Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

2017 zonder de NAM?

  •  
28-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-12-28-om-19.30.46
Als je iemand echt wilt kwetsen moet je hem of haar het gevoel geven dat hij of zij er niet toe doet.
De overheid heeft veel mensen het gevoel gegeven er niet toe te doen. Dit is de reden waarom veel mensen boos zijn. Dit is de reden waarom veel Groningers boos zijn.
Bijvoorbeeld boer Nijhoff. Hij is 75 en woont in een boerderij in Kolhol die al drie generaties in de familie is. Zijn grote trots. Nijhoff wilde zijn monumentale boerderij piekfijn houden en zorgde dat hij keurig onderhouden was. Tot 16 augustus 2012. Die dag beefde de aarde bij Huizinge met een magnitude van 3,6 op de schaal van Richter. Een schaal die niet kan uitdrukken wat dat voor mensen heeft betekend. De boerderij van Nijhoff, zijn trots, was kapot. Sindsdien voert hij een bittere strijd om de schade vergoed te krijgen. Zijn boerderij is onveilig en kapot maar de NAM en de overheid weigeren te betalen. Nijhoff is een vechter en daagde staat en NAM voor de rechter. Maar zijn vrouw durft niet meer in de boerderij te wonen. Na 46 jaar huwelijk hebben ze een latrelatie. Nijhoff ging naar de Tweede Kamer en deelde de verhuiskaart van zijn vrouw uit.
Als je mensen echt wilt kwetsen moet je ze het gevoel geven dat ze er niet toe doen. Dat heeft de overheid gedaan bij boer Nijhoff en vele anderen in het bevingsgebied. De mensen die kerst al drie jaar niet in hun eigen huis kunnen vieren. De kinderen die net voor de sloop op de muur van hun geboortehuis ‘huis ik ga je missen’ schrijven met een hartje op de i. Het echtpaar met de winkel dat had gehoopt nu met pensioen te kunnen maar nu met een beschadigd huis, een beschadigde winkel en een heleboel angst zitten. De duizenden mensen die moeten strijden om schade vergoed te krijgen.
Nog steeds is de gaswinning in Groningen op een zo hoog niveau dat het aantal bevingen over een paar jaar zal toenemen en de kans op een grote beving blijft. Nog steeds moeten Groningers strijden met de NAM, ofwel multinationals Shell en Exxon, omdat de overheid deze multinationals macht heeft gegeven over schadevaststelling en schadeafhandeling. Eind 2016 concluderen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen dat de overheid heeft geprofiteerd van de baten van de gaswinning maar dat zij zich nu de lasten zich hebben gemanifesteerd grotendeels houdt.
De onderzoekers presenteren twee alternatieven voor de organisatie van de gaswinning (scenario’s de verantwoordelijke staat en de aansprakelijke staat) waarbij de NAM geen rol meer heeft in de schadevaststelling en afhandeling en er ofwel een fonds komt om de schade uit te betalen ofwel de staat zelf gaat betalen.
Deze studie toont aan dat het anders kan. Over de vraag hoe wordt op 7 januari een conferentie getiteld ‘Een toekomst zonder de NAM’ georganiseerd met inleidingen van gerenommeerde wetenschappers, journalisten en activisten uit binnen-, en buitenland. Die avond is er een groot politiek debat.
Groningers weten hoe ze een steentje in het oog van de machtige reus de NAM moeten gooien. Groningers winnen van gasgiganten. 2017 moet het jaar worden dat Groningers er weer toe gaan doen. Dat kan alleen als de regering omkijkt en ingrijpt.
Het kan anders, het moet anders en we moeten gaan zorgen dat dat ook gebeurt. Geen NAM, Shell en Exxon maar een overheid die de veiligheid voorop zet, de gaswinning verlaagd, zelf schade afhandelt en investeert.
Wat ons betreft maken we in 2017 NAM verleden tijd. Iedereen die dat ook vindt nodigen we van harte uit voor de conferentie en het debat op 7 januari.
Eelco Eikenaar (SP gedeputeerde in Groningen) en Sandra Beckerman (fractievoorzitter SP en kandidaat Kamerlid, plek 6 conceptlijst)

Meer over:

nam, politiek, opinie, groningen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Uitgekleed
Uitgekleed29 dec. 2016 - 21:06

Het ging al verkeerd in de aanvang. Het gevaar van verzakking werd toen al onderkend. Dan wordt door het establishment een commissie gevormd en die nemen dan een technisch geologisch bedrijf in de armen en zal de uitkomst, zoals altijd al, de commissie tevreden stellen. Kans op grondverzakking zou niet plaatshebben omdat het gas opgesloten zit in poreuze steen. Onbeperkte gaswinning volledig verantwoordt dus een deel van de opbrengst reserveren, zinloos. Zie hier hoe het ging. De opbrengst verdeling gaf ook onvrede bij de olie maatschappijen. die verdeling was vastgesteld door een rooms rood kabinet. Het roomse deel in de kamer geleid door Schmelzer veroorzaakte een kabinetscrisis omdat de regering 100 miljoen gulden begrotingstekort hadden ingeboekt. Hierdoor ontstond de protestpartij Radicalen en de de crisis ging in als de "nacht van Schmelzer". Wim Kan, veelal politiek op de hak nemend, noemde Schmelzer in zijn oudejaars conferentie eens "een teckel met een vette kluif in zijn bek".

johannn2
johannn229 dec. 2016 - 17:32

" Nog steeds moeten Groningers strijden met de NAM, ofwel multinationals Shell en Exxon, omdat de overheid deze multinationals macht heeft gegeven over schadevaststelling en schadeafhandeling." Belanghebbende partij als rechter. Dit is een constructie om de NÁM, de Shell te helpen, niet de slachtoffers. Een constructie die de slachtoffers rechteloos maakt. Ronduit schunnig. Zoiets kan alleen ontstaan bij de grote onderlinge personele en andere verwevenheid tussen Shell en ministerie. En met de VVD aan de macht. En natuurlijk met een PvdA als coalitiegenoot die dat accepteert. Stemt allen PvdA. .

2 Reacties
johannn2
johannn229 dec. 2016 - 17:37

aanvulling: In dit geval is Nederland geen rechtsstaat meer. .

johannn2
johannn229 dec. 2016 - 19:44

Het is in ieder geval anti-liberaal. Want het (echte oude, niet het neo-misbaksel) liberalisme maakt een strikte scheiding tussen publiekrecht en privaatrecht. Het is wel heel neo-liberaal. En neo-liberalisme is geen liberalisme, het heeft het liberalisme verdrongen. Juist omdat die niet liberaal meer is maar anti-liberaal, heeft prof. Frank Ankersmit, jarenlang VVD-ideoloog, in 2009 zijn VVD-lidmaatschap opgezegd. Ankersmit stelt, dat het juist een verworvenheid van de Franse revolutie is, dat publiek en privaat uit elkaar werd getrokken. Geen publieke belangen meer in private handen. Algemeen nuts-belangen horen onder publieke verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid hoort niet thuis onder de veel beperktere verantwoordelijkheid van de markt. “Neoliberalisme is de ontkenning van het hart van het liberalisme: die scheiding tussen privaat en publiek“ Zo stelt hij in een interview met Filosofie Magazine in 2009. (Zie de link hieronder) Het neoliberalisme van de VVD is volgens hem anti-liberaal. https://www.filosofie.nl/nl/artikel/30012/frank-ankersmit-ik-kan-de-schok-nog-voelen.html .

Poezenmens
Poezenmens29 dec. 2016 - 13:31

heel Nederland - met de politiek voorop - heeft de provincie Groningen laten vallen. De 11 reacties tot nu toe op dit onderwerp spreken boekdelen. Het is de typische kolonialistische houding van Nederland. Groningen en een deel van Drenthe worden gezien als wingewest en ontdaan van gas. Leeg en ontredderd wordt het wingewest achtergelaten. 60 jaar lang is er op de zak van Groningen geteerd en de Groningers blijven zitten met een fooi met als cynisch resultaat dat de stad Groningen behoort tot de armste steden en de provincie Groningen als een van de armste provincies van Nederland. Als er een deel van de Nederlandse bevolking het recht heeft om echt boos te zijn dan zijn het de Groningers wel,

Gerrit Wigger
Gerrit Wigger29 dec. 2016 - 9:55

2017 Zonder de NAM is onmogelijk. Er is een proces gaande in de ondergrond dat nog tot grotere drama's leidt dan de drama's rond de aardbevingen. Tijdens het boring proces wordt een cruciale fout gemaakt, waardoor alle putten op den duur onveilig worden of inmiddels al zijn. Het is een onomkeerbaar proces wat plaatsvind. Een goed voorbeeld is het Hutchinson gas disaster in Amerika. Een goede uitleg van het proces en de gevolgen worden in een you-tube filmpje (9 minuten) tot uiting gebracht. De provincie Groningen wordt hierdoor onleefbaar. In Twenthe zijn al lekkages, die optreden om de putten heen, waardoor diesel de bovenliggende lagen (drinkwater) ernstig vervuild. Dit zijn putten voor de zoutwinning. Deze gevolgen zijn er ook voor alle putten die geboord worden in de mijnbouw industrie (zoutwinning, geothermie, (schalie)gas en olie). NAM blijft de verantwoordelijke partij om de schade verder te betalen. Het leed kan vermindert worden, door toepassing van het Alternatief Winningsplan Groningen, een plan dat het reservoir van onderen met water vult, waardoor de druk in het reservoir constant gehouden wordt. Daarmee nemen de aardbevingen verder af en neemt het gevaar voor communicatie met de bovenliggende grondlagen verder af. Ik had dit graag willen uitleggen op 7 januari 2017, maar ik heb helaas geen spreektijd ontvangen. Er kan geen verdere gaswinning plaatsvinden zonder waterinjectie in Groningen.

Blitskikker
Blitskikker29 dec. 2016 - 9:44

"Eind 2016 concluderen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen dat de overheid heeft geprofiteerd van de baten van de gaswinning maar dat zij zich nu de lasten zich hebben gemanifesteerd grotendeels houdt." Nogal wiedes dat de overheid heeft geprofiteerd van de baten van gaswinning. Sinds de jaren 60 heeft dit in totaal meer dan 265 miljard opgeleverd voor de staatskas. En in plaats van dat we dat geld als appeltje voor de dorst hebben bewaard en wat opzij gezet hebben voor schadevergoedingen is het allemaal opgefeest. Uitkeringen, onderwijs, zorg....tientallen jaren heeft de overheid boven haar stand geleefd met het geld dat gratis uit de grond kwam. En dat brengt me bij de vraag die ik aan de SP zou willen stellen: als de overheid meer schadevergoedingen moet gaan betalen en minder gas uit de grond moet halen om nieuwe aardbevingen te voorkomen, in welke andere overheidsuitgaven kunnen we dan snijden om het financiële gat dat daardoor ontstaat te dichten? Uitkeringen? Onderwijs? Zorg? Zeg het maar.

Tip top
Tip top29 dec. 2016 - 7:05

@TotCo Ring 28 december 2016 at 23:30 "De hele regio heeft kunnen floreren door de NAM, onzin om te stellen dat al de opbrengsten daarheen hadden moeten gaan." Volgens mij heeft Groningen nooit in de top gestaan van rijke provincies terwijl Nederland als geheel wel zijn zakken gevuld heeft met de gasopbrengst. De olieopbrengsten van Saudi-Arabie komen ook ten goede aan het hele midden oosten (of is "dat weer anders")?

1 Reactie
TotCo Ring
TotCo Ring29 dec. 2016 - 22:35

De olie opbrensten in SA gaan naar SA. En die doen ook helemaal niets voor de bevolking behalve als je toevallig lid bent van de juiste stam. Laat staan voor andere landen.

Tip top
Tip top28 dec. 2016 - 22:09

De Groningers zijn lieve mensen. Nederland is stinkend rijk geworden van al dat aardgas uit de Groningse bodem, en toch is dit een van de minder welvarende provincies van Nederland. In andere gebieden hadden ze de bronnen geprovincialiseerd, de directie naar huis gestuurd en gezegd dat ze hun gas zelf wel zouden verkopen wat in mijn ogen niet eens zo onterecht is. Ik zal dit land nooit begrijpen, zelfs met de beste inburgeringscursus niet.

7 Reacties
TotCo Ring
TotCo Ring28 dec. 2016 - 22:30

Als de NAM zijn kantoor dicht gooit in Coevorden en stopt met de groningse gaswinning gaan er duizenden banen verloren in de regio, nog niet gesproken over de indirecte gevolgen(taxi, hotels, onroerend goed, horeca, etc). Dat de NAM terughoudend is in schade vergoedingen is niet goed maar komt ook door de enorme oplichting van de Groningers zelf met schades die worden opgehoogd en verzonnen en door de overheid die zelf heel rijk is geworden maar niets wilt doen aan tegemoetkoming voor de slachtoffers. De hele regio heeft kunnen floreren door de NAM, onzin om te stellen dat al de opbrengsten daarheen hadden moeten gaan.

malou3
malou329 dec. 2016 - 0:19

TotCo Ring: "maar komt ook door de enorme oplichting van de Groningers"... Daar is absoluut niets van waar noch bewezen of gebleken. Deze mensen zitten nu onvoorwaardelijk met enorme problemen. En uw insinuerende bijdrage drukt hen alleen nog erger in de stront.. Dank daarvoor! De Groningers hebben in 1962 al gewaarschuwd voor de gevolgen van intensieve gaswinning. Niemand die zich er ooit iets van aan trok! Inmiddels is het kwaad geschiet -zoals voorspeld- en moet er betaald worden. Logisch dat u LAF beweert over " enorme oplichting van de Groningers"! Ik heb geen medelijden met mensen zoals u, want wie weet moet u uw portemonnee wel trekken! Bah..

peter e
peter e29 dec. 2016 - 1:06

@totco ring Iemand met een beetje kennis (van zaken), had dit nooit uit zijn strot gekregen.

Ch0k3r
Ch0k3r29 dec. 2016 - 15:23

@TotCo Ring Er zullen ongetwijfeld een paar mensen zijn geweest die meer vergoed wilde hebben dan de schade veroorzaakt door de NAM, maar ga aub niet alle Groningers over één kam scheren. Het is hier waardeloos geregeld. Mensen moeten enorm lang wachten op een lullige schadevergoeding, onlangs nog in het nieuws dat 90% van de gemaakte kosten door de NAM naar woninginspecteurs zijn gegaan. Ondertussen staan er in de provincie ontzettend veel huizen die gestut zijn, kapotte gebouwen, etc. En de bewoners hebben na talloze inspecties met bezwaren vanuit de NAM etc hun geld nog niet ontvangen om hun huis te repareren. En de hele regio heeft kunnen floreren door de NAM? Pardon? Van de totale gasbaten is nog geen 2% naar Groningen gegaan, terwijl Groningen meer dan 5% van het totale inwoneraantal van Nederland heeft. Decennia lang heeft men volgehouden dat gaswinning geen negatieve gevolgen heeft voor de provincie, nu die negatieve gevolgen blijken, wordt niet thuis gegeven. In 1993 was het al bij de NAM en het Rijk bekend dat de gaswinning tot aardbevingen en dus tot schade zou lijden. Geen actie ondernomen. http://www.volkskrant.nl/economie/provincie-groningen-hield-geen-rekening-met-veiligheid-inwoners~a3827504/ Maar goed, het grootkapitaal prevaleert natuurlijk weer boven de burgers. Trap vooral lekker in die smeerkezerij verhalen van de NAM; 3 frauderende boeren zijn inderdaad heel wat erger dan een maatschappij die aan meer dan 10.000 huizen schade heeft veroorzaakt, en blijft veroorzaken. Laatste puntje: Groningers staan bekend als nuchtere mensen. De meesten weten ook wel dat gas nodig is voor iedereen. Het enige dat ze willen is compensatie en een veilig huis. Ja, er zijn mensen die de gasproductie naar nul willen hebben. Maar dat is niet de meerderheid. Wij willen ook gewoon warm water en een warm huis. Maar je kan stoken wat je wilt, je huis wordt echt niet warm als er scheuren in je muur zitten.

johanhendrik2
johanhendrik229 dec. 2016 - 17:03

De NAM heeft inderdaad geen kantoor in Coevorden, toch zijn er in de regio Emmen/Coevorden ook al snel een 1000 man werkzaam in de olie/gas gerelateerde industrie. Het kantoor van de NAM staat in Assen, als dit dicht zou gaan dan is dat een beste aderlating voor de streek, vele expats bij NAM wonen in Groningen-stad. En ook bij de gewone werknemers zijn er maar weinig bij die minder dan 1,5x modaal verdienen.

TotCo Ring
TotCo Ring29 dec. 2016 - 22:33

Ik heb veel collega,s uit de regio en werk zelf in de olie en gas. Hele dorpen hebben hunschadevergoedingen in de zak gestoken en mooie nieuwe auto's gekocht en vervolgens zelf met de spatel en truffel hun scheurtjes gerapareerd(zelf gezien, incl de afschriften met 10000 euro). En ja er zijn nog steeds heel ernstige gevallen die dus nu het onderspit delven, en dat is een grote schande. Maar dat er heel veel geld in de achterzakken van de groningers is verdwenen is geen illusie.

malou3
malou330 dec. 2016 - 15:25

@TotCo Ring: "Hele dorpen hebben hunschadevergoedingen in de zak gestoken en mooie nieuwe auto’s gekocht en vervolgens zelf met de spatel en truffel hun scheurtjes gerapareerd(zelf gezien, incl de afschriften met 10000 euro)." Héle dorpen nog wel... Goh, waar haalt u die fantasie vandaan? Wat dacht u dat het zou kosten om één gestut huis vrij van schade en aardbeving bestendig te maken? 10.000 euro? Als je een beetje verstand hebt spatel en truffel je de scheuren uiteraard maar dicht, puur tegen de kou en hoge stookkosten, wetende dat dit niet de laatste scheuren en bevingen zijn. Wetende dat je aan een dood paard trekt..en er geen redden aan is.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 dec. 2016 - 20:54

[Wat ons betreft maken we in 2017 NAM verleden tijd. Iedereen die dat ook vindt nodigen we van harte uit voor de conferentie en het debat op 7 januari.] De NAM wordt verleden tijd de vraag is alleen wanneer. De eigenaren van de NAM zullen het verkopen op het moment dat de compensatie voor de bevingen te duur wordt, en daarna zal de NAM failliet gaan en kunnen de gecompenseerden fluiten naar hun centen of wordt de rekening bij de belastingbetaler gelegd. De winsten zijn de afgelopen 40 jaar gewoon keurig naar de aandeelhouders overgemaakt.

malou3
malou328 dec. 2016 - 20:45

Van het kastje naar de muur en traineren en liefst ontkennen van schade en uitstellen van schadevergoedingen door de NAM.. Langdurig in slaap sussende procedures en zich opstapelende problemen van onschuldige bewoners, zonder enig vooruitzicht. Want wanneer het maar lang genoeg duurt raakt men vanzelf wel moe gestreden en lamgeslagen..Psychologische oorlogvoering van de NAM. Bestolen van een veilig huis om in te wonen en onverkoopbaar bovendien. Wat je hebt verbouwd en vernieuwd in de loop der jaren is minder dan niks meer waard. Waar kan je heen? Nergens heen. Zeer frustrerend en oneerlijk!!! .

Dubbeldenker
Dubbeldenker28 dec. 2016 - 19:41

NAM, als in heeft genomen. Als in verleden tijd van nemen. Als in boedelscheiding, als in alimentatie te betalen aan de inwoners van het bevingsgebied. Als in alle inkomsten uit nog doorgaande gaswinning afdragen voor afhandeling van schade. Als in gijzeling van verantwoordelijken totdat de schade is voldaan. Als in beslaglegging op alle bonussen van de bedrijfstop totdat alle schade is voldaan. Als in verplichting om alle NAM locaties vol te zetten met zonnepanelen en tegen kostprijs stroom te leveren aan de inwoners van het bevingsgebied, zodat ze kunnen worden losgekoppeld van het gasnet en niet meer hoeven leven met de wetenschap dat ze met hun eigen gasverbruik mede veroorzaker zijn van nieuwe bevingen.

Paul250371
Paul25037128 dec. 2016 - 18:36

Inderdaad een hele grote schande!!!!