Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

17-jarigen niet langer welkom in de kroeg

  •  
09-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
kindercafe
Alcoholverbod voor minderjarigen te groot risico voor horeca, dus mogen jong-volwassenen helemaal niet meer naar binnen
Caféhouders en discotheekeigenaren nemen ingrijpende maatregelen in verband met het alcoholverbod voor minderjarigen dat per 1 januari wordt ingevoerd: omdat zij op drukke momenten nauwelijks kunnen overzien wie er stiekem drank haalt voor minderjarigen, mag in veel gelegenheden straks niemand onder de achttien meer naar binnen. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS.
Horecagelegenheden die zich niet aan het alcoholverbod voor minderjarigen houden, lopen het risico hoge boetes te krijgen. Na drie boetes kunnen zij hun zaak sluiten. Pieter Baaij van scholierencafé De Koperen Kraan in Bussum stelt daarom een leeftijdsgrens van 18 in, ook al verliest hij daarmee de helft van zijn klantenbestand:
In het weekend is het te druk om te controleren wie stiekem bier haalt voor minderjarigen. Dus daar kunnen we niet aan beginnen. En dat geldt voor alle kroegen in mijn gemeente. Ik heb dit café al 25 jaar en het loopt goed zo, maar ik heb geen keuze.
De gemeente Bussum steunt het principe dat jongeren minder moeten drinken, maar maakt zich wel zorgen over de effecten op korte termijn, zegt een woordvoerder:
Jongeren van 16 en 17 die nu al uitgaan, kunnen nergens meer heen.
Wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg, waar het bestuur al jaren probeert het aantal ‘zuipketen’ terug te dringen, heeft dezelfde vrees. Om te voorkomen dat jongeren de zuipketen meer gaan opzoeken, heeft hij een brief gestuurd aan ouders. Ook komen er extra controles, onder meer bij verenigingen. De horeca in Brabant maakt zich vooral zorgen over ‘alcoholtoerisme’, zegt regiovoorzitter Kees Goossens van Horeca Nederland:
Over de grens in Duitsland of België kunnen ze nog wel drinken, dus wat let ze om met de bus of scooter iets verderop te gaan?
cc-foto: Bill Keaggy

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

wvdstraat
wvdstraat9 nov. 2013 - 10:47

En dan te bedenken dat ik op m'n 13e (jaren '70) al een stamkroeg had....

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 nov. 2013 - 10:47

Wel in mijn stamkroeg zal dat niet leiden tot grote problemen de gemiddelde leeftijd is tamelijk hoog. Zeker geen17 jarige. Geen drank dan maar druks, denk eerlijk gezegd niet dat je het probleem er mee oplost. Kijk naar de drooglegging in de V.S in 1920 Van het bier naar de pillen ik zie geen groot verschil. Buiten dan inkomsten verlies voor de horeca en de belasting en winst voor de criminelen. Het is verstandiger om ouders en verzorgers de jongeren te wijzen op de onevenredige grote gevaren van beschadiging van lichaam en geest als je zo jong bent.

ElChe
ElChe9 nov. 2013 - 10:47

Het wordt druk in de zuipketen.

Michiel Online
Michiel Online9 nov. 2013 - 10:47

Gewoon thuis, vanaf 16, af en toe wat alcohol.

Patrick Faas
Patrick Faas9 nov. 2013 - 10:47

Als hun ouders erbij zijn mogen ze toch wel binnen? Hoe moeten kinderen anders leren om zich netjes te gedragen in restaurants?

Pineaux
Pineaux9 nov. 2013 - 10:47

Ik was al vanaf mijn 14e regelmatig in kroegen te vinden. Doe je niets tegen. Kinderen van die leeftijd zijn iet achtelijk, die laten zich het niet verbieden. Ze vinden wel een manier.

[verwijderd]
[verwijderd]9 nov. 2013 - 10:47

Verdrietig hoe onze maatschappij - met de beste bedoelingen in het vaandel - steeds akeliger wordt. Waar is de tijd dat bijvoorbeeld Engelse pubs of Brabantse dorpscafé's geroemd werden om het feit dat je er vaak complete gezinnen, vader. moeder en de kinderen, kon aantreffen? Wat wordt de volgende stap? Alle kinderen die in gezinnen opgroeien waar vader of moeder een biertje of een wijntje drinken maar uit huis plaatsen of zo?

1 Reactie
c414715
c4147159 nov. 2013 - 10:47

"Waar is de tijd dat bijvoorbeeld Engelse pubs...." En om elf uur was het bedtijd, onherroepelijk. Leuke tijd, het is niet voor niets dat de Engelsen daar vanaf wilden.

Bernie2
Bernie29 nov. 2013 - 10:47

Mee eens. Kinderen horen niet in een kroeg en moeten sowieso niet over alcoholische dranken kunnen beschikken. Alcohol is een verdovend middel. Een drug. Nel als rookbare- en pillendrugs. Het beïnvloedt de gebruiker vrijwel meteen. (boulevardomroepen maken zelfs gezellige uitzendingen rond thema van alcoholische jongeren) Helemaal niks mis met een joint, speed, alcohol or whatever, maar dan in handen van volwassenen die weten waarmee ze bezig zijn en er mee om kunnen gaan. Interessante tijden voor de Nederlandse gemeenten die afgelopen decennia hun jongerenwerkers en honken hebben wegbezuinigd. En in tijden van zware crisis nu hun lokale jongeren -die door hun centrale overheid de kroegen uitgejaagd worden- op straat te vinden. Op een krat ranja.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie29 nov. 2013 - 10:47

Tuurlijk....een 17 jarige zuipt zichzelf gelijk in coma als die beschikking heeft over bier geloof je het zelf? Een 17 jarige kan prima zelf inschatting maken over wat er in het lichaam komt. Natuurlijk heb je 17 jarigen die (te)veel alcohol drinken al dan niet door groepsdruk, maar dat is heus niet anders als ze een paar maanden later 18 zijn.