Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

2024 wordt het jaar van de waarheid

  •  
09-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4393 keer bekeken
  •  
ANP-458241688

Het tekort aan personeel gaat de Nederlandse economie steeds meer opbreken. Zeker als meer uren werken geen garantie is dat er netto-netto ook meer geld verdiend kan worden. De toeslagenjungle aan regels is daar verantwoordelijk voor. Meer uren werken houdt vaak ook in meer toeslagen terugbetalen. 

In Nederland is een immense scheefgroei ontstaan tussen beloond worden voor arbeid en beloond worden voor kapitaal en vermogen. Die laatste groep wordt slechts zeer gematigd belast in Nederland ten opzichte van de burgers die hun geld met arbeid verdienen. 

Minister Kaag moet een begrotingstekort van naar verwachting ruim 20 miljard euro nog gedekt zien te krijgen. Dat kan door te bezuinigen, de belastingen te verhogen of door de staatschuld te laten toenemen. Van alle drie een beetje is ook nog optie. 

De huidige verwachting dat in 2023 de gevolgen voor de verschillende groepen burgers, volgens het Centraal Plan Bureau, nog wel mee zullen vallen lijkt gunstig, maar is dat voor 2024 zeker niet. Compenseren kan niet blijvend zijn volgens minister Kaag en economisch is dat een waarheid als een koe. 

Zeker als nu al bekend is dat in 2024 niets meer gecompenseerd gaat worden en de huidige problemen met de energiekosten en relatief hoge inflatie zeker nog niet zullen zijn opgelost. Het jaar van de waarheid zal dan ook 2024 zijn. 

Een verhoging van de staatsschuld lijkt aantrekkelijk maar is dat niet. Weliswaar zit Nederland nog met de staatschuld onder de in Europa afgesproken grens van 60% van het Bruto Nationaal Product (BBP) maar meer schuld doorschuiven naar toekomstige generaties, met een weer stijgende rente, is niet aan te bevelen. Zeker niet met de vaststaande vergrijzing waardoor zij toch al zwaar belast zullen worden. 

Bezuinigen is nog meer ongewenst. Tenzij het betreft de kaasschaaf halen door het ambtelijk apparaat dat verantwoordelijk is voor te veel doorgedraaide bureaucratie en regeldrift waar onder andere de zorgsector erg veel last van heeft. 

Om het begrotingstekort te dekken blijft dan over het verhogen van de belastingen op winst en vermogen of op arbeid. Dat laatste zal de koopkracht van werkenden nog meer onder druk zetten. 

Noodzakelijk als prikkel om het arbeidstekort te beperken is een forse verlaging van de belastingheffing op arbeid eindelijk eens door te voeren. Die operatie kan deels betaald worden door de bezuinigingen op de overtollige ambtenaren, die meer schade aanrichten aan de economie dan toegevoegde waarde creëren aan bijvoorbeeld de zorg en andere sectoren die lijden onder hun vaak onbezonnen regeldrift.

De samenleving dreigt door het nijpende arbeidstekort steeds meer op slot te gaan. Dat tekort beperken moet de hoogste prioriteit hebben boven alle andere onderwerpen die direct of indirect aan dit probleem verbonden zijn. 

Een aanzienlijke daling van de belastingheffing op arbeid waardoor de prikkel om meer te werken wordt gestimuleerd zonder daarbij gelijk het recht op toeslagen direct te verliezen, zou een eerste goede stap zijn om het arbeidstekort te kunnen reduceren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (69)

Kuifje3
Kuifje311 dec. 2022 - 11:57

Deze regering gaat 2024 niet halen. Na de PS verkiezingen is er in de eerste kamer, zelfs met de steun van PvdA en GL, bij lange na niet genoeg steun meer. De begroting van 2024 kan misschien nog door Kaag opgesteld worden, maar zal op veel onderdelen herschreven worden door haar opvolger. De grote vraag is welke partijen gaan regeren. Op rechts (BBB, Ja21 en PVV) zit ruim 1/3 van het electoraat en ook op links (PvdA, GL, SP, BIJ1, PvdD, DENK) zit bijna 1/3. De huidige ploeg (VVD, CDA, D66, CU) komt daar niet meer aan met iets meer dan 40 zetels in de peiling. Zonder VVD zal er wel niet geregeerd kunnen worden op rechts of links, maar er zijn heel wat onderlinge plooien die niet meer zomaar recht gestreken kunnen worden. Nee, niet 2024, maar 2023 zal al een jaar van de waarheid worden.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 dec. 2022 - 13:04

Nou, als ze in 2024 die gas steun wegnemen, zal dat wel enorm veel tumult veroorzaken. En ze zullen daarop moeten responderen. Vanuit Nederland, of vanuit Europa. Volgens de 'wappies' gaat Europa er dan op reageren en zal zij Nederland onder haar hoede nemen. Dit zou in theorie kunnen. van het electoraat en ook op links (PvdA, GL, SP, BIJ1, PvdD, DENK) SP en Bij1 zijn links. SP is sociaal democratisch, Bij1 communistisch PVDA is een rechtse partij PVDD, DENK en GL vind ik moeilijk te plaatsen. PVDD is voornamelijk ecologisch, dat is niet per se links of rechts. Al zou ik ze eerder bij links scharen. Sociaal democratisch links, dan Van Denk en GL weet ik te weinig, om over ze te oordelen

Phantom3
Phantom311 dec. 2022 - 9:36

Kwam de waarheid maar in 2024. Ik denk dat we hem ook dan nog met een vergrootglas moeten zoeken als het om onze politiek gaat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 dec. 2022 - 8:50

Wat is waarheid nog!

pahan
pahan11 dec. 2022 - 7:01

Het is contraproductief om elk jaar maar weer te roepen dat dit nou dan toch het jaar van de waarheid gaat worden. Uitdagingen zijn er altijd, en hoe meer je de illusie wekt dat die nu dan opgelost gaan worden hoe kleiner de kans op een structurele oplossing in de vorm van beleid en visie.

PGS
PGS11 dec. 2022 - 6:51

De waarheid volgens Kaag: "wij moeten er aan wennen dat wij allemaal een beetje armer worden." Sommige minder dan de rest.

Gio Servas
Gio Servas11 dec. 2022 - 6:21

We hebben natuurlijk medewerkers in een aantal sectoren zoals Zorg en Bouw als wegwerp medewerkers gebruikt. Deze zijn met 10 duizenden mensen tegelijk ontslagen en diegene die terug konden komen moesten daar flink wat salaris voor inleveren. Jongeren die dan op school zitten, zijn niet echt geneigd om daarvoor te gaan kiezen waardoor we jaren later flinke tekorten hebben. Dat gaat al een hele tijd zo en getuigd van kortzichtigheid bij de beleidsmakers. De flexplekken die gecreeerd zijn, zijn voornamelijk van belang voor de uitbesteding van de overheid. Je kan als zorginstanties moeilijk mensen in vaste dienst nemen als je elke paar jaar weer de kans hebt dat als je niet onder de kostprijs biedt je de uitbesteding niet krijgt van een gemeente waardoor je zit met een overvloed aan vaste mensen. Door dit soort beslissingen hebben we te maken met een kwalitatief en kwantitatief te kort en de meeste wegwerpmedewerkers houden het wel voor gezien.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal10 dec. 2022 - 18:39

Ja, er is tekort aan personeel. We hebben het wel over tekort aan opgeleid, intelligent en gemotiveerd personeel en niet over werknemers die er de kantjes vanaf lopen, geen opleiding hebben afgemaakt, altijd te laat wil komen, torenhoog salaris (liefst zwart) en maanden vacantie. Dus eea wel in feitelijk perspectief zetten. Kaag overigens heeft niets met werkgelegenheid te maken ... gelukkig maar.

Wakker Dier
Wakker Dier10 dec. 2022 - 17:08

De waarheid? Die speelt maar een hele marginale rol in de hedendaagse politiek.

DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 15:26

Er is helemaal geen tekort aan personeel er is te veel werk. Het is verstandig jezelf te realiseren dat er per jaar ongeveer 700.000 arbeidsmigranten naar Nederland gehaald worden om werk te doen voor een salaris waar je in Nederland niet van kan leven. De schrijver verwijst well naar de toeslagen die dit probleem moeten verhelpen maar verbindt er niet de juiste consequenties aan. Als je het heel plat maakt moeten er dus banen weg uit Nederland. En meer mensen een uitkering krijgen. En meer belasting over bezit en vermogen. Dat heb je nodig om een meer houdbare economie te bouwen. Maar zowel rechts liberaal Nederland als conservatief Nederland hangt nogal aan het verleden. Iedereen moet werken. En alle banen moeten ingevuld worden. Als dat je uitgangspunten zijn dan kom je onvermijdelijk in de huidige problemen terecht.

Pietje Puk139
Pietje Puk13910 dec. 2022 - 14:40

Er zijn meerdere oplossingen voor het tekort aan personeel. Geef als werkgever alleen nog (vaste) banen voor 40 uur. Degenen die minder uren willen werken, hebben de keus: een vol loon of géén loon. Moet jij eens opletten wat er gebeurt. Je kunt ook de 50.000 asielzoekers die elk jaar hier naar toe komen, de hele week in de Nederlandse les zetten. Na het behalen van het diploma krijgen ze zakgeld, maar blijven ze nog steeds in het AZC. Dan geef je ze de keus: een opleiding volgen en een (vaste) baan met woning krijgen, of géén opleiding volgen en hun hele leven in het AZC doorbrengen. Maar ja, die achterlijke liberale ideologie stelt: eigen verantwoordelijkheid, de overheid trekt zich terug.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 17:50

@ Pietje Puk139 Jij schrijft: Degenen die minder uren willen werken, hebben de keus: een vol loon of géén loon. Dat je dit zou willen eisen van je mede burgers is belachelijk primitief. Inderdaad is een kenmerk van de liberale ideologie dat mensen hierin eigen keuzes mogen en moeten maken. Een kenmerk van de sociaal democratie, de christendemocratie trouwens ook. Een kenmerk van een moderne samenleving ook. Alleen binnen hele primitieve stromingen is een dergelijk plan denkbaar.

PGS
PGS11 dec. 2022 - 6:47

Keuze die jij voorstelt: vol loon of geen loon. Kijken wat er dan gebeurt ? Mensen accepteren dit niet waardoor bedrijven nog meer in problemen komen.

Sonic2
Sonic210 dec. 2022 - 11:13

Links heeft zichzelf min of meer opgeheven door de denkbeelden van rechts( of het nu neoliberaal of ultra rechts is) over te nemen. Werk is werk en werk is altijd goed en is altijd een vooruitgang. Neem die baan maar aan van 40 uur in de week. Ook als het een flex contract is. Ga 40 uur in de kassa werken voor het minimumloon. Want dat is goed. Dat is ons ingepeperd. In feite hebben we een mooie verzorgingsstaat ingeruild voor flexibel flut werk. We zijn Europees kampioen burn-out. Heel veel werk is totaal overschat werk. In de zin dat het inwisselbaar is en flexibel. Om nog maar te zwijgen wat we arbeidsbeperkten aan doen. Die worden min of meer gedwongen totaal niet passend werk te accepteren wat weer leidt tot depressie, burn out. De vicieuze cirkel. Met een slecht inlevingsvermogen van de mensen die vaste banen hebben wat het voor mensen aan de onderkant van de samenleving doet. Wat is goed werk? En willen we onze zorg, onderwijs, overheid, samenleving voor de onfatsoenlijke saneringsdrift van rechts Nederland, de "rechtervleugel van de PvdA en Groenlinks en vooral van D66? Zoals het nu gaat sloop je met een zoektocht naar "gezonde overheid uitgaven" en "werk" namelijk de samenleving en maak je mensen aan de onderkant kapot. We moeten onze aanpak veranderen. En veel realistischer naar arbeid en dus ook samenleving gaan kijken. Hoe benutten wij de krachten van mensen? Zonder ze al dan niet bedoeld of onbedoeld de afgrond in te storten

14 Reacties
Gimli1955
Gimli195510 dec. 2022 - 12:27

Bedankt Sonic2, het inzicht begint eindelijk te landen. Het lijkt op de standpunten in het partijprogramma van "links", helaas staat dat al jaren haaks op wat ze uitvoeren. Daar kan ik nog een kleine toevoeging aan geven, Het hoofdzakelijk zijn van antirechts en woke. Geen van die standpunten levert stemmen op, en hopelijk volgt dat ook door een noodzakelijk inzicht. De eerste horde is genomen, of is dat voor de komende verkiezingen in maart '23. Het werkte bij D'66 en zie waar dat ons land gebracht heeft. Het begint met een coherente visie en die zie ik nog steeds niet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 dec. 2022 - 12:43

Ga werken, full time, voor een minimum hongerloontje. En betaal daarvan je huur. Zo staat je hele leven in dienst van mensen met veel geld. Maar, dat is 'vrijheid' zegt men. Iemand die 1900 huur betaald (omdat de woningmarkt kapot gemaakt is) en dus letterlijk fulltime voor de huurbaas werkt, is zogenaamd 'een vrij man/vrouw'. In de praktijk is hij/zij niet anders dan een horigen. Letterlijk

Gimli1955
Gimli195510 dec. 2022 - 14:32

@Baloemparoempaloempa Dat was gisteren treffend te zien tijdens een item over het nieuwe puntensysteem van De Jonge. Iemand uit het onderwijs, die nu veel tijd kwijt is met reizen, wilde wel een flatje huren van €1000. Het uitgaan zat er dan waarschijnlijk niet meer in. Own nothing and be happy.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 dec. 2022 - 15:30

Ja, in het onderwijs gaat al het belastinggeld dat wij betalen naar 'de managers' en 'de bestuurders' Dit mag niet bespreekbaar gemaakt worden, want iets bespreken, ergens over nadenken, is 'ondermijnend' en 'radicaal' en natuurlijk 'extreemrechts/wappie' Het feit dat je ook echt 1000 betaald voor zo'n klein rot flatje haha. En dan maar full time ploeteren, want het onderwijs is 'je passie', toch?

DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 18:35

@ Sonic2 Jij schrijft: .... door de denkbeelden van rechts( of het nu neoliberaal of ultra rechts is) over te nemen. Werk is werk en werk is altijd goed en is altijd een vooruitgang. Dat is vooral conservatief links dat die ideeën heeft overgenomen. Rond dat idee zijn ook de sociale werkplaatsen gebouwd, een SP-wens. Tijdens de periode Asscher werd er wel gedacht en geëxperimenteerd met het basisinkomen. Er was wel enige ruimte voor vernieuwing. Maar je hebt gelijk de laatste jaren ligt het wel stil binnen de PvdA/GL. Jammer. Want inderdaad er is een discussie nodig over de plaats van arbeid in de samenleving. 17% van de werkenden wordt jaarlijks ziek van het werk. Voor kortere of langere tijd. Dat is meer dan 1 miljoen mensen.

DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 18:51

@Baloemparoempaloempa Jij schrijft: Ja, in het onderwijs gaat al het belastinggeld dat wij betalen naar 'de managers' en 'de bestuurders' Hier is het Jaarverslag van 2020 van het Zadkine College Rotterdam. Op bladzijde 135 staan de uitgaven personeel in de jaarrekening 119.685.000 euro. Het college van bestuur ontving 450.000 met 3 personen. Dat is ongeveer 0,375986 % van het totaal. Hoezo al het belastinggeld dat wij betalen naar de managers en de bestuurders ? https://zadkine-prd-files-s3bucket.s3.eu-central-1.amazonaws.com/2744_Zadkine-jaarverslag-2020_WTK.pdf

Gimli1955
Gimli195510 dec. 2022 - 20:46

Voorspelbaar betekent bij Daan dat 1 zwaluw zomer betekent. Je kunt niet 1 voorbeeld generaliseren alsof dat overal geldt. Er wordt erg veel uitgegeven aan vooral banen waar in hoofdzaak verbaal leiding wordt gegeven en leiding gegeven. Ik heb ooit een collega gehad, die bij een kaas vervoer en verkoop bedrijf werkte in de verkoop buitendienst. Toen de oude baas met pensioen ging, heeft zijn opvolger de buitendienst ingekrompen en een administratie en logistiek systeem opgezet, wat gezorgd heeft dat het marktaandeel van 70% verdween en het bedrijf een paar jaar later failliet ging. De bureaucratie regeert in Nederland en daar zijn een hoop werknemers voor nodig. Het wantrouwen en de controle zucht prevaleert, waardoor het onderwijs een toets en leerlingen volgsysteem heeft, wat de onderwijzers en docenten totaal overbelast. Dat geldt ook in de zorg, met alle administratie bij thuiszorg, huisartsen, verpleeghuizen, bejaardenhuizen en ziekenhuizen. Zo zijn er steeds minder mensen aan het bed, op straat als politie en in de klas. Er zijn altijd voorbeelden te vinden en lijstjes te noemen, waaruit blijkt dat het goed gaat Nederland. Dat klopt op papier, kijk echter wat verder en het is een kaartenhuis.

Sonic2
Sonic210 dec. 2022 - 22:09

@ Gimli1955 Het is bij mij al veel eerder geland. Als u eens normaal op mij kon reageren en eens OBJECTIEF en RATIONEEL had u dat gelezen. Ik typ niets anders als ik normaal typ. Mijn betogen heeft niets met ideologie of systeem te maken. Het heeft alles te maken met hoe we omgaan met werk. En dat vind ik verkeerd. Leg het maar uit zoals u wilt. Ik ben hier niet anders gewend. @Baloemparoempaloempa Voordat Robin Fransman wegzakte in een dieptreurige ultra rechts complot groepje schreef hij zinnige teksten. De "verzorgingsstaat"die wij hebben is vooral een rechtse verzorgingsstaat. Huurtoeslag gaat naar verhuurders. Zorgtoeslag direct naar zorgverzekeraars. Energietoeslag ook. De werkgevers hoeven minder loon te betalen. Even een correctie. Het valt me op dat vooral ultra rechts de laatste tijd de term "andersdenkenden" misbruikt voor politieke doeleinden. Forum laatst ook weer. Ik denk dat Forum als andersdenkenden betitelen nogal een understatement is. Stalin en Hitler dachten ook anders. Hadden we daar dan ook maar niet tegen in moeten gaan? Ik wil best met mensen van mening verschillen. Prima. Maar het is zo'n holle frasen geworden

Gimli1955
Gimli195511 dec. 2022 - 8:39

@Sonic2 Ik reageer inhoudelijk en onderbouwd, dus ik weet niet wat je bedoelt. Mijn compliment was wel gemeend en niet sarcastisch bedoeld. Wat in mijn ogen juist fot gaat, is dat de principes en ideologieën die door "links" gepredikt worden, het tegenovergestelde is aan wat ze doen. Ze spreken voor de verkiezingen een hele andere taal dan na de verkiezingen. Het gaat mij om de onbetrouwbaarheid en de hypocrisie en het onterechte superioriteitsgevoel, waarmee alle rechtse partijen met andere standpunten direct als fascistisch en racistisch worden weggezet. Dat blokkeert de open discussie en de zelfreflectie. Het is dezelfde manier waarop de slavendiscussie wordt gevoerd. Als rupsjes nooit genoeg worden allerlei eisen gesteld en iedereen die een andere mening of standpunt heeft, wordt als racist weggezet. Het middel wordt tot doel verheven en zo ontspoort iedere open discussie in verwijten en beschuldigingen. Je verwijt de partijen kritiek op het proces, terwijl het proces gewoon door ettert. Is er al iets fundamenteels gedaan voor de slachtoffers van een reeks schandalen en affaires, die de laatste 40 jaar door deze regering zijn uitgevoerd? Rechts en extreem rechts zijn een gevolg van een falende politiek, net als in de jaren '30 van de vorige eeuw. Ook toen feestte een grote groep mensen gewoon door in de Roaring Twenties, en was er niets aan de hand. Oorzaak en gevolg. Dan kun je strijden tegen de gevolgen, maar dat heeft weinig zin als je de oorzaak niet aanpakt.

Sonic2
Sonic211 dec. 2022 - 9:55

@Gimli1955 Rutte wil ons 1000 euro geven. Geen geld meer naar Griekenland. Wilders wil de AOW op 65 houden en gooit die na 9 uur in de prullenbak. En u meent hiermee( met eenzijdige kritiek op links) een objectief en eerlijk en inhoudelijk beeld te hebben gegeven? Ik ben qua neoliberalisme al vele en vele jaren wakker. Dat het u niet is opgevallen is uw probleem. Dat ik ook niet woke ben is ook iets wat mensen niet opvalt. Omdat ze maar 1 ding zien. De zogenaamde demonisering van het rechts radicalisme. Wat er niet is. Want ik beschrijf een realiteit die voor velen moeilijk te verkroppen is. Meer niet. Ik deel uw analyse, maar uw oplossing is neoliberalisme met nog meer neoliberalisme te bestrijden. En dat is dus nationalisme. Voor de rest dus al lange tijd eens met wat u over neoliberalisme schrijft. Maar de SP heeft daar goede oplossingen voor. En ik denk dat u in uw analyses nogal voorbij gaat aan dat we in een coalitie systeem leven. Voor de rest excuses voor mijn felle reactie. Want het was niet sarcastisch. Ik ben al zo gewend aan onterecht reacties van een aantal mensen dat ik deze dus verkeerd opvatte. Als ik fout zit, zet ik het bij deze recht.

DaanOuwens
DaanOuwens11 dec. 2022 - 10:21

@ Gimli1955 Jij schrijft: Voorspelbaar betekent bij Daan dat 1 zwaluw zomer betekent. De situatie bij Zadkine is vergelijkbaar met ieder ander ROC. Een CvB met 2 of 3 leden en een salaris op basis van de Ballkende norm en een vergelijkbare of groter ballanstotaal. Dat is een feit. Dan schrijf jij dit? Niet inhoudelijk zelfs niet bij benadering. En op de man want je verwijst naar mij persoonlijk. Terwijl dat jouw klachten die je tientallen malen het opgetypt op deze site. En vervolgens kom je met een voorbeeld over kaasvervoer terwijl de discussie over het onderwijs ging. Waarna je dat voorbeeld van toepassing verklaart op artsen, zorgverleners, politieagenten en onderwijzers. Je hebt jezelf totaal belachelijk gemaakt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 dec. 2022 - 12:52

Sonic Ik kende die econoom niet, Sonic. Bedankt voor de tip. Ik denk dat Forum als andersdenkenden betitelen nogal een understatement is. Stalin en Hitler dachten ook anders. Hadden we daar dan ook maar niet tegen in moeten gaan? Heb ik ooit gezegd dat jij niet tegen FVD in mag/moet gaan? FVD denkt toch anders. Ze denken anders dan VVD/D66 en PVDA dus zijn ze andersdenkend haha Ik snap je punt niet zo. Als je FVD de wind uit de zeilen wilt halen, kom dan met argumenten en alternatieven, niet met verwijten en emoties

Gimli1955
Gimli195511 dec. 2022 - 13:36

@Sonic2 IK heb het nergens over de €1000 van Rutte gehad en ook niet over de 65 van Wilders, I rest my case. Nog meer neoliberalisme is precies dat : nog meer neoliberalisme. Nationalisme is ook geen oplossing, maar een beetje minder globalisme dat samen met de neoliberalisme, mag er best wel zijn. Ik mis visie en zie hoofdzakelijk antirechtse retoriek, dat is niet links en dat is geen alternatief. Rechts en extreem rechts zijn gevolgen van een eenzijdig politiek stelsel, waar de sociaal democratie aan mee heeft gedaan door de ideologische veren uit te rukken. Geef dat een keertje toe. Het blijft bij ontwijking, wijzen en beschuldigen, en ik mis een sociaal democratisch narratief, de bevlogenheid van weleer. Waarbij de politici geloofden wat ze ons te melden hadden. Toen integriteit en betrouwbaarheid nog geen scheldwoord was. Weet je waarom de oude Marrijnissen en zelfs Fortuyn zo succesvol waren, ze kwamen waarachtig over, je geloofde wat ze zeiden en ik was het zeker niet met alles eens wat Fortuyn zei. De politiek en de overheid zijn principieel onbetrouwbaar, ze hebben zichzelf boven de bevolking geplaatst. Terwijl ze in dienst horen te staan van het volk, en naar behoren te dienen. Het wantrouwen vanuit de overheid en politiek richting burgers is het symptoom van een veel dieper probleem. Het gaat om het behoud van macht en de status quo, en dan vooral ten gunste van het huidige heersende politieke systeem. Dat zal binnenkort gevolgd worden door de eID en de eMunt.

Gimli1955
Gimli195511 dec. 2022 - 20:17

@Daan Je aanname aan het eind wordt op geen enkele manier onderbouwd met inhoudelijke argumenten. Je verwijst naar 1 school en stelt dat het overal zo is. Dat wordt ook niet met cijfers onderbouwd en daarnaast bestaat de wereld niet alleen uit scholen. De reorganisatie van de Nationale Politie is een financiële bodemloze put gebleken, de invoering van vele marktwerking zou goedkoper, beter en efficiënter zijn. Het tegenovergestelde is gebeurd, net als de sociale woningbouw reorganisatie. Daarom zijn de toeslagen ingevoerd, want alles werd veel te duur. Een oeverloos rondpompen van geld, wat noodzakelijk is geworden anders stort het kaartenhuis in. Die toeslagen heeft weer geleid tot Ongekend Onrecht en de puinhoop bij jeugdzorg. En dan kom jij met 1 voorbeeld van 1 school? Doe je huiswerk en kom met echte inhoudelijk onderbouwde argumenten.

Joop  den Uil
Joop den Uil10 dec. 2022 - 10:51

Het goede nieuws zal vlak voor de Kerst gegeven worden, met het slechte nieuws zal de Afdeling Financien wel wachten tot eind maart als de stemmen geteld zijn.

Sonic2
Sonic210 dec. 2022 - 9:44

In 2024 hebben we gewoon nog een energieplafond. De uitslag in maart zal desastreus genoeg voor de regeringspartijen dat behalve Kaag niemand zal willen bezuinigen. Voor de rest kun je wel merken dat de comment secties ernstig verrechts is. Allemaal mensen die klaarblijkelijk van zelfpijniging houden en terug willen naar de totaal rampzalige maatregelen die we onder eerder kabinetten Balkenende en Rutte hadden. En ook onder Lubbers. Ik heb het al eerder gezegd. Rechts had niet bestaan als ze een goed zelfbeeld hadden en hadden kunnen reflecteren op hun zelf. De hele stroming( of het nu neoliberaal of nationalistisch is) steunt ernstig op een gebrek aan zelfreflectie

9 Reacties
Ejoth
Ejoth10 dec. 2022 - 9:59

Sonic. Leg me aub nu eens uit waarom je rechts altijd tegenover links zet in je betogen. Je ondersteunt de tweedeling in de maatschappij. Probeer ieders standpunt eens te begrijpen of in ieder geval te respecteren. Fijne dag. Het is koud, zet de kachel maar wat hoger.

Sonic2
Sonic210 dec. 2022 - 11:46

@ Ejoth Als je eens het fatsoen had om mijn betogen te lezen en je er in te verdiepen en stopt met je persoonlijk hetze tegen mij, had je kunnen weten dat ik vind dat er geen rechts meer in Nederland bestaat. Laat ik het bij Nederland alleen houden. Anders wordt het een breed uitwaaierend betoog. Je hebt neoliberaal en ultra "rechts". Beide hebben niets meer met rechts te maken. Ook NIETS met liberalisme. De ene is een ideologie van haat de andere van economische afbraak. Rechts moet zich hervormen. Totaal. Ik help rechtse mensen door de kaping van hun stroming te veroordelen. Als u echt rechts bent dan gaat u die strijd tegen. En dan over die tweedeling. Die was er al ver voor mijn geboorte. En het is allang geen tweedeling meer. Ik denk eerder een tien a twintig deling. Degene die hier een haat campagne tegen mij voeren doen aan polarisatie en tweedeling U dus. En met u nog een heel groepje. Die absoluut( historisch) ongelijk hebben. Dat niet kunnen toegeven. Voor de rest heb ik een prima leven hoor. Maakt u zich geen zorgen en ik vind dat ik uiterst fatsoenlijk reageer op alle haat en volledig onterechte afkeer die ik hier krijg. Als neoliberalisme en nationalisme nu aantoonbaar had gewerkt. Dan was ik een wappie geweest. Als Wilders nu 12 jaar succesvol premier was geweest. Niets van dat alles. Ik ben nog zo extreem, extreem mild voor veel mensen hier. En het is een prestatie dat ik hier nog ben. Tussen al die rechtse schreeuwers hier.

Gimli1955
Gimli195510 dec. 2022 - 12:39

@Ejoth Sonic en de rest van de aanhangers zijn al heel lang niet meer links, ze zijn hoofdzakelijk antirechts. De aanval is bij hun de beste verdediging en dan vooral persoonlijk. Het vijand beeld moet in stand worden gehouden, en liefst verder uitgebouwd. Daardoor is er geen spraak van enige visie of oplossing van welk probleem dan ook en ligt dat natuurlijk aan de "extreem rechtse" partijen. Als die verdwenen zouden zijn, liggen de fundamentele problemen er nog steeds. Tegenstanders verdienen geen respect, ze zijn de vijand en dan zijn alle benamingen toegestaan. Dat daardoor de effectiviteit van de beschuldigingen en verwijten verwaarloosbaarder worden, hebben ze nog niet door. Met het verlies van de principes hebben ze natuurlijk niet veel meer dan het in standhouden van het vijandsbeeld en het antirechts zijn. Ik kom uit een generatie die nog wel wist en weet wat links werkelijk betekent, het is de sociaal democratie, de verlichting en het beschermen van de kwetsbaren. Daar is hard voor gevochten en dat heeft ons de afgebroken sociale ondersteuning opgeleverd. Die solidariteit is verdwenen en ingeruild door uitsluiting, cancelen en bashen van andere meningen en standpunten.

Tuck'R
Tuck'R10 dec. 2022 - 14:47

"En het is een prestatie dat ik hier nog ben. Tussen al die rechtse schreeuwers hier. " De schreeuwers (schelden, generaliseren, kleineren) zitten hier toch echt op links

Tuck'R
Tuck'R10 dec. 2022 - 14:50

"En het is een prestatie dat ik hier nog ben. Tussen al die rechtse schreeuwers hier. " Die schreeuwers (schelden, kleineren, generaliseren) zitten hier toch echt op links. Uiteraard niet iedereen, maar een aantal vaste reageerders kraaien veel krachttermen uit.

Ejoth
Ejoth10 dec. 2022 - 15:12

Sonic. Oh, heb ik me inderdaad niet vergist. Gimli, bedankt je hebt gelijk.

Gimli1955
Gimli195510 dec. 2022 - 20:55

Bedankt Ejoth Het is voor de huidige "linkse" aanhangers ook erg confronterend dat er nog oude echte linkse rakkers rondlopen en reageren. Die hebben de echte strijd zelf nog uitgevochten met de bonden en partijen, die de kwetsbaren nog echt vertegenwoordigden. Die Den Uyl nog hebben meegemaakt en de stencil machines van Gestetner, waar de pamfletten op gedraaid werden. Die tijd is voorbij en dat is geen slechte zaak, alles verandert met de tijd, er is echter geen nieuwe visie ontwikkeld om de sociaal democratie verder uit te bouwen en te versterken. Nu komen ze niet verder dan roepen dat die anderen het niet goed doen, ik mis hoe dan wel en dan op een sociaal democratische voet. Die principes zijn 40 jaar geleden begraven zonder na te denken over vervanging.

Sonic2
Sonic210 dec. 2022 - 22:15

@ Gimli1955 De enige rode draad die u en ook Ejoth(en nog een groepje hier heeft) is de onvoorstelbare haat en weerzin tegen mij. Dat is het enige wat jullie bindt. Je enige visie. Het enige wat ik u ziet doen is laf kritiek uiten op links. Totaal eenzijdig. En voor de rest houdt u rechts uit de wind. Die minimaal net zo schuldig is aan alle misstanden. Ik ben absoluut niet anti rechts. Al heb ik daar wel alle recht toe met alle grofheid en haat die ik elke dag onterecht ontvang. Ook weer van Ejoth. Ik denk dat ik de reageerder ben die het meeste hier met rechts op heb. Omdat ik een van de weinige ben die zegt waar het op staat. Echte rechtse mensen zijn het met mij eens. Die spugen op het neoliberalisme en nationalisme. Die zien Baudet en Wilders voor wat ze zijn. En opportunisten als van Haga, Eerdmans en van der Plas ook. Echte liberalen zijn het met me eens. Die spugen op iemand zoals Wilders die de grondwet verminkt. Echte rechtse mensen en echte midden mensen( zoals Middenman) hebben geen problemen met mij. Weet u waarom? Omdat ze echt midden zijn. Echte rechtse mensen( die ik real life zie) hebben ook geen probleem met mijn opvattingen. Omdat ze echt rechts zijn. Net als u niet echt links bent. U bent een rode loper uitroller voor radicaal rechts. U heeft het over visie. U heeft die niet. Mij bashen. Net als een paar andere types hier. Die geen inhoud en visie hebben. Alleen op mij los gaan. Extreem sneu

Sonic2
Sonic211 dec. 2022 - 9:49

@Tuck'R Wat ik zeg( wat onder krachttermen wordt verstaan) is de realiteit. En dat is geen kwestie van gelijkhebberigheid. Ik zou wel eens van iemand hier op normale manier willen horen en begrijpen waar ik het zo enorm mis heb. Ik zet niemand weg hier. U wel. @ Ejoth Dit komt dus uit het toetsenbord van mensen die Wilders/ Baudet steunen. Die het linkse verzet afkraken. En die zich nu druk maken over tweedeling en polarisatie. Hahaha. Als u( en een aantal anderen die ik niet wil noemen) en een aantal anderen geen polarisatie en tweedeling willen begin mij eens met RESPECT te behandelen. Als je zo om andersdenkenden geeft. Wat ik nergens zie. En respect verdien ik zeker. Iedereen hier. En zeker vanuit het perspectief van een aantal hier. Die menen op te komen voor vrijheid. Ik zie het nergens echter.

TinusJ
TinusJ10 dec. 2022 - 7:47

De toeslagen en andere inkomsten afhankelijk regelingen sluit mensen met laag inkomen op in een gouden kooi. Meer verdienen kan alleen met zwartwerken, ander soort fraude is ook aan de orde van de dag. Het is niet uit te leggen dat de verpleegster die fulltime werkt 100% moet betalen voor de zorg, huur én 100% van de zorg, huur van haar parttime collega's. Die parttime collega doet ook schoonmaakwerk 15€ per uur zwart, knarsetandend kijk ik er naar. 40 jaar lang zijn die inkomsten afhankelijke regelingen het stokpaardje geweest van PvdA, het wordt tijd dat ze daar eens excuses voor aanbieden, want mensen zijn er zó aan verslaafd geworden, dat afkicken veel pijn gaat doen.

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas10 dec. 2022 - 8:55

De inkomsten van te veel mensen zijn structureel te laag gehouden. Minimum loon, WAO/WIA WWB ( en in de bijstand zitten bijna alleen nog maar zieke mensen die nergens anders terecht kunnen door bezuinigingen en hervormingen op de WAO. Aan de WAO moest wel wat veranderen want het werd gebruikt als rustplek voor arbeiders die best nog wel wat konden maar waar geen plek binnen het bedrijf meer voor was.) Dat laaghouden van die inkomens was natuurlijk enorm fout en daarom werden er allerlei toeslagen bedacht. Al inkomens moet omhooggetrokken worden, en hoog genoeg zodat er geen toeslagen meer nodig zijn. Het zou al een behoorlijke kostenpost weg nemene, want al die bureuacratie kost bakken met geld.

Sonic2
Sonic210 dec. 2022 - 11:20

De toeslagen komen uit de richting van het CDA. Het lage lonen beleid komt uit de CDA/ VVD hoek. Alleen is rechts Nederland dermate achterlijk en geïndoctrineerd dat ze nog steeds niet begrijpen dat hun vijand in eigen kring zit. En niet op links. Ik kan daarom ook steeds slechter tegen kritiek van "rechtse mensen" hier. Die hun werkelijke vijanden omhelzen en hun werkelijke vrienden op de meest onbeschofte en mensonterende manier schofferen. Iedereen die "rechts" stemt moet zijn excuus aanbieden. Doe ik bij deze ook. Ik heb 2 keer VVD en 1 keer CDA gestemd. Sorry daarvoor. Ook voor mijn stem op D66. Al was dat in een hele andere tijd. Dus iets minder sorry daarvoor. Het paste overigens goed bij de denkbeelden die ik destijds had, maar ik heb me de goede kant op ontwikkeld. Heel veel mensen hier de totaal verkeerde kant. En die mensen moeten tot bezinning komen Je grote fouten erkennen. Je excuus aanbieden. Nationalisme en neoliberalisme afzweren en diep door het stof gaan. Het enige wat je in zo'n situatie kan doen. Al het andere is zeer, zeer onfatsoenlijk. Ik voel niet dat ik om een stem op CDA en VVD heel diep door het stof moet. Omdat ik nooit een standvastig neoliberale opvatting heb gehad. Ik had toen al meer dan genoeg aan te merken op rechts. Dat laatste kon toen nog. Kritiek leveren op rechts terwijl je rechts was. Nu kan je niet eens meer de oplichters bij naam noemen of je hebt meteen 5 of 10 schreeuwers op je dak die gekwetst zijn door de waarheid

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 dec. 2022 - 13:08

Sonic Grappig om te horen. U verwijt mensen hier rechts te zijn. Ik zou in uw ogen ook 'te rechts' zijn, geloof ik. Maar, ik heb nooit VVD of CDA gestemd. Ik heb een keer op Renske Lijten gestemd en een keer op de PVDD. Maar eigenlijk geloof ik niet dat stemmen zoveel effect heeft. Ik doe het wel, maar ik denk dat wat we hier doen meer effect heeft. Deze discussies etc.

Gio Servas
Gio Servas10 dec. 2022 - 5:57

"Compenseren kan niet blijvend zijn". En toch wordt dit van ons verwacht, regelmatig belastingen verhogen om het gepruts van ambtenaren te compenseren. Op gemeentelijk, provinciaal of landelijk gebied en we hebben er nog een nieuwe laag bij gekregen, op EU gebied en ondertussen blijven we maar compenceren. Dat kan idd niet zo doorgaan. Overheden moeten maar eens begrijpen dat ze moeten leren met geld om gaan en niet zoals in de EU dat een dubbele inflatie compensatie normaal is (als voorbeeld).

EenMening3
EenMening310 dec. 2022 - 0:41

"Die operatie kan deels betaald worden door de bezuinigingen op de overtollige ambtenaren, die meer schade aanrichten aan de economie dan toegevoegde waarde creëren aan bijvoorbeeld de zorg en andere sectoren die lijden onder hun vaak onbezonnen regeldrift." Het ontslaan van bureaucraten en beleidsambtenaren met een BS-baan is een goede maatregel. Dat geld kan beter besteed worden aan de zorg en het onderwijs. Binnen de ministeries en gemeentebesturen zijn talloze adviseurs en consultants actief, die zich volgens het aloude principe "uurtje-factuurtje" dik laten betalen. Voor onderzoeken en adviezen die vaak niet verder komen dan de bomvolle bureauladen van betweterige bureaucraten. Een goed beeld is het ministerie van onderwijs, waar ambtenaren steeds nieuwe, nutteloze onderwijshervorming bedenken. "Hervormingen" die veel geld kosten maar niets bijdragen aan beter onderwijs en de leraren voor de voeten lopen.

korheiden
korheiden9 dec. 2022 - 23:02

Blijkbaar zijn nogal wat landgenoten met geen stok aan het werk te krijgen. Misschien hebben we ook wel erg veel bestuurslagen. Maar de overheid kan ook wel eens de broekriem aanhalen. We geven teveel uit.

2 Reacties
LaBou
LaBou 10 dec. 2022 - 10:44

Kennelijk zijn er nogal wat werkgevers die erg pietluttig zijn bij de werving van nieuw personeel: https://www.nu.nl/economie/6240769/werkzoekende-senior-zelfs-bij-krappe-arbeidsmarkt-gepasseerd.html

Pietje Puk139
Pietje Puk13910 dec. 2022 - 14:33

LaBou, goed gezegd. Er zijn 2 soorten mensen wat betreft een mening over werkeloosheid. A De ervaringsdeskundigen die al lang begrijpen dat het zinloos is om te vechten tegen de absurde eisen die werkgevers stellen. B Degenen die altijd een vaste baan hebben gehad of ondernemer zijn geweest en met hun grote voeten in de gigantische onzin trappen die door de politici wordt geroepen. In 1980 hadden we bijna 1 miljoen werkelozen door de oliecrisis. Bij een bevolking van 15 miljoen (!!!). In 1984 waren al die werkelozen weer aan het werk. Kor Heiden, hoe kan dat, als werkelozen zo graag werkeloos blijven?

RoepToeter
RoepToeter9 dec. 2022 - 21:46

''Het tekort aan personeel gaat de Nederlandse economie steeds meer opbreken. Zeker als meer uren werken geen garantie is dat er netto-netto ook meer geld verdiend kan worden.'' En dat zien we dan vooral bij de met hoge salarissen en (tweeverdiener/villahypotheek/Tesla/zonnepanelen/warmtepomp etc.) subsidie profiterende verwende middenklasse. Kijk bijvoorbeeld naar het basisonderwijs waar 80% van de onderwijzers parttime werkt met zeer hoog bruto-netto salaris en de rest van de tijd thuis achter het aanrecht staat of op de tennisbaan. Gewoon omdat het kan zonder ook maar 1 luxe extra vakantie in te hoeven leveren. Megafouten in het belastingstelsel natuurlijk waarbij paupers met behulp van toeslagen nauwkeurig op het minimum worden gehouden ook als slagen gezinnen er in om iets meer inkomen te verwerven. En anderzijds de rijke helft van Nederland de vrij te besteden subsidies als gebraden kippetjes om de oren vliegen. Zodanig dat middenklasse gezinnen en rijker niet eens meer fulltime hoeven te werken om hun luxe bestaan te kinnen financieren. En wat is de oplossing voor dit probleem van ''would be'' minister van financien D66 Kaag? Nog meer subsidie voor parttime werkende onderwijzers c.s. als ze 1 uur meer gaan werken. Zo sneu een minister van financiën die afhankelijk is van wat parttime werkende ambtenaren influisteren.

3 Reacties
RoepToeter
RoepToeter9 dec. 2022 - 22:16

correctie. Zo sneu een minister van financiën die afhankelijk is van wat ambtenaren met een parttime werkende partner (m/v) influisteren. En dat helemaal goed ziet vallen bij de D66 doelgroep, de rijke helft van Nederland.

oproerkraaier
oproerkraaier10 dec. 2022 - 0:15

Goeie nick!

LaBou
LaBou 10 dec. 2022 - 10:44

Vooral dat tweede deel ervan.

thedevelmoene
thedevelmoene9 dec. 2022 - 21:40

Het idee om de belasting op arbeid te verlagen is een oude. Ik vind het alleen wat makkelijk om te denken dat je dat kunt bereiken door te bezuinigen op 'regelambtenaren'. Bureaucratie ontstaat op het moment dat eigen inzicht niet wordt vertrouwd en men dus een controleapparaat nodig heeft om te voorkomen dat men naar eigen inzicht gaat handelen. Dat geldt voor zorg, onderwijs, toeslagen, financiële markt, privacy, discriminatie, woningbouw, welstand. Het is prima dat mensen daar controle op willen, maar zolang je niet aangeeft waar de huidige hoeveelheid controle niet nodig is, zul je regelambtenaren hebben en kun je niet daarop bezuinigen (Bijna elk verkiezingsprogramma roept dit, maar zonder uitgewerkt plan lukt dat niet.). Aangezien het betoog verder niet aangeeft hoe de belasting op arbeid verlaagd kan worden zie ik het nu vooral als wishful thinking.

Folkward
Folkward9 dec. 2022 - 21:16

Dit zijn de standaardoplossingen, die veel weg hebben van een boekhoudersblik en het realisme van de praktijk missen. Over het algemeen weinig mis mee, maar de volgende opmerkingen slaan behoorlijk de plank mis en getuigen van een ideologische insteek: "Bezuinigen is nog meer ongewenst. Tenzij het betreft de kaasschaaf halen door het ambtelijk apparaat dat verantwoordelijk is voor te veel doorgedraaide bureaucratie en regeldrift waar onder andere de zorgsector erg veel last van heeft. " en "Die operatie kan deels betaald worden door de bezuinigingen op de overtollige ambtenaren, die meer schade aanrichten aan de economie dan toegevoegde waarde creëren aan bijvoorbeeld de zorg en andere sectoren die lijden onder hun vaak onbezonnen regeldrift." De ambtenaren zijn het probleem niet, zij veroorzaken de regeldrift niet, maar de wetgever. Vraag het (oud-)ambtenaren: al jaren wordt er slecht beleid gevoerd, met slechte wetten die tot onuitvoerbare regels leiden. Ambtenaren luidden constant de alarmbel hierover, bij het toeslagenschandaal, en recent nog bij de spreidingswet. Kan er minder geld naar bestuur? Ja: juist door ambtenaren binnen te houden, in plaats van ze te laten lopen, en ze later weer als externe 'beleidsexperts' binnen te halen tegen het tienvoudige. De belastinginning komt in gevaar: te veel uitzonderingen, te weinig kennis en ambtenaren voor handhaving. Oh, en er zit een belangrijk verschil tussen het genoemde Bruto Nationaal Product en het BBP.

Jansen7
Jansen79 dec. 2022 - 20:58

Voor de mensen die geen economie in het profiel of pakket hebben, de volgende mededeling ;-) Ik heb ook nog steeds tienduizenden vacatures openstaan. Iedereen mag gratis voor me werken. Er is ruimte voor overwerk, er zijn fijne collega's, een toffe werksfeer, en ik waardeer mensen echt voor hun inzet.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 dec. 2022 - 14:37

Er is ruimte voor overwerk, er zijn fijne collega's, een toffe werksfeer, en ik waardeer mensen echt voor hun inzet. en je krijgt een flex contract en verdiend 9 euro per uur. Ik hoef je 'toffe sfeer' niet.

KritischKijken
KritischKijken9 dec. 2022 - 19:57

Maar er is niet direct een verband tussen de toeslagen jungle en de (lage) belasting op vermogen. De toeslagen werden met name in het leven geroepen omdat de minima en lagere inkomens nauwelijks (loon) belasting betalen en belastingverlaging geen zoden ad dijk zette. Dus was de roep vanuit de Kamer om dan maar te gaan repareren met toeslagen, maar ja dan verstop je wel het hele (normale) systeem. En daar betalen we nu de prijs voor.

2 Reacties
Sonic2
Sonic210 dec. 2022 - 11:51

We betalen de prijs met die toeslagen omdat vooral neoliberaal en ultra rechts het totale waanidee hebben dat elke toeslag gerechtigde er 5 maanden op vakantie van gaat naar Spanje. Daarom was er zoveel bureaucratie nodig. Daarom moest er zo strenge controle op. Wat wel verkeerd moest gaan. Niet alle werkgevers betalen weinig loon. Maar rechts laat ze vrij om dat wel te doen. Dus krijg je een race naar de bodem. Met lage lonen. Die weer moeten worden aangevuld door toeslagen. Die je dan weer kwijt raakt als je verkeerd niest. Links heeft meegeholpen. Maar het tekent het totale onfatsoen en de onbeschaamdheid dat er hier nog rechtse mensen zijn die hun mond durven open te trekken. Die toeslagenaffaire kwam van "rechts". Heel duidelijk.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 dec. 2022 - 12:49

Huidige liberale 'ondernemers' zijn altijd kritisch over 'de overheid' en zeuren over de overheid Maar zonder toeslagen uitdelende overheid, zouden zij hun megawinsten niet eens kunnen maken en zouden 'werknemers' in opstand komen Dit financiële systeem, kan niet zonder de overheid. Een eindeloos controlerende, straffende, faciliterende en disciplinerende overheid. VVD is helemaal niet kritisch over de overheid, VVD beleid kan niet zonder een permanent interveniërende overheid.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 dec. 2022 - 19:55

Goede stukjes, van Kerstholt. Helder en kort Dit klinkt 'wappie' van mij, waarschijnlijk. Maar het kan zijn dat ze voor 2024 sowieso met een nieuw financieel systeem komen. Met de Europese digitale munt. Want, als die steun weg valt in 2024, hoe willen ze dan sociale onrust/rellen voorkomen?

2 Reacties
Sonic2
Sonic210 dec. 2022 - 11:24

Er komt in 2024 geen nieuw financieel systeem. Er komt niet een Europese digitale munt zoals die nu her en der wordt voorgespiegeld. Die steun zal zeker niet voor iedereen weg vallen. Dus die onrust en rellen komen er niet. U zit verstrikt in een web van desinformatie. En daar bent u te intelligent voor. En ook te fatsoenlijk. Ik speel nu even de persoonlijke kaart, want je kunt het ook fatsoenlijk met elkaar oneens zijn. Wat wij doen. Laat u a.u.b niet bang maken door allerlei mensen. Of door allerlei "wappie" informatie. We zouden volgens al die kenners ook nu nog steeds een avondklok hebben. Er zouden wereldwijd tientallen miljoenen vaccin doden zijn en we zouden nog lockdown hebben. Ik vind wappies een prima woord. Dat heeft niets te maken met weg zetten. Alles er mee te maken dat je niet alles letterlijk moet nemen van wat die mensen roepen

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 dec. 2022 - 12:45

Sonic Jij kan niet in de toekomst kijken. Ik ook niet, trouwens. Het zou kunnen, dat we over vijf jaar een mega Europa zijn. Ik volg zowel de 'wappie' informatie, las de Joop informatie en maak op basis daarvan afwegingen. Ik zeg niet dat ik de waarheid in pacht heb, maar ik ga ook niet van alles bij voorbaat uitsluiten

Joop  den Uil
Joop den Uil9 dec. 2022 - 19:25

het hoge ambt van vice premier bestaat dus uit koffiedikkijken. dat kan niet lang goed gaan.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 dec. 2022 - 22:42

Je wordt niet zo maar minister van financiên. Maar voor elke regel is er een uitzondering.

TheunT
TheunT9 dec. 2022 - 19:23

De mythe van oneindige economische groei zal zich toch ooit moeten openbaren. Ik heb mijn leven er al op ingericht, lekker frugaal, faciliteer ik de roofbouw ook weinig.

oproerkraaier
oproerkraaier9 dec. 2022 - 19:09

kom er maar in Rutte verdedigers, ga maar weer vol op het orgel over Kaag.

1 Reactie
toentomatentomaten
toentomatentomaten10 dec. 2022 - 8:06

Als je een beetje had opgelet had je inmiddels kunnen concluderen dat Kaag geen oog heeft voor de Nederlandse burgers maar voor totaal andere “hogere” zaken om maar in een goed blaadje in Brussel te blijven.

toentomatentomaten
toentomatentomaten9 dec. 2022 - 18:52

Het is maar goed dat wij iemand hebben die gepokt en gemazeld is in het financiële wereldje om dit land door de moeilijke tijd te loodsen…

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier10 dec. 2022 - 0:18

Je insinueert van alles, maar zegt eigenlijk niets.

toentomatentomaten
toentomatentomaten10 dec. 2022 - 17:37

@ kraaier Dan snap je echt niets van ironie maar dat had ik eigenlijk niet anders verwacht…