Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

NPO-zenderbaas belooft: ‘binnen half jaar vrouwelijke DJ op primetime 3FM’

  •  
27-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
NRC Handelsblad publiceerde dinsdag een interview met 3FM-DJ Roosmarijn Reijmer, waarin zij het aantal vrouwelijke DJ’s op de Nederlandse radio hekelt. In dat interview pleit zij niet alleen voor meer vrouwelijke DJ’s, maar ook voor meer vrouwelijke DJ’s op primetime, en meer muziek gemaakt door vrouwen. NPO-zenderbaas Jurre Bosman belooft nu in een reactie op die oproep dat 3FM binnen een half jaar een vrouwelijke DJ zal krijgen, op primetime.
Het liefst ziet Reijmer ook dat er dit jaar ook een vrouw in het Glazen Huis van 3FM’s Serious Request komt, maar dat gaat volgens Bosman waarschijnlijk nog niet lukken.
Reijmer werkt sinds 2011 als DJ bij 3voor12 Radio op 3FM. In het openhartige interview vertelt ze hoe ze zich jarenlang probeerde te gedragen als ‘one of the guys’. In NRC zegt ze:
"Het betekende dat ik een hoop foute grappen moest doorstaan. Over vrouwen ‘volyoghurren’ enzo. Ik had mezelf erop getraind die grappen te negeren, en ze zeiden tegen me: ach jij telt niet, jij bent toch een van de mannen. Pas onlangs besefte ik: nee, dat ben ik helemaal niet."

Meer over:

radio, feminisme, nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Yochnahan
Yochnahan30 jun. 2017 - 12:04

3 FM is als zender qua aandeel zo ongeveer stervende, dus kan de zendercoördinator best beslissen om een vrouw op prime time te programmeren. Who cares? In ieder geval niet de luisteraar, want die zit al lang ergens anders. Over het Glazen Huis, waarom niet drie vrouwellijke DJ's? En laten we dan als ook dit evenement inzakt het geld toch vooral besteden aan de opleiding van vrouwelijke DJ's, want het zou eens ook over wat belangrijks kunnen gaan.

Brenda Glooriks
Brenda Glooriks28 jun. 2017 - 16:16

Schaf eerst al die eindeloze muziek op radio 1 maar eens af en laat de presentatoren weer met een normaal tempo spreken dat zou de wereld een stukje mooier (en minder neurotisch) maken.

1 Reactie
Poezenmens
Poezenmens28 jun. 2017 - 19:57

+1

Karingin
Karingin28 jun. 2017 - 15:51

Tja, hoe lullig het ook klinkt, ik vind een mannenstem prettiger om naar te luisteren. Maar ik luister meestal Sky, heb je helemaal geen gelul aan je kop, wel zo prettig.

Jan Vries2
Jan Vries228 jun. 2017 - 12:42

Onzinnige symboolpolitiek. Is dit iets waardoor we een betere wereld krijgen... Ik herinner me trouwens Tineke de Nooy en Hanneke Kappen; van de VARA ook trouwens. Dus we hebben ze wel gehad hoor!. Ons Staatshoofd was nota bene ruim een eeuw lang een vrouw. We hoeven ons heus niet te schamen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin28 jun. 2017 - 10:45

Hilversum 3 was in de jaren zeventig, tachtig, en negentig onze nationale popzender. Overdag de hits (die vaak heel aardig waren), in de avond kwaliteitsmuziek. De VPRO was met afstand de beste omroep, maar VARA, NCRV, KRO, en ook de TROS deden heel aardig mee. De presentatie was kalm en vakkundig, door mensen in hun eentje. Geen lachknoppen, geen stupide dialogen, niet eens die dwangmatige ziekte om aldoor 'leuk' te moeten zijn. Geen opdringerige reclame. Namen? 'Jumping' Jan Donkers, Rik Zaal, Wim Noordhoek, Roel Bentz van den Berg, Martijn Stoffer, Bert van de Kamp (de RoBeMa's), Lotje IJzermans, Fons Dellen (Nozems à GoGo), Vincent van Engelen, Hugo van Gelderen, en natuurlijk de onvergetelijke en beste MC aller tijden: Cor Galis. Aan hen heb ik vrijwel mijn hele verzameling LP's en CD's te danken. Dat wat zich nu 3FM noemt, dat vind ik afschuwelijk. Niet om aan te horen. Ernstig gecomprimeerd geluid ('brickwalling', voor de autorijders en de bouwvakkers, denk ik); en neurotische, veel te snelle presentatie. Word ik ouder? Ja. Ligt mijn oordeel daaraan? Nee. De verslechteringen zijn zó immens, dat iemand van 17, van nu, zou diegene enkele dagen kunnen luisteren naar radio uit die tijd, ademloos zijn van verwondering over datgene wat er toen mogelijk was. Het gaat om hartstocht, kennis van zaken, goede smaak, en vooral: het besef dat jij als DJ niet de ster bent. De sterren, dat zijn de musici, en dat zijn de luisteraars, die je iets moois wil meegeven. (Ja mensen: alle presentatoren die ik noemde, die kregen bescheiden betaald voor hun werk. Die spreekstalmeesters van nu, die krijgen veel te veel voor kortademig geratel. Liefdewerk is iets anders als dat wat onze celebrity-DJ's doen.)

2 Reacties
Ch0caholic
Ch0caholic28 jun. 2017 - 13:20

Ach, in uw jeugd klaagden de volwassenen ook over die losgeslagen Beatles met dat opgewassen lange haar, om nog maar te zwijgen van het morele verval wat Elvis Presley op het podium liet zien, met zijn swingende pelvis. Als u de jeugd en de smaak van de jeugd niet meer kan volgen ligt dat echt niet aan hen. Laat die jeugd lekker zelf bepalen wat zij graag willen horen, genoeg aanbod met de internet radio van tegenwoordig.

Cliff Clavin
Cliff Clavin28 jun. 2017 - 15:23

@ ChOcaholic - ik ben het fundamenteel met je oneens. Het is helemaal niet toevallig dat 'de jeugd van tegenwoordig' een grote belangstelling aan de dag legt voor de klassiek geworden pop- en rockmuziek van tientallen jaren geleden. Dat was bijvoorbeeld in de jaren zeventig niet het geval, afgezien van kleine groepen liefhebbers die er echt studie van maakten. Alles is tegenwoordig heel erg gestroomlijnd, middelmatig, 'slick', gladgepoetst. Vaak is het heel saaie MOR, of een opzichtige imitatie van oudere muziek (Pharell Williams doet Curtis Mayfield na, maar niet goed), of is het gewoon een slimme recombinatie van oude stijlen (dus te ontbinden in factoren). En we zuchten al zo'n dertig jaren onder het gedrocht dat 'dance/rave/house/techno/hardcore' heet, dat geen enkele ontwikkeling kent, en zich bedient van diefstal van andermans invallen. Het is beslist geen toeval dat in deze onmuziek de DJ de ster is. De topverdiener. Van mij mag dat allemaal, hoor, als ik er maar niet naar hoef te luisteren. Onze sameleving is op haar retour. Ik weet niet wat ervoor in de plaats zal komen, ik hoop maar dat het iets fris, vitaals, en hoopvols is. Wij verdienen domweg geen mooie popmuziek, dat is het.

Ch0caholic
Ch0caholic28 jun. 2017 - 6:51

Als muziekliefhebber pleit ik voor meer goede muziek, ongeacht wie het maakt. Wat is beter, een beginnende band/zanger(-es) steunen die een eigen geluid laat horen of de zoveelste Nicky Minay of Ariana Grande die bekend is geworden door middelmatige muziek maar sexuele/pornofrafische uitstraling, maar door feministen wordt fezien als powervrouw?

Harba Lorifa
Harba Lorifa28 jun. 2017 - 6:24

Lekker hoor. Zit je daar als vrouw, weet je nog niet of je voor je capaciteiten bent gekozen of vanwege je sexe.

omaoeverloos
omaoeverloos28 jun. 2017 - 6:23

Hieruit blijkt maar weer at 3fm net zo vrouwonvriendelijk is als geenstijl.

2 Reacties
Harba Lorifa
Harba Lorifa28 jun. 2017 - 11:10

Maar oma. 3fm is toch niet rechts?

Brenda Glooriks
Brenda Glooriks28 jun. 2017 - 15:09

Mannen met snorren, dat is pas vrouwonvriendelijk!

Zephyr2
Zephyr228 jun. 2017 - 5:54

Chef gemeentereiniging belooft: volgend jaar 50% van vuilnismannen vrouw.

3 Reacties
Von Frikschoten
Von Frikschoten28 jun. 2017 - 9:50

Ja, daar hoor je de deugmensen nooit over. Over steigerbouwers en betonvlechters maar niet te spreken. En het onderwijs op de basisschool is dan weer een vrouwenbastion. Wordt doodgezwegen. Had trouwens liever gehoord dat ze de salarissen zouden maximeren. Heb begrepen dat ene Giel een paar ton opstrijkt met praatjes aan elkaar praten.

Von Frikschoten
Von Frikschoten28 jun. 2017 - 11:17

praatjes = plaatjes

Karingin
Karingin28 jun. 2017 - 15:48

Steigerbouwer is nix voor mij, ik heb hoogtevrees. Maar vuilnisvrouw lijkt me helemaal niet vervelend, en als je geen opleiding hebt verdient het ook nog best aardig. Ik heb vroeger ook kantoren schoongemaakt, vrij ranzig en hard werken, lijkt me niet veel anders dan vuilnis ophalen (tegenwoordig volgens mij trouwens grotendeels geautomatiseerd, dus fysiek misschien zelfs minder zwaar). Maar vrouwen zijn vaak of goed opgeleid, of jong moeder... Dat het onderwijs een vrouwenbastion is wordt helemaal niet doodgezwegen, er was pas nog een speciale dag voor meesters in het LO. Daar is aandacht voor en discussie over.

Perezoso
Perezoso27 jun. 2017 - 22:21

´volyoghurren´? Is dat soort taal daar gebruikelijk? Dan kan de subsidiekraan voor 3FM wat mij betreft meteen dicht.

paardje2
paardje227 jun. 2017 - 19:50

Nou, de kijk- er luistercijfers zullen uitwijzen of deze persoon een goede DJ is voor primetime radio.