Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

170 miljoen kinderen onder de tien niet ingeënt tegen mazelen

  •  
25-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14031567626_baaec01fac_z
Bijna 170 miljoen kinderen onder de tien wereldwijd zijn niet ingeënt tegen de ziekte die momenteel overal weer de kop op steekt: mazelen. Jaarlijks worden 21 miljoen kinderen niet gevaccineerd tegen een van de meest besmettelijke ziektes die er bestaan. In 2017 stierven 110.000 mensen, het leeuwendeel kinderen, aan mazelen.
Het aantal besmettingen in het eerste kwartaal van dit jaar was met 300 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Het aantal besmettingen in Europa is in 20 jaar niet zo hoog geweest en ook de Verenigde Staten Verenigde Staten kampen met de grootste uitbraak van mazelen in bijna twintig jaar. Van elke 1000 mensen die besmet raken, zullen er tussen de een en drie personen (meestal kinderen) overlijden. Zij die het overleven riskeren serieuze complicaties zoals blindheid, hersenontsteking of longonsteking.
De Verenigde Staten staan bovenaan de lijst met welvarende landen waar de vaccinatiegraad daalt. Tussen 2010 en 2017 werden meer dan 2,5 miljoen kinderen niet ingeënt met de eerste dosis van het mazelenvaccin. In Frankrijk gold dat in dezelfde periode voor 600.000 kinderen en in het Verenigd Koninkrijk voor 500.000.
In minder welvarende landen is de situatie kritiek, zegt Unicef. In Nigeria misten bijna 4 miljoen kinderen de eerste dosis van het vaccin. In India waren dat er 2.9 miljoen, in Pakistan en Indonesië beiden 1.2 miljoen en in Ethiopië 1.1 miljoen. In veel landen – waaronder 20 landen in sub-Sahara Afrika – is de tweede vaccinatieronde niet eens ingevoerd, waardoor 17 miljoen zuigelingen een verhoogd besmettingsrisico lopen.
Henrietta Fore, executive director bij Unicef,
"De basis voor de wereldwijde mazelenuitbraken die we nu zien is jaren geleden al gelegd. Het mazelenvirus zal ongevaccineerde kinderen altijd weten te vinden. Als we serieus de verspreiding van deze gevaarlijke maar te voorkomen ziekte willen tegengaan, moeten we elk kind vaccineren. In rijken en arme landen."
Dokter Robin Nandy, hoofd vaccinatie bij Unicef:
"Ik maak me extreem veel zorgen en iedereen zou zich zorgen moeten maken. We hebben nu al decennia een vaccin. Het is niet duur, effectief, veilig en breed verkrijgbaar. Desondanks zien we overal ter wereld uitbraken. We weten dat kinderen in conflictgebieden en enkele stedelijke sloppenwijken moeilijker toegang hebben tot het vaccin, maar tegelijkertijd zijn er uitbraken in Europa, Japan en de VS en dat is zeer teleurstellend. Het mazelenvaccin is essentieel als het gaat om de volksgezondheid."
Nandy is bezorgd dat mensen de kwetsbaarheid die een dalende vaccinatiegraad oplevert onderschatten:
"Er moet eigenlijk een vaccinatiegraad van 95 procent zijn en veel landen halen met moeite 92 procent. Dat betekent dat er gebieden zijn waar de vaccinatiegraad lager is en er dus een groep kwetsbare kinderen geconcentreerd is op een bepaalde locatie. Zodra daar een besmetting plaatsvindt verspreid het virus zich als een lopend vuurtje en zal 90 procent van die kinderen ziek worden."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Silvio Dante
Silvio Dante25 apr. 2019 - 22:55

21 miljoen kinderen niet gevaccineerd en er sterven 110.000 voornamelijk kinderen, aan de gevolgen van mazelen?. Das 0,5%. Er sterven jaarlijks 10 miljoen kinderen als gevolg van honger wereldwijd. In NL is het mazelen vaccine in het rijksvaccinatie programma opgenomen in 1976. Sterfgevallen aan mazelen waren al sinds de jaren ‘50 al bijna gereduceerd naar 0. Wanneer de overheid proefballonetjes oplaat t.a.v verplicht vaccineren. Omdat de overheid begaan zou zijn met onze gezondheid. Terwijl ze de btw op groente en fruit verhoogd en die op suikerhoudende producten gelijk houdt. Dat de reden van de overheid ook niet is, onze gezondheid. Maar de dalende vaccinatiegraad. Toestaan dat de overheid haar burgers verplicht laat injecteren is vele malen gevaarlijker dan de mazelen!