Joop

20.000 Nederlandse jongeren verslaafd aan computergames

  •  
23-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gamen_thema.jpg

Steeds meer verslaving door groeiende populariteit

Zeker twintigduizend jongeren in Nederland zijn verslaafd aan computerspelletjes. Nog eens zo’n honderdduizend vertonen tekenen van verslaving.
Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA). Communicatiewetenschapper Jeroen Lemmens verwacht dat dit aantal in de toekomst toeneemt. ,,Meer mensen gaan gamen, dus neemt het aantal dat daardoor in de problemen komt, ook toe.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Shithappens Cleanitup
Shithappens Cleanitup23 okt. 2009 - 7:02

Uhh.. ik game nooit. Is mijn leven nu wel volwaardig? Mis ik niet iets essentieels? Maar als ze nooit waren uitgevonden en gepusht, waren anderen dan minder gelukkig geweest?

Poink
Poink23 okt. 2009 - 7:02

Over de verantwoordelijkheid, ik denk bij minderjarig de ouders, en de volwassen gamer zelf! Je kan dit niet aan de game industrie overlaten en geloof me al helemaal niet aan de overheid! A.u.b. zeg, die niet want die verknallen al veel te veel de laatste jaren! Maar met gamen is het denk ik hetzelfde als met alle hobby's je vind het leuk of niet, daar hoeft geen waarde oordeel over uit gesproken te worden!

freekdeman
freekdeman23 okt. 2009 - 7:02

Aperte nonsens, er zijn vele malen meer mensen verslaafd aan Goede tijden Slechte Tijden volgens de criteria van deze onderzoeker. 2% van de lezers ervaart ook een sociaal isolement, zullen we de bibliotheken sluiten?

kwelwater
kwelwater23 okt. 2009 - 7:02

Behalve dat het toevallig weer zo'n mooi rond getal is. alsof je een blik met precies 20.000 verslaafde opentrekt, Kisjes zegt,, gezond gamen moet worden gepromoot. maar wat is dat dan. Verslaving is een woord wat mijn inziens te pas en te onpas wordt toegepast op van alles en nog wat. Neem b.v. nu de meest belangrijke drug, alcohol, ik ken heel wat mensen die volgens verlavingszorg onder de noemer alcoholist zouden vallen, en toch gaan zijn probleemloos door het leven, dat is namelijk voor sommige mensen goed te doen, flesje wijn in de avond, over dag werken. Het zelfde geld zoals Freek de man al zij voor TV verslaving, hoeveel mensen kijken in de avond niet 4 uur tv, in plaats van spelletjes met het gezin of bij de buren even te buurten. ik denk dan het dan zo om een miljoen Nederlanders zou gaan. (give or take) Nuance dus, Veel mensen spelen tegenwoordig games, en nagelang de ontwikkelingen op dat gebied zullen toenemen, de virtuele comunities zich zullen uitbreiden zullen steeds meer mensen "verslaafd" worden. Escapisme is nu eenmaal BOOMING, en of dat nu om boek, spel, overdreven veel sex, of tv gaat, mensen vluchten nu eenmaal graag. wat de sociologische gronden daarvan zijn, laat ik maar in het midden. Waarom Nuance, nou omdat voor je het weet, er van allerlei beleid makers van alles willen gaan doen er aan, terwijl het helemaal niet of om een kleine (zeker serieus te nemen) probleem groep gaat. Voor je het weet krijg je situaties waarbij game tijd wordt afgeknepen, of dat de gamer worden gezien als een soort vage drug gebruikers. die als een Heroine hoertje zonder crack door het leven gaat als er geen AWSD of ander buttons in de buurt zijn. Het zou dus gaan voornamelijk ook over jongeren die hun spel gedrag niet onder controle hebben. volgens mij hoort dat ook een beetje bij die leeftijd groep. Ik zou liever willen zien hoe groot de groep probleem gebruikers is, en wat er dan voor problemen echt optreden. wat is hun demografie is. Liever dus, voordat Ab Klink weer iets gaat verbieden, of dat er een AchiefmentTax komt op games.