Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

2016: het jaar waarin we de weg kwijt raakten

  •  
29-12-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3161095736_fc0945c116_o

© cc-foto: Amy McTigue

Het jaar waarin we elkaar nog meer haten dan het jaar daarvoor en het jaar waarin politici om elkaar heen buitelen voor een greep naar de macht.
JezusAllah, ik heb geen idee waar ik moet beginnen; het afgelopen jaar was een heksenketel, een bizarre achtbaantocht waarbij je gedwongen bent plaats te nemen en onder geen beding kunt wegglippen, omdat je verplicht bent om de rit uit te zitten, omdat je vrijwillig hebt betaald, – niet wetende dat je aan het einde van de rit zo duizelig en in de war bent, dat je niet weet waar je moet kijken, naar wie je moet luisteren of welke richting je op moet lopen. Een lange zin, maar jullie snappen mijn metaforische strekking. Ik ben fucking duizelig. Man, ik kijk scheel van verwarring en weet niet eens meer waar mijn linker grote teen zit. Laat staan op wie ik moet stemmen, wie ik moet vertrouwen, wie ik moet geloven of wie ik moet volgen. Ik. Snap. Het. Niet. Meer.
Het jaar waarin we elkaar nog meer haten dan het jaar daarvoor en het jaar waarin politici om elkaar heen buitelen voor een greep naar de macht. Onze stem. Er zijn kapotveel analyses gemaakt – linksom en rechtsom – over het WAAROM van het falen van onze solidariteit naar elkaar toe. Analyses over Zwarte Piet, waarom wel of niet. Analyses over wit of geen wit, analyses over het uitsluitingsmechanisme van de politie, maatschappelijke gevolgen van hoe we met elkaar omgaan en hoe we online tot ‘nieuwe’ inzichten komen, gebaseerd op de luchtballon van ons eigen gecreëerde algoritme. Iedereen heeft de waarheid in pacht, iedereen weet het beter. Iedereen voelt zich verheven, verheven boven de ander en superieur aan een inferieure mening, een mening die niet van jou is en daarom never nooit niet, kloppend. Een collectief verknipt beeld van de realiteit.
Tel daarbij op dat het politieke veld nu een slagveld aan het worden is, versnipperd tot op het bot – een beetje zoals de samenleving nu is. ‘Ik hoor bij jouw partij, oh wacht, toch niet. Ik versplinter de splinter en doe zelf wel een gooi naar een zetel of 1.5.’ En wil de echte Jan opstaan? Er zijn nu zoveel politici, een beetje het DJ- of fotograaf-syndroom: iedereen kent er wel één. Ik wens ze trouwens allemaal veel geluk hoor, wie ben ik om iemands politieke carrière te veroordelen? In deze barre, verwarrende tijden hebben we juist mensen zoals Sylvana nodig die gewoon durven. LEF mensen, lef!
Zelf zal ik, denk ik, op de Partij voor de Dieren stemmen; gewoon omdat het kan en omdat dieren niet kunnen praten en Marianne Thieme stiekem de personificatie is van een uitstervend dierenras en ons allemaal wakker wil schudden, maar we zijn oost-indisch deaf AF.
Man man man… Onze samenleving verkeert in een soort schizofrene spagaat van onvermogen tot te lijmen, te binden of te verbinden. Het meest gebruikte woord van dit jaar: verbinden. Iedereen heeft er de mond vol van, maar echt in de praktijk is het lastig uit te voeren. We organiseren liever debatavonden, we poneren 24/7 meningen waarin we praten totdat we een ons wegen, duiding willen geven aan dat wat er niet is: eenheid. Maar eenheid creëren in een samenleving die weigert in te zien wat de eigen blinde vlekken zijn en het liefst eigen shit op elkaar projecteert, in plaats van zelfreinigend vermogen toe te passen op de eigen psyche. Stel je vóór dat het klopt wat je zegt? Hielfe!
Sunny Berman spiegelt pedant NL met haar docu’s, die zo hard binnenkomen, dat het gros van de witte mensheid die hardheid niet eens voelt, zo numb is men van binnen. ‘Hoezo moeten ‘wij’ integreren, dat moeten zij toch doen?’ Dat is de docu in 1 zin geanalyseerd.
2016. Het jaar ook van nepniews. ‘Nieuws’ waar we massaal in trappen en onze meningen en denkbeelden op baseren, door halve waarheden te slikken als zoete koek en daar een hele thesis of flinterdunne briefjes over te schrijven. Nee, we gaan lekker Holland… Echt, ik schaam me kapot voor de gemiddelde journalist die tegenwoordig beter benoemd kan worden met ‘doorgeefluikvanWilderstiek’ dan JOURNALISTIEK. Waar zijn de echte objectievelingen? De niet door kleur of rancune gedreven journalist, die feiten en fictie uit elkaar kan halen? Iemand die weet dat meningen niet door kunnen gaan voor ‘nieuws’.
Inherent hieraan ook dit gegeven: sommige bloggers en of columnisten krijgen tegenwoordig iets teveel eer en worden te snel in het zadel gehesen, niet wetende dat ze poedelnaakt op een ezel rijden. Kan iemand ons wakker schudden? Kan iemand ons een pil REALITEITSZIN overhandingen, echt… ik duw ‘em zo door de strot van de gemiddelde Facebooker, Twitteraar en PVV-gekkie (hoog of laag opgeleid, dat is mij om het even)
Liggen we trouwens al wakker van de moskeebrand in Culemburg? Of zijn we blij dat de moskee niet vol zat met biddende moslims in tijden van de brandstichting? Oh wacht…
Het gaat niet om jou of om mij. De echte vraag is: hoe laten wij de aarde achter voor de komende generaties? Kunnen onze kinderen, kleinkinderen of bet- bet- over- groot- achterkleinkinderen, met trots zeggen dat we gestreden hebben voor echte idealen? Weten we bijvoorbeeld dat we de aarde naar de dikke klojo helpen, door ons eet en leefgedrag? Nee he? Nee… Dat we een 3 e Wereldoorlog hebben weten te voorkomen, omdat we eindelijk een keer fucking hebben ingegrepen in Syrie? Dat we grotere plaatjes zien als het gaan om moslims en de eeuwige link met terrorisme? (frame frame frame!) Even een kattebel voor je ass: verreweg de actiefste terroristen zijn Baskische en Corsicaanse separatisten, en kleinere aandelen zijn er voor terreur met links-anarchistische en rechts-extremistische motieven. OK DOEI.
Dus laten we het grotere plaatje in zicht houden: een mooiere wereld achterlaten voor ons nageslacht. Het feit dat een man als Trump straks wereldleider is en zijn vieze, gluiperig vingers door de wereld haalt, moet ons goed doen beseffen dat we aan de vooravond staan van totale maatschappeljke en politieke hysterie. En nee, ik overdrijf niet. Maart 2017 wordt een slachtpartij voor de gevestigde orde, rechts rukt op en online lynches zijn eerder norm dan uitzondering. En dan hebben we niet eens helemaal door dat de NSA tot op de seconde weet wat we doen, omdat we digitale sporen achterlaten op manieren waar jij en ik niets van snappen. Facebook en Whatsapp zijn de echte bazen omdat onze gegevens her en der worden gedeeld and YET: we overschatten onszelf en dit land enorm, omdat onze opperbaas Rutte alles weglacht en het heeft over ‘invechten’ en ‘pleur oppings’. Ja, vakmanschap in leiderschap is daar.
Afijn, jullie begrijpen mijn rollercoaster achtbaan-achtige column. Is ook maar mening en tja, wie ben ik? Ik ben maar een Neder-Marokkaan uit Amsterdam Nieuw-West. Je weet wel, het grootste stadsdeel in Amsterdam waar je met gemak langs een groep Marokkanen loopt, die je NIET altijd nasissen. (Ik ben een keer bedreigd door een doorgesnoven skinhead die voorhoofd tegen voorhoofd in mijn gezicht riep dat ie me af zou maken. Ik loop trouwens niet met een grote boog om alle skinheads heen, maar dat is mijn menselijkheid.)
2016 was ruk. Met hier en daar een lichtpuntje, winst in positiviteit en echte heroism: iemand de video van Mohamed el Bachiri gezien? Hij verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Brussel. En zijn oproep? Een ‘ Jihad van liefde.’ Yeah.. bow down.

Meer over:

politiek, opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (86)

Haastig
Haastig8 jan. 2017 - 0:24

Uiteraard moest ik hieraan denken: https://youtu.be/SylGiHZGeEc De uitvinding van een treffend woord: doemdenken.

weejee2
weejee24 jan. 2017 - 11:56

Wil je minder verwarring? Probeer het es met feiten en betere analyses, dan zit je teen ook zomaar weer op de juiste plek.

menage
menage31 dec. 2016 - 11:20

Opiniception

Minoes2
Minoes231 dec. 2016 - 10:55

Wie zijn we?

Oemmukke
Oemmukke31 dec. 2016 - 8:06

Politiek...het spel der leugenaars. Het maakt niet uit , Obamah of Trump, Rutte of Wilders....sgorremorrie van de bovenste richel. Ik doe mijn ding, met of zonder hen, vandaag of morgen voor jou en voor mij.

HTH Vandelden
HTH Vandelden31 dec. 2016 - 7:32

Voor mij was 2016 een rampjaar maar ik kom niet op het idee iemand daarvoor te haten.Wel komen er steeds meer mensen met meningen die ik in mijn omgeving niet wil zien, maar haten? Dat is wat anders.

Buzzer
Buzzer31 dec. 2016 - 7:25

En dan deze nog: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3043674/2016/12/31/Moslimterrorisme-is-grootste-test-zegt-Merkel-in-nieuwjaarsspeech.dhtml "Moslimterrorisme is grootste test", zegt Merkel in nieuwjaarsspeech Geen wonder dat u in de war bent.

Buzzer
Buzzer31 dec. 2016 - 7:05

"Man, ik kijk scheel van verwarring en weet niet eens meer waar mijn linker grote teen zit. Laat staan op wie ik moet stemmen, wie ik moet vertrouwen, wie ik moet geloven of wie ik moet volgen. Ik. Snap. Het. Niet. Meer." Dit klinkt toch behoorlijk serieus, wanneer je de linkerteen niet meer weet te vinden. Als u dat aan het eind van 2016 al niet kan bestaat de kans dat eind 2017 uw beide voeten niet meer weet te vinden. Laat staan uw hoofd.

Marri2
Marri230 dec. 2016 - 22:39

Ik haat niemand en 2016 was / is een geweldig jaar . En nu ?

rick verdonschot
rick verdonschot30 dec. 2016 - 19:46

Als u dit jaar al zo verwarrend vondt dan moet ik u toch even mededelen dat u een kaartje heeft gekocht voor alle 12 achtbanen...dit was de traagste.

BeKo2
BeKo230 dec. 2016 - 17:53

Wat een ongelofelijk krom verhaal. Het eerste gedeelde kon ik eigenlijk heel goed meekomen. Ik ben namelijk van mening dat we in nederland in 2017 allemaal wat aardiger en begripvoller voor elkaar kunnen zijn. Maar vervolgens begint ze heel tegenstrijdig vanuit haar eigen wij/zij denken de splinter in de ogen van "de ander" te zoeken. Dan haak ik af. Mevrouw is zelf wat ze verafschuwt en heeft dat niet eens in de gaten.

Nikolas2
Nikolas230 dec. 2016 - 16:32

Ten eerste, mijn complimenten voor het schrijven, ik kon niets anders dan dit stuk enorm snel te lezen alsof ik in een 8 baan zat. Verder... we wachten het af. De uitwerkingen van het jaar 2016 komen nog. Ondertussen weten we wel dat de wereld eigenlijk veel veiliger is geworden en in Nederland zijn er de minste moorden gepleegd sinds 43 jaar. Als Servier, heb ik wel genoten van uw Marokaans Nederlands stukje dat in keurig Nederlands is geschreven en ben in staat u in redelijk Nederlands iets terug te schrijven. Ik haat u niet om uw afkomst en ik verwacht u ook niet om de mijne. Dit zou wel anders zijn geweest als ik nooit in Nederland zou zijn gaan wonen. En Trump? Ach die heeft een grote bek, Clinton had ons nu al in WO 3 geholpen. Laten we maar afwachten wat er gebeurd en vooral laat u niet gek maken. Vooralsnog mevrouw. Mijn complimenten voor het schrijven.

Eva456
Eva45630 dec. 2016 - 15:46

Behalve dat ik nu in plaats van een blanke met blond haar, sinds dit jaar een witte met geel haar ben, valt het eigenlijk wel mee. Ik moet natuurlijk nog wel werken aan het bewustzijn van mijn witte privilege.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2016 - 12:06

Spreek voor uzelf, 2011 was voorlopig mijn rampjaar, 2016 was relatief rustig tot op heden.

7anpau1
7anpau130 dec. 2016 - 11:57

Op zich leuk geschreven column, echt. Jammer van dat hoge verpleegkundige/stadswacht gehalte van de titel. "En wat zijn wij aan het doen witte mijnheer?" Als je 'we' schrijft, bedoel dan ook 'we', of maak er van: "2016; Het jaar dat JULLIE de weg kwijtraakten." Dan was de column net zo geestig en prikkelend geweest, maar de auteur een stuk oprechter overgekomen.

2BOrNot2B
2BOrNot2B30 dec. 2016 - 11:00

"......als het gaan om moslims en de eeuwige link met terrorisme? (frame frame frame!)....." Hier raak ik de draad toch even kwijt. Als het benoemen van feiten (gruweldaden IS, aanslagen Berlijn, Parijs, Brussel, Nice etc.) als framing wordt gezien, dan moet je journalist/regisseur toch wel in een heel eigen wereldje leven. Hoeveel doden zijn er dit jaar volgens deze journaliste gevallen door terreur uit naam van de islam? Om zoiets dan ook nog in "perspectief" te plaatsen met het door Baskische en Corsicaanse separatisten gebruikte geweld is toch helemaal the bloody limit. Maakt het bestaan van het ene terrorisme het ander soms minder erg? Dát is pas framen!

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*30 dec. 2016 - 10:35

Goedendag. Tijntje uit Breda heeft het Nederlandse jaar van 2016 op het nippertje gered (wat mij betreft). Ondanks al die pessimisme, negativisme en vooral cynisme in 2016, is en blijft Nederland een van de meest genereuze, beschaafde, ruimdenkendste, vooruitkijkende, tolerante en internationale landen (met zelfs 180 nationaliteiten notabene!) op aarde. Witte boze mannen en vrouwen in heel Nederland (ongeveer 20% van het Nederlandse volk, blijkbaar), onder leiding van Geert Wilders en zijn PVV, Thierry Baudet en zijn Forum voor democratie, Jan Roos en zijn VNL, Jacques Monasch en zijn Nieuwe Wegen, Jan Dijkgraaf, Bart Nijman, Geen Stijl en GeenPeil, The Post Online, Elsevier, Paul Cliteur, Ebru Umar, Paul Cliteur, Paul Jansen en bijna zijn hele team van de Telegraaf enz. kunnen de nog altijd beheersende redelijkheid van 80% van alle Nederlanders, de zwigende meerderheid, so to speak, niet ontnemen en gelukkig maar. Happy New Year 2017!!!

4 Reacties
FactChecker
FactChecker30 dec. 2016 - 20:35

PeaceLoveNamasteuitMokum 30 december 2016 at 11:35 - Witte boze mannen en vrouwen in heel Nederland (ongeveer 20% van het Nederlandse volk, blijkbaar) - Leuk dat je vrouwen erbij betrekt, een stap in de goede richting. Nu alleen nog maar dat 'witte' eraf halen. http://www.politalk.nl/2015/09/03/naar-verhouding-stemmen-meer-allochtonen-op-pvv-dan-autochtonen/ En, voor dat 'boze' moeten we ook een betere term vinden.

Buzzer
Buzzer31 dec. 2016 - 7:06

Zullen de boze witte man voortaan maar gewoon de verstandige blanke man gaan noemen dan?

jillesdykstra
jillesdykstra31 dec. 2016 - 7:29

Die 80% kon eind maart wel eens een ontgoocheling worden.

Haastig
Haastig31 dec. 2016 - 15:40

PeaceLoveNamasteuitMokum 30 december 2016 at 11:35 Kennelijk moet je voor het grootste geluksgevoel en optimisme bij de VVD zijn. De Telegraaf-lezer is gelukkiger dan de Volkskrant-lezer maar minder optimistisch. Van de krantenlezers zijn de NRC-lezers meest gelukkig en optimistisch. Minst optimistisch en minst gelukkig zijn PVV-ers, niet-stemmers, SP-ers en PvdD-stemmers.

Johan Pruijs
Johan Pruijs30 dec. 2016 - 9:54

Als een samenleving is samengesteld uit zo veel verschillende afkomsten, culturen, geloven, ideeen, wensen, eisen, enz.dan ga je op gegeven moment vanzelf een chaotische situatie krijgen.

BarendDeVries
BarendDeVries30 dec. 2016 - 8:58

Ik heb het gevoel ook dat we als maatschappij de weg kwijt zijn. Dat komt denk ik vooral omdat de politici die toch een soort van maatschappelijke weg horen aan te geven dat al decennia niet meer doen. Daarmee hebben ze de democratie flink uitgehold en de mensen hebben niet meer het idee dat ze als maatschappij kunnen bepalen welke kant we op gaan. Het is alsof de Europese naties een soort speelbal zijn geworden van externe krachten die niemand kan bedwingen en waaraan we maar moeten wennen. We beschermen onze grenzen niet meer, want dat hebben we geoutsourced aan de zuid en oost Europese landen, die dat niet echt goed doen of kunnen zodat er allerlei gespuis onbemerkt het land binnenkomt en het onveilig maken. Het doofpotargument van de gevestigde politiek is hier Schengen, niets aan te doen. Vele mensen wagen de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee en melden zich als vluchteling bij de autoriteiten die opvang en dergelijke moeten regelen. Na kostbare rechtszaken wordt dan vastgesteld dat ze geen vluchteling zijn, maar we komen toch niet van ze af. Zonder enig perspectief belanden ze in de criminaliteit waar ze vooral carrière maken als zakkenroller. Het argument hier: Genève! Mensen wen er maar aan want we kunnen dit niet oplossen. Pas goed op uw portemonnee! Met lede ogen zien we toe hoe miljarden Europees belastinggeld wordtn uitgegeven voor het op de been houden van failliete landen. Niemand snapt meer hoeveel het ons eigenlijk kost. Is ook niet belangrijk, want het moet, we hebben nu eenmaal de euro. Dat geld ontbreekt nu in onderwijs en zorg. Helaas. Als wij op de centen letten, hoeven landen als Italië en Griekenland dat niet te doen, dat scheelt. En omdat er geen leiding meer wordt gegeven vliegen de bevolkingsgroepen elkaar in de haren. Men schreeuwt en tiert, men is bang, wijst met beschuldigende vinger naar elkaar. Dit is het klimaat waarin het populisme groeit en de tegenstellingen nog eens versterkt worden.

Hank Nozemans
Hank Nozemans30 dec. 2016 - 8:21

"actiefste terroristen zijn Baskische en Corsicaanse separatisten" Goh, nu woon ik al een aantal jaren in het Baskenland. Er is hier nog nooit een aanslag op willekeurige burgers gepleegd. Ik kan me de laatste 10 jaar zelfs geen aanslag herinneren. U praat onzin.

5 Reacties
jan15
jan1530 dec. 2016 - 12:13

je vergeet de aanslagen in Brussel en Berlijn hoor

Buzzer
Buzzer30 dec. 2016 - 15:00

@Jan Hij bedoelt in Baskenland, volgens de schrijfster van dit artikel een broeinest van aanslagplegers en bloedige aanslagen

Hank Nozemans
Hank Nozemans30 dec. 2016 - 15:50

Daar zat geen Baskische seperatist bij.

jan15
jan1530 dec. 2016 - 20:49

Waren brussel en berlijn dan geen ETA strijders? Ben ik weer verkeerd voorgelicht, Is er dan in Nice geen Corsicaan als dader? Moet gaan werken aan mijn voorlichting, ik ben de weg helemaal kwijt

Buzzer
Buzzer31 dec. 2016 - 7:07

@jan "Waren brussel en berlijn dan geen ETA strijders?"ik vermoed dat de schrijfster dat wel denkt.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen30 dec. 2016 - 8:07

"2016: het jaar waarin we de weg kwijt raakten" Welnee. Misschien dat uw wereldbeeld niet helemaal synchroom met de werkelijkheid liep maar dat geldt niet voor iedereen. Gewoon kijken met de oogjes en je af en toe laten verbazen.

Neef Herbert
Neef Herbert30 dec. 2016 - 7:23

Typisch stukje. Verwijzen naar een brand waarvan de oorzaak nog volstrekt onbekend is. Wentelen in slachtoffer rol omdat mevrouw bedreigd zou zijn door een skinhead. maar de overlast van hangjongeren van Marokkaanse afkomst bagatelliseren. En die kattebel voor mijn ass, vertel mij eens hoeveel doden de Baskische en Corsicaanse seperatisten op hun geweten hebben de laatste tijd, en leg die cijfers eens naast de aantallen doden die door terreur uit naam van de islam zijn gevallen. Gewoon om het simpel te houden, laatste 5 jaar. Sorry Raja, volgende keer iets beter je best doen want fact-free iets roepen helpt het debat niet echt.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2016 - 11:45

Opgezet in 1976, heeft de FLNC minstens 9 politiemensen gedood. Ik zou haast zeggen, uiteraard, gingen de vrijheidsstrijders over tot criminaliteit om hun organisatie te financieren. Een splintergroepje heeft de gewapende strijd (nog steeds) niet opgegeven. Mooi land, Corsica, prachtige bergen waar ik diverse voettochten heb gemaakt en in mijn zeer beperkte Frans nog heb uitgelegd dat de Friezen niet de gewoonte hadden om het postkantoor in Leeuwarden op te blazen.

truusbeek2
truusbeek230 dec. 2016 - 13:21

we maken het haar makkelijker de laatse 15 jaar

Harry Nak
Harry Nak29 dec. 2016 - 23:40

Niet afgehaakt daar waar de witte mensheid stigmatiserend collectief wordt weggezet als numb. Daar lees ik dan ff overheen. Maar toen ETA en Corsicaanse separatisten als meest actieve terroristische stromingen werden genoemd kon ik dit epistel niet meer serieus nemen. Ga laatstgenoemde stelling eens uitventen op Speakers Corner op de markt in Baghdad, zou ik zeggen. Ze zijn het vast met je eens.

Sonic2
Sonic229 dec. 2016 - 22:18

Het zal een tijdelijk zijweggetje blijken te zijn volgens mij. De Brexit zal nog jaren blijven aanmodderen. De onderhandelingen moeten nog beginnen en het zullen keiharde onderhandelingen worden. Tot die tijd dus alleen maar onzekerheid. Trump moet alles nog bewijzen en het eerste jaar is traditioneel heel moeilijk. In Nederland zal het rechts schreeuw volk alles op de PVV zetten en volkomen mis gokken. Er zit rond deze tijd volgend jaar gewoon weer een VVD"er in het torentje. Of er zit NOG een VVD'er in het torentje. Die coalitie onderhandelingen kunnen lang gaan duren. Fillon zal aan de macht komen in Frankrijk en in Duitsland zal Merkel wel stand houden. Een rechts plaagstootje. Zelfs op Geenstijl zie je het al een beetje bij het bericht van Hiddema. Geenstijl en haar reactie paneel is een soort PVV fanclub. Het is een PVV theekransje. Ook daar zie je volop twijfelaars. Mensen die nu Hiddema willen stemmen. Als daar al twijfelaars zijn. Moet je nagaan. De les die er in 2016 is geleerd is de volgende. Als een leider een referendum over zichzelf afroept dan verliest hij. Dat was met Renzi zo. De Democraten maakte in Amerika van de verkiezingen een referendum over de elite en haar uitdager. Dat krijg je als je een exponent van elite zoals Clinton als kandidaat aanwijst. Engeland is weer anders, omdat het daar gewoon al tientallen jaren stuivertje wisselen is tussen Remain en Leave. De media doet ook een duit in het zakje. Je kan namelijk ook naar de Oostenrijkse president verkiezingen verwijzen. Dat patroon zag je eerder ook al in Frankrijk. Toen Marine le Pen in ronde 2 van de regionale verkiezingen al haar regio's verloor. In Frankrijk moet je Le Pen niet uitsluiten, maar erg waarschijnlijk lijkt het me niet.

3 Reacties
jillesdykstra
jillesdykstra30 dec. 2016 - 7:49

Kennelijk niet op de hoogte van het Franse kiessysteem, en hoe het establishment alles deed te voorkomen dat FN kandidaten werden verkozen. In de eerste ronde van de vorige verkiezingen kreeg Marine 19% van de stemmen, de heren Sarko en Hollande 26 en 27%. In de assemblee van een 600 leden kreeg FN twee zetels. In stemmen bij de regionale verkiezingen kreeg FN een 40%.

Sonic2
Sonic230 dec. 2016 - 11:54

@ Jiles Misschien is het voor de FN/PVV aanhang eens nuttig om uit te zoeken waarom dat is. Waarom is de rest van het land zo bang voor dit soort partijen? Waarom zijn linkse kiezers zo bang dat ze straks in April/Mei op Fillon willen stemmen? De Hond peilde laatst al dat een tweestrijd met de PVV de VVD heel veel zetels gaat opleveren. Minstens 6 tot 7 extra zetels. Waarom is dat toch? En dan te bedenken dat onze premier nu ook niet echt bepaald een smetteloos blazoen heeft. In feite is hij een erkende leugenaar. Moet je nagaan. Er zal uit het FN/PVV/Trump/ AFD kamp nooit een serieuze nooit van zelfkritiek zijn. Altijd worden ze uitgesloten. Altijd staan zij aan de goede kant en de andere aan de slechte kant. Het is altijd het eigen gelijk tot in het extreme door drammen en geen moment luisteren naar andere meningen. Ik kan de reactie grosso modo hier wel voorspellen eind Maart. Nederland is geen democratie meer. Er worden miljoenen kiezers buitenspel gezet. Ook het woord nep parlement komt voorbij. Dan zal er geschreeuwd worden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Ook weer zo holle frase. Het zou Marine Le Pen/ Geert Wilders een sieren ( samen met hun aanhang) dat ze eens wat zelfkritiek gaan leveren. Waarom zijn ze zo gehaat? Buiten hun erkende groepje fanboys en fangirls. Het politieke equivalent van de Justin Bieber aanhang.

jillesdykstra
jillesdykstra30 dec. 2016 - 18:09

Sonic Er is een groot misverstand, FN wordt gehaat door het Franse establishment. Het Franse kiessysteem geeft een grote invloed aan burgemeesters, ook de tweede ronde laat het establishment aan de macht. Dat establishment doet alles om aan de macht de blijven, vandaar UMP en PS samenwerking, alles beter dan dat FN aan de macht komt. Dat tweede ronde systeem is al in de 20er jaren ingevoerd, in de hoop een stabiel bewind te krijgen. In die tijd was ooit een regering 25 uur aan de macht, voor het werd weggestemd. Vandaar ook de mogelijkheid bij decreet te regeren.

Sartre
Sartre29 dec. 2016 - 22:07

Deze mevrouw klinkt boos, erg boos en ontevreden en nu net daar waar je wel wat problemen kunt zien (moslim terrorisme,overlast van groepen Marokkaanse jongeren) ziet zij dat niet of wil ze het niet zien. Vanwaar deze ontevredenheid en boosheid? De meeste Nederlanders voelen zich juist heel tevreden en gelukkig. In Culemborg is toch ook geen Moskee afgebrand, was toch een zwembad dat gesloten was? Van een jihad van liefde heb ik in 2016 dan weer niet zo veel gezien. Niet in Brussel, in Nice, in Keulen, in Berlijn of in Syrië.

1 Reactie
Pater
Pater30 dec. 2016 - 4:58

Tegenover de terroristen de islam van de liefde, ik vond het zeer bemoedigend. Waarom sluit u zich af voor zoiets ? Zijn treitervloggers nu echt het probleem van Nl ? Ik had u wijzer willen hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]29 dec. 2016 - 21:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Minoes2
Minoes230 dec. 2016 - 12:28

Klopt!

Sartre
Sartre29 dec. 2016 - 21:16

Het gaat heel goed met Nederland. In alle statistieken mbt de economie, gezondheid, welvaart, welzijn, vrijheid, veiligheid, onderwijs staat Nederland in de top. We leven in een mooi, welvarend en democratisch land en zijn zeer gelukkig.

Uitgekleed
Uitgekleed29 dec. 2016 - 19:45

2016: het jaar waarin we de weg kwijt raakten. Daar kan men ook anders tegenaan kijken dan wat U ervaart. Niet in 2016 zijn we de weg kwijt maar al vanaf 2000.De muur was gevallen en het vrije westen werd de overwinnaar van het communisme. Het vrije westen ging ongebreideld te keer met als resultaat 11/9 en daarna 2007. Dit heeft de historie veranderd op zodanige wijze dat het establishment tenslotte door de volkeren ter verantwoording wordt geroepen. Een opstand van het volk kan uit de hand lopen mits goed geleid. De goede leiders hebben zich nog niet gemanifesteerd. Een goede leidslijn hierin is vasthouden aan het nog resterende en verbeteren van de democratie. De democratie "by speech" heeft het gehad.

4 Reacties
Pater
Pater30 dec. 2016 - 5:02

Bedoelt u oprecht dat het westen de moordpartij van 11- 9 aan zich zelf heeft te wijten ? Ik vind dat een infame bewering. Mond spoelen !

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder30 dec. 2016 - 9:14

@Pater Het demoniseren van de Arabische wereld was al ver voor 9/11 aan de gang. Vooral ingegeven door het Israël-Palestina conflict. Aanslagen op westerse doelen waren niet uitzonderlijk. Dat de Twin Towers spectaculair instortte en veel slachtoffers veroorzaakte was oorzaak dat het langdurig wereldnieuws werd.

Uitgekleed
Uitgekleed30 dec. 2016 - 19:13

@Pater "Bedoelt u oprecht dat het westen de moordpartij van 11- 9 aan zich zelf heeft te wijten ? Ik vind dat een infame bewering. Mond spoelen !" Er zijn redenen waarom de aanslagplegers met hun zelfmoord zoveel mogelijk amerikanen de dood in willen jagen. Die redenen zijn blijkbaar nooit bekend geworden want Trump zei in zijn verkiezingsretoriek "Why they hate us and what the hell is going on? Begrijp me niet verkeerd die aanslag heeft mij ook een tegenstander van de Islam gemaakt want niet alle islamieten zijn verkeerd, integendeel, maar alle aanslagplegers zijn wel islamieten. Die haat tegen ons is dus universeel. Het is me nooit duidelijk geworden maar dat de olie een rol speelt lijkt me aannemelijk..

Pater
Pater1 jan. 2017 - 4:31

Nou, mede vanwege de olie heeft het vrije westen een lange historie achter de rug van interventies in het midden-oosten, en ik kan me best voorstellen dat dat agressie opwekt. Dat kan echter nooit een reden zijn voor de laffe aanslag op burgers van 9/11.

Kepler
Kepler29 dec. 2016 - 19:27

Ik weet niet of we de weg kwijtraakten of ontdekten dat de huidige weg doodloopt. Er is chaos nodig om een nieuwe orde te creëren. Dat is wat er gaande is. Ik zie de shit maar ben overtuigd dat het daarna beter wordt. We moeten hier eerst doorheen en wellicht is er een grote oorlog nodig om ons weer bescheiden, solidair en vredelievend te maken.

Wittemuis2
Wittemuis229 dec. 2016 - 19:03

Prima jaar gehad, 2017 lijkt mij een rommelig jaar worden met verkiezingen in het verschiet.

4 Reacties
Dale S
Dale S29 dec. 2016 - 20:48

Same here. Geen last van de Sunny's, de Sylvana's, de Donald, Denk, Wilders en de rest. Op het Net wel wat discussies maar in het echte leven ging het prrrima! Geen vuiltje aan de lucht. Ik merk echt dat de crisis voorbij is, mensen hebben weer werk en klagen een stuk minder. Rechts komt langzaam maar zeker aan de macht en daarmee de realiteitszin. Nu wachten op de verkiezingen en dan hoop ik dat we deze uber politiek correcte tijd voor eens en voor altijd achter ons kunnen laten. Dus ik ben klaar voor 2017. Kom maar op!

pierik2
pierik230 dec. 2016 - 12:30

Dale S 29 december 2016 at 21:48 Rechts komt langzaam maar zeker aan de macht en daarmee de realiteitszin. Precies!

truusbeek2
truusbeek230 dec. 2016 - 13:25

Zelfde. Op Joop.nl kwamen ik in 2016 veel boze mensen tegen. Vooral boos op zelfbedachte boze witte mannnen.

Ryder
Ryder31 dec. 2016 - 0:31

"Rechts komt langzaam maar zeker aan de macht en daarmee de realiteitszin." Was rechts niet meer aan de macht? Sinds wanneer dan wel? Zelf vind ik dat we voorlopig wel voldoende 'realpolitik' hebben gehad. De beproefde recepten doen weinig goeds meer. Het wordt tijd voor meer bevlogenheid en nieuwe vergezichten en dat vind je niet bij de populisten noch bij de VVD.

Rarar
Rarar29 dec. 2016 - 18:53

Het gaat weer om de standaard dingen in het artikel, maar Nederland is een van de beste landen om in te wonen. https://fd.nl/economie-politiek/1154547/nederland-is-het-beste-land-ter-wereld-op-zwitserland-na Ook met de natuur gaat het heel goed. Veel mensen wisten niet meer dat wat ze vanochtend zagen "mist" heet. Komt bijna niet meer voor wegens de schone lucht. https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/mist-en-nevel-zijn-de-afgelopen-30-jaar-sterk-afgenomen Het water is te schoon, zodat de vissen wegblijven http://www.telegraaf.nl/binnenland/25026109/__Te_weinig_fosfaat_in_Noordzee___.html Als je nu wordt geboren, heb je een grote kans om 100 te worden. http://www.gezondheidsweb.eu/opvoeding-en-zwangerschap/meer-dan-de-helft-van-de-babys-die-vandaag-geboren-worden-zal-100-jaar-wor Dit vanwege de mooie medische doorbraken en Nobelprijzen. De armoede daalt en veiligheid neemt toe. Laten we positief blijven, er zijn zoveel mooie dingen.

rechtdoorzee
rechtdoorzee29 dec. 2016 - 18:40

Met "Wir schaffen das" is de weg inderdaad zoek geraakt. Voor de rest viel het hard mee. Hopelijk komen we in 2017 weer op het goede pad, hopelijk komen er goede uitslagen bij de verschillende verkiezingen. Weg met al die wegkijkende politici, maar een harde aanpak.

1 Reactie
johannn2
johannn229 dec. 2016 - 19:28

rechtdoorzee, Jij stelt: " Met “Wir schaffen das” is de weg inderdaad zoek geraakt." Ik dacht dat het was: "Nah, dan gaan we dat regelen." .

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 dec. 2016 - 18:12

[Afijn, jullie begrijpen mijn rollercoaster achtbaan-achtige column.] Eeeh, nou nee. Kop noch kont aan te ontdekken. Als ik moet gokken bent u toe aan 2017. Wie niet?

1 Reactie
Contramine
Contramine29 dec. 2016 - 19:28

Nou, ik wil wel even als therapeut optreden. Twee weken vakantie en in die periode geen sociale media.

EricDonkaew
EricDonkaew29 dec. 2016 - 17:51

Het meest gebruikte woord van dit jaar: verbinden. Iedereen heeft er de mond vol van, maar echt in de praktijk is het lastig uit te voeren. -------------------------------------- Laten we dan met een klein dingetje beginnen. Niet meer spreken over witte en zwarte mensen, dus geen tegenstellingen meer uitvergroten. Als het echt nodig is om huidskleuren te benoemen (in de meeste gevallen is dat niet zo), spreek dan liever over blanke en gekleurde mensen. Dat brengt de mensen dichterbij elkaar en wellicht kan dat dan het begin zijn van verbinding.

spagaat
spagaat29 dec. 2016 - 17:44

Frank Boeijen zong in de jaren '80 al dat iedereen de weg kwijt is. De waarheid is: er is geen weg.

Keerf
Keerf29 dec. 2016 - 17:42

Het jaar waarin de schellen steeds meer van onze ogen zijn gevallen.

2 Reacties
johannn2
johannn229 dec. 2016 - 19:30

En nu zijn de schellen weg en blijken we geen ogen te hebben. .

Minoes2
Minoes231 dec. 2016 - 0:57

johann Dacht ik al!

Pater Familias
Pater Familias29 dec. 2016 - 17:35

2016 is inderdaad een bewogen jaar geweest. Ik merk het zelf ook. Ik benadruk vaker de diversiteit van mijn vriendenkring tegenwoordig. Gelukkig zijn er bij ons weinig vriendschap splitsende discussie`s. Een van mijn beste vriendinnen is een Nederlandse met een Marokkaans paspoort. 6 jaar geleden stapte ze de kroeg in waar ik werkte. Opvallende verschijning in de positieve zin van het woord. Na een jaar vriendschap opbouwen een korte romance gehad, helaas liep het stuk maar zijn we wel altijd goed bevriend gebleven. Eigenlijk pas vorig jaar naar haar achtergrond gevraagd. Het deed er niet toe voor mij, maar heb het idee soms dat het er nu wel toe moet doen. Wij vierden niet de verschillen. (huidskleur, politieke voorkeur) Maar wat we gemeenschappelijk hebben. (Muzieksmaak, toekomst, hoe we in het leven staan.) Ik hoop dat men dat in 2017 ook weer wat meer gaat doen. Het maakt het leven zoveel leuker en gemoedelijker. Maar ja, wie ben ik. Ik ben maar enkel een blanke Tata uit de provincie.

Irons
Irons29 dec. 2016 - 16:58

2016: het jaar dat begon met 'Keulen' en eindigde met 'Berlijn'. Met daar tussen heel veel gedoe waar echter vooral een heel klein deel van de bevolking zich echt druk over maakt. Zoals 'blank' dat in 'wit' veranderde, het wegzetten van een onschuldig kinderfeest als welhaast KKK-eucharistie en gendervrije wc's en OV-pasjes. Maar vooral toch weer een mooi jaar waarin veel mensen van alle rangen, standen, rassen en geloven vooral weer in vrede samen leefden. En eraan bijdroegen dat Nederland hoog scoort qua welzijn en welvaart. Laten we daar eens wat meer van proberen te genieten!

Mark Gh
Mark Gh29 dec. 2016 - 16:41

"Afijn, jullie begrijpen mijn rollercoaster achtbaan-achtige column." Nee, niet echt, behalve de laatste alinea dan.

elkegebruikersnaambestaatal
elkegebruikersnaambestaatal29 dec. 2016 - 16:40

Kan iemand ons een pil REALITEITSZIN overhandingen, echt… ik duw ‘em zo door de strot van de gemiddelde Facebooker, Twitteraar en PVV-gekkie (hoog of laag opgeleid, dat is mij om het even) wel zo eerlijk om hem dan aan iedereen te geven, zo polariseer je zelf ook.

Mostafa
Mostafa29 dec. 2016 - 16:31

Ik zie geen verschil tussen 2016 en de jaren nul, alleen vroeger aten de mensen elkaar op nu schelden zij graag elkaar uit.

1 Reactie
Dale S
Dale S29 dec. 2016 - 20:51

Das toch een behoorlijk verschil kerel.

jan15
jan1529 dec. 2016 - 16:26

Ik kan het niet nalaten om te reageren, al zal dat wel weer kritiek opleveren, maar met stemming maken schiet niemand wat op. Beste auteur, de brand in culemborg was niet een moskee, maar een oud zwembad wat opgekocht is door een moslim stichting met de bedoeling dit te verbouwen tot een moskee, dus wat de oorzaak van de brand ook is, er is nog onderzoek aan de gang, het is geen terroristische aanslag geweesd op een moskee, gelukkig. Hou je gewoon aan de feiten en ga niet alles verdraaien en niet lopen afgeven op andere groepen omdat " die het ook doen " beetje erg veel stemming in dit stuk, en vol met beschuldigingen aan bevolkingsgroepen waar je zelf niet toe behoort.

joop12342
joop1234229 dec. 2016 - 16:23

Beste Raja, dit is ook geen bijdrage aan : verbinden, In de eerste alinea;s weet je het niet zeg je. Maar al verder lezende krijgt vooral rechts een veeg uit de pan. Dus eigenlijk weet je het wel.

FactChecker
FactChecker29 dec. 2016 - 16:20

Progressief links is de weg al een hele tijd kwijt. Maar 2016 is wel het jaar waarin het Westen weer enigszins op de weg terug is gekomen.

5 Reacties
Sonic2
Sonic229 dec. 2016 - 22:24

Trump is nog president elect en de Brexit is er nog niet eens. De onderhandelingen zijn nog niet eens begonnen. U weet echter al te beoordelen dat we door de Brexit en Trump op het juiste pad terecht komen. Volgens mij heeft u gewoon bepaalde wensen en redeneert u daar alles naar toe. Dat gaan nog een paar "leuke" jaren worden dan. U zult natuurlijk( en al die nep en echte PVV aanhangers met u) nooit erkennen dat Brexit een ramp zou zijn en dat Trump over een paar jaar misschien een slechte president zou zijn. Het is overigens net naar welk links je kijkt. U had natuurlijk ook Groenlinks kunnen opnoemen die al jaren in de lift zitten en die op grote winst staat in de peilingen. Dat doet u uiteraard niet. Dus is het weer een selectief verhaal. Ik schreef het al eerder. Alles wat rechts ( en dan vooral PVV rechts is) is eigenlijk gelovig. Ze hebben al een oordeel geveld. Trump wordt een groot succes en Brexit ook en dan daar wordt vanuit daar alles naar toe geredeneerd.

Dale S
Dale S30 dec. 2016 - 9:57

Sonic. Uw epistels zweven ergens tussen wensdenken en koffiedikkijken. Vooral het projecteren van religieuze neigingen van de PVVers is lachwekkend. Wees eerlijk het gepreek vanaf het Linkse kansel heeft veel meer weg van religie gezien het beleid op alle niveaus heeft gefaald maar men er blind in blijft geloven. Het eerlijke verhaal' ging samen met Samsom de laan uit en nu de PvdA Asscher naar voren schuift om iets meer in de realiteit van de dag te manoeuvreren wordt deze partij ineens weggezet als inherent racistisch (hoi Sylvana). Het is tijd voor een ander geluid. Of dit nu van Links komt of Rechts, het wordt tijd voor verandering. Als je dit niet in wil zien dan ben je misschien toch meer gelovig dan je dacht.

Sonic2
Sonic230 dec. 2016 - 22:57

@ DaleS Onnavolgbaar betoog. Ik reageer op Factchecker die beweert dat het Westen enigszins op de weg terug is. Trump is nog president elect. In Engeland is Artikel 50 nog niet eens in werking gezet. Een stelling dus van Factchecker die te krankzinnig voor woorden is en net zoals alle PVV aanhangers redeneert hij alles naar zijn vooraf bedachte gelijk toe. Een gelovige dus. Net als een groot deel van al die PVV schreeuwers hier. Volgens mij hebben vooral PVV/ LPF/DS 70/CD/Centrumpartij en Boerenpartij enorm gefaald. DS 70 en LPF zijn als regeringspartner geflopt. De PVV heeft er een zootje van gemaakt in Rutte 1. Het CDA/VVD en de PvdA hebben na de oorlog dit land gemaakt tot een van de best leefbare landen ter wereld. Ook door de ondernemers, het volk en de werknemers. Dat zeker. Al die rechtse populistische bagger kan nog niet in de schaduw staan van partijen die echt decennia ons land hebben bestuurd. Het zou PVV/SP aanhangers sieren als ze nederig zijn. Als ze erkennen dat partijen als CDA/VVD en PvDA WEL wat gepresteerd hebben en als ze erkennen dat ze zelf alleen maar schreeuwen maar nog niets hebben bijgedragen aan dit land. Misschien moet ik over 20 jaar mijn mening aanpassen. Dat doe ik met liefde, maar op dit moment zou wat meer respect wel mogen. Jij doet net alsof Nederland Albanie of Zimbabwe is. Alsof dit land 1 grote puinhoop is. Het blijft me verbazen dat nationalisten altijd beweren dat ze veel met dit land op hebben en vervolgens de staat van dit land telkens naar beneden praten. De PVV stemmers( en hun verdedigers) doen aan wensdenken. Die denken dat VVD en CDA Wilders wel even premier gaan maken. Die weten al van te voren dat Trump een goede president wordt. Die weten al voordat de onderhandelingen beginnen dat Brexit een succes wordt. Het is 1 groot maakbaarheidsdenken. Wilders zal wel even afrekenen met de EU. Wilders zal afrekenen met de islam. Wilders zal de grenzen dicht doen. Het is maakbaarheidsdenken 2.0. En dan ben je een gelovige. Geen idee waarom ik dat zou moeten terug nemen. I

FactChecker
FactChecker31 dec. 2016 - 6:19

Sonic 30 december 2016 at 23:57 - Ik reageer op Factchecker die beweert dat het Westen enigszins op de weg terug is. Trump is nog president elect. In Engeland is Artikel 50 nog niet eens in werking gezet. Een stelling dus van Factchecker die te krankzinnig voor woorden is - Ik heb het helemaal niet over Brexit of Trump of PVV gehad in mijn eerste reactie.

Dale S
Dale S31 dec. 2016 - 12:48

Sonic. Misschien vergis ik mij maar ik heb de indruk dat jij jong bent en niet in de grote stad woont. Althans niet niet in een van de volksbuurten. Verder klinkt je betoog als het welbekende Linkse gehuil over de PVV en kom je ook niet verder dan een jij-bak. Hoe het zij, Links heeft zijn tijd gehad. Tijd voor een ander geluid. Een Rechts geluid.

NooT2
NooT229 dec. 2016 - 16:16

Toch leuk om in een land te leven waarin ik op dezelfde partij stem als deze stukjesschrijfster, terwijl ik dit stuk tenenkrommend slecht vind en ik het in zo'n beetje alles wat ze beweert oneens met haar ben.

1 Reactie
Contramine
Contramine29 dec. 2016 - 19:32

Nou, toevallig weet ik dat de dieren het intussen hoofdschuddend aanzien, al die types die namens hen partij denken te kunnen kiezen. Maar er komt natuurlijk een tijd dat ze echt moeten gaan ingrijpen.

mordicant
mordicant29 dec. 2016 - 16:15

Hmm.. ik weet niet precies wat ik hier van moet maken.. Een in Geenstijl grammatica en woordstijl geschreven opinie met een overduidelijk uiterst linkse opinie waar verkondigd wordt dat we allemaal lijnrecht tegenover elkaar staan en elkaars mening niet respecteren om ons vervolgens op passief agressieve wijze allerlei meningen op diverse terreinen door de strot te drukken. Maar inderdaad 2016 was ruk en ik verwacht van 2017 niet veel beters. We moeten eerst de rechtse én linkse populistische gifbeker leegdrinken voor het beter kan worden.

HTH Vandelden
HTH Vandelden29 dec. 2016 - 16:00

Helaas. 2017 wordt nog erger. De haat zal na de verkiezingen ongekende vormen aannemen. En natuurlijk is autochtoon wit mannelijk Nederland hieraan schuldig.

1 Reactie
FactChecker
FactChecker31 dec. 2016 - 6:23

HTH Vandelden 29 december 2016 at 17:00 - En natuurlijk is autochtoon wit mannelijk Nederland hieraan schuldig. - Ik ben het met je eens dat Samson en Pechtold de grootste schuld hebben in alles wat er fout gaat in Nederland, maar in plaats van te generaliseren kunnen we beter naar oplossingen kijken.

boa
boa29 dec. 2016 - 15:55

U zoekt de weg? In ieder geval niet bij de volgende kruising linksaf. Rechtdoor is afgesloten. Terug mag niet. (eenrichtingsverkeer) Laten we het rechts eens proberen.

Buzzer
Buzzer29 dec. 2016 - 15:53

"Onze samenleving verkeert in een soort schizofrene spagaat van onvermogen tot te lijmen, te binden of te verbinden." - gelukkig zijn daar dan Denk en Sylvana Dat we grotere plaatjes zien als het gaan om moslims en de eeuwige link met terrorisme? (frame frame frame!) " Wat is dan het grotere plaatje? "Je weet wel, het grootste stadsdeel in Amsterdam waar je met gemak langs een groep Marokkanen loopt, die je NIET altijd nasissen." Nee die sissen alleen witte vrouwen na, juist geen Marokkaanse en dan "NIET altijd" = meestal wel. En dan een ruk naar rechts? Iedereen in het kader stoppen die niet pro islam is en het "grotere plaatje"niet ziet. Ik ben Atheïst, ik gruw van die enge godjes zoals Allah, God en hun profeten die ieder ander hun wil op willen leggen, net als hun volgelingen in naam van.

jillesdykstra
jillesdykstra29 dec. 2016 - 15:50

Voor mij is 2016 het jaar van Brexit, de Europese landen op weg naar weer baas in eigen land.