn favoriet mag kiezen (dus geen ja/ nee-vraag) dan kiest een overduidelijk grootste groep voor Queen! Vervang Queen door Europa en opeens blijkt een referendum niet echt aan te geven wat Nederland met Europa wil, enkel dat elke optie geen 50% achter zich krijgt. Ergo, we gaan de komende 100 jaar niets doen! Daar zullen we vast VEEEEEELLLLLLLL beter van worden ... (NB: Groningen heeft een paar referenda gehouden en er was altijd een meerderheid voor NEE totdat B&W slim werden en de vraag veranderden in "u mag kiezen tussen optie A, B en C", maar elke optie is wel dat we beleid maken, dat we de situatie veranderen, geen NEE-stem op het stembiljet. Dat heeft tenminste nog iets opgeleverd .. PS: al de politici geen moed hebben en hun oren alleen maar te luisteren gaan leggen naar referenda van het type ja/nee, kunnen we over 20 jaar naar China gaan om om ontwikkelingshulp voor ons te vragen ...

rbakels
rbakels5 mrt. 2013 - 17:09

Dit betekent dat het uitermate droevig is gesteld met de democratie in Nederland. Maar niet omdat de voorstanders van een referendum ons kabinet tot de orde willen roepen en geen vertrouwen hebben dat het Parlement dat zal doen, maar omdat deze mensen blijkbaar niet begrijpen hoe de vork in de steel zit, en geloof hechten aan opruiende praatjes van giftige populisten. Het wordt trouwens steeds duidelijker dat de drijvende krachten achter dit referendum gelieerd zijn aan het bankwezen, dat vreest voor beter Europees toezicht en de EU dus wil verzwakken om ongestoord door te kunnen gaan met hun graaierij en hun ontwrichtende gespeculeer. Het lijkt allemaal griezelig veel op de situatie in Duitsland in de jaren '20, toen de zaken in dat land ook helemaal uit de hand liepen doordat er veel te veel politieke partijen waren en er ook voortdurend enorme verschuivingen waren in het electoraat. Zoals Van Ginkel al zegt: ja of nee tegen wat? Tegen "meer macht naar Brussel"? Dan moet eerst duidelijk worden wat werkelijk de macht is van "Brussel". Zoals Van Rompuy laatst fijntjes opmerkte hebben de Regeringsleiders het in Brussel zelf voor het zeggen, en drukken ze daar noodzakelijke maar impopulaire maatregelen door, om achteraf "Brussel" de schuld te geven en hun handen in onschuld te wassen.

Sternenstaub
Sternenstaub5 mrt. 2013 - 17:09

En dan gaat de huidige overheid alle middelen die tot haar beschikking staan in de strijd gooien, wat immaterieel een wagonlading bangmakerij en nog meer demagogie inhoudt, een lading valse ideologie en brute leugens die materieel nota bene gesubsidieerd wordt door de bevolking zelf, om het gevreesde "nee" van de bevolking tegen Brussel, en daarmee ook tegen het huidige binnenlandse wan- en ramkoersbeleid, nota bene te veranderen in het "ja" dat de huidige overheid wil. Ik zeg met nadruk "huidige", want zij die ons land in deze dagen in de uitverkoop menen te moeten gooien, wat in feite ongrondwettelijk is, zullen onvermijdelijk op een dag alle vertrouwen van de bevolking, en dus de verkiezingen gaan verliezen, en die dag zal heugelijk zijn voor mensen die geloven in een soevereine democratische rechtsstaat met de naam Nederland.

lembeck
lembeck5 mrt. 2013 - 17:09

Sympathiek idee, maar referenda in ons land werken niet. Gisteravond keek ik naar Altijd Wat en die hadden het over referenda: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1329926 Leerzaak stukje.

koos3
koos35 mrt. 2013 - 17:09

"Maurice de Hond peilt: 64% van de Nederlanders steunt het initiatief" Maurice de Hond bleek bij de laatste en de voorlaatste verkiezingen er tientallen procenten naast te zitten. Ook verkiezingen daarvoor was dit het geval, maar die zullen minder in het geheugen zitten. Om dan Maurice de Hond zijn peilingen als argument in te zetten voor een politieke beslissing is wel erg armoedig, en geeft aan hoezeer harde argumenten ontbreken.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2013 - 17:09

Thilo Sarrazin schrijft in z'n boek 'Europa braucht den Euro nicht' (Europa heeft de euro niet nodig), dat politici meer loyaliteit hebben t.o.v. Brussel dan ten opzichte van hun eigen bevolking.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman25 mrt. 2013 - 17:09

Het mandaat voor overdracht van (welke?) bevoegdheden is via de legale weg (verkiezingen) verstrekt aan de partijen die de grootste werden en daarom samen regeren. Partijen maakten er geen geheim van dat ze voor de EU zijn. Nu wil de burger (?) dat weer veranderen. Conclusie: de kiezer weet niet wat ie wil. Op een herhaling van het vorige referendum ( bent u ook zo boos op Balkenende?) zit ik in elk geval echt niet te wachten.

JoopSchouten
JoopSchouten5 mrt. 2013 - 17:09

Mooi. Ik ben benieuwd hoe politici zich hier onderuit willen gaan glibberen.

1 Reactie
bruces
bruces5 mrt. 2013 - 17:09

Een referendum met 50 vragen.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2013 - 17:09

Vorige keer zei 64% nee tegen Europa. Deze keer, na G'land, Cyprus, Portugal, Spanje en Ierland, buitensporige beloningen van Europarlementariërs en nog wat zaken en banken enz.., schat ik de kans op een NEE op 84 %.

1 Reactie
toshiba
toshiba5 mrt. 2013 - 17:09

64% zei geen Nee tegen Europa, maar tegen het toen voorliggende grondwettelijk verdrag van Europa. Dat grondwettelijk verdrag was feitelijk niet veel meer dan een consolidatie van allerlei losse verdragen. Daarnaast zorgde het voor significant meer invloed van het Europees parlement, dat gretig en goed gebruik maakte van haar macht, door merkwaardige verdragen met de VS[ACTA] tegen te houden. Het burgerforum probeert nu op dezelfde manier Europa te versmallen tot een Ja / Nee vraag, terwijl Europa te divers is om daar zomaarJa/ Nee tegen te roepen. Samsom had in die zin wel gelijk dat een referendum over Europa wel de goede vragen moet behelsen en niet alleen vragen die sentimenten uitlokt zoals het burgerforum nu doet.