Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Revolutionaire preek tijdens huwelijk Harry en Meghan

  •  
19-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
curry
De preek die bisschop Michael Curry uitsprak ten overstaan van het kersverse echtpaar prins Harry en Meghan Markle was ronduit revolutionair. Voor een publiek dat zo nu en dan zichtbaar verbaasd opkeek citeerde hij Martin Luther King jr., refereerde hij aan het interbellum in de Verenigde Staten, toen slavernij nog dagelijkse praktijk was, en hield hij een ongekende ode aan de kracht van de liefde.
In de toch niet bepaald koningsgezinde Verenigde Staten waren de reacties lyrisch. CNN pakte flink uit door de preek integraal op haar website te plaatsen en ook op sociale media gaven twitteraars blijk van hun waardering:
Naast de lofuitingen was er ook nog een enkele kritische tweet:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 mei 2018 - 11:34

Over het belangrijkste nieuws rond de bruiloft lees je dan weer niets. Het heeft bijna 250 jaar geduurd, maar Amerika heeft het Britse koningshuis geïnfiltreerd, fase 2 van de revolutie staat op het punt om te beginnen....

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2018 - 5:45

Indrukwekkende preek. Zeg ik als ongelovige Thomas. Iets te lang misschien, maar zeldzaam levendig. Ik kom nooit in een kerk, maar zouden er ook blanke predikanten, priesters, bisschoppen zijn die met eenzelfde spiritualiteit of 'soul' preken? (Ik begeef me nu op glad ijs, ik weet het, maar maak volgens mij een positief verschil.) De boodschap van liefde komt hoe dan ook duidelijk over. Met de mantel daarvan bedek ik nu maar even de bijbehorende hypocrisie. Uiteindelijk gaat het om een huwelijk, en de mooie woorden die daarbij horen.

3 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 mei 2018 - 11:31

"Ik kom nooit in een kerk, maar zouden er ook blanke predikanten, priesters, bisschoppen zijn die met eenzelfde spiritualiteit of ‘soul’ preken? (Ik begeef me nu op glad ijs, ik weet het, maar maak volgens mij een positief verschil.) " Dus als je zegt dat blanke iets niet kunnen wat andere wel kunnen is het positief?

Geleen
Geleen20 mei 2018 - 17:36

"Dus als je zegt dat blanke iets niet kunnen wat andere wel kunnen is het positief?" Waar wordt dat gezegd?

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2018 - 20:29

@BigGuy Als ik zeg dat Zuid-Europeanen meer temperament hebben dan Noord-Europeanen, is dat toch ook niet per se negatief jegens Noord-Europeanen? Noch ook per se jegens Zuid-Europeanen trouwens. Het is gewoon een constatering. Met een vraagtekentje evenwel, want er zijn wederzijds altijd uitzonderingen. En met een glad-ijs-opmerking, want er zijn altijd mensen, uit het noorden of het zuiden (maakt niet uit), die zich over zo'n generalisatie boos maken.

OlavM
OlavM19 mei 2018 - 17:54

Revolutionair? Dat is wel erg overtrokken. Het beste wat ik ervan kan zeggen is, dat het verfrissend is, dat bij zo'n gelegenheid van het vermolmde instituut van het Britse koningshuis ook een zwarte preker en een gospelkoor optreden. Dankzij Meghan Markle, natuurlijk. En de VS "niet bepaald koningsgezind"? Men zwijmelt daar over royalties, en beleeft de Kennedies e.d. als substituten.

2 Reacties
OlavM
OlavM19 mei 2018 - 18:00

Moet natuurlijk Kennedy's zijn!

Edwin8
Edwin820 mei 2018 - 5:17

Ik kan het alleen maar eens zijn met je. Amerika heeft zo zijn eigen "royalties". Daarnaast is Amerika nog steeds diep religieus. Een religieuze speech tijdens een bruiloft gaat men helemaal nat op. Niets revolutionairs aan, het voldoet aan het religieuze praatje waar men in Amerika dol op is. En hoewel Harry 6e in lijn is, in Engeland is de Koning(in) ook het hoofd van de Angelsaksische kerk.

CM2
CM219 mei 2018 - 17:19

Van Martin Luther King kreeg ik destijds tranen in m'n ogen. Van ontroering. Van deze charlatan kreeg ik ook tranen in m'n ogen. Van het lachen. Snel vergeten.

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget20 mei 2018 - 10:21

De anti religie gekkies kunnen er slecht tegen als ze een mooie speech niet helemaal kunnen omarmen omdat god erin voorkomt :)

CM2
CM219 mei 2018 - 16:41

"Just Harryed", kopte een Britse krant. Briljant.

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget20 mei 2018 - 10:21

Haha appelsap

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 mei 2018 - 15:34

Mooie speech hoor, geen woord verkeerd bij. Maar daarna was alles weer precies zoals voorheen, alsof het niet ging om een getuigenis van macht, maar van de onmacht

Joop den Uil
Joop den Uil19 mei 2018 - 15:03

Ondanks wat kitsch gaf het me een warm en voldaan gevoel te horen - en samen met 100-miljoenen kijkers- dat het Christelijk geloof een voorname - zo niet voornaamste - rol speelt in de huidige samenleving, ondanks tegenslagen en dwaalleren..

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen19 mei 2018 - 15:41

Als je naar het resultaat kijkt, dan gaat het duidelijk ook om een dwaalleer. "Ondanks wat kitsch gaf het me een warm en voldaan gevoel", - Marx had gelijk: religie is de opium van het volk. Een snuif goede horse heeft alleen meer resultaat.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mei 2018 - 17:11

'Ondanks wat kitsch gaf het me een warm en voldaan gevoel te horen' Onze god is toch de beste.. https://www.youtube.com/watch?v=rvmjt-xqHwI

Tom Meijer
Tom Meijer19 mei 2018 - 18:33

Gelukkig is het christendom in ontwikkelde landen op z'n retour. En dat zal eenrichtingsverkeer zijn, de kans op een heropleving is nihil.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)19 mei 2018 - 19:19

" En dat zal eenrichtingsverkeer zijn, de kans op een heropleving is nihil." Als je eens wist hoeveel mensen in China zich vrijwillig tot het christendom zullen bekeren de komende decennia.

Robert Rozenburg
Robert Rozenburg19 mei 2018 - 14:43

Zeer voorspelbaar dat deze moraliserende opsomming van kinderlijk naïeve clichés op links de handen opeen zou krijgen. Ik kreeg last van plaatsvervangende schaamte bij deze kolderieke kennismaking met de boodschap van Jezus voor peuters en kleuters.

9 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin19 mei 2018 - 15:20

@ Robert Rozenburg - jij klapte natuurlijk niet, denk ik. Hoeft ook niet, als je je mijlenver verheven voelt boven een boodschap van verzoening. Dus je bent niet links, en ook niet voor gelijkwaardigheid en vrede?

Hetty van Grootel
Hetty van Grootel19 mei 2018 - 16:37

Toen de man begon dacht ik nog. Prima. Maar hij ging maar door. Buiten verhouding. Het enige wat uiteindelijk duidelijk werd is dat er grote verschillen zijn tussen blanken en zwarten.

Geleen
Geleen19 mei 2018 - 18:00

Voor Peuters en kleuters...en dan nog de boodschap niet begrijpen, Robert...??

Geleen
Geleen19 mei 2018 - 18:14

Vertel die verschillen tussen blank en zwart eens, Hetty...? Persoonlijk voel ik me meer verbonden met die predikant als met menig schrijver hier op Joop. En nee, ik ben niet gekleurd en nee, zeker niet kerkelijk gezind.... hoewel ik één christelijk motto tot kernwaarde van mijn leven heb gemaakt... 'Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden...' en dat is ook de kern en boodschap in de preek van die predikant.

Geleen
Geleen19 mei 2018 - 18:19

Cliff: "Hoeft ook niet, als je je mijlenver verheven voelt boven een boodschap van verzoening." Een duidelijk gevalletje van spijker, kop, slaan, raak... Thanks.

Cliff Clavin
Cliff Clavin19 mei 2018 - 21:29

@ Geleen - dank je. Ik ben christen, jij formeel niet. Maar dat is helemaal geen verschil, het gaat om praktisch denken en handelen. Er zijn kennelijk veel mensen die geen prijs stellen op gelijkwaardigheid. En tussen die mensen en mij is er een onoverkomelijke kloof.

Roy Batty
Roy Batty19 mei 2018 - 21:31

Mensen die het 'koningshuis' serieus nemen kunnen nooit opperen over 'gelijkwaardigheid'.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2018 - 8:04

Over de manier waarop dit uitgedragen wordt mag men van mening verschillen. Ik heb hier eerlijk gezegd ook niet zoveel mee. Doet me teveel denken aan de donderpreken van priesters en hogepriesters vroeger ( en nu ook nog in sommige contreien) die in dienst stonden van het kapitaalkrachtige deel der bevolking ter onderdrukking van de rest. In Amerika wordt God overal bijgehaald, alles is daar in naam van God en alles wordt daar in zijn naam 'geheiligd'. De Amerikaanse manier ligt ook mij niet. Het geloof, zowel de uitdrager daarvan alsmede de manier waarop iets uitgedragen wordt en alles wat ermee in verband gebracht wordt, kan al doende veel maskeren. Kijk naar hoe mensen leven, het gegeven onderwerp inpassen in hun leven in het algemeen. Ik vond het iets teveel van het goede. Zal ik me zo maar uitdrukken! En zodra iets 'iets teveel van het goede' en dat is zacht uitgedrukt inmijn beleven, krijg ik een onbehaaglijk gevoel, slaat het om, kantelt het. Ik hoop dat dat mag in het kader van 'verzoening'.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2018 - 8:06

iets teveel van het goede is, en