Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'24-wekengrens bij abortus te streng'

  •  
30-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Flickr_Echo_JandeGraaf_300
Artsen moeten late abortus en levensbeëindiging bij pasgeborenen melden, maar durven dat nu niet
Laat de grens van 24 weken bij abortus los. Daarvoor pleiten onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Nu mag een zwangerschap worden afgebroken tot en met de 24ste week. Maar als er een duidelijke medische indicatie voor is, moet dat ook later nog kunnen, vinden de onderzoekers.
Om dit te realiseren, is een wetswijziging nodig, schrijft de Volkskrant. De medici houden hun pleidooi naar aanleiding van een onderzoek naar een regeling uit 2007, waarin bepaald is dat artsen melding moeten maken van late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging van pasgeborenen.
Sinds 2007 zijn 6 gevallen van late abortus gemeld en 1 geval van levensbeëindiging bij een pasgeborene. Maar uit een rondgang van de onderzoekers blijkt dat het werkelijke aantal hoger ligt: respectievelijk rond de 30 en 10 gevallen per jaar.
Agnes van der Heide, hoogleraar medische zorg en besluitvorming rond het levenseinde, denkt dat artsen nu geen melding maken omdat de regeling heel streng is:
Er staat nu bijvoorbeeld in dat de zwangerschap alleen mag worden beëindigd als er absolute zekerheid is over diagnose en prognose van de ziekte van het kind. Maar op basis van een echo is absolute zekerheid vaak erg moeilijk.” Soms wordt pas later in de zwangerschap duidelijk dat een kind ernstige afwijkingen heeft.
Ook bij levensbeëindiging bij pasgeborenen zijn er knelpunten.
Een van de eisen in de regeling is dat er op het moment van de levensbeëindiging sprake is van actueel ondraaglijk lijden. Maar vaak gebeurt het juist om groot leed in de toekomst te voorkomen. Het zou ook goed zijn om goed af te bakenen wat precies onder levensbeëindiging valt. Vaak is het zo dat het kind sowieso zal sterven, maar dat dat proces met behulp van medicijnen versneld wordt.
Foto-cc: Jan de Graaf

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

TonNoort
TonNoort30 sep. 2013 - 10:33

Helemaal mee eens. De bestaande grens - iedere grens, is arbitrair. Laat de vrouw met de arts zelf beslissen op welk moment het moet, als het moet. Er is geen grens te trekken. Ik meen dat deze grens te maken heeft of de vrucht al of niet als mens te beschouwen is. Maar ik denk dat iedereen begrijpt dat die grens niet te trekken is. Het is een politiek compromis tussen hen die wel en hen die niet willen ingrijpen. De gruwel van een politiek compromis over iets als leven en dood. Kun je je iets ergers voorstellen? Als een rechter die geen beslissing kan nemen en de verdachte dan maar tot de halve dood veroordeeld.

2 Reacties
Rechterhand
Rechterhand30 sep. 2013 - 10:33

Volledig mee eens. Afstaan ter adoptie vind ik een humanere oplossing dan aborteren.

Kilted
Kilted30 sep. 2013 - 10:33

Die grens is wat mij betreft redelijk helder te trekken. Daar waar een foetus levensvatbaar is buiten het lichaam van de moeder ligt de grens, liefst enkele weken ervoor. Bij een extreme vroeggeboorte gaat men vanaf ongeveer 24 weken trachten het kind in leven te houden. Dat is misschien niet een zwart-witte lijn in het zand, maar wel een met relatief klein 'grijs gebied. Het 'record' staat volgens wikipedia trouwens op 21 weken en 5 dagen.

nikita72
nikita7230 sep. 2013 - 10:33

Van de andere kant moeten we ons ook afvragen of bij een gezonde foetus een termijn van 24 weken te ruim is. In buurlanden (Duitsland, Frankrijk) is de termijn een stuk korter. Ik meen dat 24 weken ooit is vastgesteld met het argument dat kinderen die binnen 24 weken geboren worden, nog niet in leven kunnen worden gehouden. Dat zegt op zich al niet veel over de mate waarin een foetus een bewustzijn heeft, maar bovendien hangt deze grens af van de stand van de medische wetenschap.

2 Reacties
eeweew
eeweew30 sep. 2013 - 10:33

Wat is bewustzijn? En waarom nemen we aan dat een geboren baby dat heeft, en een ongeboren baby niet? Als je de grens daadwerkelijk daar legt moet je niet raar opkijken dat hij ook opgerekt kan worden naar infanticide. En in het geval van ernstige afwijkingen denk ik ook dat dat moet kunnen. Voor niet medische abortus moeten we gewoon een praktische grens hanteren, en daar niet van afwijken.

Kilted
Kilted30 sep. 2013 - 10:33

DE grens begint zo langzaam aan de 22 weken te naderen. Dus eerder omlaag dan omhoog lijkt mij. En nee, ik ben geen religieuze nutcase. Gewoon van mening dat de grens beneden de grens van levensvatbaarheid moet liggen.