Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

2023 was 1,5 graad warmer, duizenden doden door hitte in Frankrijk

  •  
08-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
768 keer bekeken
  •  

Terwijl in Den Haag klimaatontkenners als Geert Wilders onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering, gaat de opwarming van de aarde gestaag door. Zoals eerder voorspeld is 2023 het eerste jaar waarin de wereldwijde temperatuur met meer dan 1,5 graad Celsius is toegenomen. Overschrijding van die grens leidt tot de ineenstorting van eco-systemen, met veelal nog onbekende gevolgen. In januari was het wel even slecht, ook die maand was historisch warm.

Het werd in januari wereldwijd gemiddeld 13,14 graden, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus vanochtend. Daarmee was het gemiddeld 1,66 graden warmer dan vóór de industriële tijd. Het vorige record voor januari werd gevestigd in 2020: toen werd het wereldwijd gemiddeld 13,02 graden. De warme maand januari zorgde er ook voor dat de gemiddelde temperatuur op aarde in de afgelopen twaalf maanden meer dan anderhalve graad hoger lag dan voor de industriële tijd: 1,52 graden. In het Klimaatakkoord van Parijs hebben wereldleiders in 2015 afgesproken dat ze de opwarming van de aarde bij voorkeur onder de 1,5 graad houden.

Klimaatonderzoeker Maya Singer Hobbs verklaart tegenover de BBC dat het nog erger had kunnen zijn. Ze ziet lichtpuntjes. Zo voert de Amerikaanse president Joe Biden een veel beter klimaatbeleid dan zijn voorgangers en heeft China de productie van klimaatvriendelijke energiebronnen opgevoerd. Maar er moet nog veel gebeuren om een wereldwijde ramp voor af te wenden, zeker voor toekomstige generaties.

Als het aan Geert Wilders ligt gaat dat niet gebeuren. Hij wil alle klimaatmaatregelen in de allesverbrander verstoken, zogenaamd onder het mom van 'opkomen voor de ouderen en zwakkeren'. In werkelijkheid gaan die kwetsbare groepen nu al dood door de klimaatverandering. Afgelopen zomer zijn alleen al in Frankrijk 5000 mensen overleden door de hittegolven. 3 op de 100 sterfgevallen in de zomermaanden zijn toe te schrijven aan de ongekende hitte. Ook arbeiders die in de open lucht werken krijgen door de hogere temperaturen steeds meer problemen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

EenMening3
EenMening38 feb. 2024 - 17:58

China en de VS zijn samen goed voor ruim 40 % van de CO2-uitstoot. Als die aan de bak gaan, heeft dat echt grote impact. Nederland is dankzij de salderingsregeling wereldkampioen zonne-energie geworden. Inmiddels hebben 2,6 miljoen huizen en duizenden bedrijven zonnepanelen. Bedrijven wekken inmiddels 60 % van de totale hoeveelheid zonnestroom op. Maar nu wil de regering de salderingsregeling afschaffen. Daar kunnen ze beter nog een paar jaar mee wachten. De salderingsregeling is duidelijk het meest succesvolle onderdeel van de energietransitie gebleken. De insteek moet zijn dat huishouden en bedrijven de door hun zonnepanelen opgewekte stroom veel meer zelf gaan gebruiken. Daardoor neemt de netcongestie af en hoeft er ook minder gesaldeerd te worden. Dat kan oa. door het aanschaffen van warmtepompen, elektrische auto's en thuisbatterijen. Er is een behoorlijke subsidie op warmtepompen (ca 30 %). Thuisbatterijen zijn nog relatief duur maar worden wel steeds goedkoper. Je kunt het eigen verbruik ook verhogen door bijvoorbeeld vaatwasser en wasmachine aan te zetten op het moment dat de zon schijnt. https://www.duurzaam-ondernemen.nl/bedrijven-leveren-grootste-bijdrage-aan-sterk-gestegen-productie-zonnestroom-in-2022/ https://www.change.inc/energie/nederland-nu-ook-wereldkampioen-zonne-energie-40763

VeganHarrie
VeganHarrie8 feb. 2024 - 15:44

China en de US, de twee grootste energieverbruikers van de wereld, zouden voor ons een voorbeeld moeten zijn? Met name China, dat op grote schaal nieuwe kolencentrales uit de grond aan het stampen is, stelt toch duidelijk de economische groei voorop.

3 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist8 feb. 2024 - 17:13

Het groeimodel is onhoudbaar. We moeten inzetten op kwalitatief leven niet op economie op steroïden. Concurrentie moet vervangen worden door samenwerking op globale schaal. Dat zal ook de oorlogsdreiging wegnemen want dat gevaar hangt ook nog boven ons hoofd.

vdbemt
vdbemt8 feb. 2024 - 19:09

Van www.duurzaamnieuws.nl: China wekt meer zonne-energie op dan alle andere landen samen (!!!!!), maar verbrandt de helft van alle steenkool op aarde. Het mag dan een paar jaar voor liggen op de eigen doelen voor schone energie, maar het heeft ook nog steeds meer kolen nodig om de economische groei te kunnen volhouden. Grote getallen zijn een kenmerk van de Chinese economie en nu ook van de energietransitie. China's zonne-energiecapaciteit is nu 228 gigawatt (GW), meer dan de rest van de wereld bij elkaar (!!!!), volgens Global Energy Monitor. En ook in windcapaciteit, met maar liefst 310 GW, is het wereldleider (!!!!) Met nog eens 750 GW aan nieuwe wind- en zonneprojecten in de pijplijn zal China zijn doelstelling van 1.200 GW in 2030 vijf jaar eerder halen. Als je, zoals China, het land bent op de wereld met de meeste inwoners, is het zo gek niet dat je ook de grootste energieverbruiker bent. Wij, in het 'moderne' kapitalistische westen, hebben onze welvaart volledig te danken aan eerst de kolen en later het gas. China is nog niet zo lang zo welvarend als wij. Hebben inderdaad nog kolen nodig, maar liggen met zonne-energie en wind voor op de rest van de wereld. Ja. China is een geweldig voorbeeld.

vdbemt
vdbemt8 feb. 2024 - 19:11

En dan: noem een land dat niét de economische groei voorop stelt. Daarom gaat die energietransitie zo moeilijk.

JasDon
JasDon8 feb. 2024 - 13:30

En ondertussen is de helft van Amsterdam aan het demonstreren op de A12 en is de andere helft digital nomad aan het spelen in Kaapstad. Wanneer gaan we dit soort onzin verbieden zonder aanzien des portemonnees?

2 Reacties
itsme3
itsme38 feb. 2024 - 15:33

Demonstreren op de snelweg is al lang verboden, maar het wordt grotendeels gedoogd.

Anna R. Chist
Anna R. Chist8 feb. 2024 - 17:17

Begrijpt u dan niet dat die klimaatdemonstranten er ook voor u staan?