Joop

300.000 huurders mogelijk recht op huurverlaging of -bevriezing

  •  
25-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bill-bills-cash-258990
Mensen met een laag inkomen en een hoge huur, komen wellicht in aanmerking voor een bevriezing of zelfs verlaging van de huur. Dat laat de Woonbond weten. Naar verwachting geldt dit voor zo’n 300.000 huurders in Nederland. De Woonbond heeft een website geopend waar mensen zelf kunnen controleren of dit voor hun geldt.
De vereisten zijn: een inkomen dat laag genoeg is om huurtoeslag te ontvangen, gecombineerd met een woning waarvan de huur boven de aftoppingsgrens (607 of 651 euro) of boven de sociale huurgrens (702,42 euro) ligt. Door het Sociaal Huurakkoord, afspraken die de Woonbond maakte met woningcorporaties, kunnen deze huurders worden gecompenseerd voor de stevige huurstijgingen van de afgelopen jaren.
Via het speciaal daarvoor in het leven geroepen online loket , kunnen huurders bij de Woonbond direct zelf controleren of zij ervoor in aanmerking komen. Zo ja, dan wordt er een standaardbrief opgesteld die naar de woningcorporatie gestuurd kan worden om de verlaging of bevriezing aan te vragen.
Het AD laat weten dat woningcorporaties wettelijk niet verplicht zijn zich aan de afspraken uit het sociaal huurakkoord te houden, maar de Woonbond gaat ervan uit dat zij dit wel doen. Woonbonddirecteur Paulus Jansen zei daarover in december, na het sluiten van het huurakkoord: ‘Er zijn nog steeds te veel huurders die maandelijks moeite hebben de huur te betalen. De trend dat de huren harder stijgen dan de inflatie en de inkomensontwikkeling van het grootste deel van de huurders moet worden gekeerd.’
cc-foto: Pexels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Kloot2
Kloot225 mrt. 2019 - 17:47

Schandelijk natuurlijk dat die huurverlaging/bevriezing voor 300.000 huurders betaald moet worden met een hogere huur voor de rest van de huurders. Als arme mensen de huur niet kunnen betalen dan kunnen ze huursubsidie krijgen. Stel je voor dat de villahypotheekrenteaftreksubsidie voor ''arme'' villabewoners betaald moest worden door de villabewoners zonder hypotheek. De wereld zou te klein zijn. (wat villabewoners zonder hypotheek gemakkelijk kunnen doen, zij krijgen immers elk jaar weer vrijstelling van vermogensbelasting voor spaarcenten in de villa. Voor een villa van €300.000 toch elk jaar weer ca. €4.500 netto.)

1 Reactie
LaBou
LaBou 26 mrt. 2019 - 6:14

Treffende alias! Heb je ook al nagedacht over de volgende wanneer je weer starf krijgt?

Uitgekleed
Uitgekleed25 mrt. 2019 - 16:43

Het wordt tijd want huurders zijn de klos met deze regering. Helemaal fout om huren aan de marktprijzen voor koophuizen te koppelen.

madbako
madbako25 mrt. 2019 - 9:02

Denk zal eens kijken of mijn moeder er voor in aanmerking komt. Site ligt gewoon plat. Kennelijk kijken alle 300.000 meteen naar aanleiding van de berichtgeving of ze in aanmerking komen