Joop

2018 gevaarlijkste jaar voor journalisten ooit

  •    •  
19-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
MYANMAR DEMONSTRATION FOR REUTERS JOURNALISTS

© 2018-12-12 16:42:14 epa07225568 Demonstrators hold the images of Time magazine with the images Wa Lone and Kyaw Soe Oo and their wives during a demonstration to mark the one year anniversary

In 2018 zijn meer journalisten vermoord, gemarteld of anderzijds slachtoffer geworden van geweld dan in elk ander jaar tot nu toe. Volgens een nieuw rapport van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG) hebben journalisten het afgelopen jaar te maken gehad met ‘een niet eerder voorgekomen niveau van vijandigheid’.
Maar liefst tachtig journalisten werden dit jaar gedood. Uit onderzoek blijkt dat 61 procent van hen vermoord werd expliciet vanwege hun werk, 39 procent werd gedood terwijl ze hun werk deden. 348 journalisten werden opgesloten of zaten dat al, zestig journalisten werden gegijzeld. Het rapport laat ook een duidelijk verband zien tussen het toegenomen aantal geweldsmisdrijven tegen journalisten en aanvallen op de media door vooraanstaande figuren zoals de Amerikaanse president Donald Trump die voortdurend aan de pers refereert als “vijanden van het volk”.
In een verklaring bij het rapport schreef secretaris-generaal Christophe Deloire van VZG:
"De haat tegen journalisten die wordt geuit, en soms zeer openlijk wordt verkondigd door gewetenloze politici, religieuze leiders en zakenlieden, heeft tragische gevolgen op dit gebied en wordt weerspiegeld in deze verontrustende toename van aanvallen op journalisten."
In de afgelopen tien jaar werden ruim zevenhonderd journalisten gedood. 2018 is het eerste jaar waarin de Verenigde Staten in de lijst staan van gevaarlijkste landen voor journalisten. Zes van hen vonden het afgelopen jaar de dood: vier werden in juni vermoord op de redactie van de Capital Gazette in Maryland, een maand eerder verongelukten twee journalisten die verslag deden van noodweer in de staat North Carolina. Aanvoerder van de lijst is Afghanistan. Daar kwamen vijftien journalisten om het leven, tien van hen bij een serie aanslagen in Kaboel, opgeëist door IS. Afghanistan wordt op de voet gevolgd door Syrië (11), Mexico (9) en Jemen (8).
Schermafbeelding 2018-12-19 om 19.26.40

© Bron: VZG

China blijft koploper qua gevangennemen van journalisten. Daar zaten in 2018 zestig journalisten in de gevangenis. Daarna volgen Egypte (38), Turkije (33), Iran (28) en Saoedi-Arabië (28). Vorige week maakte het tijdschrift Time Magazine bekend dat hun “persoon van het jaar” naar The Guardians and the war on truth ging, journalisten die vanwege hun werk doelwit van geweld en intimidatie worden. Op de cover van het blad werd onder meer de vermoorde Washington Post-columnist Jamal Khashoggi afgebeeld.
Bron: CNN / Beeld: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Frits Jansen
Frits Jansen30 dec. 2018 - 5:37

Maar journalisten kunnen zelf ook gevaarlijk zijn, door politiek te overdrijven. Want dat verkoopt. "Goed nieuws is geen nieuws".

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren20 dec. 2018 - 18:52

Hoeveel journalisten worden thuis bedreigd en durven geen aangifte te doen bij de politie? Hoeveel journalisten laten zich omkopen voor 40duizend euro? Gelukkig is het resultaat van de arbeid van journalisten openbaar, daaruit is redelijk goed na te gaan of deze journalist vrij of afhankelijk is.

Sanaya Khan
Sanaya Khan20 dec. 2018 - 13:30

Ik vind het moeilijk te beoordelen op basis van de geleverde data of het inderdaad het "gevaarlijkste jaar ooit" is voor journalisten. Het wordt alleen over de afgelopen 3 jaar gemeten. https://cpj.org/data/killed/?status=Killed&motiveConfirmed%5B%5D=Confirmed&motiveUnconfirmed%5B%5D=Unconfirmed&type%5B%5D=Journalist&type%5B%5D=Media%20Worker&start_year=1992&end_year=2018&group_by=year De cijfers gaan op en neer, en 2018 steekt er niet boven uit. Misschien is in het algemeen geweld toegenomen, maar daar zijn geen cijfers van. Als dit onderzoek iets laat zien zijn het de grote culturele verschillen in de wereld. Ik pleit voor oriëntalisme: we kunnen hen niet de maat nemen, omdat wij nu eenmaal meer waarde hechten aan journalistieke vrijheid dan het eventuele risico voor bestuurders. En als er al tegengas gegeven moet worden, dat we het met woorden afkunnen.

Marcus A.2
Marcus A.220 dec. 2018 - 11:52

Afgelopen week nog een bomaanslag op de Griekse omroep SKAI TV. Deze omroep staat bekend om zijn kritische geluid jegens de extreem linkse regering van premier Tsipras. Vermoed wordt dat het een aanslag is van extreem links, zij hebben wel vaker aanslagen gepleegd in Griekenland.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 dec. 2018 - 8:55

Ook de VS?. Met zulke oproerkraaier, onruststoker, (zeer) genadeloos bullebak, nationalist en populist als de (zogenaamde!) President van dat land (en zijn achterban, natuurlijk!), tijdens de laatste twee jaren, het verbaast mij niet helemaal. Nog minder dan twee jaar en dan is Donald Trump hopelijk (voorgoed) weggestemd en weggestuurd uit het Witte Huis, namelijk door zijn eigen volk. Een fijne dag!.

Arne Lucassen
Arne Lucassen19 dec. 2018 - 20:44

De zes in de VS vat ik niet in deze context van landen waar journalisten structureel d.i. noemenswaardig te vrezen hebben. De vier in Maryland werden op de redactie vermoord door een man waarover ze erover bericht hadden dat hij voorwaardelijk had gekregen wegens lastig vallen cq stalking via social media van een bekende van hem van High School. Hij had de redactie van de krant hierover herhaaldelijk woedend aangesproken dat hij hen die berichtgeving kwalijk nam en dat hij het er niet bij zou laten zitten. Hij voegde de daad bij het woord. De andere twee journalisten kwamen om bij een reportage over en tijdens noodweer. Dat heeft toch allemaal niets te maken met dreiging of geweld van structuren Inn de vorm van overheid of machtige groepen in een land zoals in de andere gevallen.

4 Reacties
Perspectief
Perspectief19 dec. 2018 - 22:49

Ja, maar Trump! Hij zegt fake-news..

Appi Mohamud
Appi Mohamud20 dec. 2018 - 0:58

"Dat heeft toch allemaal niets te maken met dreiging of geweld van structuren Inn de vorm van overheid of machtige groepen in een land zoals in de andere gevallen." Volgens mij gaat het hier over omgekomen journalisten buiten de natuurlijk dood om, anders zou he de doden tijdens werkzaamheden in oorlog gebieden niet mee moeten rekenen, dat is natuurlijk ook net zo onvoorspelbaar of mischien meer dan extreem weer.

Sam V
Sam V20 dec. 2018 - 10:08

Klopt, maar misschien is het beter om bij dit soort lijsten alleen uit te gaan van doden door menselijk handelen. Dat past meer bij de bedoeling van de lijst.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 dec. 2018 - 12:38

Volgens de New York Times kwamen er bij het schietincident bij de Capital Gazette in Maryland maar liefst 5 medewerkers om. De dader had een langlopende vete met de krant (sinds 2011) en had al vaker dreigementen geuit oa. op sociale media. Het ongebreidelde wapenbezit waar de bullebak niets aan wil doen maakt dat dit zeker niet het laatste schietincident zal zijn.