Autopsierapport was in 1978 al bekend bij Justitie ... Opeenvolgende ministers hielden het in de kluis
Zes Molukse treinkapers zijn in 1977 wel degelijk doorzeefd met kogels en het ministerie van justitie wist dat al in 1978. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van nog niet openbare dossiers over de treinkaping die de krant heeft mogen inzien. Achtereenvolgende ministers hebben daarna altijd ontkend dat er van een kogelregen sprake was of dat de kapers opzettelijk zijn gedood.
Op 11 juni 1977 beëindigden militairen de treinkaping bij het Drentse gehucht De Punt. Daarbij vielen acht doden: zes van de negen Zuid-Molukse kapers en twee gegijzelden. De gedode kapers zijn samen getroffen zijn door 144 kogels, schrijft de Volkskrant.
Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt verklaarde kort na afloop van de kaping in de Tweede Kamer dat de gedode kapers niet zijn getroffen “door een regen van kogels”. Over de beschieting zei hij: “Die had niet tot doel hen te doden”.
Hirsch Ballin In maart 1978, negen maanden na de kaping, kreeg het ministerie de autopsierapporten van de zes overleden kapers. De 27-jarige hoofdambtenaar Ernst Hirsch Ballin (CDA), die later zelf minister van Justitie zou worden legde vast door hoeveel kogels elke kaper is getroffen: 12, 40, 18, 28, 13, 33. De autopsierapporten schetsen een ander beeld van de beschieting dan het officiële regeringsverhaal, concludeert hij. Hij schrijft in een tot nu toe onbekende nota:
Men zal daaruit afleiden dat de treinkapers, anders dan minister Van Agt op 23 juni 1977 in de Tweede Kamer verklaarde, wel degelijk door een regen van kogels getroffen zijn. Ook de verklaring van de minister, dat niet beoogd werd de kapers te doden, zal aan geloofwaardigheid inboeten.
Van Agt was intussen premier, de nota van Hirsch Ballin verdween samen met andere geheime documenten over de treinkaping in de kluis en werd daarin gehouden door de volgende ministers van Justitie.
De huidige minister Ivo Opstelten (VVD) kreeg onlangs vragen uit de Tweede Kamer over een onderzoek waarin staat dat enkele kapers door militairen zouden zijn geliquideerd. Als antwoord verwees hij naar onder meer de opmerkingen van Van Agt op 23 juni 1977.