Joop

350 wetenschappers steunen klimaatspijbelaars in open brief

  •  
07-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
800px-School_strike_for_Climate_Brussels_24_January_2019
Donderdag is de dag dat scholieren staken voor het klimaat en in Den Haag actievoeren voor een beter klimaatakkoord van het kabinet. Met die actie hebben ze in elk geval de steun van zo’n 350 wetenschappers en hoogleraren van universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Die steun komt in de vorm van een open brief, gepubliceerd door ander andere Trouw ,  waarin zij duidelijk maken dat er geen sprake is van ‘gedram’, zoals populisten graag vertellen, maar dat het gaat om ‘wetenschappelijke feiten’.
In de brief staat onder meer dat de CO2-uitstoot nog altijd toeneemt, terwijl uit alle onderzoeken blijkt dat hoe langer het duurt voor uitstoot wordt teruggebracht, hoe lastiger het wordt om de opwarming van de aarde onder de afgesproken 2 graden te houden. Daarnaast schrijven ze dat de huidige maatregelen die wereldwijd worden genomen onvoldoende zijn om de klimaatdoelen te halen.
Die maximaal 2 graden opwarming is cruciaal. Daarboven is de kans groot dat de opwarming van de aarde zichzelf zal gaan versterken, oftewel: ‘Een soort sneeuwbaleffect waardoor het nog warmer wordt.’ Ook vegen de wetenschappers de vloer aan met de redenatie om geen maatregelen te nemen omdat die te duur zouden zijn: ‘Klimaatmaatregelen zijn economische gezien voordeliger dan de kosten van klimaateffecten en adaptatie (aanpassen, red) aan klimaatverandering.’ De wetenschappers pleiten in hun bief ook voor een CO2-belasting voor bedrijven. De opbrengst zou vervolgens gebruikt kunnen worden om de lasten voor burgers te verlagen.
cc-foto: Bence Damokos, klimaatstaking in Brussel 24 januari
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

ton14024
ton140247 feb. 2019 - 15:59

Van 15 promille wordt ik niet vrolijk.

2 Reacties
Stheno
Stheno7 feb. 2019 - 19:03

35 promille. Dat is de NL bijdrage aan wereldwijde CO2. Niet slecht toch voor ons 18 miljoentjes en een top 20 wereldeconomie, waarin NL ook nog een hoop CO2 verwerking namens het buitenland/achterland doet. Dat doen andere landen ons bij lange na niet na. Anders gezegd: stel dat NL morgen geheel onder water komt(18 miljoen doden). De wereldbevolking zal binnen 3 maanden met dit aantal gegroeid zijn. En de vervangende industrie zal in de buitenlanden een forse hvh CO2 meer uitstoten dan wat NL doet/deed. Tel uit je winst als klimaatsalafist.

ton14024
ton140249 feb. 2019 - 15:26

2 promille is onze bijdrage aan de wereldbevolking.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 feb. 2019 - 15:10

Ik zie de protesten van de jongeren vooral als een manier om ons te vragen vast te houden aan het streven dit allemaal op te lossen. Voor hen. Dat recht hebben ze en het is denk ik de eerste keer in de geschiedenis dat zoiets gebeurt. Laten we ons daar op focussen en niet op Playstations, hamburgers en andere irrelevante zaken. Ik heb het idee dat de klagers en een deel van de politiek een belangrijke stap in het proces overslaan, ze zijn al bezig met warmtepompen, auto's, vliegreizen en hamburgers en allerlei wilde berekeningen terwijl er helemaal nog geen consensus is. Er is geen plan van aanpak, er zijn alleen wilde geruchten. De enquête uitslagen van de verschillende peilers laten dat ook zien, de resultaten lopen uiteen, eenvandaag bedient zijn eigen doelgroep door te suggereren dat er weerstand is, Peter Kanne doet zijn stinkende best om de mening van de middenklasse te verworden. Het zijn allemaal deelbelangen terwijl we het algemene belang moeten onderstrepen. Het algemene belang kun je vatten in een vraag: willen we onze toekomst en die van onze kinderen veilig stellen? En geen ja maar, geen geduik of excuses, alleen die vraag. Dat er twijfel is aan de ernst van de zaak doet er niet toe, het gaat er om of we het risico willen lopen om die toekomst op het spel te zetten. Of dat we bereid zijn in te zetten op een toekomst om - in meerdere stappen - een begin te maken met afschaffen van onze slechte gewoonten. Willen we dat dan gaan we ervoor en kunnen we gaan rekenen en schuiven en proberen. Niet andersom. Want de idiote berekeningen die de tegenstanders ons onder de neus schuiven vertellen feitelijk alleen dat zij een prijskaartje hangen aan onze toekomst. Net als verzekeraars doen als het gaat om het genezen van ziekten. Als het te duur is gaan de klimaat sceptici liever lallend ten onder. Na hun de zondvloed. Letterlijk. Ga eens na wat we er mee kunnen winnen. We hebben iets dat ons allemaal bindt, niet alleen in Nederland maar internationaal. Zie het als een aanval van buitenaards leven. Niet alleen moeten we op zoek naar technologieën en innovaties om het monster te verslaan, we doen het met maar een doel, onze toekomst en die van de aarde veilig te stellen.

2 Reacties
Peterrr2
Peterrr27 feb. 2019 - 17:10

Martin, heel mooi gesproken! Ik sta helemaal achter jouw betoog.

phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 20:45

Op zich ben ik het met u eens, maar er is natuurlijk een beperkte hoeveelheid geld beschikbaar. We moeten het ergens weghalen en dus zullen we de kosten ook moeten kunnen verantwoorden. Het is derhalve belangrijk dat we zo spoedig mogelijk boven tafel krijgen wat de beste besteding van de beschikbare middelen is en die zou best wel eens in het buitenland kunnen liggen. Mogelijk dat we in plaats van in waterpompen in Nederland met hetzelfde geld meer kunnen bereiken door bijvoorbeeld te investeren in schonere energie in Polen.

phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 12:14

Ik moest wel weer lachen om de foto's. Eerst de protestborden (waar die na afloop zijn gebleven is me nog niet helemaal duidelijk; na de vorige demonstraties lagen ze op straat naast de vuilnisbakken) tegen het eten van vlees en vervolgens de lange wachtrijen bij de McDonalds. :)

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr27 feb. 2019 - 14:06

Allemaal in de rij voor de 'veggieburger' ;-)

H.Witte
H.Witte7 feb. 2019 - 11:37

Daar behoeft geen argument. De leefbaarheid op deze aarde overstijgt werkelijk alles. Klagen over een dag niet naar school gaan is in dat verband te belachelijk voor woorden. Je kan niet eens zeggen dat het niet in verhouding staat, die verhouding is er niet eens.

11 Reacties
phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 12:03

Hoeveel dagen niet naar school gaan staat naar uw mening dan in verhouding? Hoe staat het in verhouding met een dag niet achter je PS4 of iPad spelletjes spelen? Waarom kunnen demonstraties niet in eigen tijd gehouden worden in plaats van tijd weg te nemen uit het toch al veel te drukke lesprogramma? Bijna iedereen vindt klimaat belangrijk, maar bijna niemand is bereid daar echt offers voor te brengen. De rekening moet bijna altijd bij iemand anders komen te liggen.

Jansen7
Jansen77 feb. 2019 - 12:41

@phulshof: goed gezegd. Eigenlijk laten die kids (en hun ouders, en hun gedoogleraren) precies zien waar het klimaatprobleem hem in zit. Zelfs de toekomstige generatie wil liever een schooldag eraan opofferen dan een zaterdag. Het hele klimaatprobleem in één dag samengevat.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 feb. 2019 - 13:11

@ Henk Witte (12:37u) - laat je niet van de wijs brengen: je hebt volkomen gelijk. Ik zie weer krentenwegers en zuurpruimen reageren, die ofwel de ernst van de situatie niet kunnen zien, ofwel volkomen geobsedeerd zijn door het gezegde: "Ordnung Muß Sein!". Reactionaire politiek maakt elke dag weer meer kapot in onze samenlevingen; en als we dat beleid geen krachtig halt toeroepen, dan maakt het ook een einde aan de leefbaarheid van het klimaat. Demonstreren onder schooltijd (vaak met instemming van ouders en leerkrachten) trekt aandacht; en die is nodig. Tenslotte: opgemelde zuurpruimen laten na te melden dat het rechtse afbraakbeleid heel veel meer schade toegebracht heeft aan ons onderwijs, dan deze jongeren door het laten passeren van wat lesdagen ooit zouden kunnen doen.

phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 13:42

@Cliff, U hoeft mij niet te overtuigen van de schade aan de educatieve kracht van Nederland door het afbraakbeleid van de afgelopen decennia. Daar heb ik persoonlijk in elk geval nooit voor gestemd. Dat laat onverlet dat deze protestdag ook plaats had kunnen vinden zonder dat hierdoor het lesprogramma verder onder druk komt te staan. Ondertussen heb ik nog van niemand, noch hier, noch in de politiek, een duidelijk beleid gezien met betrekking tot het bedrag wat hiervoor moet worden vrijgemaakt en hoe we het beste rendement voor het milieu kunnen behalen met dit bedrag. We lopen warm voor minder dan 100 miljoen extra naar het onderwijs, maar praten tegelijk over een investering van 100en miljarden om klimaatverandering tegen te gaan. Het is toch van den zotte dat zo'n bedrag wordt uitgegeven zonder dat we kijken naar hoe dit het beste kan worden besteed? Ik hoor een hoop retoriek uit de politiek, maar weinig tot geen goed onderbouwde plannen.

Jansen7
Jansen77 feb. 2019 - 14:44

@Cliff: de Godwin. Dat is mooi. Cliff ik heb respect voor veel van je standpunten maar door opponenten af te schilderen als zuurpruimen etc.. verlaag je je tot de methodes van de liberalen die ook iedereen die tegen globalisatie op de persoon aanvallen in de hoop dat de neutrale lezer erin trapt.

Martinel
Martinel7 feb. 2019 - 15:38

En dan te bedenken, dat de leerlingen die nu opstaan voor ons aller klimaat, wie weet sowieso vandaag naar huis zouden zijn gestuurd door onvoldoende leraren wegens griep of anderzinse problematiek veroorzaakt door jarenlang Rutte afbraakbeleid, dan kan je slechts enorme waardering uitspreken over hun opkomst op het Malieveld. Tenslotte begint iedere verandering van onderop. Dus hulde aan al die leerlingen. Zij, die op dit moment worden opgevoed door de generatie, opgegroeid in het kapitalistische systeem en eigenlijk niets anders kent, gaan eindelijk eens dwars tegen de gevestigde neoliberale regeltjesorde in. En dan komt Rutte met zijn lachende statement, dat Nederland weer het meeste doet tegen klimaatverandering....gelukkig schatert hij het uit en dus weet men (ik althans) dat ook dat weer één van zijn vele leugens is.

Satya
Satya7 feb. 2019 - 17:09

'Dat laat onverlet dat deze protestdag ook plaats had kunnen vinden zonder dat hierdoor het lesprogramma verder onder druk komt te staan.' Is het niet juist erg belangrijk dat de jeugd bij dit probleem wordt betrokken? Zij zijn degenen die verder moeten. Ik vind dat de rekening niet alleen bij ons maar ook bij de "oudere" moet worden gelegd. Zij hebben de economische wind zogezegd meegehad. Ik krijg heel sterk het idee dat populistisch rechts, beweer niet dat jij daartoe behoort de rekening vooruit wil schuiven. Ik vind het heel goed dat de toekomstige generaties erin worden betrokken en vind het excuus lesuren zwak.

phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 20:41

@Satya, Ik stem al mijn hele volwassen leven GroenLinks, met een enkele uitstap naar D66, dus dat is niet de oorsprong van mijn twijfels. Ik geloof ook stellig dat we op korte termijn maatregelen moeten nemen om onze samenleving duurzamer te maken. Waar ik wel sterk aan twijfel is of de maatregelen die nu worden voorgesteld, waaronder het waterpompverhaal, de beste oplossingen zijn voor het probleem. Als we een dermate serieuze investering moeten doen als samenleving wil ik wel dat het geld goed besteed wordt, want dat is geld wat niet wordt besteed aan onderwijs, ontwikkelingshulp, gezondheidszorg, etc. Onze Nederlandse jaarlijkse begroting zit net boven de 300 miljard. Dan vind ik een investering van 140 miljard voor waterpompen toch wel belangrijk... Natuurlijk is het erg belangrijk dat de jeugd bij dit probleem wordt betrokken en ik zie ook geen probleem met een demonstratie op zaterdag. Deze lesdag had daarentegen in het kader van de maatschappijleer of aardrijkskunde of natuurkunde ook besteed kunnen worden aan uitleg over de achtergrond van het klimaatprobleem en de mogelijke oplossingen. Een groot deel van de vandaag demonstrerende studenten heeft namelijk gezien de interviews die ik voorbij zag komen weinig kennis van het daadwerkelijke probleem. Gezien de spelling op sommige protestborden zou ook een extra les Nederlands misschien geen kwaad kunnen.

Peterrr2
Peterrr27 feb. 2019 - 21:27

@phulshof "Een groot deel van de vandaag demonstrerende studenten heeft namelijk gezien de interviews die ik voorbij zag komen weinig kennis van het daadwerkelijke probleem." Volgens mij heeft niemand die kennis, maar daarom mogen de jongeren zich nog wel zorgen maken over hun toekomst! Maar goed, het blijft je maar steken dat het onder schooltijd gebeurde. Ik denk dat je nu al nachtmerries hebt van het feit dat er op 15 maart weer gestaakt wordt in het onderwijs. Zul je zien dat de kinderen daardoor nog slechter gaan spellen, ai...

Satya
Satya7 feb. 2019 - 21:47

phulshof Ik heb ook mijn twijfels bij de maatregelen die het kabinet nu wil nemen. Overigens is spelling ook niet mijn sterkste kant, ik ben ook meer Engelstalig georiënteerd, ook tijdens scholing was dat voornamelijk zo. Ik heb met een dag waarin ik denk dat tot nadenken wordt aangezet geen enkele moeite. Natuurlijk heb je een hele groep die voor een dag vrij gaat maar ik hoop dat er een zaadje is gepland. Ik heb een artikel gelezen met degene die deze dag in gang heeft gezet waarin hij ook twijfelde aan de effecten van de voorgestelde maatregelen, ik hoop dat er ook met deze jongeren gepraat wordt en ook naar ze geluisterd wordt. Lesuitval is groot en structureel en als dat bestreden wordt zal dat meer effect hebben dan de verloren lessen van 1 dag.

phulshof
phulshof8 feb. 2019 - 9:06

@Peterrr, Mijn vrouw werkt in het (middelbaar) onderwijs en is al niet eens voorstander van nog een staking, dus nee: ik loop daar niet direct warm voor. Er is momenteel een schrijnend tekort aan goede leerkrachten (vooral in bepaalde vakken; in andere vakken is er juist weer een overschot) en dat los je niet zomaar in korte tijd op. Er staan mijns inziens al te veel onbevoegde leerkrachten voor de klas. Op zich betaalt het middelbaar onderwijs helemaal niet slecht; het is vooral de werkdruk en het feit dat de politiek geen flauw benul heeft wat er gaande is in het VMBO door de in 2014 ingevoerde Wet Passend Onderwijs die voor problemen zorgen.

Bouwman2
Bouwman27 feb. 2019 - 10:04

Zouden er nou zoveel mensen zijn die menen dat er niets aan de hand is?Die overtuigd moeten worden? Waarschijnlijk zijn dat er niet zo heel veel.Je bent snel uitgeteld: PVV en FvD, samen een op de vijf. Dus waarom zou je nou anderen die het met je eens zijn willen overtuigen door je gelijk van de daken te schreeuwen? Waarom zou je de dagelijkse werkzaamheden daarvoor onderbreken? Wat is toch de werkelijke reden? Clinton zei altijd dat je dan naar economische motieven moet zoeken.Die zijn der dus inderdaad ook. Hier wordt geprotesteerd genen het Gezag. Het tarten van de Macht. De steeds armer wordende Armen tegen de al maar rijker wordende Rijken. De machtelozen en onschuldigen tegen de machtige schuldigen. Intussen gaat de opwarming gewoon door. In de VS groeit de economie en in de Volksrepubliek ook. Die trekken zich niets van demonstraties aan. Ze zijn weinig zinvol. Maar schuif toch maar aan, steek je vuist omhoog en brul actie, actie. Want als je dat niet doet ben je de lul, val je buiten de boot, sta je in je eentje te blauwbekken. . Komt daarom, sluit je aan en na afloop is er warme verse tomatensoep uit blik... .

3 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 feb. 2019 - 14:43

Bouwman, de inspanningen die wij in Europa willen staan in schril contrast met wat er in China gebeurt. Punt is dat daar niemand officieel dwarsligt terwijl de overheid met een vergroeningsslag bezig is die wij nooit zullen halen. Ik denk dat de Chinezen heel goed inzien dat die vergroening niet alleen heel veel werk oplevert, hen een flinke voorsprong geeft en het een investering is die hen op termijn als maatschappij zijn de een enorm voordeel op levert. Want waarom nemen wij in onze cijfers nooit de kosten van alle milieuschade incl. verkeersslachtoffers, welvaartsziekten etc mee?

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 feb. 2019 - 15:08

Bouwman: "Hier wordt geprotesteerd genen het Gezag. Het tarten van de Macht. De steeds armer wordende Armen tegen de al maar rijker wordende Rijken. De machtelozen en onschuldigen tegen de machtige schuldigen." Ja, het is een schande ! Maar gelukkig is er na afloop warme verse tomatensoep uit blik, want als ze het echt zouden menen, dan ging de boel natuurlijk na afloop aan diggelen

ton14024
ton140247 feb. 2019 - 16:43

´´Zouden er nou zoveel mensen zijn die menen dat er niets aan de hand is?Die overtuigd moeten worden? Waarschijnlijk zijn dat er niet zo heel veel.Je bent snel uitgeteld: PVV en FvD, samen een op de vijf.´´ Dé scholieren gaan staken. Ik schat de scholieren even op 1.000.000. 4 op de 5 is dan 800.000. Er is vandaag NIETS aan de hand.

Klifhanger
Klifhanger7 feb. 2019 - 10:00

Laten we hopen dat het helpt, en dat we niet in de teleurstelling geraken, dat NL ineens van alles gaat doen, of in de ban gooit, en de rest vd wereld vrolijk doorleeft: wij met hoge kosten zitten, en we fluitend 2 graden opwarming hebben 'gehaald'...

2 Reacties
korheiden2
korheiden27 feb. 2019 - 11:09

@Klifhanger : Dat is precies het probleem. Maar dan wordt er altijd weer gezegd dat wij het vieste jongetje van de klas zijn, terwijl we een dichtbevolkt en vlak land zijn. Veel industrie, bijvoorbeeld in Europoort, is vooral ten dienste van het achterland, i.e. Duitsland. Maatregelen hebben alleen zin als ze internationaal genomen worden en nee, dat is geen excuus om niets te doen. De Europese landen hebben hier afspraken over gemaakt. Maar dat wij zo nodig van het gas af moeten, terwijl de rest van de wereld juist meer gas gaat gebruiken lijkt me dus complete onzin. Ga kolencentrales in Oost-Europa sluiten, desnoods met Nederlands geld. Pak internationaal het vliegen en het cruisen aan. Sluit kernenergie niet bij voorbaat uit. Verlaag de maximumsnelheid. En ga eerst eens de bebouwde omgeving goed isoleren. Dan daalt het gasverbruik al spectaculair. Ga geen warmtepompen doordrukken in oude huizen die niet warm te krijgen zijn. Realisme, dat is nodig.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 feb. 2019 - 12:51

@Korheiden Dat dus. De discussie is nu of scholieren mogen discusseren terwijl iedereen kan zien hoe idioot we te werk gaan in NL mbt het klimaat. Het hypocriete straalt er vanaf en ondertussen hebben deze kids idd 'geen' toekomst.

phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 9:53

Ik denk dat er weinig mensen twijfelen over het belang van het bestrijden van klimaatverandering, maar het is ook mij niet helemaal duidelijk waarom er juist tijdens schooltijd gedemonstreerd moet worden. Als het zo belangrijk voor je is, zou je dat natuurlijk ook gewoon in je eigen tijd kunnen doen. Iedereen wil dat er wat verandert, maar er zijn blijkbaar weinig mensen bereid om dat ten koste van zichzelf te laten gaan. Tevens is het mij nog steeds volstrekt onduidelijk wat nu de beste besteding is van het beschikbare geld. We hebben allemaal de rekenblunder van de heer Klaver gezien (de kosten van de warmtepompen zijn 7 miljoen huishoudens x 20000 euro = 140 miljard ipv 14 miljard), maar zijn warmtepompen nu echt het meest optimale rendement wat we met een investering van 140 miljard euro kunnen bereiken?

6 Reacties
Peterrr2
Peterrr27 feb. 2019 - 10:10

phulshof, wat is nou het probleem dat het onder schooltijd gebeurt? Denkt u nou echt dat dit ten koste gaat van de ontwikkeling van de kinderen? Ze staan voor iets waarvan u zelf ook zegt 'er zullen maar weinig mensen twijfelen over het belang van het bestrijden van klimaatveranderingen'... Alleen gebeurt er veel te weinig. Deze scholieren geven nu in mijn ogen een duidelijk signaal af dat het probleem nu eindelijk echt eens serieus genomen moet worden. Ik heb het idee dat die boodschap nog lang niet iedereen bereikt heeft.

phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 10:47

Scholieren hebben een bepaald lesprogramma af te handelen. Leraren geven al jaren aan dat het lastig is om alle stof te behandelen in de beschikbare tijd, zeker op dit moment met het gebrek aan gekwalificeerde leerkrachten en de huidige ziektegolf. Vrijgeven om te demonstreren lijkt mij dan ook niet aan de orde. Wat is volgens u het probleem dat het in de eigen tijd gebeurt? Wat is overigens uw mening op mijn tweede punt: de onduidelijkheid over de beste maatregelen? Zouden we daar niet fundamenteel naar moeten kijken voor we honderden miljarden investeren in mogelijk inefficiente maatregelen? Moet dat onderzoek zich daarnaast beperken tot de landsgrenzen of moet het Europabreed getrokken worden?

Peterrr2
Peterrr27 feb. 2019 - 12:17

phulshof, inhoudelijk heb ik werkelijk geen enkel idee hoe we dit probleem het beste aan kunnen pakken. Of de maatregelen die voorgesteld worden zinnig zijn of niet. Volgens mij heeft niemand dé wijsheid in pacht. Als de demonstratie op een niet schoolmoment zou zijn georganiseerd had ik dat ook prima gevonden. Het gaat mij erom dat mensen gaan zeiken over deze betrokken jongeren omdat ze nu toevallig een schooldag missen. Ik ben er blij mee dat ze nadenken over de toekomst. Je kan niet van ze verwachten dat ze met oplossingen komen, als regeringen/deskundigen enz. dat al niet kunnen.

phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 13:45

@Peterrr, Dat klinkt in elk geval als een eerlijk antwoord. :) Vindt u het ook niet vreemd dat we 100en miljarden willen investeren om klimaatverandering tegen te gaan, maar dat we tegelijkertijd geen flauw idee lijken te hebben hoe dat bedrag het best besteed zou kunnen worden om een optimaal resultaat te behalen?

Peterrr2
Peterrr27 feb. 2019 - 14:27

phulshof, laat dat over die miljarden nou eens los. Daar gaat het die scholieren helemaal niet om. Zij willen dat wij - met zijn allen - wat doen aan het milieuprobleem. Het is zo jammer dat mensen zoals u dan gaan zeuren over dat ze dat op een schooldag doen en niet bereid zijn om het buiten schooltijd te doen. Op die manier maakt u bijzaken belangrijk om de aandacht van de hoofdzaken af te leiden. Er is een probleem, dat erkent u ook en dat moet opgelost worden. Hoe? Geen idee. Komt tijd komt raad, hoop ik...

phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 14:40

Hoeveel mensen moeten nog overtuigd worden van het belang van iets doen dan? Op een paar mafklappers na is de gehele politiek het daar wel over eens. De belangrijkste vragen zijn juist: wat gaan we doen en op welke termijn? Hoeveel geld hebben we daarvoor over? Hoe kunnen we dat geld het meest effectief besteden? Hoe verdelen we de kosten over de maatschappij? Wie gaat wanneer een antwoord geven op deze vragen?

Tom Meijer
Tom Meijer7 feb. 2019 - 9:32

Nu al domme reacties over dat spijbelen niet mag. Mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is zullen er altijd wel zijn.

3 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus7 feb. 2019 - 11:10

Welke domme reakties ,er waren er slechts 3 geplaatst ,zal wel aan mij liggen maar ,ik zie er geen.die mij vertellen dat spijbelen niet mag.

Peterrr2
Peterrr27 feb. 2019 - 12:18

@Nico, dan moet je even verder kijken dan alleen onder dit verhaal.

Nico de Mus
Nico de Mus7 feb. 2019 - 15:06

@Peterrr 7 februari 2019 at 13:18 Ik heb gekeken naar de tijd van reageren,

Geesteman
Geesteman7 feb. 2019 - 9:14

Of het klimaat nu wel of niet een zorg moet zijn, die scholieren geven met hun actie toch een beetje hoop aan de toekomst. Dat drammen moeten ze vaker doen. Er zijn nog veel meer onderwerpen die belangrijk zijn voor hun toekomst en die uit winstbejag in rap tempo worden afgebroken.

KM2
KM27 feb. 2019 - 9:13

Mooi dat de leerlingen van de Havo tegenover mijn huis ook meedoen. Dat ze nu weer een dagje vrij hebben scheelt een hele hoop troep in de straat.

Jansen7
Jansen77 feb. 2019 - 9:12

Wat zijn de argumenten van de wetenschappers dat ze tijdens schooltijd mogen demonstreren?

7 Reacties
Peterrr2
Peterrr27 feb. 2019 - 9:48

Dus als ze buiten schooltijden zouden demonstreren, dan zou het wel goed zijn voor u?

phulshof
phulshof7 feb. 2019 - 10:16

@Peterrr, Uiteraard. We hebben demonstratierecht in Nederland tenslotte, maar dat betekent niet dat mensen daar dan maar vrij voor moeten krijgen.

Krek
Krek7 feb. 2019 - 11:07

Ik snap ook niet echt dat de kinderen hier allemaal vrij voor moeten krijgen. Er wordt hard geroepen dat ze net zo veel weten als volwassenen, net zo verstandig zijn, etc. etc. Dan kunnen ze toch net als volwassenen gewoon in hun vrije tijd demonstreren. Dit is onderhand meer gebedel om een vrije dag dan een serieuze klimaatdemonstratie, ook omdat de inhoud niet verder komt dan 'het klimaat is belangrijk, doe iets!' Ik heb inderdaad nog geen interview gezien met een kind dat roept dat ie zijn smartphone de deur uit doet, of anderszins zelf een offer zal brengen om zijn/haar steentje bij te dragen. Alle discussies focussen op het spijbelen, oftewel een dagje vrij van school, en ja, daar lopen kinderen wel warm voor - of ze nu het belang van de klimaatdiscussie snappen of niet. Ik begrijp ook al dit ophemelen van de kids niet. Mooi dat ze over het klimaat nadenken, maar zolang het niet verder gaat dan dat ze een dagje vrij van school krijgen ben ik niet onder de indruk.

H.Witte
H.Witte7 feb. 2019 - 11:37

Daar behoeft geen argument. De leefbaarheid op deze aarde overstijgt werkelijk alles. Klagen over een dag niet naar school gaan is in dat verband te belachelijk voor woorden. Je kan niet eens zeggen dat het niet in verhouding staat, die verhouding is er niet eens.

Peterrr2
Peterrr27 feb. 2019 - 12:20

@Krek, het zijn vooral de tegenstanders die dit argument erbij halen. Projecteer dat aub niet op deze betrokken jongeren die zich druk maken over hun toekomst.

Jansen7
Jansen77 feb. 2019 - 12:37

Ik heb nog steeds geen argument gehoord waarom het niet op zaterdag of zondag kan. Konden de 300 wetenschappers niet inzien dat het (toch?) niet uitmaakt wanneer je demonstreert?

ton14024
ton140247 feb. 2019 - 16:22

Krek, ´allemaal vrij´? Ik kom op grofweg 1 : 66.