Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

18-jarige vrouw aangehouden vanwege bedreiging docent

  •  
06-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ophef rondom cartoon in klas

© ROTTERDAM - Exterieur van het Emmauscollege. Er is ophef om de school in de Rotterdamse wijk Oosterflank wegens een spotprent die in een van de klaslokalen heeft gehangen. Op het prikbord hin

In Rotterdam is vrijdagochtend een 18-jarige vrouw aangehouden wegens de bedreiging van een docent van het Emmauscollege. De vrouw wordt er door de politie van verdacht een foto op sociale media te hebben geplaatst die er uiteindelijk toe leidde dat de docent moest onderduiken.
Donderdag werd bekend dat de docent wordt bedreigd nadat leerlingen een spotpret waarin een jihadist op de hak wordt genomen, werd aangezien voor een spotprent van de islamitische profeet Mohammed. De leerlingen eisten dat de tekening, die al vijf jaar in het lokaal hing, werd verwijderd. Dat gebeurde uiteindelijk, maar een foto verscheen even later op Instagram en Facebook.
In de Tweede Kamer werd met afschuw gereageerd op de gebeurtenis. Minister Arie Slob schreef een brief aan de Kamer waarin hij de actie veroordeelde en onder meer PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde de bedreigingen aan het adres van de docent ‘verschrikkelijk en onacceptabel’.
Bron: RTL Nieuws 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (108)

korheiden2
korheiden29 nov. 2020 - 10:27

Ik vind het opmerkelijk dat in deze context een 18-jarige als 'vrouw' wordt aangeduid, terwijl er ook vaak van 'jongeren' of zelfs 'meisjes' wordt gesproken. Afgezien daarvan, de bedreiging van de docent moet hard worden aangepakt, en zeker ook de 'influencers' die via sociale media e.d. de geesten van (niet alleen) jongeren vergiftigen.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -7 nov. 2020 - 17:37

18-jarigen zijn nog aan het zoeken naar richting en identiteit ... staan open voor influencers. Ik zou me maar meer zorgen maken over de influencers dan deze kinderen.

Sarajlija
Sarajlija7 nov. 2020 - 16:32

@ Abdu, Jij geniet hier van volgens mij. Dat is jou gegund. Iedereen is fout, islamofoob die voor vrijheid van meningsuiting is. Grijs gedraaide plaat Abdu. Zelfde retoriek als Wilders en Baudet gebruiken is zo eenvoudig. Het moet beter kunnen jonge man. Kom op ik reken op jou. @ Daan Ouwens, Ik kon hele tijd meegaan in jouw verhaal maar mensen wegsturen gaat mij te ver Daan. Dan zit jij op zelfde lijn met extreem rechts en daar heb jij zo een hekel aan. De oplossing is zoals altijd eenvoudig. Dialoog aangaan en durven jouw tegenstander tegenspreken op de basis van de feiten en wederzijdse respect. Er zijn genoeg radicale mensen en die sluiten zichzelf af. Dat loopt vanzelf leeg.

12 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2020 - 18:10

@ Sarajlija Jij schrijft: De oplossing is zoals altijd eenvoudig. Dialoog aangaan en durven jouw tegenstander tegenspreken op de basis van de feiten en wederzijdse respect. Ik wens jou veel succes met die dialoog. Ik denk dat het geheel kansloos is. De inzet van de discussie zijn de normen en waarden van deze mensen die voortvloeien uit hun geloof. De kans op succes is nihil. Het enige dat je kan doen is hun waarden te accepteren als die van jou. Dat mag jij doen, ik doe dat niet. Het is ook niet zo dat ik mensen wil deporteren ik denk dat deze mensen gezien hun eigen opvattingen niet in deze samenleving thuishoren.

Sarajlija
Sarajlija7 nov. 2020 - 19:39

@ Daan Ouwens, Ik heb tegen extremisten gevochten en blijf vechten, Geloof die samenging met nationalisme op Balkan in jaren 90 van de vorige eeuw. En destijds waren er 3, Hier en nu is bijna te laat om zulke opvattingen te bestrijden maar ik geef niet op. En ik zal nooit hun waarden accepteren. Ik geloof niet in dogma's.

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2020 - 21:23

@ Sarajlija Jij schrijft: Hier en nu is bijna te laat om zulke opvattingen te bestrijden maar ik geef niet op. Het is niet te laat, je moet realistisch kijken naar het mogelijke resultaat. Deze jongeren zullen volharden in de islam zoals zij die willen zien. Ik kies dan liever voor de rest van de bevolking inclusief de moslims die hier wel kunnen en willen leven.

Abdu
Abdu8 nov. 2020 - 0:16

DaanOuwens 7 november 2020 at 22:23: “Deze jongeren zullen volharden in de islam zoals zij die willen zien.” Dus als zij volgens je opvattingen over hoe de islam mag zijn niet leven moeten ze van je vertrekken. “Ik kies dan liever voor … de moslims die hier wel kunnen en willen leven.” Anders? Ga je hun deportatie of “verdunning” opeisen? In een land waar racisme institutioneel opereert deze reactie van je is puur racisme, en in dit geval ook de islamofobie. En dan beweer je dat moslims willen hun idee op je opleggen. Wat een dolhof heb je in je hoofd!!

Abdu
Abdu8 nov. 2020 - 0:21

Sarajlija 7 november 2020 at 17:32 “Jij geniet hier van volgens mij” Dat moet toch kunnen? “Grijs gedraaide plaat” Dat is de enige die werkt op door dogmatisme bevroren visie van nationalisten en extremisten. Bovendien het kost je ook weinig energie of nadenken!

Sarajlija
Sarajlija8 nov. 2020 - 12:11

@ Abdu, Islamofobie og Christofobie is geen racisme. Wanneer ga jij dat leren? Dat is helemaal niet ingewikkeld. Niet dat minder erg is maar het verschil is groot. Als mensen hekel hebben aan andere religie betekent niet dat zij racisten zijn Abdu.

Abdu
Abdu8 nov. 2020 - 15:28

Sarajlija 8 november 2020 at 13:11: “Islamofobie og Christofobie is geen racisme.” Zolang de moslims overwegend etnisch gezien niet westerse migranten zijn en zolang de migranten in dit land de schietschijf voor racisme zijn, is ieder fobie tegen moslims ook racistisch. Dat is precies zoals antisemitisme en fobie tegen Jodendom werkt. Probeer deze twee uit elkaar halen waar racisme heerst! Ook ik praat niet over racisten maar over racisme. Want er zijn velen die niet racist zijn maar met hun fobie noodgedwongen naast racisten staan. “Wanneer ga jij dat leren? Dat is helemaal niet ingewikkeld.”

Sarajlija
Sarajlija8 nov. 2020 - 16:18

@ Abdu, Sorry maar dat slaat nergens op. Nogmaals religie is niet gebonden aan huidskleur, Zo gooi jij alles op slot.

Abdu
Abdu8 nov. 2020 - 19:54

Sarajlija 8 november 2020 at 17:18: “Nogmaals religie is niet gebonden aan huidskleur,” Sorry, religie zonder de dragers daarvan is een dode fossiel. Het zou dom klinken een fossiel bekritiseren of ertegen fobie hebben! Nogmaals het gaat niet over de religies maar over de dragers daarvan en die zijn wel gekleurd! Jij opent een deur die nergens uitkomt.

Sarajlija
Sarajlija9 nov. 2020 - 9:10

@ Abdu, Zo ga jij mist in. Ik ken genoeg blanke Moslims. Zij hebben geen last van racisme maar van iets anders. Nida fietst ook mee en daarom komen zij leugenachtig over. Voor eigen religie uitkomen is geen probleem maar wees bewust dat het Westen allang blasfemie heeft. Jij kan niet verwachten dat de rest jouw religie speciale plek heeft. In Duitsland hebben zij 2000 imams die Duitse taal niet spreken. Dat is opmerkelijk.

Abdu
Abdu9 nov. 2020 - 11:23

Sarajlija 9 november 2020 at 10:10: Ik ben geen moslim. Die nickname is om vooroordelen aan te spreken!

Sarajlija
Sarajlija9 nov. 2020 - 13:27

@ Abdu, En hoe zit met jouw eigen vooroordelen?

Oud ijzer
Oud ijzer7 nov. 2020 - 15:40

https://www.trouw.nl/nieuws/gele-hesjes-snijden-geen-kelen-door~b3b9692b/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

Sarajlija
Sarajlija7 nov. 2020 - 15:05

3 weken geleden is een leraar onthoofd. De moordenaar kende hem niet persoonlijk. 5 jaar lang stond prent in school en opeens is dat blasfemie en leraar moet onderduiken. Bepaalde groep wil blasfemie weer invoeren en wij gaan daarover discussie aan. Afgelopen donderdag vond zo een discussie plaats tussen Gert Jan Segers en Azzedine Karrat. Segers heeft helder uitgelegd en nu is heer Karrat om te kiezen. Aan niemand anders. Ik heb dat vaker geschreven. Life of Brian is perfecte voorbeeld van spot en zelfspot. En die is 1979 gemaakt. Iemands zijn levensbeschouwing is keuze en niemand heeft de recht om medemens grenzen op te leggen omdat zijn levensbeschouwing belachelijk wordt gemaakt. Mijn moeder is gelovig geweest en redelijk streng in haar geloof. En toch stond zij altijd open voor gesprek en discussie. Haar kon je niet beledigen als je iets over Jezus zei dat maakte haar alleen sterker.

Abdu
Abdu7 nov. 2020 - 14:38

“Zij had op sociale media opgeroepen ‘tot het plegen van strafbare feiten richting de school en docent’, meldt de politie.” Wat? Ik vind de actie van politie ook een propaganda en crieeren van negatieve sfeer tegen moslims. Als zij niks hebben aan te melden moeten ook niet met deze nieuws naar buiten komen. Anders de vrouw moest nog onder arrest zijn. Dat lijkt dus roepen om niks!.

realistisch rechts
realistisch rechts7 nov. 2020 - 11:33

Ik was eerst geschokt door die petitie maar eigenlijk is het goed want nu moet er over gediscuseerd worden en valt er niet meer weg te kijken.

1 Reactie
tempest
tempest7 nov. 2020 - 14:55

Yep, daar ben ik ook blij mee. Na de moord op Theo van Gogh kwam de minister Donner met het onsmakelijke idee om de wet tegen godslastering nieuw leven in te blazen, maar daar kwam veel kritiek op en flink wat discussie. En nu is het hele wetsartikel verdwenen (wordt immers voldoende door andere wetten geborgd). Nu heb je mensen die met deze onsmakelijke petitie komen met flinke discussie tot gevolg. Denk dat de meerderheid daar ook tegenin zal gaan, net als toen. Strijden voor vrijheid is nu eenmaal vaak een strijd tegen religieuze dogma’s. Je mag scheiden, je mag homoseksueel zijn, je hoeft niet te doen wat je man zegt, je mag ongelovig worden, je mag een ander geloof volgen en je mag God, Maria, Jesus of Mohammed beledigen en er mee vloeken.

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 nov. 2020 - 9:43

Hier heb ik meer uitleg boj nodig. De spotprent in het klaslokaal hangen is is akkoord want vrijheid van meningsuiting. Het publiceren van een foto van de spotprent in het klaslokaal is bedreiging? Begrijp me niet verkeerd, ik ben groot voorstander van het aanpakken van bedreigers, maar het artikel hierboven maakt helemaal niet duidelijk waarom de betreffende vrouw bedreiging verweten wordt.

4 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté7 nov. 2020 - 9:49

Ah, ik zie nu pas dat Daan Ouwens dezelfde vraag opwerpt en wat uitgebreider behandelt. Ik ben het eens met de strekking van zijn betoog, maar heb daarmee nog geen nieuwe feiten die verduidelijken waarom de vrouw bedreiging kan worden verweten.

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 nov. 2020 - 10:00

Antwoord inmiddels gevonden in AD. De vrouw had opgeroepen tot het plegen van strafbare feiten jegens de school en de docent. https://www.ad.nl/rotterdam/politie-houdt-twee-nieuwe-verdachten-aan-vanwege-cartoonrel-op-rotterdamse-school~aee3c003/

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2020 - 11:33

Welke staat er niet bij, maar wellicht weten FB gebruikers daar meer van.

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 nov. 2020 - 18:53

Dank Z_edje, complimenten zijn schaars op joop. Bijzonder om er een te mogen ontvangen!

Bouwman2
Bouwman27 nov. 2020 - 8:54

De vraag die ik heb is: waar is het gezag gebleven? Of beter, wie aanvaard er nog gezag van een ander? Kan een orkest wel zonder dirigent? En bestaat er behalve de noten die opgeschreven staan nog wel verschil in de uitvoering? Hoe staat het met het tempo, is er nog mf, of enkel ff? Is een mening van de een beter dan dat van de ander? Is er een grootste gemene deler die de voorkeur heeft en oven alle andere uitsteekt? Is een referendum eigenlijk wel de ultieme wijsheid? Ik stel maar wat vragen, en als je even stil zit dan weet je dat het ook over deverhouding tussen gelovigen en ongelovigen gaat. Tusssen activisten en passieveren. Is vragen stellen zoveel slechter dan uitroeptekens plaatsen? Is bekeren van een hogere orde dan bekeerd worden? Ik ben er nog lang niet uit, dus ook niet over deze leraar die onder is gedoken. Is onderduiken wel het juiste woord? Op het nationaal monument staat een zin van H.M. van Randwijk. Moet die blijven staan of kan ie beter vervangen worden? Allemaal vragen, want met obligate en pasklarevoorgedrukte antwoorden kom je ook niet zo gek veel verder.

Abdu
Abdu7 nov. 2020 - 8:44

“De vrouw wordt er door de politie van verdacht een foto op sociale media te hebben geplaatst die er uiteindelijk toe leidde dat de docent moest onderduiken.” Wat een blamage van de politie! Als er niks bij stond over het roepen tot het geweld is deze arrestatie zoveelste islamofobe (en racistische) actie van de politie. (Ik lees niet hier en ook nergens dat deze jonge moslima/migrant geroepen zou hebben tot geweld, maar enkel een foto geplaatst heeft waarschijnlijk met de mededeling dat de figuur de profeet is.) De boosdoener is niet de boodschapper maar de dader. In dit geval dus de leerkracht of zijn bedriegers! Dat is de kern van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Maar ik begrijp ook dat de elite van politiek wilt iedereen geruststellen dat zij ook allemaal geloven de moslims er niet bij horen! Slaap dus lekker. Sommigen kunnen mij betichten van lastercampagne, want veel is niet vrijgegeven door de politie. Ik raad hen aan eerst degenen aanspreken die zich tegen deze vrouw positioneren met hetzelfde informatie die ook ik gebruik, alvorens mij bekritiseren!

7 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 nov. 2020 - 10:51

De actie van die 18 jarige is niet zo heel slim heh. Die moord in Frankrijk namelijk begon precies zo met opruiende leerlingen. Dat moet zelfs jij toegeven. Als ze niks strafbaars gedaan heeft dan zal ze dus ook niet vervolgd worden. Zo gaat dat in een normaal land. Goed dat ze het uitzoeken en verder is ze overigens al weer vrij.

Starter2
Starter27 nov. 2020 - 11:47

https://www.ad.nl/rotterdam/politie-houdt-twee-nieuwe-verdachten-aan-vanwege-cartoonrel-op-rotterdamse-school~aee3c003/ En nu Abdu?

Mokker
Mokker7 nov. 2020 - 12:04

De vrouw heeft opgeroepen tot geweld, jij doet alsof hiermee alle moslims worden aangevallen dus inderdaad een lastercampagne Ik hoop dat je een grote vent bent en ook je excuses aanbiedt richting de politie omdat je meteen 'islamofobie' roept en blijkbaar niet de moeite hebt genomen informatie te verzamelen die in de media beschikbaar is.

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2020 - 13:15

@ Abdu Jij schrijft: Maar ik begrijp ook dat de elite van politiek wilt iedereen geruststellen dat zij ook allemaal geloven de moslims er niet bij horen! Slaap dus lekker. Het beeld dat jouw reactie laat zien is dat sommige moslims er inderdaad niet bij horen. De islam hoort bij Nederland, dus moslims ook. Maar inderdaad moslims die door het lint gaan van een postertje horen er niet bij. Het gaat dan om ideeën die haaks staan om 99% van de andere mensen in dit land. Je kan leven met de illusie dat die 99% jouw mening overneemt. Maar ik denk dat het beter is jezelf de vraag te stellen of je wel deel wil uitmaken van deze samenleving. Deze woedende teksten van je laten zien dat je moeite hebt anderen de accepteren. Ga op zoek naar een samenleving waar alle mensen denken zoals jij. Dan heb je ook geen reden om jezelf op te winden.

Abdu
Abdu7 nov. 2020 - 14:27

Starter 7 november 2020 at 12:47 En nu WAT? Heb je de mol gevonden?

Abdu
Abdu7 nov. 2020 - 14:30

Z_edje 7 november 2020 at 12:58 Het gaat weer lekker he! Ga even adem halen!

Abdu
Abdu7 nov. 2020 - 23:59

DaanOuwens 7 november 2020 at 14:15: “Je kan leven met de illusie dat die 99% jouw mening overneemt.” Dat illusie draag je duidelijk in je islamofobe reacties. Ik geloof juist in zo breed mogelijk diversiteit waarin jij maar ook Wilders of Baudet recht hebben te bestaan. (“Deze woedende teksten van je laten zien dat je moeite hebt anderen de accepteren.”) En woede is het laatste te voorstellen in diversiteit, wat blijkbaar je wereldvreemd is: “Ga op zoek naar een samenleving waar alle mensen denken zoals jij.” Nee ik gun mezelf en anderen om te mogen zien hoe dogmatisme en extremisme in elkaar zit; DaanOuwens dus. En die mag ook er niet ontbreken!

realistisch rechts
realistisch rechts6 nov. 2020 - 22:32

Vrijheid meningsuiting boven alles. Op comedy central was de serie the young pope die met satire de katholieke kerk rigoreus op de hak nam en hoeveel mensen zullen er vanuit die hoek bedreigd zijn.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 nov. 2020 - 11:24

rechts Daarentegen zijn er weet ik hoeveel mensen veroordeeld wegens bedreigingen om een mening over zwartepiet. Bedreigingen met als achtergrond het niet accepteren van bepaalde meningen is schering en inslag. Ik praat niets recht, maar ik wil wel duidelijk stellen, dat de vrijheid van meningsuiting niet alléén bedreigd wordt door fanatieke moslims. Want wanneer er van een negatieve vorm van islamisering gesproken wordt, wanneer moslims van hun rechten gebruik maken, is minstens zo erg. Ik pleit in alle gevallen nog steeds voor 'hard optreden' binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat, voor zover bewezen is, dat die democratische rechtsstaat geweld wordt aangedaan. Ik zie niet in waarom een Wilders of Baudet meer recht zou mogen hebben dan een moslim.

Mickeymouse2
Mickeymouse26 nov. 2020 - 17:57

@zandb Humor, je moet er maar tegen kunnen.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 nov. 2020 - 11:25

Mickey Met humor ik geen enkele moeite.

DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2020 - 15:04

Ik geloof niet dat hiermee het probleem wordt opgelost. Mooi dat deze meid is gevonden. De vraag lijkt mij in welke mate haar iets verweten kan worden. Het is afhankelijk van de plaats en context waar zijn de foto heeft geplaatst. Als doodsbedreigingen een logisch en onvermijdelijk gevolg is door plaatsing op specifieke fundamentalistische websites heeft de politie een aardig verhaal. Als het op een willekeurige facebook of andere social media site is geplaatst wordt het al een stuk minder solide. En biedt het vervolgen van deze meid geen oplossing. De oplossing zit een paar stappen terug. De discussie vindt plaats rond het thema vrijheid van meningsuiting. Maar dat is niet het probleem. Ook de verontwaardigde meiden mogen opkomen voor hun profeet. Het gaat mis waar zijn denken dat als jij iets vinden dat er dan ook iets moet gaan gebeuren. Dat is niet het geval. De boodschap die ook aan deze groep uitgedragen moet worden is simpel. Ook naar de ruim 100.000 moslims die een petitie hebben ondertekend. jullie zijn gehoord, jullie mening is gehoord. Dat is namelijk de vrijheid van meningsuiting. En vervolgens komt het besluit dat de profeet gewoon beledigd mag worden. Dat is een geheel ander onderwerp. En wie daar niet mee kan dealen leeft in het verkeerde land.

20 Reacties
MaxMax2
MaxMax26 nov. 2020 - 17:00

Beste Daan, we zijn het met elkaar eens!

Satya
Satya6 nov. 2020 - 17:19

"De boodschap die ook aan deze groep uitgedragen moet worden is simpel. Ook naar de ruim 100.000 moslims die een petitie hebben ondertekend. jullie zijn gehoord, jullie mening is gehoord. Dat is namelijk de vrijheid van meningsuiting. En vervolgens komt het besluit dat de profeet gewoon beledigd mag worden. Dat is een geheel ander onderwerp. En wie daar niet mee kan dealen leeft in het verkeerde land." Je leert het wel. Ik ben er voorstander van om met mensen van de petitie een rustig debat aan te gaan. Wie weet.... En inderdaad als je bij een belediging van Allah en Mo niet kan denken 'stelletje idioten leef je uit' maar echt niet met die belediging kunt leven moet je een andere plek kiezen. Ik denk hier zo vaak wat een idioten maar goed dat is hun probleem.

Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 17:31

Denk dat iedereen hier wel mee eens is.

DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2020 - 18:08

@ Satya Jij schrijft; Je leert het wel. Dit probeerde je ik al eerder duidelijk te maken.

Satya
Satya6 nov. 2020 - 20:17

Daan Dat schreef je toen niet. Het is voor mij erg belangrijk om de nuance juist te plaatsen. Het 'argument' ga terug naar je eigen land is een zeer irritant 'argument' als je een afwijkende mening hebt. Het is zeer kleinerend. Dat je dit bedoelde verwachte ik wel maar ik wou het lezen. Dat mag je irritant vinden maar van iemand die ik respecteer vind ik deze nuance belangrijk. Van jou heb ik namelijk altijd het gevoel gehad dat je je nooit tot dat niveau zou verlagen.

Rutger Groot
Rutger Groot6 nov. 2020 - 20:41

Die petitie is inderdaad een goed voorbeeld van VVMU, en het geeft ook een goed beeld van een serieus probleem in NL. Transparantie is belangrijk! Daarom ben ik ook niet tegen het ontkennen van de Holochaust- hoe stompzinnig en kwalijk dit ook is - omdat dan transparant wordt wie wat denkt. Fijn dat we hier onze meningen kunnen uiten, en dat je dat niet in de krochten van internet hoeft te doen, en laten we er dan ook op acteren!

Rutger Groot
Rutger Groot6 nov. 2020 - 20:43

Aanvulling - tegen het bestraffen van de ontkenning van de Holocaust.

DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2020 - 21:43

@ Satya Jij schrijft: Het ‘argument’ ga terug naar je eigen land is een zeer irritant ‘argument’ als je een afwijkende mening hebt. Het is zeer kleinerend. Je irritatie over dat argument moet je niet naar mij richten. Volgens mij moeten mensen die hier willen leven niet terug naar hun eigen land want daar zijn ze al. Het gaat hier volgens mij om mensen, ook jonge mensen, met een zeer expliciete opvatting hoe de wereld in elkaar zit. Hun opvatting sluit andere opvattingen uit. In sommige situaties leidt dat zelfs tot moord. Ik lees dat 3 jongeren van 17 en 18 nu voorgeleid worden in Frankrijk. Twee tieners van 14 en 15 zitten vast. Dezelfde leeftijdsgroep als de jongeren op deze school. Het gedachtegoed waar deze jongeren voor staan, hun versie van de islam dus, niet die van jou moeder, is giftig en dodelijk. Het maakt van kinderen moordenaars en slachtoffers. Ik ben van mening dat die manier van denken niet past in deze samenleving. En blijkbaar wel in sommige islamitische landen. Vanuit die context zeg is dan dat ze daar naar toe kunnen vertrekken. Ik wil hun opvattingen niet opgelegd krijgen, en ik wil er ook geen rekening mee houden, ik wil er niet mee geconfronteerd worden. Voor mij bestaat Allah niet en dus kan mohammed nooit een profeet zijn. Dus ook nooit beledigd worden. Zij mogen die overtuiging hebben, iedereen moet daar volstrekt vrij in zijn, maar hun geloof geeft hen niet het recht anderen de normen van hun geloof op te leggen. En dat is wat ze wel doen, dat is wat er mis is. En dat gedachtegoed hoort hier niet thuis. Dit is ook geen kwestie van leren, ontwikkelen en overtuigen. Voor Zandb heb ik wel respect voor die zit onvermoeibaar op die lijn. Maar deze radicalisering gaat nooit meer uit deze kinderen. Ik heb daar geen enkel geloof in. Ze radicaliseren niet vanwege een beledigende poster, maar omdat ze geradicaliseerd zijn voelen zij zich beledigd door die poster. Ik zet het maar even zonder nuance neer omdat dit wel de werkelijkheid is volgens mij. Misschien kan soms nog 1 van die jongeren op andere gedachten komen maar de ruime meerderheid krijg je niet van dit pad af. Ik vind het verstandig om na te gaan of wij hen op een menselijk manier tot vertrek kunnen bewegen. Hun gedachtegoed past niet in de samenleving waar anderen in willen leven. En dat geldt ook voor mensen zoals Abdu hier. Goed om zijn reacties te lezen maar met de waarden die hij uitdraagt is hij een bedreiging voor alle anderen. Maar ik realiseer mij goed dat een dergelijke aanpak nooit van de grond komt in deze consensus samenleving. Maar het is wel wat we eigenlijk zouden moeten doen.

DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2020 - 22:00

@ Rutger Groot Je schrijft: Fijn dat we hier onze meningen kunnen uiten, en dat je dat niet in de krochten van internet hoeft te doen, en laten we er dan ook op acteren! Je verhaal is niet helemaal coherent. Die petitie is geen vrijheid van meningsuiting maar een ander klassiek liberaal grondrecht. Namelijk het recht om van de wetgevende macht te vragen of ze een standpunt willen innemen over een onderwerp. https://www.nederlandsegrondrechten.nl/grondrechten/186-artikel-5 Het is dus geen mening maar een verzoek. Waarover in dit geval de volksvertegenwoordiging een standpunt moet innemen. Ik schrijf dat omdat ik denk dat mensen deze begrippen allemaal soms een beetje oprekken naar hun eigen ideeën. Deze jongeren vinden dat als zij een mening hebben dat er dan ook naar geluisterd moet worden en vervolgens ook moet gedaan worden wat zij willen. Dat gaat veel verder dan het recht op vrije meningsuiting. Het is een soort recht om een dictatuur te vestigen. Ik zou ze als docent of directeur van de school nooit meer binnen willen hebben. Het zijn niet alleen deze jongeren die met die claim komen heel veel mensen stellen zich zo op. Jij vindt het fijn om die geuite meningen te lezen. Mijn boeien veel meningen helemaal niet zo. Enkele vind ik interessant. Maar de meeste stimuleren mij niet tot nadenken, hoogstens irritatie. Het verhaal van deze geradicaliseerde jongeren vind ik al helemaal niets. Ik denk niet dat ook maar iemand met hen een zinnige discussie kan voeren. Echte gelovigen zijn vol van hun eigen opvattingen en in hun hoofd is geen ruimte voor andere gedachten. Iedere suggestie om anders naar een aspect te kijken stelt voor hen hun geloof ter discussie. Ze worden boos en voelen zich aangevallen zoals door de poster. Ik besteed daar liever geen tijd aan. Extreem rechtse Nederlanders hebben overigens een vergelijkbare manier van redeneren. Dus ik kijk op een andere manier naar deze discussies als jij. Maar leef je uit. Het is meestal een onschuldig tijdverdrijf.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 23:10

“De boodschap die ook aan deze groep uitgedragen moet worden is simpel. Ook naar de ruim 100.000 moslims die een petitie hebben ondertekend. jullie zijn gehoord, jullie mening is gehoord.” Volgens mij gaat het niet om hun mening maar om hun gebod waar we op grond van hun godsdienstvrijheid aan hebben te voldoen, dus zullen ze zich niet gehoord voelen, misschien dat er wat beleefdheid wordt gewisseld maar dat is het ook dan, je ziet het op grond van een verkeerde aanname n.l. dat hun profeet wordt beledigd terwijl het om een terrorist gaat slaan ze op tilt, daar tekenen ze met 100.000+ op, nou vraag ik je, we zijn geen moslim staat, dat we godsdienstvrijheid hebben is hun zaligheid maar als dat betekent dat wij daardoor in onze vrijheid worden aangetast, door de eeuwen zwaar bevochten en doorleefd, hebben we een groot probleem, voelt wat mij betreft aan als een bezetting, zeker waar doodsbedreigingen worden geuit en een onschuldige leraar moet onderduiken, onacceptabel, er is geen spoortje wederkerigheid op dat gebied, hoe we tot een oplossing moeten komen weet ik niet maar zo kunnen we niet samenleven, niet in dit land wat mij betreft.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 23:34

“Het ‘argument’ ga terug naar je eigen land is een zeer irritant ‘argument’ als je een afwijkende mening hebt. Het is zeer kleinerend.” Maar als het betekent dat mijn vrijheid wordt ontnomen, of laat ik het duidelijker zeggen, een onschuldige leraar moet vrezen voor zijn leven dan wil ik als vrijheid fundamentalist bevrijd worden van deze stront en als dat de oplossing moet zijn, so be it, ik kan niet tegen onderdrukking.

Abdu
Abdu7 nov. 2020 - 8:07

DaanOuwens 6 november 2020 at 16:04: Ach ja, jij bent gehoord, je mening is gehoord. Dat is namelijk de vrijheid van meningsuiting! Mag ik nu terug naar mijn “eigen land”? Wil je ook mij democratisch aangeven welke mijn land is?

Bouwman2
Bouwman27 nov. 2020 - 9:25

Mag ik iets zeggen over het ontkennen van de shoa, meneer Groot? En over het ontkennen van God? Voplgens mij zijn dat twee verschillende zaken. Als er almacht en rechtvaardigheid bestonden , dan was er in de kampen het onrecht nooit toegelaten. Dan waren er nooit onschuldigen de dupe geweest van de schuligen. Dat was het grootste onrecht niet tot recht verheven. Het is een stelling, maar ik houd er aan vast. Er is geen God behalve de mens, Je mag best zeggen dat feiten ook maar een mening weergeven, maar ik ben op dit punt niet reckelijk maar precies. Wie na discussie nog blijft persisteren dan de holocaust is verzonnen die heeft de feiten niet goed verstaan. Voor wat boven aan staat als koptekst: .Straffen helpt niet, maar in bebeslotenheid een cursus volgen kansoelaas bieden.We hebben daarvoor de mogelijkheden, van zowel deTBS als de PIJ maatregel. Je kunt behandelen. Het resultaat is nooit honderd procent, maar als het niet geprobeerd wordt heb je ook geen resultaat. Dan nog even aan beste Daan, je hebt gelijk. U zegt: je mag je meining best geven, maar daana doen we het op mijn manier. Ik zou u geen dictator durven noemen, maar een aankomend verlicht despoot mag wellicht?

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2020 - 10:07

@ Abdu Jij schrijft: Mag ik nu terug naar mijn “eigen land”? Wil je ook mij democratisch aangeven welke mijn land is? Ja graag, je mag vertrekken. Naar ieder land dat je wil. Met hulp van de Nederlandse samenleving als dat nodig is. Een land waar de rechtsnormen aansluiten bij de eisen van jouw geloof. Waar mensen jouw opvattingen delen. Je bent geheel vrij te kiezen. Je hebt mijn toestemming of die van anderen helemaal niet nodig. Je mag ook hier blijven. Maar je mag nooit de eisen die jouw geloof aan jou stelt aan mij opleggen.

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2020 - 11:09

@ Bouwman Jij schrijft: Dan nog even aan beste Daan, je hebt gelijk. U zegt: je mag je meining best geven, maar daana doen we het op mijn manier. In essentie klopt dat. Ik heb ook uitgelegd waarom dat zo is. Maar als de uitgebreide onderbouwing die ik hierbij gaf niet tot je doordringt dan heb ik vrede met deze constatering. Want gezien je overige bijdragen weet ik dat dit probleem structureel is, ga ik mijzelf niet herhalen. Als er volgens jou een dictator moet zijn is het beter dat ik dat ben in plaats van jij. Voor jou geldt eigenlijk hetzelfde als voor deze geradicaliseerde jeugdige moslims. Er dringt niets meer bij je door dat vanbuiten je nogal beperkte blikveld komt. Als het niet aansluit bij wat je al vindt, dan is het fout. Dan is een discussie met mensen die wat minder voorspelbaar zijn toch interessanter.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2020 - 11:09

[En wie daar niet mee kan dealen leeft in het verkeerde land. ] daar staat dan ook niet dat je terug moet naar je "eigen land" . Elk land waar blasfemie (nog) is verboden komt in aanmerking.

Abdu
Abdu7 nov. 2020 - 23:28

DaanOuwens 7 november 2020 at 11:07: “je mag nooit de eisen die jouw geloof aan jou stelt aan mij opleggen. “ En hoe kom je tot zo’n conclusie door mijn reacties? Je maakt jezelf belachelijk als jij deze vraagt blijft ontwijken! Ik denk de enige die uiteindelijk gaat elders een thuis zoeken je zelf zou zijn. Want er is geen plaats in een samenleving voor iemand die wilt graag bepalen wie er mag leven of niet. Ik zit lekker waar ik ben, zoek maar uit waar jij dommen kan vinden die je als koning mogen zien!

DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2020 - 6:34

@ Abdu Jij schrijft: En hoe kom je tot zo’n conclusie door mijn reacties? Het is jouw profeet die niet beledigd mag worden, dat is de consequentie van jouw geloof niet het mijne. Voor mij bestaat allah niet en kan mohammed dus nooit profeet zijn, dus ook niet beledigd worden. En je schrijft: Want er is geen plaats in een samenleving voor iemand die wilt graag bepalen wie er mag leven of niet. Ik bepaal niet wie hier mag leven of niet. De Nederlandse samenleving bepaalt welke normen en waarden hier gelden. Daar heb ik geen moeite mee, maar jij wel. Met jouw radicale opvattingen kan je beter ergens anders gaan wonen, daar waar jouw normen en waarden normaal zijn. Hier is dat niet zo. je probeert mijn woorden te verdraaien. Jij bent degene die anderen jouw opvattingen wil opleggen ik niet.

Abdu
Abdu9 nov. 2020 - 0:05

DaanOuwens 8 november 2020 at 07:34: “Het is jouw profeet die niet beledigd mag worden, dat is de consequentie van jouw geloof niet het mijne.” Het moet vermoeiend wezen telkens uitgaan van eigen aannames die geen bevestiging vinden in de koude werkelijkheid. Beste Daan, ik heb wel een profiel op joop met Arabisch klinkende moslim nickname (als solidariteit met moslims in NL en om de vooroordelen uit te lokken) en ik verdedig de belangen van moslims (en migranten) minderheden, maar dat is niet synoniem aan gelovig zijn. Ik mag in NL opkomen voor de moslims maar in moslimlanden ben ik de uitverkorene voor vuurpelotons! Jij bent zoals vele verzekerde dogmatici zo zeker van je aannames die honderden woorden stopt in je reacties maar stel je de korte vraag niet of ik moslim ben. En je kan ook in mijn reacties nergens een bevestiging op je aannames vinden. “Met jouw radicale opvattingen kan je beter ergens anders gaan wonen” Weer maak je jezelf belachelijk en durf je voor een ander bepalen waar die mag leven (ik verdraai je woorden niet, toch?). Ga je ook voor Wilders en Baudet bepalen waar zij moeten gaan wonen? Of vind je hen normgenoten en waardegenoten van jezelf, die hoeven niet vertrekken? En als laatste en nogmaals: Waar leg ik mijn “opvattingen” op iemand anders? Of voel je genoodzaakt tot mijn conclusies komen? “Jij bent degene die anderen jouw opvattingen wil opleggen ik niet. “

Abdu
Abdu9 nov. 2020 - 0:14

Z_edje 8 november 2020 at 11:41: Het is echt amusant je reacties te lezen maar tegelijk triest dat je niks wijzer ben geworden en reageer nog steeds op persoon! Probeer maar dan eerst de persoon kennen alvorens een oordeel gaan velen Nu schiet je in wilde weg!

Zorba de Griek
Zorba de Griek6 nov. 2020 - 15:02

Wat mij opvalt is dat vertegenwoordigers van Islamitische belanggroeperingen in de media steeds niet de actie van deze scholieren willen veroordelen, maar steeds proberen de discussie te verplaatsen naar een discussie over of satire en spotprenten wel smaakvol genoeg zijn. Zowel bij Jinek als bij Op1 zaten een advocaat en een Imam die beiden tot steun opriepen van de petitie van Islamitische groeperingen om belediging van de profeet bij wet te verbieden. Daarmee proberen zij dus namens de Islamitische gemeenschap het recht op vrije meningsuiting in te perken en wel specifiek ten gunste van de Islam. Daarmee worden andere religies en atheïsme dus op achterstand gesteld. Dan is die gemeenschap dus uit op discriminatie op grond van religie, en nog eenzijdig ook. Emancipatie, sexuele vrijheid, geweldloosheid, vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting, gendergelijkheid ter discussie stellen is een stap terug in de beschaving.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 nov. 2020 - 17:39

Smakeloosheid is niet verboden. Laten we dat vooral zou houden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 23:46

“Smakeloosheid is niet verboden. Laten we dat vooral zou houden.” Het gaat niet om smakeloosheid maar om gehaaide onderdrukking, onze democratie en hun theocratie staan op het spel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2020 - 11:17

RB een poging om de herinvoering van strafbaarheid van blasfemie salonfähig te maken door over goede smaak te beginnen is hopelijk gedoemd te mislukken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 nov. 2020 - 12:18

Eens, een eerdere poging van christelijke huize is gestrand.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen6 nov. 2020 - 14:07

"De vrouw wordt er door de politie van verdacht een foto op sociale media te hebben geplaatst die er uiteindelijk toe leidde dat de docent moest onderduiken." Je mag ook helemaal niets meer in Nederland, tegenwoordig.

2 Reacties
Zandb
Zandb6 nov. 2020 - 15:50

Dick Ik vind uw reactie walgelijk. Wat probeert u daar nu mee uit te drukken? Wie denkt u daar nu een plezier mee te doen?

axetothehead
axetothehead6 nov. 2020 - 16:14

@Zandb Wel apart wat jij walgelijk vind en wat niet..

Bouwman2
Bouwman26 nov. 2020 - 13:16

De affaire was er eerder dan het onderzoek. Wie zich bedreigd voelt, hij wende zich tot de bevoegde instantie doet aangifte en wacht in vertrouwen af wat er na ontvangst geschiedt. .Reken niet op een voorkeursbehandeling, dat je vier man mee krijgt die je met drie moet vermenigvuldigen, maar af en toe een auto behoort zeer wel tot de mogelijkheden. De vraag is waarom in politie en justiie zo wenig vertrouwen genieten. Waar is toch het gezag gebeleven? Is dat soms ondergedoken?

Marcus A.2
Marcus A.26 nov. 2020 - 12:36

Wij als linkse mensen hebben jaren/decennia lang zij aan zij gestaan met onze islamitische medemens. We hebben gevochten tegen vooroordelen, we hebben de Palestijnen hartstochtelijk verdedigd, we hebben ons ingezet voor een inclusieve multi culturele samenleving, we verzetten ons tegen politici als Wilders en Baudet. En nu het moeilijk wordt de handdoek in de ring gooien?! Juist nu moeten we zij aan zij blijven staan met de moslims. Deze spotprenten zijn onnodig beledigend, en de hetze tegen moslims moeten wij blijven bestrijden. We hoeven het niet altijd overal over eens te zijn, maar hoe kan een multi culturele samenleving succesvol zijn als we de 'nieuwe' culturen niet omarmen?

20 Reacties
erikbos
erikbos6 nov. 2020 - 13:43

@Marcus A. Ik vond Dilan Yesilgöz bij Jinik het goed verwoorden: "Er is een vrouw verkracht en u wilt het gaan hebben of het rokje van de vrouw niet te kort was. "

Mokker
Mokker6 nov. 2020 - 13:43

Gemeenschappelijke vijanden als Wilders en Baudet hebben gezorgd voor die tijdelijke kameraadschap, maar niet voor niks hebben partijen als DENK zich gevormd uit de oude linkse partijen. Veel linksige mensen lijken geen oog te hebben voor het feit dat de extremistische stromingen binnen de moslimcultuur zelf enge rechtse trekken vertonen en niet compatibel zijn met multiculturele idealen.

snieanders
snieanders6 nov. 2020 - 13:52

beste Marcus, het is 15.00 uur tijd voor je oxapan

Starter2
Starter26 nov. 2020 - 13:54

"Deze spotprenten zijn onnodig beledigend, en de hetze tegen moslims moeten wij blijven bestrijden" En daar heeft het dus helemaal niets mee te maken. Spotprenten stellen maatschappelijk relevante zaken aan de orde, de prent beledigt niemand. Dat het in dit geval om de Islam gaat doet niet ter zake. Het blijft relevant om aandacht te besteden op welke manier dan ook.

tempest
tempest6 nov. 2020 - 13:55

Wij als linkse mensen hebben decennia gestreden tegen religieuze dogma's en voor vrijheden, van arbeiders, van vrouwen, van homo's, van mensen met andere geloven. Juist die vrijheden hebben de mogelijkheden geschapen voor diversiteit en inclusie in de samenleving. Dus dan moeten we niet de handdoek in de ring gooien en zwijgen bij ander religieus extremisme. Juist nu moeten we zij aan zij staan met de leraar die kinderen helpt zich te ontplooien, zodat ze zich kunnen verheffen en volop kunnen participeren in de samenleving. Een moordende jihadist belachelijk maken is juist hartstikke nodig, want zo geef je aan dat terreur niet wint.

Een andere mening, mag dat?
Een andere mening, mag dat?6 nov. 2020 - 13:55

Marcus, waarom mag je Christenen wel beledigen in onze maatschappij en Moslims niet?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!6 nov. 2020 - 14:05

Misschien omdat zij onze cultuur ook helemaal niet willen omarmen? Ze willen hun geloofsregels voor laten gaan op de Nederlandse wet. Geen gelijkheid tussen mannen/vrouwen, geen LHTBIQ rechten, eerwraak behouden, enzovoort enzovoort. En nogmaals, ik heb het niet over de vredelievende moslim die je kent zich wil aanpassen aan de Nederlandse wet. Ik heb het over de moslim die wel de sociale voorzieningen hier wil hebben, maar ondertussen de geloofsregels voor wil laten gaan op de Nederlandse wet.

Michiel van Leeuwen
Michiel van Leeuwen6 nov. 2020 - 14:14

"maar hoe kan een multi culturele samenleving succesvol zijn als we de ‘nieuwe’ culturen niet omarmen?" Sommige exponenten van 'nieuwe' culturen maken het ons wel erg moeilijk om ze te omarmen. Overigens is het wel heel erg pijnlijk als een leerling beweert dat een man met baard die net een hoofd heeft afgehakt de profeet is.

MaxMax2
MaxMax26 nov. 2020 - 14:34

'Juist nu moeten we zij aan zij blijven staan met de moslims. Deze spotprenten zijn onnodig beledigend, en de hetze tegen moslims moeten wij blijven bestrijden. ' Dat moeten we helemaal niet..!

Dave Velzen
Dave Velzen6 nov. 2020 - 15:10

Nou ik heb als PvdA lid er nooit naast gestaan en ik moet niets weten van de islam en dat heb ik in de gemeente fractie ook altijd gezegd. Scheiding kerk en staat stond bij mij altijd bovenaan. De PvdA is groot geworden door haar verzet tegen het cafe, kapitalisme, koning, kerk en kazerne. Moslims hebben dit maar te accepteren net als het feit dat ze leven in een ongelovig land. Zoniet moeten ze zich maar afvragen wil ik hier blijven wonen of niet en ik laat een cultuur of godsdienst niet bepalen hoe ik moet leven. Islam is voor mij vooral meer vertrutting, verrechtsing en conservatisme.

Zorba de Griek
Zorba de Griek6 nov. 2020 - 15:10

Je mag het gevoel van de ontvanger niet tot norm maken. Daarmee open je de weg naar morele chantage. In het vrije westen hebben we grondwettelijk vastgelegd dat de vrijheid van meningsuiting een grondrecht is. Dat is dus niet iets dat je met meningen, fatsoensnormen en andere kleingeestige opvattingen kan inperken. Er is over dit grondrecht goed nagedacht nadat er in de eeuwen daarvoor veel bloed verspild is. Laten we alsjeblieft niet in de beschaving teruggaan naar dat bloedvergieten of zelfs dreigen daarmee. On-topic: Door uw opstelling zet u deze moedige leraar in de kou. Hij is probeert kinderen die van huis uit geen relativering aangeleerd krijgen en in hun religie ook geen weerbaarheid aangeleerd krijgen klaar te maken voor ons vrije westerse maatschappij. Hij en zijn gezin moeten dat nu met angst bekopen. Deze leraar en zijn gezin moeten weer in vrijheid kunnen leven, toch?

Satya
Satya6 nov. 2020 - 15:44

2e kans "En nogmaals, ik heb het niet over de vredelievende moslim die je kent zich wil aanpassen aan de Nederlandse wet. Ik heb het over de moslim die wel de sociale voorzieningen hier wil hebben, maar ondertussen de geloofsregels voor wil laten gaan op de Nederlandse wet." Ok. Deze nuance kan ik wat mee. Ik wil wel een nuance aanbrengen. Mijn moeder zou volgens de vraagstellingen van Koopmans naar wiens onderzoek jij laatst linkte als de Nederlandse wetgeving niet respecterende uit de bus zijn gekomen. Zij zal zeggen ik stel mijn geloof boven de wet. Ze vindt haar geloof belangrijker en zal dus daarom zo antwoorden, dat betekend niet meteen dat ze zich niet aan de wet houdt. Mijn ouders zien de rechtsstaat juist als hetgeen ze verkiezen tussen NL en Kenya. Ik ga ook niet met de wet in mijn hoofd naar bed en zal in de meeste gevallen mijn gevoel volgen en hoe ik ben opgevoed. Dat is al genoeg om geen rare dingen te doen, ik wil anderen geen pijn doen, behalve tijdens sport. Ik fiets weleens door rood. Ik heb een hekel aan diefstal en vind medemenselijkheid een belangrijk iets, in het klein en groot. Fijn dat je dat onderscheid blijft maken.

Gerygrr
Gerygrr6 nov. 2020 - 15:44

Goede vraag, Marcus! Stel deze vraag aan elke nieuwe religieuze stroming, die in Nederland neerstrijkt. Wij omarmen u, omarmt u onze vrijheid van meningsuiting? Vergelijk de komst van die ultra orthodoxe Joodse rabbi met zijn gevolg naar Nederland een tijd geleden. Dat werd niet geaccepteerd.

Satya
Satya6 nov. 2020 - 15:45

Je moet cartoons gaan maken.

Zandb
Zandb6 nov. 2020 - 16:00

Marcus Een misplaatste poging tot satire. U hoeft gedrag wat niet in overeenstemming is met de regels van onze rechtsstaat niet te omarmen. En als u kan bewijzen dat 'misdadig gedrag' rechtstreeks voortkomt uit een of andere cultuur, dan deugt die cultuur niet. Helaas is dat aan u te veel gevraagd; u kunt niet rechtstreeks bewijzen dat bv de moslimcultuur niet deugt. en daarom neemt u uw toevlucht tot satire die misselijk maakt en laf is. Als u meent dat dit uw invulling moet zijn van het christelijke gebod tot "Heb uw naaste lief", dan ziet het er niet zo heel goed uit voor u.

Marcus A.2
Marcus A.26 nov. 2020 - 16:31

@zandb Oef!! Forse kritiek mijn beste.... in ieder geval heb ik niets tegen 'de' moslim cultuur an sich. Ben veel naar landen geweest met moslim culturen, en heb er niet zoveel moeite mee, vind diversiteit ook wel mooi en interessant en van meerwaarde. Ik ben best kritisch op Erdogan maar heb geen moeite met alle Turken. Ik vind de islam en met name hun profeet Mohammed weinig verheffend, maar dat kan ik vinden zonder een hekel te hebben aan moslims. Denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur...etc.

korheiden2
korheiden26 nov. 2020 - 16:33

@Marcus : Dat is precies wat die imam ook zei bij Op1. Maar moet een cartoontekenaar, een conferencier, een schrijver, een filmmaker zich telkens vooraf gaan afvragen of hij/zij niemand zal beledigen met zijn /haar werk? Dat lijkt me een ernstige vorm van censuur. De vrijheid van meningsuiting moet niet worden beperkt.

Abdu
Abdu7 nov. 2020 - 8:19

tempest 6 november 2020 at 14:55: “Juist nu moeten we zij aan zij staan met de leraar die kinderen helpt zich te ontplooien, zodat ze zich kunnen verheffen en volop kunnen participeren in de samenleving.” Wat een liefde voor bewustwording!! Daarom dachten die meiden dat de figuur met zwaard hun profeet was? Want, ze hadden de boodschap van verhitte pogingen van hun leerkracht mee gekregen, 5 jaar lang!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 nov. 2020 - 10:57

@Marcus, Veel succes. Ik denk dat het steeds moeilijker wordt om vol te houden in het beeld dat het allemaal wel goed komt. Misschien was die maakbare samenleving toch niet zo maakbaar. Die spotprenten zijn beledigend al moet gezegd worden dat een groep moslims er wel erg irrationeel op reageert. Vergeet ook niet dat de islamitische doctrines zelf ook vol staan van haat en belediging naar andere groepen.

Mr Ed
Mr Ed7 nov. 2020 - 13:05

"Deze spotprenten zijn onnodig beledigend" Ik neem aan dat we ook moeten stoppen met onnodig beledigende spotprenten over bv Trump? We zien nu dat dat geweld oproept bij zijn volgelingen, en dat moeten we niet willen met z'n allen. Laten we schouder aan schouder staan met de ultrarechtse medemens, ook zij verdienen een plek in onze maatschappij.

Mokker
Mokker6 nov. 2020 - 12:26

Het is heel lastig zelfstandig nadenken voor diepgelovigen. Al zal dit meisje zelf misschien geen fysiek geweld gebruiken, door het vuurtje op social media aan te wakkeren is er een reëel risico dat er weer wat 'soldaten' zich geroepen voelen actie te ondernemen. En het helpt niet als gezaghebbende figuren binnen de geloofsgemeenschap met een massaal ondertekende petitie nog maar eens onderstrepen dat de regels van het geloof belangrijker voor hen zijn dan de kop van een docent.

1 Reactie
axetothehead
axetothehead6 nov. 2020 - 15:31

Ik vind dit veel erger als zelf fysiek geweld gebruiken, dit is mensen ophitsen tegen elkaar. Goebbels achitge praktijken zijn dit.

Libertain
Libertain6 nov. 2020 - 11:46

("De vrouw wordt er door de politie van verdacht een foto op sociale media te hebben geplaatst...") Wat stond zoal op de foto - of is dit weer een strenge geheim in onze open maatschappij?

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax26 nov. 2020 - 12:52

Ik denk dat je die vraag zelf ook wel kunt beantwoorden. Ik zal je een hint geven:In Frankrijk had die terrorist geen foto, die moest het eerst vragen aan de leerlingen van Paty die hem vervolgens aanwezen.

FransBrinkman
FransBrinkman6 nov. 2020 - 12:57

Nee, niks geheim. Zoek eerst voor je blaat?

Kazonga
Kazonga6 nov. 2020 - 12:59

De foto vd spotprent.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 11:43

Dit geval ging zo ongeveer volgens het draaiboek dat Paty het leven heeft gekost, of dat het oogmerk was weet ik niet maar dat het onfris is staat wel vast.

Rick Hofland
Rick Hofland6 nov. 2020 - 11:03

Toen in de jaren 70 en 80 de Christelijke dogma’s bespot werden zijn er ook vast heel veel Christenen geweest die daar heel erg beledigd door waren en daar in hun eigen maatschappelijke kring van alles en nog wat over gezegd hebben. Het verschil van die tijd met nu is dat alles en iedereen op sociale media alles deelt waarna dingen die voorheen nooit een grote groep andere beledigden bereikten ineens enorm groot kunnen worden en ook consequenties kunnen hebben. Consequenties voor degene die iets bespot heeft, of voor degene die daar iets over gezegd heeft wat anderen weer aangezet heeft tot ophef. Ik wil het hiermee niet opnemen voor deze 18-jarige vrouw, maar de sociale media heeft helaas wel een hele grote rol in het exploderen van ongenoegen en polarisatie tussen groepen in de samenleving. Bijzonder lastig fenomeen sociale media met soms grote gevolgen door een heel klein in een opwelling geplaatst bericht. De spotprent zal echter niet verdwijnen want deze is bij uitstek de manier om onredelijke taboes, dogma’s en andere misstanden aan de kaart te stellen van politici, sommige idealen en religies. Religies zijn helaas voor hun gelovers ook niet perfect en er worden soms hele nare dingen gezegd en gedaan door sommige groepen mensen die zich beroepen op een religie. Het kindermisbruik dat jaren lang plaats vond binnen Katholieke kringen wordt terecht bespot, ook al doet dit bij miljarden Katholieken heel veel pijn omdat zij zich nooit vergrijpen aan kinderen en zo zijn er ook ernstige misstanden die plaatsvinden binnen de gemeenschap van andere religies, denk bijvoorbeeld maar eens aan het genitaal verminken van kinderen. Zo zijn er talloze zaken waar veruit de meerderheid van een groep religieuze volgelingen absoluut niets mee te maken heeft, maar toch zullen die de kracht op moeten brengen om zich te beheersen als er missstanden bespot worden die wel door een kleine groep mensen binnen hun geloofsgemeenschap plegen. De spotprent is bij uitstek de spiegel die ons allen wel eens voorgehouden wordt en aan het denken zou moeten zetten als we er verbolgen over zijn.

8 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 nov. 2020 - 11:42

Rick, Eens maar niet met alles. Er zijn geen onredelijke taboes, een taboe is een taboe. Je kunt andere mensen niet voorschrijven wat ze moeten vinden. Vrijheid betekent dat je kunt vinden wat je wilt. Of dat racistisch is of homohatend maakt niet uit. Er is geen norm. Er zijn alleen omgangsregels. Aan de andere kant, iedereen mag dingen waar hij het niet mee eens is uiten. Met een spotprent of als cabaret. Daar tussen zit een spanningsveld en het is aan beide partijen om daar voorzichtig en niet onnodig kwetsend mee om te gaan.

Sam V
Sam V6 nov. 2020 - 11:48

@ Rick Hofland “De spotprent is bij uitstek de spiegel die ons allen wel eens voorgehouden wordt en aan het denken zou moeten zetten als we er verbolgen over zijn.” Precies, dat pleit dan ook voor veel meer spotprenten in relatie tot de Islam gezien de inmiddels bijna 120k handtekeningen tegen het beledigen van een profeet. De spiegel is nog niet groot genoeg.

Erik20
Erik206 nov. 2020 - 12:05

Ik ga niet helemaal mee in die vergelijking met Christenen. Het verschil is dat je nu "dood moet" als je de profeet zou beledigen, en er een kans is dat het niet bij woorden blijft. De heren van Monty Python hoeven ook niet de rest van hun leven onder te duiken omdat ze Life of Brian hebben gemaakt. Ik vermoed dat je niet een vergelijkbare film over de Islam zou kunnen maken (zonder consequenties)

Buitenstaander
Buitenstaander6 nov. 2020 - 12:17

@Rick Ondanks geen sociale media, kan je wellicht nog beter de stelling verdedigen, dat de Christelijke Gemeenschap 'iets' verder was in democratische opvattingen en wat dat betekent, zeker vwb 'dan geen geweld gebruiken', ondanks dat er zeker ook in die gemeenschap heethoofden te vinden waren. Kwestie van beschaving en intellect.

Rick Hofland
Rick Hofland6 nov. 2020 - 12:30

Maar Martin, wie en wat bepaald wat onnodig kwetsend is? Ik zie bijna alleen maar spotprenten die vingers op zere plekken leggen en er zal altijd iemand of een groep door worden gekwetst, misschien juist wel omdat aangevoeld wordt dat de spotprent ergens wel een punt maakt, waarom zou je je er anders druk om maken? Iemand kan over mij zeggen dat ik een egoïst ben terwijl ik van mij zelf weet dat ik empathisch en vrijgevig ben en dan doet het mij niets, maar als ik inderdaad egoïstisch gedrag vertoon en dat stiekem ook wel weet, dan is de kans groot dat ik gepikeerd reageer. Ik denk dat hoe heftiger de reactie is op een spotprent, hoe treffender de spotprent was.

Michiel van Leeuwen
Michiel van Leeuwen6 nov. 2020 - 14:18

Deze vrouw heeft er toch zelf voor gekozen om het vuurtje op te porren via sociale media?

Rick Hofland
Rick Hofland6 nov. 2020 - 16:34

Michiel, ze is 18 hé! Een puber, die doen wel eens domme dingen. Ik denk altijd maar zo, stel dat het je eigen dochter van 18 is die in een opwelling iets niet zo verstandigs post, dan neem je haar toch in bescherming en probeer je haar uit te leggen dat het niet handig is wat ze deed en hoop je dat ze er van zal leren.

Satya
Satya6 nov. 2020 - 17:21

Rick Haar hersenen zijn nog niet eens volgroeid. Moet je ook meenemen vind ik. Het overzien van acties is dan moeilijker

Fredje3
Fredje36 nov. 2020 - 10:46

Ook dit is een vorm van terrorisme en dient ook op die manier aangepakt te worden en alleen maar een beetje van de zijlijn zeggen hoe verschrikkelijk je het vind gaat niet helpen. We moeten maar een keer laten merken hoe onacceptabel en verschrikkelijk dit soort dingen zijn.

2 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot6 nov. 2020 - 11:31

En wat dat betreft is het zeer teleurstellend dat uit de hoek van imams en dergelijke het oorverdovend stil is of dat vanuit deze hoek alleen maar vage ontwijkende teksten worden uitgesproken. Dus hebben we nog een hele lange weg te gaan.

Buitenstaander
Buitenstaander6 nov. 2020 - 12:25

@Fredje Politici: 'Onacceptabel' 'we staan volledig achter jullie' 'geen poot uitsteken naar onze leraren; journalisten' Ja... en dan? Wat is dan 'onacceptabel? verwijderen van school; ouders aansprakelijk stellen, de crimineel uitzetten? Of krijgen we de GL ("van Ojik") 'oplossingen' weer; iets zeggen en niets doen en niets eisen...en zeggen dat het diplomatiek moelijk ligt...