Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

39 medicijnen uit de handel gehaald

  •  
23-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
meds300.jpg
O.a. antidepressiva, bloeddrukverlagers en antibiotica door meer dan 150.000 Nederlanders geslikt blijken onvoldoende getest
Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schorst de handelsvergunningen van dertien medicijnen die worden verkocht onder verschillende merken. Het bedrijf dat de medicijnen moest onderzoeken, GVK Biosciences, heeft dat niet volgens de regels gedaan. Hierdoor zijn de in totaal 39 medicijnen niet betrouwbaar.
Er kan bijvoorbeeld meer of minder van de werkzame stof in de medicijnen zitten dan op de verpakking staat, legt Hans Feenstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis in Groningen, uit in Nieuwsuur. Er is volgens hem geen gevaar voor de volksgezondheid. Waarschijnlijker is dat de testresultaten van de onderzoeken naar de medicijnen zijn gemanipuleerd.
RTEmagicC_feenstra300.jpg
Volgens Feenstra gaat het om medicijnen die allemaal geen patent meer hebben en dus goedkoop geproduceerd kunnen worden. De verzekeraars kopen medicijnen goedkoop in, maar toetsen niet op kwaliteit. Het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg moeten dat doen, maar volgens Feenstra is een beter samenwerking tussen de drie partijen van belang om dit soort zaken te voorkomen.
Vergoed Tenzij de fabrikanten van de medicijnen in beroep gaan, stopt de levering van de medicijnen vanuit de groothandel aan de apotheek over enkele weken. Twee geneesmiddelen tegen epilepsie blijven voorlopig beschikbaar, omdat er weinig alternatieven zijn en overstappen ook erg ingrijpend is voor de gebruikers, meldt het CBG.
Vervangende geneesmiddelen zullen door de zorgverzekeraars volledig worden vergoed. Zij vergoeden alleen door het CBG geregistreerde medicijnen. Bekijk de lijst met medicijnen hier
Cc-foto: Pleuntje

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

KnarroBult
KnarroBult23 jan. 2015 - 23:56

"Volgens Feenstra gaat het om medicijnen die allemaal geen patent meer hebben en dus goedkoop geproduceerd kunnen worden." Dat goedkoop geproduceerd kunnen worden was toch juist een droom van de "wijze" mannen, die ons huidige zorgstelsel verzonnen hebben, of vergis ik mij daarin?

KnarroBult
KnarroBult23 jan. 2015 - 23:56

Van het CBG mag echter wel verwacht worden, dat ze de onderzoeksbedrijven nauwer in de gaten houden. Achteraf 39 medicijnen uit de handel halen, spreekt helaas boekdelen over de kwaliteit van het toezicht, ben ik bang...

JanB2
JanB223 jan. 2015 - 23:56

Verantwoordelijken oppakken, preferentiebeleid herzien!

[verwijderd]
[verwijderd]23 jan. 2015 - 23:56

"Er kan bijvoorbeeld meer of minder van de werkzame stof in de medicijnen zitten dan op de verpakking staat, legt Hans Feenstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis in Groningen, uit in Nieuwsuur." Als ze iemand van het CBG hadden gevraagd in plaats van een willekeurige ziekenhuisdirecteur hadden ze een betere uitleg gekregen. Die stond namelijk wel in het oorspronkelijke persbericht: "Het bedrijf dat hiervoor de onderzoeken met proefpersonen moest doen, GVK Biosciences, heeft dat niet volgens de regels gedaan. Het gaat er vooral om dat hierdoor het vertrouwen in het bedrijf is geschaad, met de medicijnen zelf is voor zover bekend niks mis. Als de fabrikanten niet in beroep gaan, stopt de levering vanuit de groothandel aan de apotheek over een paar weken, aldus het CBG." Met de doses werkzame stof heeft het dus niets te maken.

1 Reactie
JanB2
JanB223 jan. 2015 - 23:56

Wellicht vermoed deze man vanuit zijn positie meer dan het CBG wil of kan hardmaken.

Rootman
Rootman23 jan. 2015 - 23:56

Zaak om hier uiterst kritisch naar te kijken. De CBG behandelt de belangen van big pharma en van patientenorganisaties. http://www.joopbouma.nl/de-farmaceutische-industrie-zit-aan-tafel-bij-geneesmiddelautoriteit/ Patientenorganisaties, die vaak zwaar gesteund worden door big pharma. Opnieuw een aanval op generieke medicijnen, die uit de patentregeling zijn.

1 Reactie
JanB2
JanB223 jan. 2015 - 23:56

Opnieuw een aanval op generieke medicijnen Generieke medicijnen deugen dan ook vaak niet. In de praktijk van mijn huisarts heeft een vrouw onlangs 2 dagen op intensive-care gelegen na het slikken van een generiek medicijn met dubieuze vulstoffen. En ik ken meerdere verhalen van complicatie's bij gebruik van generieke geneesmiddelen. Die rotzooi wordt dan ook vaak in landen als India geproduceerd.