Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

125 dierenactivisten bezetten varkensboerderij in Brabant

  •  
13-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IMG_2665
Update 23.30 uur: De politie heeft maandagavond de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel beëindigd, waarbij tientallen demonstranten zijn aangehouden. Nadat zo’n 125 dierenrechtenactivisten de boerderij bezetten, verzamelden tientallen boeren zich op het terrein voor een tegenprotest. NRC schrijft :
"Gedurende de dag praatte de politie met de activisten, met als doel hen te overtuigen de bezetting te stoppen. De actievoerders weigerden te vertrekken. Dat wilden ze volgens persbureau ANP alleen doen als de boer ze toestemming zou geven gewonde varkens mee te nemen die zich volgens hen in de boerderij zouden bevinden. Aanvankelijk was de situatie bij de boerderij rustig. Later kiepten de boeren diverse auto’s van activisten om… Agenten controleerden de identiteit van de actievoerders. Wie zich legitimeerde, mocht vertrekken. Wie geen id-bewijs had of niet meewerkte, is opgepakt."
Eerder: Een groep van zo’n 125 dierenactivisten van de actiegroep ‘Meat the Victims’ heeft vanmiddag rond een middaguur een varkensboerderij in het Brabantse Boxtel bezet. De actiegroep wil de maatschappij ‘confronteren met het leed dat schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen’. De beweging is internationaal opgezet en bezette eerder boerderijen in Australië, Canada, Spanje en Engeland.
In een persbericht stelt woordvoerder Maleen van Meat the Victims:
"Vorig jaar had ik nooit durven denken dat ik geconfronteerd zou worden met de politie. Maar nu zie ik geen andere oplossing meer. Al jarenlang kaart men de problematiek van ons gebruik van niet-menselijke dieren aan, echter wordt er tot op heden weinig of geen actie ondernomen. Wanneer de wet faalt om het juiste te doen, vind ik dat die gebroken mag worden. Door boerderijen binnen te dringen vestigen we de aandacht van de maatschappij op dit probleem en bieden we mensen de kans om de waarheid te zien die achter de bio-industrie zit."
De actievoerders willen discriminatie op basis van diersoort – ook wel ‘speciesisme’ genoemd aan de kaak stellen. Actievoerder Shivonne:
"Wij discrimineren met z’n allen massaal op basis van diersoort, iets dat speciesisme wordt genoemd. Thuis hebben we honden en katten van wie we houden en tegelijkertijd buiten we andere dieren op grote schaal uit. Vanaf jongs of aan wordt ons aangeleerd dat het normaal is om dieren te gebruiken en te doden voor onderzoek, kleding en eten. Dit wordt ook nog eens extra versterkt door bedrijven die dit misbruik normaliseren. Zelf ben ik veganist omdat ik niet kan verklaren waarom we een varken wel zou mogen doden voor eten maar een hond of een kat niet. Ik hoop dat meer mensen hierover na gaan denken en zich uitspreken tegen al dit leed."
Afbeelding: Meat the Victims

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (132)

Sjonnie Dijk
Sjonnie Dijk14 mei 2019 - 16:57

Lekker makkelijk om activisten zo aan te vallen op het moment dat je zelf op zo’n directe wijze met je eigen immorele gedrag wordt geconfronteerd. Of leugens/halve waarheden verkondigen om je gedrag goed te praten en je geweten te sussen. Over de echte slachtoffers, de varkens, heeft bijna niemand het. Ga eens op de website van de WUR kijken. Genoeg wetenschappelijk onderzoek wat aantoont dat varkens ernstig in hun welzijn worden aangetast door de moderne manier van veehouderij. Oftewel hun hele leven lang opgesloten in een schuur waar ze niet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen zoals wroeten en modderbaden nemen. Geen wonder dat ze allerlei gestoord gedrag zoals staartbijten vertonen, wat een van de grootste problemen is van de moderne varkenshouderij. De biggetjes word in no time vetgemest en nog voor hun eerste jaar te geslacht voor een stukje vlees wat niemand nodig heeft om gezond te blijven. Een plofvarken kun je het gerust noemen. Maar goed, steek lekker je kop in het zand en val anderen aan die durven op te komen voor gevoelige wezens die geen enkele stem hebben.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 mei 2019 - 13:01

De actievoerders wilden wel vertrekken, op voorwaarde dat de boer toestemming zou geven gewonde varkens mee te nemen. Aanvankelijk was de situatie bij de boerderij rustig. Later kiepten de boeren diverse auto’s van activisten om. Onder welwillend toezicht van de politie.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mei 2019 - 15:57

Tja je kunt als broer hier wel een potje breken, dus zal een auto ook geen probleem zijn.

wegmetons
wegmetons15 mei 2019 - 3:13

Ze wilden wel vertrekken als aan hun eisen werd voldaan, dus dan is het goed? Die boeren hadden met hun tengels absoluut van die auto's af moeten blijven maar hetzelfde geld voor de activisten die met hun tengels van de boer zijn eigendom hadden moeten afblijven. Of is dat wat anders?

Anoniempje5
Anoniempje515 mei 2019 - 5:40

En lui die het toejuichen en volledig gerechtvaardigd vinden dat de boeren die auto's sloopten. Uiteraard dezelfde die willen doen geloven dat ze zich zoveel zorgen maken over de stress van de varkens maar wel wilden dat de politie met geweld de activisten eruit zouden slaan want dat vinden de varkens natuurlijk ook een mooi schouwspel waar ze zelfs toegangskaartjes voor zouden willen aanschaffen.

Buitenstaander
Buitenstaander15 mei 2019 - 11:47

@HM ach, toe maar: We gaan eerst inbreken op iemands erf, en dan gaan we ook nog eisen stellen, die in het kader van besmetting volstrekt debiel zijn, en dan klagen dat de boer geen toestemming geeft. Maar gelukkig mogen de 'activoeders' zonder proces verbaal vetrekken, dat dan weer wel. Voor sommigen is niets te gek.

r d h
r d h14 mei 2019 - 12:57

Er is toch geen discussiëren aan. Het gaat allemaal veel te langzaam. Daarom houd ik het kort. Top dat men in actie komt voor dierenrechten.

1 Reactie
IeatHumans
IeatHumans14 mei 2019 - 13:02

Hulde! Het is op dit moment niet te winnen. Zie ook deze link: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waarom-we-vegetariers-irritant-vinden/

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 mei 2019 - 12:49

Er wordt door de boertjes nu moord en brand geroepen vanwege besmettingsgevaar. Wat al laat zien hoe ongezond en kunstmatig het varkensfokken is. Volgens de autoriteiten is er niets aan de hand. Het wachten is tot de boertjes op het idee komen de stallen zelf te verontreinigen om het verzekeringsgeld te cashen. De reacties hier en elders maken duidelijk dat veel mensen de gevolgen van hun vleesconsumptie nog steeds niet onder ogen willen komen en iedereen die dat wel doet als extremisten weg zet. Blijkbaar is dierenleed vele malen ondergeschikt aan geld verdienen.

7 Reacties
Lucas2000
Lucas200014 mei 2019 - 13:36

Mee eens.

M7
M714 mei 2019 - 14:27

Waarom schrijf je zo denigrerend over deze mensen : " de boertjes " En waarom met zo weinig verstand van zaken : " Wat al laat zien hoe ongezond en kunstmatig het varkensfokken is. " In China, waar ongeveer 60 % van de wereldpopulatie van varkens aanwezig is, in veelal kleinschalige varkenshouderijen , is een jaar geleden de Afrikaanse varkenspest uitgebroken. Leidt tot ca 40% ruiming van varkens daar en dat bij een gelijkblijvende vraag naar varkensvlees. Jaarlijkse consumptie in China is 45 mio ton varkensvlees en die worden vaak onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Daarbij vergeleken zijn de nederlnandse varkens " spekkoper" en hun leefomstandigheden 1000 x beter. Daardoor zijn de wereldmarktprijzen voor varkensvlees fors gestegen en zal naar verwachting verder stijgen. Geluk bij een ongeluk voor de nederlandse varkenssector.

Henk Joh
Henk Joh14 mei 2019 - 14:49

U haalt er wel erg veel modder bij om uw ongenoegen te etaleren over de boeren en speculeert zelf over wat boeren nu gaan doen; verzekeringsfraude. "niet onder ogen zien en iedereen die dat wel doet als extremisten". U komt zelf behoorlijk extremistisch uit de hoek. Ziet u dat nu echt niet in? Mag ik wel van u tegen de gevolgen van intensieve veehouderij zijn en voor de intenties van de actievoerders maar tegen het gedrag van de actievoerders? Overigens wordt het geld niet verdiend bij de boeren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 mei 2019 - 17:49

U schrijft over ‘boertjes’ zoals sommigen het over ‘zwartjes’ hebben: met de nodige minachting.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 mei 2019 - 19:53

@M OK dan: 'Frank en Ronald' (dat was het eerste waar ik aan dacht) De rest van je bericht: waarom geeft de situatie in China en het feit dat de prijs omhoog gaat inzicht in hoe ongezond varkensfokken n Nederland is? Hoeveel antibiotica gaat er in een gemiddeld NL gefokt varken? Willen wij dit? Je kunt nu je verhaal gaan op hangen dat er helemaal geen reden tot zorg is als het gaat om het gebruik van antibiotica en dierenfokkerij.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 mei 2019 - 11:29

Ik schrijf denigrerend omdat ik mensen die geldverdienen aan het leed van anderen minderwaardig vind.

Buitenstaander
Buitenstaander15 mei 2019 - 11:50

@Martin Sommige mensen hebben toch een raar idee bij 'de wet' en 'democratische besluiten'. Zo lang het in hun straatje past mag alles, zolang het maar 'links' is, maar o wee als 'rechts' iets flikt; dan hebben we ineens een democratie en wetten etc... Maar zo werkt het niet meneer.

M7
M714 mei 2019 - 11:04

Alle dieren op dit bedrijf zullen worden afgemaakt : stress vanwege de inval en grote gezondheidsrisico's door het betreden van de stallen door allerlei types uit diverse landen. Landen waar ook de besmettelijke Afrikaanse varkenspest heerst. Mooi resultaat dus van deze terroristen . Complimenten

5 Reacties
IeatHumans
IeatHumans14 mei 2019 - 13:02

Dit is fake news, dat weet je toch wel?

Lucas2000
Lucas200014 mei 2019 - 13:36

Misschien zijn ze zo wel beter af.

Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 14:12

Bron?

M7
M714 mei 2019 - 14:31

Varkens ( en trouwens ook kippen en koeien ) worden in nederland onder zeer stringente hygienische omstandigheden gehouden. Inloop van ziektes van mensen van uit geheel Europa en dan nog eens massaal , zorgen voor grot stress onder de fokvarkesn en daar kunnen die beesten niet tegen. Net zo min als ze kunnen tegen allerlei virussen, ; vroeger werden die bestreden met antibiotica , maar die zijn goeddeels uitgebannen. Goeddeels mogelijk door het hanteren van dei strikte hygieneregels. Dit met feiten onderbouwde verhaal , zul je ook wel fake news noemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mei 2019 - 16:29

Voorlopig fake news. De NVWA bekijkt samen met de getroffen boer wat er moet gebeuren met de varkens in Boxtel. Daarbij maakt het voor de varkens weinig uit om welke reden ze worden omgebracht. Dan kunnen ze in ieder geval die fijne superhygienische hokken uit. www.bd.nl/meierij/wat-moet-er-gebeuren-met-de-boxtelse-varkens-nvwa-onderzoekt-gevaar-op-ziektes-boer-houdt-stal-voorlopig-dicht~a3cb1793/

WiebeI
WiebeI14 mei 2019 - 9:27

Wat hier is gebeurd vind ik verschrikkelijk. Een hardwerkende boerenfamilie wordt hier de stuipen op het lijf gejaagd. De varkens zwaar gestrest. Liefst 26 nationaliteiten in de stal. Het binnenbrengen van ziektes is waarschijnlijk. Wat een slechte actie. Mag toch hopen dat hier zwaar wordt gestraft. Indien we vinden dat dieren niet goed worden behandeld, dan zijn er andere wegen te bewandelen. Ik zag op de filmbeelden geen misstanden. Er zouden 2 zieke biggetjes zijn. Stel dat dit waar is, er zijn ook zieke mensen. Dat zegt niets. Extreme dierenactivisten zijn gevaarlijk. Ze hebben hetzelfde fanatisme als geloofsfanatici en willen anderen hun levensstijl opleggen. En zijn soms in staat tot extreem geweld (Volkert vd Graaf). Welke moraal hebben deze mensen ontwikkeld? Mensen mogen wel in flats worden opgeborgen, maar varkens niet. Beijverd wordt dat koeien buiten moeten lopen. Uit eigen ervaring weet ik dat koeien bij vrije keuze zelf kiezen voor de stal. Boeren zorgen goed voor hun beesten. Als een koe niet goed verzorgd wordt, geeft zij immers minder melk. Laatst las ik dat een actievoerder opmerkte dat een koe huilde voordat het naar de slacht werd gebracht. Net of de koe weet dat ze wordt geslacht. Dat weet ze natuurlijk niet. De koe had een betraand oog omdat er een vuiltje in het oog zat. Menselijke eigenschappen worden toegekend aan dieren. Inderdaad: stadsvolk wat ver afstaat van de landbouw. De mens is een alleseter: dat is natuurlijk! Onze verre voorouders aten ook dieren. Sterker, ons lichaam heeft dieren nodig om gezond te zijn. Veganisten moeten supplementen nemen om toch enigszins gezond te blijven (vitamine B12). Biologisch eten? De waarheid is dat veel mensen dit niet kunnen betalen. Wees trots op onze boeren. De situatie is veel beter in ons land. In België is het al veel minder goed geregeld. Mag hopen dat er zwaar wordt gestraft en dat de schade wordt verhaald op de daders.

9 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mei 2019 - 9:56

Wat vond jij van de blokkeerfriezen? Hoor jij ook bij de behoorlijk grote groep, die ze tot helden beriepen? Of vind je dat ook grensoverschrijdend?

Martin108
Martin10814 mei 2019 - 10:40

Ook even stompzinnig als nertsen bevrijden die nooit hebben geleerd te jagen en onder auto's lopen, etc.

WiebeI
WiebeI14 mei 2019 - 10:51

Snap de reactie niet

poeslief
poeslief14 mei 2019 - 10:54

@vdbemt Bent U het eens met deze extreme actievoerders?

Extra belegen
Extra belegen14 mei 2019 - 11:21

@vdbemt; die vraag kan je ook aan jezelf stellen. Vond jij de actie van de blokkeerfriezen grensoverschrijdend?

Lucas2000
Lucas200014 mei 2019 - 13:38

Zo, ik kan niet verder van iemands mening afstaan dan deze. Chapeau!

WiebeI
WiebeI14 mei 2019 - 17:39

Ha Lucas. Het is geen opinie maar het zijn feiten. Begrijp ik dat jij alternatieve feiten aanhangt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mei 2019 - 12:38

"Mensen mogen wel in flats worden opgeborgen, maar varkens niet." Mits met vrije uitloop, ook voor de varkens, mag het wat mij betreft. Als de "flat" voor een fokzeug bv. bestaat uit een cel waar je letterlijk de kont niet kunt keren en waarin je je hele leven moet blijven zijn we fout bezig. Je hoeft geen veganist te zijn om dat te vinden, de WUR is druk bezig met projecten voor het ontwerpen van aanzienlijk diervriendelijkere stallen. Dat er welgeteld een man is te vinden die een politicus heeft vermoord maakt niet dat dieren- resp milieuactivisten gevaarlijker zijn dan andere mensen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 mei 2019 - 14:16

@Wiebel Google eens op het word 'feit'. Je eerste zin: wat hier gebeurt vind ik verschrikkelijk. Ik geloof best dat dat een feit is, maar niet ten aanzien van waar we het hier over hebben, meer over de emotionele verwerking van die werkelijkheid, i.e. je mening.

[verwijderd]
[verwijderd]14 mei 2019 - 9:24

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 mei 2019 - 19:58

Gewoon FVD stemmen Mark. Die zullen dit …… jawel …. varkentje wel even wassen.

Keilstra
Keilstra14 mei 2019 - 8:43

Het is heel wel mogelijk dat de boer nu al zijn dieren moet laten ruimen omdat er besmetting is binnengebracht door de dierenvrienden. Die schade is dan heel hoog. Goed daarom dat de boeren auto's van de activisten hebben omgegooid. Het moet wel "terugkosten" anders wordt schade berokkenen wel heel aantrekkelijk. Aangezien de rechtsstaat de boeren in het geheel niet beschermt is dit dus de weg, kennelijk.

12 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mei 2019 - 9:59

Onrechtmatig protesteren mag niet. Onrechtmatig tegenprotesteren is oké??? Slaan mag niet, terugslaan wel.

Martin108
Martin10814 mei 2019 - 10:30

Ze kunnen beter gaan demonsteren bij de hoofdkantoren van AH, Jumbo, etc. De grote supermarkt ketens die met hun inkoopmacht de prijs zo laag mogelijk duurt. Als de marges minimaal of zelfs negatief zijn voor de boeren dan zijn misstanden bijna onvermijdelijk.

Martin108
Martin10814 mei 2019 - 10:31

Duurt => houdt

poeslief
poeslief14 mei 2019 - 10:52

@vdbemt Met gelijke munt terugbetalen. Actie & reactie.

anda2
anda214 mei 2019 - 14:10

De overheid is opnieuw in gebreke gebleven. Er had door de politie direct ontruimd moeten worden, desnoods door gebruik te maken van gepast geweld. Een tegenactie zoals die natuurlijk was te verwachten zou hierdoor overbodig zijn geworden.Ieder die daar wederrechtelijk aanwezig was zal berecht en veroordeeld moeten worden. Deze boer zal schadeloos gesteld moeten worden door deze activisten. Dit soort acties zijn slechts het topje van de ijsberg. Boeren worden bedreigd, er wordt regelmatig brand gesticht. Het zijn dezelfde soort lieden die zich regelmatig gemaskerd als anti-fascisten manifesteren en geweld niet schuwen omdat het doel de middelen zou heiligen. Bullshit, van elkaars eigendommen blijf je af.Wordt deze groep idioten ook weer betaald uit de portemonnee van meneer Soros?

Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 14:10

"Goed daarom dat de boeren auto’s van de activisten hebben omgegooid. Het moet wel “terugkosten” anders wordt schade berokkenen wel heel aantrekkelijk." "Met gelijke munt terugbetalen. Actie & reactie. " Eigen rechter en beul spelen mag opeens weer?

poeslief
poeslief14 mei 2019 - 23:10

@Anoniempje Ik moest best lachen toen ik dat van die auto's omgooien las. Van dierenactivisten verwacht ik dat ze met heel de natuur en het klimaat begaan zijn dus hun auto's op de kop vind ik mooie symboliek. Aandacht voor de misstanden in de bio-industrie en actie daartegen voeren; super goede zaak maar heb wel wat vraagtekens omtrent hun visie. De reacties van de boeren zijn uiterst begrijpelijk. Vrees dat toekomstige van dit soort acties steeds gewelddadiger karakter zullen krijgen qua eigen rechter en beul spelen; van 2 kanten. Iedere situatie is te specifiek om eigen rechter spelen per se altijd - dezelfde - afkeuring te geven.

Anoniempje5
Anoniempje515 mei 2019 - 7:52

@Poeslief; "Ik moest best lachen toen ik dat van die auto’s omgooien las" Dat moest ik ook maar het kan echt niet. De reactie van de boeren is misschien wel te begrijpen maar niet goed te keuren. Zelfde voor de activisten, ik begrijp ze wel maar deze actie gaat mij ook nog wat te ver. Eigen rechter spelen is eigenlijk in alle situaties af te keuren. Dat hebben we nu eenmaal zo afgesproken voor goede redenen. Wat jij prima vindt is anders dan wat ik prima vind en zo zijn er 17miljoen rechters en beulen die dan hun eigen gegronde reden wel voor elke situatie vinden. Dan is zeg maar het hek van de dam, om bij het onderwerp te blijven, en slaat iedereen elkaar de hersenen in. Je kan ook nooit meer aankomen met "geweld lost niks op" of "geweld is nooit goed te praten" argumenten. "je mag niet voor eigen rechter spelen" betekend niks meer mocht je het de volgende keer bij iets anders waar je het niet mee eens bent willen gebruiken. Of dat je vertrouwen hebt in de rechtstaat. Want dan ga je richting hypocriet en het meten met 2 maten toe.

poeslief
poeslief15 mei 2019 - 9:28

@Anoniempje Uw argumenten zijn de bekende en ze zijn prima in orde tot een bepaald punt. Ik bevind mij in een de facto situatie waar de honden geen brood van lusten en justitie & de gemeente het af laten weten. O.a. door 1 persoon in ca. 2 jaar op allerhande wijzen uitgedaagd worden, beledigd, belasterd, bedreigd; alles bij elkaar tussen de 2500 en 3500 keer in die ca. 2 jaar. Fysiek vrees ik die persoon niet; het is een achterbaks lafbekkie. Ik zie er geen brood in om zo'n soort etterbak de boodschap mee te geven dat zijn willens en wetens risico's nemen beloont gaat te worden omdat ik me neer dien te leggen bij het onvermogen en/of onwetendheid van de overheden. Anoniempje als dat wat ik beweer juist is - 50% kans daarop - lukt het U om mij vanuit de bovenstaande uitleg, via argumenten die 360 graden rondkomen, de belangen van mijn belager hoogstaand te maken? Op welke wijze wordt zo'n uiterst bewust gekweekte scheve situatie volgens U recht getrokken?

Anoniempje5
Anoniempje515 mei 2019 - 15:23

@Poeslief; Dat is een lastig raadsel, zeker omdat alles of deels verzonnen kan zijn en wellicht ook informatie ontbreekt. Maar u wilt het liefst eigenrechter en beul spelen vanwege een burenruzie? Dan zou ik adviseren om dat niet te doen maar desnoods eerst nog de rijdende rechter of 1 van de anderen te bellen. Die zijn daar heel goed in.

poeslief
poeslief15 mei 2019 - 18:35

@Anoniempje LOL In twijfel trekken en 2 x bagatelliseren. Ik had al zo'n bang vermoeden. Is U jurist?

Anoniempje5
Anoniempje516 mei 2019 - 11:07

@Poeslief; echt te weinig info om iets zinnigs over je situatie te zeggen. En aangezien je zelf aangeeft dat er een grote kans is dat wat je schrijft niet waar is hoe kan je dan een serieuze antwoord verwachten. Uiteraard mag hij je niet beledigen, bedreigen enz. Maar zoek kennis, doet de politie of gemeente niks dan zijn er nog wel mogelijkheden ze te dwingen aandacht aan je te besteden maar je moet de wegen weten. Is het zo erg dat ze bv. niks aan je stalker doen zoek het hoger op of ga naar ander politie bureau die het wel serieus neemt. Voor stalking zijn er wel hulp groepen die je kunnen adviseren meen ik.

RudolfRendier
RudolfRendier14 mei 2019 - 8:40

MartinvanderLinde 14 mei 2019 at 02:48 "Gelukkig wel. Stel je voor dat extreme dierenliefhebbers eens mensen pijn gaat doen Dat zou jouw extreem rechts niet toestaan, want dat is jullie werk." En dat is niet gebeurd? Ze zijn op het prive terrein van de boer gekomen, hebben zijn stal opengebroken, weigerde weg te gaan totdat ze wat van zijn biggetjes konden meenemen en ondertussen gezorgd dat waarschijnlijk een deel van de biggetjes door stress en ziektes afgemaakt wordt. En dan houd u nog schijnheilig vol dat: "En typisch dat de Brabantse boertjes het niet kunnen laten van de spullen van anderen af teblijven. Zeker weer fvd stemmers." Best wel grappig dat mensen zo idiologisch verblind kunnen raken door hun eigen gelijk dat men de hypocrisie in zijn eigen reacties niet kan zien. Want ik betwijfel of al die activisten nou FvD stemmers zijn omdat ze niet van de boer's zijn spullen af kunnen afblijven.

Me, Myself and I
Me, Myself and I14 mei 2019 - 8:01

Vooral dat laatste stukje. Speciesisme is onderscheid op soorten, dat dieren hebben ze er zelf aan vastgeplakt. Shivonne verklaard dat zij zelf veganiste is. Alsof planten niet leven.... zij maakt zich zelf dus ook schuldig aan speciesisme. Verder als we omwille van onze overtuiging gaan doen wat we willen omdat we van mening zijn dat dit moet..... Wat onderscheid ons dan van beesten zoals Breivik? Die had exact dezelfde overtuiging. Hij moest er iets aan doen......... want hij zag geen andere oplossing meer. Laten we vooropstellen dat het doel niet alle middelen heiligt.

1 Reactie
poeslief
poeslief14 mei 2019 - 10:44

@MM&I Planten leven idd ook en ik sluit en ik sluit me graag aan bij Uw bovenste 3 regels (tot aan: 'schuldig aan speciesime).

Ch0k3r
Ch0k3r14 mei 2019 - 7:48

"Wij discrimineren met z’n allen massaal op basis van diersoort, iets dat speciesisme wordt genoemd. " Ja, en terecht. Benieuwd wat er gebeurd als het huis van zo'n actievoerder in brand staat met kind en kat nog binnen, en de brandweer redt de kat ipv het kind. "Zelf ben ik veganist omdat ik niet kan verklaren waarom we een varken wel zou mogen doden voor eten maar een hond of een kat niet." Omdat de mens een speciale band heeft met de hond vanuit historisch perspectief. Zo'n 14.000 jaar geleden wisten we de wolf tam te maken en samen te leven met het beest. ZIj bewaken en helpen bij de jacht, wij geven ze voedsel. Superbelangrijk geweest in de menselijke geschiedenis. Hetzelfde geldt voor katten. Zij 'bewaakten' onze voedselvoorraden tegen muizen en ander ongedierte. Varkens bewaakten niks. Waren wel smakelijk. Daarom. En over deze actie zelf; hoezo zijn deze mensen niet opgepakt? Inbraak, bedrijfseconomische schade, etc. Ga lekker met zn 125-en voor het terrein staan te demonstreren ofzo. Wat mij betreft mogen deze mensen een aantal dagen op water en selderij gezet worden.

2 Reacties
Gandalf2
Gandalf214 mei 2019 - 18:39

Ganzen waken ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mei 2019 - 12:51

en vrij rondlopende varkens ruimden afval op in de Middeleeuwse steden. zie ook het volgende blog voor varkensfolklore over varkenshelmen en gelukkige varkens: Leidenmedievalistsblog.nl/articles/lucky-pigs-and-protective-boars-the-medieval-origins-of-the-gluecksschwein

korheiden2
korheiden214 mei 2019 - 7:28

Ik vind het echt onbegrijpelijk dat dit soort lui dus blijkbaar niet van je terrein kan worden verwijderd. De politie was 'in gesprek' en de broodjes werden alweer aangevoerd. Aandacht voor dierenleed kan via de inspectie. Ik dacht dat de controles nergens zo streng waren als in ons land. Op deze manier worden hardwerkende mensen getroffen. Laat de activisten zich eens druk maken over ritueel slachten en het kelen van tienduizenden schapen bij het Offerfeest.

4 Reacties
IeatHumans
IeatHumans14 mei 2019 - 8:05

U loopt helaas een beetje achter. De controle is de afgelopen paar jaren gigantisch verslechterd en op dit moment is er nauwelijks controle meer op de regels.

M7
M714 mei 2019 - 11:00

@leatHumans : u loopt niet achter , maar bent slecht slecht geinformeerd. De controles zijn de afgelopen jaren niet gigantisch verslechterd , maar eerder flink aangetrokken. Uw opmerking als : " op dit moment is er nauwelijks controle meer op de regels" , is natuurlijk een gotspe en ver bezijden elke realiteit. Maar het is uw realiteit

korheiden2
korheiden214 mei 2019 - 11:07

@IeatHumans : Dus dan moeten die activisten zelf maar komen kijken? Dat is het recht in eigen hand nemen. Waar haalt u vandaan dat die controles verslechterd zijn? Is het omdat de uitslagen daarvan u niet bevallen? Dierenwelzijn staat in Nederland over het algemeen op een heel wat hoger niveau dan in veel buitenland.

Paul250371
Paul25037114 mei 2019 - 11:30

Laat de activisten zich eens druk maken over ritueel slachten en het kelen van tienduizenden schapen bij het Offerfeest. Waarom en waarom doe jij dat niet?

kweenie2
kweenie214 mei 2019 - 7:11

Ik lees nu dat de varkens van deze boerderij nu mogelijk geruimd moeten gaan worden vanwege risico op overbrengen Afrikaanse varkenspest. Ik hoop dat de jongens en meisjes die deze actie gevoerd hebben een flinke spaarpot hebben, want die kosten zullen wel op ze verhaald worden.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 mei 2019 - 6:44

Er wordt geen karbonade minder gegeten door deze actie maar ik vrees dat de kans op veranderingen in de veehouderij volgens de opvattingen van de dierenbescherming voorlopig van de baan is. Ergerlijk is wel dat dit soort dwaze acties gezien worden als links of vooruitstrevend. Zouden deze reageerders niet weten dat Paul Cliteur nog maar een paar jaar geleden lijstduwer was van Marianne Thiemen?

Eric Minnens
Eric Minnens14 mei 2019 - 5:16

Het verbaast me dat de meeste reageerders op deze site zich keren tegen de (linkse) activisten, en pal achter de boer(en) gaan staan. Zijn jullie plots allemaal CDA-aanhangers geworden or what? VVD soms? Oh, SGP..., tja. Hieronder heb ik zelf ergens mijn steun aan de activisten betuigd, althans mijn begrip (ik ben zelf geen veganist). Daar hoeft natuurlijk niet iedereen het mee eens te zijn. Maar... niemand...? ????

10 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 6:11

Zijn de meeste reageerders op deze site hier niet alleen maar om zich te keren tegen 'de linkse'? Er is nog weinig bekend(althans bij mij in ieder geval nog). Waren er daar ook misstanden die het licht niet konden verdragen? Dan meer begrip dan blijkt dat deze boer niks fout deed en er ook geen indicaties watten dat hij wel wetten brak. Goed dat ze aandacht willen vragen maar dat kan dan ook op betere manieren zonder inbreken en de boel plat leggen zonder goede indictie dat de boer ook echt zich niet aan de wetten houdt. Als ze het niet eens zijn met de wetten moeten ze diegene gaan lastig vallen die daar iets aan kan doen. Ze moeten ook verder niet piepen dat ze worden vervolgd maar ook weer niet belachelijk hard gestraft worden. Maar ook de boeren die de auto's van de activisten in de sloot of op de kop hebben gedonderd begrijp ik ook wel maar dat kan ook niet natuurlijk en zouden ook aangehouden moeten worden.

Tuscan Brown
Tuscan Brown14 mei 2019 - 6:35

@ Anoniempje Wat is er goed aan dat aandacht wordt gevraagd voor iets dat verder niet duidelijk is of het zo is? Die standaardreactie van "goed dat aandacht gevraagd wordt voor" is volstrekte onzin, als je tegen 'speciesisme' bent mag je dat er ook bij vertellen hoe&waarom. Het is alsof er bij een gezin wordt ingebroken, hun huis wordt bezet, omdat er een vermoeden van kindermishandeling is, en dat jij dan zegt "goed dat er aandacht voor kindermishandeling is" zonder dat iemand weet of het is gebeurd. Dat heeft ook verder niet zoveel met 'tegen links' te keren, maar met tegen onzin te keren, die toevallig hier vaak links is.

LionNLD
LionNLD14 mei 2019 - 6:49

Geachte heer Minnens, Sta ik achter de boeren? Ja in dit geval wel. De reden hiervoor: De activisten hebben zich ongeoorloofd toegang verschaft, vernielingen aangericht, de betreffende boer en zijn gezin (mogelijk) emotionele schade toegebracht, de betreffende varkens mogelijk bloot gesteld aan ziektes (in ieder geval stress)...zal ik nog even doorgaan? Stel u nu eens voor dat een anti-abortus groep op dezelfde manier te werk ging: trekken met 200+ personen naar een kliniek. Breken de deur open, stormen met 125 personen naar binnen en weigeren te vertrekken tot aan hun eis is voldaan. Wat ik wil zeggen: "het doel heiligt niet altijd de middelen"

Henk Joh
Henk Joh14 mei 2019 - 7:45

Beste Eric, ik ben bang dat je je nog veel meer gaat verbazen. Aan de hand van deze actie zal het begrip voor activisten voor dierenwelzijn zelfs afnemen. Dat ze links gijzelen met hun facistisch gedrag doet het ook niet goed. Je blijft je verbazen....

Buitenstaander
Buitenstaander14 mei 2019 - 8:12

@Eric Het verbaast mij overigens dat een reageerder zoals u zo naief achter deze 'activisten' gaat staan. Optreden tegen misstanden in de sector is prima, maar volgens mij was daar niet direct sprake van maar ging het veelal meer om het eten van biggestejes etc vs een huisdier vertroetelen, en ten tweede hebben we daar gewoon democratische regels, voor beste Eric, en het te pas en te onpas voor eigen rechter spelen daar balen mensen van, snap ie? Eens kijken als ik jouw huis kom bezetten, omdat ik het niet eens ben met wat jij in de koelkast heb staan of hoe jij je kinderen opvoedt….

Martin108
Martin10814 mei 2019 - 8:42

Als niet-vegetariër ben ik toch voorstander van aandacht vragen voor misstanden en dierenwelzijn in het algemeen. Maar dit is niet de manier, zo ondermijn je alleen maar het draagvlak. Als de varkens nu ook nog preventief geruimd moeten worden wat heb je dan bereikt?

Eric Minnens
Eric Minnens14 mei 2019 - 8:43

@Anoniempje "Waren er daar ook misstanden die het licht niet konden verdragen?" Vanuit het perspectief van de actievoerders wel degelijk ja. Zij vinden de bio-industrie op zichzelf namelijk een misstand waar geen aandacht genoeg voor gevraagd kan worden. Daar heb ik begrip voor. Verder verwijs ik naar mijn reactie op Norm e.a. hieronder, in het draadje onder Satya van 13 mei 18:16, dan hoef ik mijn wat langere betoog daar niet te herhalen.

Eric Minnens
Eric Minnens14 mei 2019 - 9:32

@LionNLD Ieder geval is weer anders. In zo'n abortuskliniek hoeft niks aan de kaak te worden gesteld. De werkwijze is bekend, vrouwen laten zich vrijwillig behandelen, iedereen mag in principe meekijken, de meerderheid van de Nederlanders is vóór, er valt weinig meer aan te verbeteren. In zo'n varkensschuur valt juist een heleboel te verbeteren, de meerderheid van de Nederlanders zou dat ook best willen, maar de praktijk is weerbarstig, en de boeren voeren die dan ook graag achter gesloten deuren uit, want wat niet weet, wat niet deert en hoe vaker je het ziet, hoe meer weerstand tegen die praktijk. Twee onvergelijkbare grootheden. Maar ik begrijp dat je de aandacht graag wilt afleiden. We hebben het nu over de bio-industrie. Ook jou verwijs ik verder naar mijn reactie onder Satya van 13 mei 18:16. Reageer daar nou eens op.

Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 10:03

@Eric; "“Waren er daar ook misstanden die het licht niet konden verdragen?” Vanuit het perspectief van de actievoerders wel degelijk ja. Zij vinden de bio-industrie op zichzelf namelijk een misstand waar geen aandacht genoeg voor gevraagd kan worden. Daar heb ik begrip voor. Hun perspectief heb ik begrip voor maar niet acties op deze manier. Zeker niet als de boer zich aan de wetten en regels houdt. Dan ligt je probleem bij de overheid. Ga dan het binnenhof blokkeren o.i.d. In mijn perspectief is dat er misstanden veel misstanden zijn die binnen de wetten en regels vallen en houd ik de overheid verantwoordelijk voor en niet degene die zich eraan houdt en gun ik ook geen bezetting.

Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 10:16

@Tuscan; Dat we dieren verschillend behandelen lijkt me wel vaststaan. Probeer maar een honden voor consumptie boerderij te beginnen. Dat in de bio-industrie dieren, waaronder ook de minstens even intelligente varkens behandeld worden op een manier die we, uitzonderingen daargelaten, nooit zouden toestaan en zouden zien als dieren mishandeling. Ze hebben m.i. wel een punt. Als dierenvriend doet het wel pijn om varkens, ook al mag het, onder zulke omstandigheden te zien leven in de bio-industrie. Ik heb m'n consumptie er ook wel op aangepast en als het zou kunnen zou ik alleen nog maar bv. vlees eten van dieren die in het paradijs hebben geleefd ook al kost het een stuk meer. Ik keurde de manier al af maar waar komt het vandaan dat ze het huis van de boer zijn binnengevallen trouwens? Ik heb tot nu toe alleen gezien en vernomen dat ze in de stallen dan wel het bedrijf waren. Overdrijven is dus ook nog niet nodig.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 mei 2019 - 0:48

Gelukkig wel. Stel je voor dat extreme dierenliefhebbers eens mensen pijn gaat doen Dat zou jouw extreem rechts niet toestaan, want dat is jullie werk.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 mei 2019 - 0:45

Prima zaak dat ze aandacht geven aan de manier waarop varkens in Brabant worden gefokt En typisch dat de Brabantse boertjes het niet kunnen laten van de spullen van anderen af teblijven. Zeker weer fvd stemmers.

8 Reacties
wegmetons
wegmetons14 mei 2019 - 6:45

Dat kan natuurlijk niet maar de activisten zaten ook met hun tengels aan het eigendom en de inkomsten van de boer. Je zet hier de boeren wel heel eenzijdig weg...

LionNLD
LionNLD14 mei 2019 - 7:20

Geachte heer Van der Linde, "En typisch dat de Brabantse boertjes het niet kunnen laten van de spullen van anderen af teblijven. Zeker weer fvd stemmers"... Dat we van elkaars spullen moet afblijven lijkt mij logisch. Mijn vragen naar u zij dan ook: - Heeft u kennis genomen van het filmpje met daarin het moment dat de activisten zich toegang verschaften tot de stallen? Zo ja, in hoeverre geldt hierbij ook "van elkaars spullen afblijven" - Wat bedoelt u met uw opmerking fvd stemmers? Bij mijn weten stemt het grootste deel van de boeren CDA.

tinekea2
tinekea214 mei 2019 - 7:34

"En typisch dat de Brabantse boertjes het niet kunnen laten van de spullen van anderen af teblijven. Zeker weer fvd stemmers. de boel omdraaien is ook een kunst.....

manaandezijlijn
manaandezijlijn14 mei 2019 - 7:40

MartinvanderLinde, Zeer sterke, inhoudelijke, reactie!

Henk Joh
Henk Joh14 mei 2019 - 7:47

Uw commentaar "Brabantse boertjes" verraad direct al dat argumenten totaal geen kans hebben bij u. Hangen zullen ze!

Buitenstaander
Buitenstaander14 mei 2019 - 8:16

Hou nou eens op met dat FvD gekakel; deze 'activisten' betreden gewoon iemand erf, met een stompzinnig verhaal over huisdieren etc. Vraag me af of u ook zo zou reageren als ik uw huis bezet omdat ik het niet eens zou zijn met uw leefwijze. Of dat die beroemde FvD stemmers van u een AZC bezetten omdat ze daar tegen zijn; is het dan ook prima zaak, of zijn we dan selectiever?

Keilstra
Keilstra14 mei 2019 - 8:28

@Martin Burgerlijke ongehoorzaamheid voor zwarte piet mag niet maar inbreken bij en boer mag wel. Jouw geloofwaardigheid was al nul bij mij en is nu onder nul gedaald.

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen14 mei 2019 - 23:42

'Zeker weer fvd stemmers'..... hoe krijg je het verzonnen?

Jonathan2
Jonathan214 mei 2019 - 0:44

Goh, als die boer ze nou gewoon had uitgenodigd voor gezellig Brabants bakje, ze vervolgens had uitgelegd dat je eigen moraal boven die van de democratische rechtstaat plaatsen zowel mens als dier niet beter maakt, had hij mijn sympathie gehad. Maar helaas waren de reacties nog veel bedenkelijker dan de actie zelf. De jarenlange politieke correctheid tegenover onze volgevreten, zelfgenoegzame autochtone bevolking heeft geleid tot een waanzin die we bijna dagelijks kunnen waarnemen. Van onze vernielende en bedreigende bezorgde burgers bij de komst van wat vluchtelingen, waar bij de eigen moraal het recht op geweld rechtvaardigde tot doorgeslagen idioten die een snelweg gaan blokkeren omdat ze denken dat ze boven de rechtstaat staan. Dit werd overigens massaal aangemoedigd door onze bezorgde burgers. Je zou dus verwachten dat de reacties zouden zijn. Als wij het recht hebben om ons eigen recht te bepalen, dan ook die dierenactivisten. Maar nee, vreemd genoeg moeten die zich aan de wet houden, en zo niet, dan meppen we erop.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mei 2019 - 10:27

Goed betoog, Jonathan.

BigKnor
BigKnor14 mei 2019 - 10:52

@Johathan "Als wij het recht hebben om ons eigen recht te bepalen, dan ook die dierenactivisten." Milieu activisten, waaronder ik de dierenactivisten ook toe reken, eigenen zich al meer dan dertig jaar zich het recht toe om te wet te overtreden. Voorbeeld: Het blokkeren de kerncentrale van Borsele. En nu nemen ook andere mensen het recht in eigen hand. Want het werkt blijkbaar. Maar ja, dat nu niet goed uit.

IeatHumans
IeatHumans13 mei 2019 - 22:55

Een hele mooie geweldloze actie van deze helden. Het laat wel weer zien wie het mindere volk is. Auto's vernielen, puur omdat je weet dat je verkeerd zit. Op Facebook oproepen tot het vermoorden van deze helden, de boeren hebben al zo veel dieren vermoord dat ze het verschil tussen goed en fout niet meer zien. Als we dieren eten, waarom zouden we dan geen mensen mogen eten? Wat is het verschil? Over enkele decennia kijken we net naar de bio-industrie als naar de holocaust. Verschrikkelijk is het, hoeveel dieren we eten per dag als mensheid. Dit gaat over miljoenen levende wezens. Willen we verder komen als beschaving moet er iets gebeuren. We kunnen niet zo met dieren omgaan, het gaat me aan het hart.

4 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 mei 2019 - 6:37

"Over enkele decennia kijken we net naar de bio-industrie als naar de holocaust." U doet dat nu al.

LionNLD
LionNLD14 mei 2019 - 7:30

Dat het u aan het hart gaat is mij duidelijk gezien uw reactie maar ik zou u er toch op willen wijzen dat de term "Het laat wel weer zien wie het mindere volk is" een nogal beladen term is en u willen verzoeken deze niet meer te gebruiken. Omtrent geweldloos: heeft u kennis genomen van het filmpje met het moment dat de activisten zich toegang verschaffen tot de stallen en daarbij de boer of knecht opzij duwen? Als ik u dit geweldloos noemt, stelt u zich dan eens voor dat ik morgen aan u deur sta, de deur openbreek, en u in de ingang opzij duw, op uw bank plaatsneem en weiger te vertrekken totdat ik mijn zin kreeg. Kijken of u dat ook geweldloos vindt. Verder wil ik u wijzen op het feit dat uw volgende uitspraak "de boeren hebben al zo veel dieren vermoord dat ze het verschil tussen goed en fout niet meer zien" feitelijk niet klopt. Boeren vermoorden geen dieren, boeren fokken dieren, slagers / slachthuizen doden dieren (dit is geen moord, zoek het maar eens op). Passie kan soms verblinden.

IeatHumans
IeatHumans14 mei 2019 - 8:04

Ik was gister heel boos, ook om de uitlatingen van alle 'bezorgde burgers' op FB dat deze mensen maar vermoord moesten worden. Als er zo op een protestactie wordt gereageerd, dan ja, dan ben je in mijn ogen volk dat meer educatie nodig heeft. Iemand uit de weg duwen is een stuk netter dan auto's omgooien en hoewel het natuurlijk het liefst helemaal zonder duwen zou moeten zijn gedaan, geweldloos is wel hoe deze mensen in het leven staan. Medeplichtigheid aan moord staat voor mij gelijk aan echte moord. Heeft u wel eens de filmpjes gezien hoe het in slachthuizen aan toe gaat? En vond u dat de varkens genoeg ruimte hadden om te leven?

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas14 mei 2019 - 12:06

Alle morele goochelarij van "IeatHumans" terzijde, de actievoerders hebben wel degelijk geweld gepleegd. Jezelf naar binnen forceren, mensen wegduwen en intimideren en de boel blokkeren is ook geweld. Deze actievoerders kwamen van heinde en verre samen om hier een willekeurig gekozen Brabantse varkensboer te intimideren. Was dit "aandacht vragen" voor de goede zaak? Het lijken mij eerder intimidatiepraktijken, zoals de zedenpolitie doet in sommige nare gebieden. Iedereen moet zich achter onze idealen scharen, want anders komen we bij je langs. En je bent teleurgesteld dat ze niet als helden worden ontvangen?

Jonathan2
Jonathan213 mei 2019 - 22:51

Lieve actie. Geweldloos, geen gescheld en getier. Geen vernielingen. Vergelijk dat eens met onze bezorgde burgers die al schelden, tierend, vernielend en met geweld dreigend door dorpen en steden gingen als er dreigde wat vluchtelingen te komen. Niet verwonderlijk dat meeste extreme voorstellen ook nu weer van onze 'bezorgde' burgers komen. Oproep tot geweld en moord kunnen we volop lezen onder de echte psychopaten van ons land, de bezorgde burger.

3 Reacties
pastafari
pastafari14 mei 2019 - 6:41

Lieve actie? Ze bedreigen een varkensboer in zijn inkomen, een inkomen waarvan hij zijn gezin moet onderhouden en zijn hypotheek moet betalen. Terwijl de varkensboer geen wet overtreed en waarschijnlijk zich aan 100den regeltjes houd. U noemt dat lief?

vdbemt
vdbemt14 mei 2019 - 10:30

@pastafari. Vind jij de wijze waarop deze boer (de gehele bio-industrie, die door deze actie aangesproken wordt) zijn brood verdient, lief?

pastafari
pastafari14 mei 2019 - 11:39

@vdBemt dat doet niet ter zake.

Folkert2
Folkert213 mei 2019 - 22:37

Niet aangehouden staat niet gelijk aan niet vervolgd worden. De mensen die zich namelijk konden legitimeren werden niet aangehouden. Diegenen die dat niet konden of zich niet aan het bevel hielden werden wel aangehouden. De politie zal voor die optie gekozen hebben omdat het nogal wat logistiek vereist om 150 mensen tegelijkertijd op te pakken en voor een avondje op te sluiten. Daarnaast kan zo`n actie ook escaleren en ergere gevolgen hebben. Een stal veeg je nu eenmaal niet zo makkelijk leeg met een ME peloton. Een paar jaar terug met de blokkeerfriezen hebben ze het ook op die manier opgelost, identiteit vaststellen, heen zenden en vervolgens vervolgen.

henk-alexander
henk-alexander13 mei 2019 - 21:30

Het lijkt alsof de actievoerders het morele gelijk aan hun kant hebben door zich m.i. terecht het lot van weerloze dieren aan te trekken. Maar met hun vega-fundamentalisme wekken ze de indruk dat hun morele ontwikkeling hapert.

2 Reacties
Keilstra
Keilstra14 mei 2019 - 8:40

Ja, en de blokkeerfriezen hadden de belangen van weerloze kinderen op het oog. Daarom overtraden zij de wet.

vdbemt
vdbemt14 mei 2019 - 10:42

@Keilstra. Er werd geen kind, er werd helemaal niemand bedreigd, door de azp actievoerders. Een drogreden die jij goedkeurt om de wet te overtreden. Hier is een reden om uit dierenleed (en klimaat) de wet te overtreden. En dat keur je niet goed. Lekker consequent.

manic
manic13 mei 2019 - 20:34

ben een vlees eter geef ik ruiterlijk toe maar wel vlees wat we zelf hebben lopen 2 varkens gehad in een stal van 15x10 met uitloop de dieren hebben 4 jaar een heerlijk leven gehad vlees uit de winkel koop ik niet , wil zeker weten dat wat ik eet een goed leven heeft gehad inbreken om te demonstreren vind ik geen goed idee je moet altijd van andermans spullen afblijven dat geld ook voor een stal

Quibus2
Quibus213 mei 2019 - 20:22

En waarom zou je honden of katten niet mogen eten? En konijnen wel? Alleen maar omdat de gemiddelde vleeskoe in zijn weitje een veel natuurlijker / soortconformer leven kan leiden dan de gemiddelde hond? En dus effectief beter behandeld wordt, of 'men' nou vindt dat er veel genegeheid getoond wordt of niet?? Nou ja, ze bedoelen het vast goed...

1 Reactie
Gandalf2
Gandalf214 mei 2019 - 19:05

Volgens mij mag je gewoon hond of kat eten. Je mag ze alleen niet zelf doden.

Folkert2
Folkert213 mei 2019 - 20:21

Domme actie, hoewel ik op filmpjes sommige actievoerders wel heb zien ontsmetten is het niet duidelijk of alle demonstranten ontsmet zijn. Hierdoor zouden eventuele ziektekiemen in de stal terecht kunnen komen. 125 extra mensen in de stal zorgt voor veel stress bij de dieren, lijkt me niet echt handig. Publieke opinie? Als ik op twitter kijk zie ik een enkele steunbetuiging, maar vooral veel steun richting de boeren. Helemaal omdat ze zelf aan hebben gegeven een willekeurige boerderij hebben uitgekozen. Demonstreren prima, maar ik denk dat ze zichzelf hier in de voet schieten.

Willem D2
Willem D213 mei 2019 - 19:49

Normaal gesproken mag je vanwege hygiëne regels niet eens in zo'n stal komen. Dan willen ze er zelfs een persconferentie geven. Dit is puur eco terrorisme en wat doe je met terroristen......

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander201913 mei 2019 - 19:28

De boeren moeten tot actie overgaan. Dus de gierspuit erop zetten.

Sam V
Sam V13 mei 2019 - 19:24

Dit gebeurt vooral omdat de sanctie beperkt is. De burgemeesters en politie zijn tegenwoordig alleen nog maar bezig met deëscaleren en vergeten te handhaven. Dit is gewoon huisvredebreuk en/of inbraak waar de eigenaar van mag verwachten dat dat aangepakt wordt.

Rene712
Rene71213 mei 2019 - 18:30

Discriminatie? Zeggen deze activisten dat nou echt? Hoe kun je een hol woord verder uithollen. Heel nobel van deze mensen. Met 125 man/vrouw een "willekeurig" bedrijf overvallen. Deze mensen leven volgens mij in een bubble. Een internationale groep van vreemde en vervreemde figuren die denken de wijsheid in pacht te hebben. Ik ben tegen dierenleed en tegen discriminatie maar deze actie is absurd. Er zijn andere wegen. En voor allen die vinden die activisten in hun zogenaamde recht staan: laat de politie ook even de andere kant opkijken als collega-boeren-ondernemers naar binnen willen. En hun recht om te protesteren tegen "discriminatie van boeren" willen laten gelden. Praten en de rechtsgeldige wegen van protest bewandelen willen deze dieren activisten niet, daarmee verliezen ze voor mij ook het recht op bescherming van de rechtstaat die ze kennelijk verfoeien.

4Vier!
4Vier!13 mei 2019 - 18:12

Keurig schone hokken, gezond ogende varkens. Misschien hadden ze iets minder willekeurig een inval moeten doen maar bij een notoire boer.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mei 2019 - 10:35

Even volledig: Keurig schone hokken, gezond ogende varkens, ingeklemd tussen beugels, zodat ze zich niet kunnen verplaatsen. Dag in, dag uit.

4Vier!
4Vier!15 mei 2019 - 19:12

Vdbemt Zijn dit niet de zwangere of zogende zeugen? Tijdelijk?

ruma ankka
ruma ankka13 mei 2019 - 18:10

In plaats van een random varkensboer lastig vallen kunnen ze beter hun pijlen richten op varkensbaron Adriaan Straathof (https://www.varkensinnood.nl/beroepsverbod-straathof). Maar die is misschien een maatje te groot voor deze jongens en meisjes.

doron
doron13 mei 2019 - 17:26

Ik zou zeggen. Honderdvijfentwintig keer de cel in.

Marcus A.2
Marcus A.213 mei 2019 - 16:56

"De actievoerders willen discriminatie op basis van diersoort – ook wel ‘speciesisme’ genoemd aan de kaak stellen." Wat een luxe! Maar helemaal mee eens. Met sinterklaas wil ik dit jaar niet alleen regenboogpieten, maar ook dat sinterklaas het paard eens draagt. Want waarom zouden wij mensen in een inclusieve samenleving nog langer accepteren dat mensen zich boven dieren plaatsen? In ieder geval staat de hond hier al klaar om zijn mens aan te lijnen en uit te laten.

wegmetons
wegmetons13 mei 2019 - 16:46

Doe normaal zeg, blijf met je tengels van andermans spullen af. Prima dat je het niet eens ben met de vleesconsumptie van de mens en ook prima dat je op wil komen voor de wijze waarop dieren in jouw ogen gehouden moeten worden maar dit is niet de weg. De kleine minderheid wil weer is op agressieve wijze de meerderheid de wil op leggen. Ik denk oprecht dat de meerderheid van de Nederlanders en zeker van de mensheid gewoon graag vlees eet en ik denk ook dat ze willen dat dieren niet gemarteld worden. Dat kan je rustig aan de kaak stellen als het wel gebeurt maar dien dan gewoon een aanklacht in en als dat niet helpt hou een demonstratie ergens. Je wil dat de wet voor dieren wordt nageleefd maar zelf mag je best de wet breken? Nee, daar geef je een lekker signaal mee af... En als de politie of de boer zelf je met harde hand van het terrein had afgezet, dan was het zeker weer een extreem rechtse politiestaat?

gravin2
gravin213 mei 2019 - 16:39

Ik lees elders dat de politie onderhandelt met de actievoerders, Onderhandelen met lieden die huis-en erfvredebreuk plegen? Ik ben erg tegen mensen die dierenleed veroorzaken, maar een bedrijf bezetten gaat me veel te ver.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt14 mei 2019 - 10:47

Ik zie ook liever acties binnen de wet. "Ik ben erg tegen mensen die dierenleed veroorzaken," Kun jij acties binnen de wet benoemen, die dat dierenleed door de bio-industrie aangepakt hebben gekregen? Niet, denk ik. Dat dierenleed blijft onder VVD en CDA gewoon bestaan.

Satya
Satya13 mei 2019 - 16:16

Ik vind dat je bedrijven niet kunt bezetten. Je kunt demonstreren op een fatsoenlijke manier tegen misstanden bij dit soort bedrijven. Ik persoonlijk vind dierenleed erg maar hoe we met andere mensen omgaan veel erger. Misschien daar eens mee beginnen dan komen de dieren vanzelf.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt13 mei 2019 - 18:05

Ik vind dat ook minstens zo erg. Maar de link, het automatisme, als we beter met mensen omgaan, dan gaan we vanzelf ook beter met dieren om, die mis ik. Is er heel slecht omgegaan met deze, en gelijksoortige, varkensboer (en)?

Tom7
Tom713 mei 2019 - 18:32

@Sataya Je reactie lijkt me een beetje Top Down, je stelt mensen boven de Dieren denk ik. Helaas zijn bepaalde onderdelen van de Agrarische sector door de mens tot gesloten systemen gemaakt. Het is bij tijd en wijle een bijna Totalitair systeem, om dat te kunnen handhaven is het opleggen van het geloof in Schijn noodzakelijk, de Schijnfactor binnen deze Machtsstructuur is in dit geval ook Geld. http://www.ernoeskens.nl/portfolio/democratie-voor-dieren/ Daarom is Bio Dynamisch verbonden met, en Open naar de directe omgeving veel beter denk ik, het is veel meer een wisselwerking met Al wat is. Het falend functioneren van het instituut Europa in deze, geeft de onderbouwing van genoemde stelling.

Eric Minnens
Eric Minnens13 mei 2019 - 20:28

@Satya Nee, dan komen de dieren in een vergeethoekje. Beter is én, én. Én de dieren, én de mensen. En zoals al vaker betoogd hier, burgerlijke ongehoorzaamheid is een belangrijk en vaak effectief actiemiddel om wantoestanden en onrecht te veranderen.

marcelhermus
marcelhermus13 mei 2019 - 20:55

Als mensen het over burgerlijke ongehoorzaamheid hebben en dat goed praten betekent dat gewoon dat ze het er mee eens zijn wat er gebeurt. Altijd leuk om te zien als er iets gebeurt waar men het niet mee eens is. Dan gaat het ineens over terrorisme of weet ik veel wat. De term burgerlijke ongehoorzaamheid zegt mij in ieder geval vrij weinig meer.

Buitenstaander
Buitenstaander13 mei 2019 - 21:35

@Eric Nou als ik de tekst lees gaat dit wel iets verder dan " wantoestanden aanpakken" . Volgens mij mogen we nu zelfs geen vlees meer eten, want een varkentje is als een hondje of katje. En zullen we gewoon eens ophouden om alles, wat gewoon huisvredebreuk heet of inbraak, te benoemen als "burgelijke ongehoorzaamheid"? Als zelfs Wakker Dier zich er negatief over uitlaat geeft het toch te denken, niet?

Eric Minnens
Eric Minnens14 mei 2019 - 3:29

@Norm e.a. De term 'burgerlijke ongehoorzaamheid' was door mij niet goed gekozen. Die richt zich tegen de overheid, en hier gaat het om een onderneming. Al is de actie wel verwant, want met als doel een misstand aan de kaak te stellen en met als middel een wet overtreden (huisvredebreuk). Voor de actievoerders is het bestaan van zo'n varkensstal op zich al een misstand, zelfs een ernstige misstand, zelfs een misdaad, hoe 'gezond' die varkens en biggetjes er in hun uiterst beperkte ruimte ogenschijnlijk ook bijliggen. Vanuit dat gezichtspunt is het dus begrijpelijk dat ze een willekeurige boerderij zijn binnengevallen. En bijvoorbeeld niet een varkensbedrijf waar duidelijk misstanden (verwaarlozing) aan de orde zijn. De actie is bedoeld als 'wake up call' om ons, vleeseters, weer eens met de neus op de feiten te drukken. Wél heel vervelend voor de boer natuurlijk, die heeft zijn bedrijf toevallig op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats staan... En die doet samen met al die andere mesterijen ook maar alleen wat wij, carnivoren, van hem vragen. En vanuit zijn gezichtspunt ook nog zo diervriendelijk mogelijk... Mijn conclusie: het is goed dat er af en toe een dergelijke wetsovertredende actie wordt gevoerd om ons in de spiegel te laten kijken en ons op onze verantwoordelijkheden te wijzen. Af en toe, zeg ik. Want het aanpakken van de bio-industrie en van het onbekommerd eten van zo veel mogelijk vlees, moet natuurlijk op politiek vlak gebeuren, via de Kamer en Europa et cetera. Daar mag je één boer maar één keer onder laten lijden, nou ja, om de zoveel tijd... (Overigens heette 'Wakker Dier' heel vroeger 'Lekker Dier' en toen voerden ze zélf zulke acties.)

Satya
Satya14 mei 2019 - 13:19

Ik denk dat als we beginnen elkaar waarde toe te kennen ook de dieren volgen. Ik zie dat overigens somber in voor de komende periode, de waarde van mensen wordt steeds lager, op joop lees ik heel wat trieste voorbeelden. Hoe kun je van mensen die anderen het licht in de ogen niet gunnen verwachten dat ze om dieren denken? Eric Ik vind dat je aan vlees proeft hoe het dier bij leven is behandeld.

Buitenstaander
Buitenstaander13 mei 2019 - 15:49

Goeie zaak dierenactivisme. En nu gaat het niet meer om sec dierenleed; nu gaat het ook al om het principe of ik een koe of varken mag eten of niet vs een hond als huisdier. Goed, en dan mag je gewoon iemands bedrijf binnendringen? Vind het toch steeds vreemder worden: Links activistisch Nederland heeft altijd de mond vol over rechtsgang; recht op ….van alles en nog wat op de wereld en internationaal recht, totdat t even niet meer uitkomt? Aan de andere kant van het hoefijzer heb je ook van die mensen, maar daar moeten we dan weer vol tegenin gaan….. Zullen we gewoon afspreken dat je van iemands eigendm af - en wegblijft?

1 Reactie
VliegendeHollander2019
VliegendeHollander201914 mei 2019 - 16:17

Extreem rechts en extreem links zijn beide zeer gevaarlijk. Om hen aan te pakken hebben we politie, rechtbanken en gevangenissen.

Bernie2
Bernie213 mei 2019 - 14:48

Altijd goede zaak als activisten opkomen voor een goede zaak, dieren in dit geval. En daar valt qua dierenwelzijn nog veel goed werk te verrichten. Maar het binnendringen in- en bezetten van bedrijven valt bij mij in de categorie terreur dat allesbehalve met volwassen dialoog te maken heeft. Een beetje boer moet tegenwoordig nondeju loopgraven rond zijn bedrijf graven om de onverlaten met verdunde mest op te wachten om de hordes veganistisch op te leuken. Ik ben niet gecharmeerd van dit soort acties. "Zelf ben ik veganist omdat ik niet kan verklaren waarom we een varken wel zou mogen doden voor eten maar een hond of een kat niet", zegt activist Shimone. Dat verbaast mij ook. Ik geloof dat een bouvierbout of een cypers lendelapje erg lekker zijn en wat mij betreft gewoon over de toonbank mogen.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt13 mei 2019 - 18:01

En vind je ook dat die dan, zoals deze varkens (kippen, koeien, ....) met (tien)duizenden in een stal in de kortste tijd voor dat lekkere hapje opgefokt mogen worden?

M7
M713 mei 2019 - 18:43

Ik was een tijdje terug in China en in Zuid China kun je op verschillende markten hond kopen : doorgaans een soort hond wat lijkt op de labrador. Smaakt niet geweldig bizonder : geef mij maar een lekker varkenskoteletje

ton14024
ton1402413 mei 2019 - 20:19

´´Maar het binnendringen in- en bezetten van bedrijven valt bij mij in de categorie terreur dat allesbehalve met volwassen dialoog te maken heeft.´´ Zonder feiten geen dialoog. Ik durf te beweren dat hier een alleszins redelijke presentatie van een varkensfokkerij/mesterij wordt gegeven. Beschrijf de terreur eens, want ik zie het niet.

Eric Minnens
Eric Minnens13 mei 2019 - 20:54

@Bernie 'een bouvierbout of een cypers lendelapje' In Azië of Madagascar lusten ze er wel pap van. Maar wat de boer (lees Hollander) niet kent, dat vreet hij niet. En wat de Chinees niet kent..., is het boekje 'De aaibaarheidsfactor' van Rudy Kousbroek.

Bernie2
Bernie214 mei 2019 - 8:53

@ vdbemt: nope, en daarom schrijf ik ook in de aanhef dat hier veel te verbeteren valt. Veel minder dieren in de bedrijven die buiten (onder bomen en in poelen) kunnen scharrelen, megastallen per meteen oprollen en vooral doorgaan met de evenwichtige campagnes die het publiek geïnteresseerd doen raken in alternatieven voor vlees. Maar ik stel vast dat dit soort vega-groepen zich fundamentalistisch opstellen om hun punten te bereiken en overschakelen naar het op locatie verkrachten van de bedrijven in kwestie, daar heb ik veel moeite mee. Waarmee de vraag van Ton14024 ook beantwoord is dunkt me.

vdbemt
vdbemt14 mei 2019 - 10:56

@Bernie. Ben blij dat te lezen van je. "het op locatie verkrachten van de bedrijven in kwestie,", daar zou ik ook moeite mee hebben. Dat vond ik hier niet aan de orde. Waarmee ik niet zeg dat ik met de actie accoord ben. Maar ik ben het eens met Ton14024 . Ik zie de terreur niet. Het enige geweld was tegen deuren (om binnen te komen). (Natuurlijk het tegengeweld, auto's omverwerpen, even niet benoemend)

Japie3
Japie313 mei 2019 - 14:26

Curieus dat er zomaar een privé terrein bezet kan worden en dat de politie het maar aanziet. Als je het ergens niet mee eens bent ga je naar de rechter. Ik had als boer de gierspuit op die mensen gezet en wellicht ook op de meekijkende agenten.