Joop

2Doc: Joost Zwagerman – Voor alles bang geweest

  •    •  
19-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Afgelopen zondag, op 18 november, zou de Nederlandse schrijver Joost Zwagerman 55 jaar zijn geworden. Ter nagedachtenis werd gisteravond de documentaire ‘Joost Zwagerman – Voor alles bang geweest’ uitgezonden op NPO2.
In de korte film van regisseur Coen Verbraak komen vrienden en collega’s van Zwagerman aan het woord, onder wie Ronald Giphart, Bart Chabot, Matthijs van Nieuwkerk, Thom Hoffman, Robbert Ammerlaan, Pieter Boskma, Jessica Durlacher, Peter Buwalda en Atte Jongstra. Ook Zwagermans ex-vrouw Ariëlle treedt in de film voor het eerst in de openbaarheid, evenals zijn muze Sandra – Sammy uit de roman ‘Gimmick!’ – op wie hij jarenlang verliefd was. De documentaire bevat daarnaast uniek archiefmateriaal, waaronder nooit eerder uitgezonden beelden van ‘Hamerliefde’, de theatertournee die Zwagerman in 1998 samen met Ronald Giphart maakte.
Joost Zwagerman (1963 – 2015) schreef bekende romans als ‘Gimmick!’, ‘Vals licht’ en ‘De buitenvrouw’, maar ook gedichten, essays en columns. Hij presenteerde het tv-programma ‘Zomergasten’ en sprak in ‘De Wereld Draait Door’ regelmatig over kunst. Op 8 september 2015 maakte Zwagerman op 51-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem een eind aan zijn leven.
In dit bericht gaat het over zelfdoding. Mocht je daar vragen over hebben of behoefte te hebben om er over te praten, bel 0900-0113 of bezoek 113.nl.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar