VS traint te weinig verzetsstrijders ... Verzet zit zonder munitie ... Belgische premier: dit is de erfenis van Bush ... Angst groeit in Nederland: douaniers moeten uniformen uittrekken
De Amerikaanse regering stelt dat er in Syrië 12- tot 15.000 rebellen nodig zijn om de islamitsch extremisten van IS terug te dringen. Dat is drie keer zoveel als er nu worden opgeleid. Ondertussen blijven de luchtaanvallen op IS-bases doorgaan.
Generaal Martin Dempsey, de hoogste militair binnen het Amerikaanse leger, beklemtoonde dat de inzet van zo’n rebellenleger vitaal is om de islamisten uit Syrië te verdrijven. “Een landcomponent” om de luchtaanvallen te ondersteunen, is een belangrijk aspect van de Amerikaanse strategie. Volgens de VS is de beste manier daarvoor te vertrouwen op de gematigde Syrische oppositie.
Het is voor het eerst dat Washington zich uitlaat over hoe groot het oppositieleger moet zijn. Maar gebrek aan troepen is niet het enge probleem in de strijd tegen IS. De New York Times doet gedetailleerd verslag van een contingent Irakese soldaten die een maand lang stand hielden tegen IS in de provincie Anbar. Ze kwamen echter zonder munitie te zitten en smeekte via hun mobiele telefoons wanhopig om bevoorrading. Die werd wel beloofd maar arriveerde nooit. Uiteindelijk moesten de militairen vorig weekend hun positie opgeven nadat IS een uitgekiende aanval, compleet met zelfmoordterroristen, lanceerde. Een korporaal over het uitblijven van hulp: “Ik heb niet eerder zo’n verraad meegemaakt.”
Ook op andere plaatsen klagen strijders en militairen dat het hen onmogelijk wordt gemaakt IS te bestrijden. Koerdische strijders die zich net over de grens in Turkije bevinden worden door het Turkse leger tegengehouden als ze de strijd aan willen gaan met IS rond de Syrische stad Kobani, die een paar honderd meter verderop ligt.
Ondertussen gaan de luchtaanvallen van de VS en bondgenoten door. De Volkskrant zocht via Skype contact met Syriërs. Daar heerst de vrees dat de aanvallen op IS uiteindelijk winst betekenen voor de Syrische president Assad. Een geïnterviewde merkt bitter op dat de VS jarenlang weigerde aanvallen uit voeren om het verzet te hulp te schieten. Nu wordt het Syrische leger door de troepen van Assad verdreven.
Er klinken ook positiever geluiden. De 24-jarige fotograaf Mahar al-Ahmad uit Raqqa, de hoofdstad van het in juni door IS uitgeroepen kalifaat, is maar wat blij met de luchtaanvallen. ‘Bijna alle IS-strijders zijn de afgelopen dagen vertrokken. Ik geloof niet dat ze terugkomen. De tijd van IS in Raqqa is voorbij. Zo denken de meeste inwoners erover. Er wordt nog net geen feest gevierd, maar we zijn ontzettend opgelucht.’
Ja, we vertrekken vrijwillig, en ja, er is adrenaline, maar popelen doen we allerminst”, aldus de F-16-piloot. “Wij gaan daar hoogstwaarschijnlijk offensieve missies uitvoeren. Dat is potentieel gevaarlijk en dat valt ook psychologisch niet te onderschatten. Als je een bunker vol wapens en explosieven tot ontploffing moet brengen, dat weegt niet zo zwaar. Maar soms gaat het ook om mensen.
De Belgische premier Di Rupo haalde bij de Verenigde Naties uit naar ex-president Bush van de Verenigde Staten die in grote mate verantwoordelijk is voor de orgie van geweld die nu in het Midden-Oosten plaatsvindt.
Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de menselijke ramp die we nu meemaken ook het gevolg is van een bittere fout van politieke verantwoordelijken die de voorkeur gaven aan militaire oplossingen. (…) België heeft enkele jaren geleden geweigerd om deel te nemen aan een dergelijke operatie in Irak. Hoe kunnen we niet inzien dat de frustraties en vernederingen het radicalisme versterkt hebben?
Nederland sloot zich destijds onder leiding van premier Balkenende (CDA) ‘politiek’ aan bij de coalitie die Irak binnenviel. Nu zien alleen de SP en de Partij van de Dieren het militaire geweld niet zitten. BNR meldt dat SP-Kamerlid op de partijraad die vandaag gehouden wordt veel bijval krijgt van de leden.
De Telegraaf meldde vanochtend dat na defensie nu ook het ministerie van Financiën waarschuwt tegen gewelddadige IS-aanhangers in Nederland. Douaniers wordt geadviseerd buiten diensttijd en van en naar hun werk geen uniform te dragen.