Sommige beelden zijn zo iconisch dat ze voor altijd op ons netvlies staan. Een van die foto’s is het beeld van wegrennende meisjes uit een Vietnamees dorp tijdens de Vietnam-oorlog in 1972. Een van hen was de toen 9-jarige Phan Thi Kim Phuc. Inmiddels is ze een vrouw van 55. Ze schreef een boek over hoe haar leven vanaf dat moment verder ging en vertelde hierover aan Renze Klamer in Langs de Lijn En Omstreken. Het interview is hier terug te luisteren: https://radiobox2.omroep.nl/audiofragment/file/316936/fragment.mp3
Verschrikkingen Hoewel ze nog dagelijks lijdt aan de brandwonden die ze opliep bij de napalm aanval, heeft ze haar kwelgeesten vergeven, merkte Klamer toen hij haar ontmoette. De foto waardoor ze wereldberoemd werd, van fotograaf Huynh Cong ‘Nick’ Út, bracht de verschrikkingen uit de Vietnam-oorlog onontkoombaar bij een groot publiek; in Vietnam werd drie keer zoveel munitie afgeschoten als in de gehele Tweede Wereldoorlog. Minstens twee miljoen Vietnamezen vonden de dood. Niet lang nadat de foto was geschoten kwam het tot een staakt het vuren tussen Noord-Vietnam en de Verenigde Staten. De zinloosheid van deze oorlog is nog jarenlang besproken.
Phan Thi Kim Phuc kwam na de foto terecht in een ziekenhuis in Saigon, waar ze in ruim een jaar zeventien keer werd geopereerd. Pas in 1982 kreeg ze meer lichamelijke bewegingsvrijheid na plastische chirurgie in Duitsland. Na omzwervingen via Cuba (waar ze medicijnen studeerde) en Moskou (huwelijksreis met haar kersverse echtgenoot) kwam ze terecht in Canada. In 1994 werd ze een goodwill ambassadeur voor UNESCO.
Fotograaf Nick Ut, die ook wereldberoemd werd door de foto en net als Kim Phuc uit Vietnam komt, is niet lang geleden na 50 jaar fotografie met pensioen gegaan. Hij woont tegenwoordig in Los Angeles.