Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

23 maart bewijst weer eens hoe gedwee de Nederlanders zijn

  •  
23-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2079 keer bekeken
  •  
mondkapjestrein

Wat zouden we doen als de Russen werkelijk komen?

De Nederlanders beschouwen zichzelf als een eigengereid volkje dat zich niet de wet laat voorschrijven. Niet is minder waar. Zij zijn met hun zeventien miljoenen hartstikke gehoorzaam aan de overheid. Zij doen wat moet. Zij laten na wat niet hoeft.

Dit was op woensdag 23 maart in de vroege ochtend opnieuw zichtbaar. Op de stations, bij de haltes en in de middelen van openbaar vervoer droeg bijna niemand nog een mondkapje. In de dagen daarvoor was het gebruik algemeen en kreeg je boze blikken als je dit voorbindmiddel vergat. Niet dat medepassagiers je erop aanspraken. Zo ver gingen ze niet. Voor je het weet heb je een peut te pakken. Maar ze keken wel.

Dát is het Nederlandse volk ten voeten uit. Gedwee onder het motto: “Dat hebben we nu eenmaal met zijn allen afgesproken”.

Tegelijk met de mondkapjesplicht is het thuiswerkadvies ingetrokken.

Dat is een boeiend experiment. Wij kunnen nu zien wat de gevolgen zijn. Je zou zeggen dat er – gecorrigeerd voor seizoensinvloeden – een nieuwe piek aan besmettingen zit aan te komen. De trams, bussen en treinen zullen immers voller stromen dan ooit als mensen niet meer thuis hoeven te werken. Ze lopen elkaar dan letterlijk tegen het lijf, net als drie jaar geleden. Zo kunnen we meten wat die mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies in de praktijk waard waren om corona tegen te gaan.

Corona, corona, wat was dat ook al weer voor een dingetje? Een paar dagen terug was het even in het nieuws omdat Louis van Gaal enkele dagen in isolement moest gaan. Voor het overige besteden wij er geen aandacht meer aan omdat we het te druk hebben met de oorlog in de Oekraïne. Het woord pandemie is net zo goed vergeten. Wij doen nu massaal wat rechtse politici ons altijd verweten als het om de islam ging: wegkijken.

De gehoorzame Nederlanders hebben zich opnieuw gevoegd naar de wens van de overheid: we doen nu met zijn allen of corona niet meer bestaat.

De Nederlanders zijn niet eigengereid maar volgzaam. Althans in grote meerderheid want de dwarsliggers waren de uitzondering die de regel bevestigden ook al konden ze als ze hun best deden wel eens een plein vol demonstranten krijgen. Die waren dan keurig met mondkapje op aan komen reizen.

Hoe zouden wij ons gedragen als de Russen daadwerkelijk kwamen? Als we buigen voor het geweld van de tanks en de domme projectielen? Als er in Vlissingen een Russische marinebasis komt ter  compensatie voor het wegblijven van het Korps Mariniers? Als het gas weer volop stroomt omdat de Nordstream 2 in werking in gezet? Als de overheid God weer eert? Als wij met zijn allen offers moeten brengen omdat we nu eenmaal met zijn allen lid zijn geworden van de Heilige Alliantie: een statenbond die zich uitstrekt van Lissabon tot Vladiwostok?

Hoe zouden wij ons dan gedragen?

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.