Joop

29 kinderen en baby's gestorven van de kou in Syrisch vluchtelingenkamp

  •    •  
31-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
TOPSHOTS - SYRIA - CONFLICT - IS - DISPLACED

© 2018-12-17 12:39:36 Displaced Syrian children stand at the Internally Displaced Persons (IDP) camp of al-Hol in al-Hasakeh governorate in northeastern Syria on December 17, 2018. People from

Zeker 29 kinderen en baby’s zijn de afgelopen weken om het leven gekomen in vluchtelingenkamp Al-Hol , met name door onderkoeling. Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich ernstige zorgen over de verslechterende situatie in het vluchtelingenkamp in het noordoosten van Syrië, waar zich de laatste twee maanden 23.000 nieuwe vluchtelingen hebben gemeld. De groep bestaat hoofdzakelijk uit vrouwen en kinderen, van wie velen ondervoed en uitgeput zijn.
Het grootste probleem is dat de vluchtelingen vaak enkele dagen onderweg zijn naar het kamp, om na aankomst nog een aantal nachten in de open lucht door te moeten brengen – zonder tenten, dekens of verwarming – in afwachting van screening en onderzoek. Gezien de grote instroom barst het kamp uit zijn voegen en is een schrijnend tekort aan tenten, latrines en sanitaire voorzieningen ontstaan.
Een Syrische vertegenwoordiger van de hulpverlenersorganisatie noemt de situatie ‘hartverscheurend’:
"Kinderen sterven aan onderkoeling terwijl hun families vluchten naar de veiligheid. We roepen alle partijen op om ons ongehinderd toegang te geven tot het kamp om deze mensen te bereiken en hen de hulp te bieden de ze hard nodig hebben."
De WHO wil ambulances en medisch personeel opstellen langs de route, en bussen die families met jonge kinderen naar het kamp kunnen vervoeren. Het is echter lastig om die hulp daar te krijgen, gezien de gevaarlijke situatie en stroeve bureaucratie in het gebied.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Wilco4
Wilco41 feb. 2019 - 16:12

Ik heb gelezen dat er in dat kamp vele ex jihadisten met hun kinderen zitten. Onbegrijpelijk dat je als ouder zijnde moedwillig, samen met je kinderen, die kant op bent gegaan. In en in triest, voor de onschuldige kinderen...

1 Reactie
Satya
Satya1 feb. 2019 - 18:06

Yep, arme kinderen.

Ozon
Ozon1 feb. 2019 - 9:06

Ik mag hopen dat de UN er snel materialen en hulp heeft.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins21 feb. 2019 - 1:30

Hopenlijk is rechts trots op zichzelf. Jammer dat je VVD, PVV en FvD niet kan vervolgen voor moord. Maar ja, heel Europa is schuldig aan het asociale inhumane beleid. De EU en ons westen mlgen deze mensen wel eens terugbetalen na jarenlange explotatie voor grondstoffen en olie. Maar daar is het westen te asociaal voor.

14 Reacties
M7
M71 feb. 2019 - 8:53

" ....deze mensen wel eens terugbetalen na jarenlange explotatie voor grondstoffen en olie...." ? ehhh, die olie uit Syrie wordt keurig afgerekend aan Syrie. Misschien aan de verkeerde types aldaar , maar daarvoor moet je toch echt in Syrie zelf zijn. Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was Syrie een provincie van het Ottomaanse Rijk / kolonie van Turkije , vervolgens 30 jaar een mandaatsgebied van de Fransen en vanaf 1946 een eigen natiestaat ; de socialistische republiek Surie met steun van de Sovjet.Unie .Een belangrijk deel van de olie ging eertijds ook die kant op en eerst de laaste decennia ging de olie naar Europa. Ongetwijfeld zwelgt u in de gedachte dat het allemaal de schuld is van het westen , maar ik vrees dat u toch echt de oorzaken moet zoeken in . Syrie zelf en dan met name de verschilende socialistische regeringen / het regime van de familie Assad en de invloed van de buurlanden , mn Iran en Turkije. En tenzij u van mening bent dat Isis ook een uitvinding van het Westen is / Europa is, is die ellende ook goed te duiden. En het regime van Assad

Klifhanger
Klifhanger1 feb. 2019 - 8:58

@ Drunken …. maar zelf ben ik lekker in Europa blijven wonen en heb ik daarvan mooi meegeprofiteerd, en als voor mij de gas- en olie prijs omhoog gaat omdat we die landen gaan compenseren, ga ik niet protesteren, nee dan roep ik dat het afgewenteld moet worden op de sterkste schouders, want dat ben ik niet…. Zoiets?

Ozon
Ozon1 feb. 2019 - 9:05

Drunken Pumpkins Dus IS en Assad hebben er niets mee te maken?

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins21 feb. 2019 - 12:24

Ah jee, mensen toch. Waarom denken jullie dat IS Amerikaanse wapens hebben? Het westen heeft altijd expres conflicten gecrieerd jn het MO om de olieprijs stabiel te houden. En met stabiel bedoel ik voordelig voor ee rijke bazen. Of moet ik sommige mensen hier nog dat filmpje lagen zien hoe Amerikaanse soldaten in een helicopter lachend onschuldige bugers doodschoot in Irak? Het minste wat Europa kan doen is de mensen opvangen sie door de oorlog niks meer hebben. Maar nee zelfs daar zijn wij verwende blanlen supremosten nog te asociaal voor.

Satya
Satya1 feb. 2019 - 15:54

Ozon Vindt jij het dan normaal om willens en wetens zaken met mensen als Assad te doen? Je helpt die mensen wel hun bevolking te onderdrukken. Natuurlijk is het niet zo dat je de schuld helemaal aan 1 kant kunt leggen. Drunken stelt het erg eenzijdig voor. Ik vind ook niet dat dit aan de bevolking ligt maar aan de manier waarop de wereld in elkaar steekt. In een zin worden wij er allemaal door geraakt maar in een redelijke welvaart en met redelijke voorzieningen. Jij hebt mij met je Burka verbod verhaal zo aan het denken gezet. Ik ben het met je eens. Ik weet alleen niet of jouw denkwijze de heersende opvatting is op rechts. Ik heb bij velen het idee dat het meer een wil opleggen is maar jouw opvatting zal ik verdedigen en verkondigen tenzij iemand met een beter verhaal kan komen.

Satya
Satya1 feb. 2019 - 15:59

M En jij noemt anderen parasiet? Ik begrijp werkelijk jouw definitie van keurig afrekenen niet. Zelfs Goldman Sachs zal bij jouw 'keurig' afrekenen vraagtekens zetten zoals ze pas bij Congo hebben gedaan. Jouw wereld waarin het recht van de sterkste geldt zal hoop ik nooit werkelijkheid worden.

erikbos
erikbos1 feb. 2019 - 18:10

@Drunken " Waarom denken jullie dat IS Amerikaanse wapens hebben? Het westen heeft altijd expres conflicten gecrieerd jn het MO om de olieprijs stabiel te houden. " IS heeft naast Russische wapens inderdaad ook veel Amerikaanse wapens buitgemaakt op het Iraakse leger. Bovendien als je wilt verbloemen dat je een groepering steunt ga je niet zo duidelijk je visitekaartje achterlaten. "Het westen heeft altijd expres conflicten gecrieerd jn het MO om de olieprijs stabiel te houden. " Wonderlijke redenering conflicten leveren juist altijd prijsfluctuaties op en geen stabiele olieprijs. En de westerse economie is gebaat bij een stabiele olieprijs.

M7
M71 feb. 2019 - 19:05

@ Sataya: ehmmmmm, wie noem ik parasiet ? Jij leest dingen die er niet staan : nivea- gedrag noemen we dat in beschaafd Nederlands

Satya
Satya1 feb. 2019 - 19:31

'Wonderlijke redenering conflicten leveren juist altijd prijsfluctuaties op en geen stabiele olieprijs. En de westerse economie is gebaat bij een stabiele olieprijs.' De inval in Irak had als doel om controle over de olie te krijgen. Het moest niet op de markt komen. Dat was goed voor de zakelijke belangen van Amerika.

erikbos
erikbos1 feb. 2019 - 20:24

@Sata "De inval in Irak had als doel om controle over de olie te krijgen. Het moest niet op de markt komen. Dat was goed voor de zakelijke belangen van Amerika" Dit mag u even toelichten, wat zou dan het zakelijke belang zijn dat de Iraakse olie niet op de markt kwam? Bovendien waren er al sancties tegen Irak ingesteld die de olieuitvoer beperkte, het zou veel gemakkelijker zijn deze verder uit te breiden dan een dure oorlog te voeren. De invloed van de Amerikanen wordt altijd zo overschat, de OPEC heeft nog altijd de grootste controle over de olieprijs en is dan nog afhankelijk van wat andere belangrijke producenten als Rusland doen. En dan heb je als OPEC nog rekening te houden met een niet te hoge olieprijs wat anders wordt de productie van schalie olie weer lucratief en wordt de markt daarmee overspoelt.

Satya
Satya1 feb. 2019 - 21:07

M Jij wilde laatst ergens mensen in een ander artikel geen parasieten noemen maar deed het in dezelfde zin toch. Dat ging in mijn ogen gewoon om mensen die begrijpelijk een beter leven willen. Wat jij continue laat blijken dat bij jou geen moraal te bekennen is als het aankomt op jouw welvaart vergaren, dat vind ik parasiteren.

Satya
Satya1 feb. 2019 - 21:28

Erik Er zijn Amerikaanse bedrijven die nu kunnen beslissen of er wel of geen olie op de markt komt. Dat lijkt mij een grote invloed op de olie prijs die ze voor die tijd niet hadden. De amerikanen wilden door de inval in Irak voorkomen dat er veel olie op de markt kwam en zo de prijs hoog houden. Greg Palast heeft daar een artikel over geschreven met bronvermelding.

erikbos
erikbos2 feb. 2019 - 9:33

@Satya "De amerikanen wilden door de inval in Irak voorkomen dat er veel olie op de markt kwam en zo de prijs hoog houden." Ten eerste als ze dat al wilden waren er veel sneller en makkelijke methoden (zoals sancties) dus dat is niet echt een geloofwaardig argument voor de inval. Ten tweede streeft Amerika altijd naar een lage olieprijs omdat dat beter is voor de economie. Bij een hoge olieprijs moeten ze miljarden per jaar extra betalen aan de olieproducerende landen. Kortom erg ongeloofwaardig dat dit de was drijfveer achter de inval in Irak.

Satya
Satya2 feb. 2019 - 12:02

Erik Er is genoeg documentatie over te vinden die het hoe en waarom uitlegt.

H.Witte
H.Witte31 jan. 2019 - 21:13

Zou de VVD het goed vinden dat ze hier begraven worden?

2 Reacties
Zapata
Zapata1 feb. 2019 - 16:35

Hangt er vanaf wat ze ermee kunnen verdienen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2019 - 6:37

Henk Witte Die zullen ze dan wel aftrekken van hun op te vangen aantal 'zeer schrijnende gevallen'. Alleen dat laatste woord al.

Joop den Uil
Joop den Uil31 jan. 2019 - 19:24

het is schrijnend te realiseren dat - een kabinetscrisis ternauwernood is ontlopen door oa een injectie van 13 miljoen voor versnelling van de intake procedures, - deze intake procedures ook zouden kunnen gelden (lokaal) voor de 30 ontheemden en door kou bevatte in Syrie plus nog eens 40 op een bootje op de MiddZee er een tekening door de vertegenwoordigers van Nederland is verkocht voor 8 miljoen aan iemand die ''verzamelt'' de kloof tussen rijk en arm vind ik is nog nooit zo scherp geweest

1 Reactie
Jay K
Jay K1 feb. 2019 - 6:06

Weet u ook waarom die Kloof zo enorm groot is geworden? Vroeger maakte arme mensen zo veel als mogelijk kinderen in de hoop dat er 1 of 2 zouden overleven die dan voor je oude dag konden zorgen. Veel van die kinderen overleden vroegtijdig. Nu maken arme mensen zo veel als mogelijk kinderen in de hoop dat er of 2 zouden overleven die dan voor je oude dag kunnen zorgen. Veel van deze kinderen blijven in leven door hulp, betere medicatie en noem maar op. De bevolkingsgroep onder de armen groeit explosief terwijl er onder de rijke mensen een krimp te zien is. Echter de Kloof tussen rijk en arm was waarschijnlijk het grootst ten tijde dat koningen Goden waren en je als arm mens niet eens de beschikking had over je eigen lijf en leden.

Auslander
Auslander31 jan. 2019 - 18:26

“noordoosten van Syrië” Dat is het Koerdisch gebied en onder de controle van de VS!

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt31 jan. 2019 - 19:25

Dus niet.

Peeman
Peeman31 jan. 2019 - 21:23

De VS is verantwoordelijk voor de temperatuur aldaar.

Klaas Punt
Klaas Punt31 jan. 2019 - 17:51

Arend, als die straaljagers daar alleen voor de show naar toe gegaan zijn hoor ik dat graag. Maar zover ik weet heeft ons land enthousiast mee gedaan aan de coalitie. En ja ik hoop ook dat we meer doen voor die vluchtelingen.

Me4
Me431 jan. 2019 - 17:14

Pas nog een noodoproep van deze vrouwen naar hun mannen die naar het westen zijn getrokken ;-(

Klaas Punt
Klaas Punt31 jan. 2019 - 15:50

Ik hoop dat Nederland warme dekens etc die kant op stuurt ipv de gebruikelijke bommen.

4 Reacties
Arend Wortel
Arend Wortel31 jan. 2019 - 17:33

Eens wat betreft de dekens. En wat mij betreft nog veel meer. "de gebruikelijke bommen" Wanneer heeft Nederland Syrië gebombardeerd?

LaBou
LaBou 31 jan. 2019 - 17:56

"Wanneer heeft Nederland Syrië gebombardeerd?" Jij vraagt, wij antwoorden: https://www.ad.nl/buitenland/nederlandse-bombardementen-irak-en-syrie-onschuldigen-stierven-bij-2500-missies~ae4ecd8c/ . Overigens had je dat met maar een heel klein beetje moeite ook zelf kunnen opzoeken.

Klifhanger
Klifhanger1 feb. 2019 - 9:00

@punt En Nederland, dat is de Overheid, of ga je zelf ook direct iets bijdragen?

Klaas Punt
Klaas Punt2 feb. 2019 - 9:10

@Klifhanger - ik neem dat jouw schampschot aan mij bedoeld was, er loopt hier ook nog een 'punt' rond. En ja, ik ben een geregeld ondersteuner van Artsen zonder Grenzen en wellicht hebben die daar een steunpunt. Natuurlijk hoop je dat de regering iets doet...

vdbemt
vdbemt31 jan. 2019 - 15:36

Wie zou daar nou uit weg willen vluchten naar het warmhartige Nederland?

Zwerfstein
Zwerfstein31 jan. 2019 - 15:07

En in Jemen eten ze gras en bladeren. Maar hier maken mensen zich druk over of Loeki de Leeuw terugkomt op TV

8 Reacties
Zapata
Zapata31 jan. 2019 - 17:29

@Zwerfstein, ik begrijp wat je bedoelt, maar het is onmogelijk om stil te staan bij al het leed op deze wereld. Dat leed wat er altijd al geweest is maar waar we slechts van weten sinds de moderne communicatie technieken. De meeste mensen leven hun basale leventje van werken eten drinken slapen wat vermaak en sociaal contact dichtbij. En al zouden ze zich er druk om maken, iets veranderen kunnen ze niet.

Satya
Satya31 jan. 2019 - 19:15

Zapata Maar waar klaag jij dan over? Waarom zouden ze niets kunnen veranderen? Volgens mij hebben georganiseerde mensen veel goed gedaan voor de arbeiders.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde31 jan. 2019 - 21:53

'maar het is onmogelijk om stil te staan bij al het leed op deze wereld.' Tjonge wat een betrokkenheid.Dit leed is een direct gevolg van het indammen van de vluchtelingenstroom omdat we zo graag opvang in de regio willen. Dus we kunnen er wel degelijk iets aan doen.

Zapata
Zapata31 jan. 2019 - 23:18

Satya Ik klaag niet, ik schets de situatie. Wel is het zo dat het weinig zin heeft om te proberen anderen te helpen die ver weg zijn of jezelf daar druk over te maken als je niet eerst dichter bij huis de zaken op orde hebt. Westerse landen (ja en ook andere landen) worden schathemeltje rijk aan de wapenindustrie en het uitlokken van conflicten. Zolang dat niet eerst opgelost is zal er weinig veranderen aan het lot van de kinderen van gisteren, de kinderen van vandaag en de kinderen van morgen. Dat kunnen jij en ik en zovele anderen niet oplossen. Dat gaat de politiek niet oplossen Dat gaat de EU niet oplossen dat gaat links niet oplossen dat gaat rechts niet oplossen. Dus kan ik me goed voorstellen dat er mensen zijn die zich alleen bezig houden met de basale dingen en hun eigen kleine wereldje. Het leven is maar kort. Na een jaar of 80 volgt onherroepelijk het einde. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw volg ik bewust conflicten op deze aardkloot. Waar ook westerse landen bij betrokken zijn. Eigenlijk is alleen Vietnam er goed uitgekomen. En dat heeft dus niet aan het westen gelegen. De rest is nog steeds een enorme puinzooi. Ondanks alle mooie retoriek, zogenaamd idealisme en meer van die onzin. Wel is er heel veel geld verdient aan al die conflicten. De mensheid heeft nog een heel lange weg te gaan voor dat ze in staat zal zijn iets werkelijk te verbeteren aan de wereld. Dat gaan jij en ik niet meer meemaken.

Oki Doki
Oki Doki1 feb. 2019 - 8:13

Zapata, je kunt natuurlijk ook aan het milieu gaan denken, dus niet meer vliegen, de auto in ruilen voor een fiets bijvoorbeeld en dan hou je meer geld over om mensen, dieren en de natuur te redden. Zo heb ik jaren gedacht en geleefd maar levende in Nederland ben ik uiteindelijk volledig gedemoraliseerd en ontmoedigd geraakt omdat ik dan relatief veel geld kwijt ben en als niemand anders meedoet het helemaal geen zin heeft om geld uit te geven aan mens, dier en de natuur. Ik bedoel dat mijn geld dan op is maar dat de situatie nog precies hetzelfde is of zelfs verder verslechterd is. We gaan nu naar een situatie dat we de verwarming uit kunnen zetten, er waarschijnlijk veel minder auto gereden kan worden en minder gevlogen kan worden uiteindelijk maar het kost ons nog steeds net zoveel in verband met milieubelastingen. Het geld wordt als het ware geconfisqeerd door de overheid omdat er uiteindelijk geen andere mogelijkheden meer zijn. Dat is toch allemaal wel heel jammer. De overheid gaat dat geld nu uitgeven aan de dingen waaraan zij denken waaraan het uitgegeven zou moeten worden. Dat is toch allemaal wel heel jammer.

Zapata
Zapata1 feb. 2019 - 16:37

We? Spreek voor jezelf vanderlinden

Zapata
Zapata1 feb. 2019 - 16:42

@Doki, het is prima om het kleine bij tedragen voor je eigen omgeving, dat is voor veel mensen al te veel gezien de omstandigheden. De wereld gaan jij en ik echt niet redden. De vraag is ook of we ons zelf daar verantwoordelijk voor moeten voelen met onze beperkte middelen. Nu ja, over een jaar of 50 doen onze kiezen geen zeer meer en zal het leed over de hele wereld geen spat minder geworden zijn. Wel zal er dan nog veel gediscussieerd worden.

Satya
Satya1 feb. 2019 - 18:05

Zapata Ik begrijp je standpunt maar ik denk wel dat het de instelling is die ervoor zorgt dat het bij het oude blijft. Ik reken mezelf dan liever tot het we van Martin. Ik ben volgens mij een stuk jonger als jou en hoop dat ik niet zo verbitterd klink als ik ouder wordt wat ik niet vervelend bedoel, ik denk dat ik het wel begrijp maar wil toch het gevoel hebben dat ik op die kleine vierkante meter die ik beïnvloed ook een we gevoel heb kunnen overdragen.