Hier moet zeker iets aan gedaan worden, vast nu wel een parlementariër in de 2e kamer die vragen stelt en hier mee aan het werk gaat...
over "nederlandse kolonien" gesproken: een medestudent uit sint maarten vertelde me dat hij op een vuilnisbelt woont die jaarlijks gevoed wordt door economisch toerisme. maar is het eigenlijk raar dat mooie gebieden uitgebuit en misbruikt worden? ik vind het eigenlijk helemaal niet zo raar met dit graaikapitalisme.
Sterk stukje... eigenlijk weet ik al sinds mijn jeugd van de luchtvervuiling op Curaçao. Wat doen wij hier in Nederland dat dit helemaal niet op ons netvlies staat?
Toen de VS in 1940 de Britse Caraibische bezittingen in handen kreeg in ruil voor 40 verouderde destroyers, waarvan het merendeel nooit in de vaart is gekomen, toen vroeg die VS niet om onze Caraibische koloniën. Mijn idee is dat wij die koloniën alleen aanhouden om de VS een plezier te doen, dan lijkt het VS imperialisme wat minder erg. Wat betreft onze vrijheid, het is nooit keihard aangetoond dat Roosevelt in augustus 1939 Polen ook een garantie gaf. Maar beweerd wordt dat die garantie Polen over de streep trok niet met Duitsland te onderhandelen over Danzig en de Korridor, gevolgen van de waanzin van Versailles. Als dat zo is was de VS de ultieme veroorzaker van de Duitse aanval op Polen, en dat leidde weer tot onze bezetting.
Ik woonde met gezin op Curaçao 1960-1963 toen had de Shell zijn eigen dorp waar de Nederlanders woonden, de raffinaderij waar in mijn tijd duizenden mensen werden ontslagen en de armoede werden ingedrukt, want vele van hen zorgden voor meerdere gezinnen. Een reuze stank als de wind verkeerd stond en alle ellende van dien. Toen de Shell sloot liet men een grote vervuiling achter en heeft nooit de moeite genomen dat op te ruimen. Ik zou er nog veel meer over kunnen vertellen maar ik zal het hier maar bij laten.
Wat mij stoort aan de toon van deze discussie is dat het al snel gaat over vrijheid - of het gebrek daarvan - en dat zaken erbij moeten worden gehaald als de rol die de Antillen in de tweede wereld oorlog voor Nederland hebben gespeeld. Dergelijke verwijzingen hebben een onnodige vertroebelende werking. Ik vind zonder meer ook dat Isla, net als elk ander bedrijf zich dient te houden aan de (mileu) normen die daarvoor gelden en dat de lokale overheid daarin zijn verantwoordelijkheid dient te nemen. Maar niets is zwart/wit, ook niet als we woorden als recht en vrijheid in de mond nemen. Ik ben zelf geboren en getogen op Curacao en Curacao - en mijn bestaan overigens ook - heef een hele bijzondere relatie met Isla. De komst van Shell naar Curacao heeft niet alleen het economische belang van het eiland drastische en onherroepelijk veranderd, maar ook de samenstelling van de bevolking. Dat mijn grootouders( van beide kanten) in het begin van de vorige eeuw naar Curacao trokken voor werk, kwam door de Shell. Mijn vader heeft zelfs zijn hele leven voor Shell (en later voor PDVSA) gewerkt. De Isla is letterlijk niet weg te denken van Curacao. Als het er niet meer zou zijn zou dit grote economische gevolgen hebben voor het eiland. Zonder het goed te praten - realiseer ik mij terdege dat dit grote belang wellicht verklaart dat waarom er vanuit het eilandbestuur omzichtig om wordt gegaan met alle zaken omtrent Isla. Dat ik mijn bestaan aan Shell te danken heb, betekent niet dat ik blind ben voor de schaduwkant voor het bedrijf. Overtredingen van de milieu wetten dienen aangepakt te worden, maar zonder stemmingmakerij. Just stick to the facts. En inderdaad, Curacao heeft in de tweede wereldoorlog een belangrijke rol vervuld. Onze ouderen vertellen hier trotste en ook wel smakelijke verhalen over. Niemand voelde zich gebruikt of een slachtoffer van wie dan ook. Zij hielden daar een goed gevoel aan over. Curacao heeft ook George Maduro zien vertrekken om in die oorlog voor Nederland te strijden. Daar houden wij Madurodam aan over. Het is geschiedenis, leer het, maar maak het aub niet zwaarder dan het is.