Joop

12-jarige Leah spreekt zich krachtig uit tegen immigratiebeleid Trump

  •    •  
01-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-07-01 om 13.49.33
Een 12-jarig meisje heeft zaterdag in Washington een ijzersterk en emotioneel betoog gehouden tijdens de immigratiebijeenkomst ‘Families horen samen te zijn’ in Washington. Leah beklom het podium en vertelde de aanwezigen over de dagelijkse angst die zij ervaart als de dochter van immigranten zonder papieren. Ze vertelde over hoe ze niet kan slapen of studeren omdat ze bang is dat haar moeder zal worden weggenomen.
Lees hieronder haar hele boodschap:
‘Beste gemeenschap,
Mijn naam is Leah. Ik ben 12 jaar oud en kom uit Miami, Florida.
Ik ben de trotse dochter van een huishoudelijk werkster die veel van me houdt. De baan van mijn moeder is heel belangrijk, in tegenstelling tot andere overheidszaken. Zij zorgt voor kinderen als oppas en zorgt ervoor dat ze gezond en veilig zijn. Onze overheid schaadt in plaats daarvan kinderen en deporteert ouders elke dag.
Ik ben hier vandaag omdat de regering ouders en kinderen die op zoek zijn naar veiligheid aan de grens scheidt en vasthoudt. Onze regering blijft ook dagelijks Amerikaanse burgerkinderen zoals ik van hun ouders scheiden. Dit is slecht. Het moet stoppen.
Het maakt me verdrietig om te weten dat kinderen niet bij hun ouders kunnen zijn. Ik begrijp niet waarom ze zo gemeen tegen ons zijn. Weten ze niet hoeveel we van onze families houden? Hebben ze niet ook een familie? Waarom geven ze niet om ons kinderen? Waarom doen ze ons zo pijn? Het is oneerlijk dat zij tijd doorbrengen met hun gezinnen terwijl er kinderen in detentiecentra zijn, en in kooien, helemaal alleen, die hun ouders missen die in de gevangenis worden gegooid.
Ik leef met de constante angst mijn moeder te verliezen door deportatie. Mijn moeder is sterk, mooi en dapper. Ze is ook iemand die me heeft geleerd me uit te spreken wanneer ik onrecht zie.
ICE wil mijn moeder van me afpakken. Ik hou er niet van te even met deze angst. Het is eng. Ik kan niet slapen, ik kan niet studeren, ik ben gestrest. Ik ben bang dat ze mijn moeder zullen meenemen als ze op het werk is, autorijdt of thuis is. Ik begrijp niet waarom deze regering moeders niet helpen die gewoon een beter leven voor hun kinderen willen. Dit moet veranderen!
We kunnen niet toestaan dat ze families, gemeenschappen en kinderen schade blijven toebrengen. Ik weet dat we samen dingen kunnen verbeteren voor families en voor kinderen.
Ik wil een voorbeeld zijn voor andere kinderen die dezelfde problemen doormaken als ik. Ik wil kinderen aan de grens en in het hele land vertellen om niet op te geven en voor hun gezin te vechten. We zijn allemaal mensen en verdienen het om geliefd en verzorgd te worden. Wij zijn kinderen!
Onze regering moet het juiste doen en stoppen ons te scheiden van onze ouders en stoppen ons op te sluiten. Ik zal niet opgeven te vechten voor het recht om bij mijn moeder te blijven. Ik vraag niet om een gunst. Het is mijn recht om als kind bij haar te blijven en om in rust met mijn moeder samen te leven en met de rest van mijn familie.’
Leah eindigde met een boodschap aan haar moeder, in het Spaans: ‘Mam, ik hou heel veel van je en ik zal altijd voor je vechten.’
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Eric Minnens
Eric Minnens2 jul. 2018 - 10:44

Inhoud oké. Al kan de tekst niet bedacht zijn door het meisje zelf. Zeg maar dat ze veel hulp heeft gehad. Is ook oké. Al wringt dat een beetje.

Jamie3
Jamie31 jul. 2018 - 12:04

'Onze regering moet het juiste doen en stoppen ons te scheiden van onze ouders en stoppen ons op te sluiten. Ik zal niet opgeven te vechten voor het recht om bij mijn moeder te blijven.' Je hebt het recht om bij je moeder te blijven, je hebt echter niet het recht om een soeverein land binnen te komen; dat is nog altijd een privilege. Immigratie: dikke prima, maar dan wel legaal.

12 Reacties
rvb2
rvb21 jul. 2018 - 12:16

het is natuurlijk grote onzin dat het oversteken van een denkbeeldige lijn een privilege zou zijn. Iedereen heeft recht op vrijheid, daar gaat het om.

Jamie3
Jamie31 jul. 2018 - 13:33

@RVB Drogredenering natuurlijk. Uiteraard heeft iedereen dat recht, maar doe nou niet alsof de VS het enige vrije land in Zuid-Amerika is...

Tom Meijer
Tom Meijer1 jul. 2018 - 14:50

@Jamie De VS zijn inderdaad niet het enige vrije land in Zuid-Amerika. Daar heb je helemaal gelijk in. Ik zie RVB trouwens nergens een drogredenering gebruiken maar misschien versta jij daar iets anders onder.

H.Witte
H.Witte1 jul. 2018 - 15:21

Beste Jamie, grenzen zijn gebaseerd op toevalligheden en bedacht door mensen. Er is maar één wereld waarin we alles, ook ruimte, zouden moeten delen. Grenzen zijn het gevolg van machtsstrijden tussen enkelingen die daartoe hele hordes voor hun karretje wisten te spannen. Dat gebeurde in de vroegste tijden en dat gebeurt nog steeds. Grenzen bestaan niet ter meerdere eer en glorie van de mensen, maar slechts voor de paar machtswellustelingen. Grenzen zijn doorgaans meer aanleiding voor oorlogen dan voor vrede. Geleidelijk aan zullen we in het belang van die wereldvrede de grenzen meer en meer doen vervagen. Europa is daar gelukkig mee begonnen en gezien de inmiddels langduriger dan ooit bestaand vredesituatie met succes. Besef bovendien dat Amerika maar een zeer klein percentage oorspronkelijke bewoners kent. De rest is immigrant, van de Ieren, de Fransen en de Nederlanders, tot de Afrikanen, de Midden- en Zuid-Amerikanen.

OlavM
OlavM2 jul. 2018 - 1:38

@ Jamie: Het kind heeft sowieso recht om bij de ouder(s) te blijven, onafhankelijk van het feit of de ouders al dan niet legaal een land binnen zijn gekomen. Daar gaat het om. De volkomen waanzinnige en gewetenloze scheiding van kinderen en ouders die president Trump praktizeert is een schending van elementaire rechten, waaronder die van het VN-verdrag over de rechten van het kind.

OlavM
OlavM2 jul. 2018 - 1:42

@ Jamie en TomMeijer: En eh....de VS is een land in Noord-Amerika, niet Zuid-Amerika.

Appie Fries
Appie Fries2 jul. 2018 - 6:00

@Henk Witte... [grenzen zijn gebaseerd op toevalligheden en bedacht door mensen.] Heb jij wel eens in het dierenrijk gekeken? Loop je daar als Chimpansee lekker door het bos met je kind, kom je opeens per ongeluk in het territorium van een andere groep die net geen wijfjes meer nodig heeft. En wat dacht je van mierenkolonien die regelmatig oorlog voeren? Dit zijn maar 2 voorbeelden van de velen die bewijzen dat grenzen en oorlogvoeren zeker niet iets is wat door mensen is uitgevonden.

Ozon
Ozon2 jul. 2018 - 9:50

Henk Witte “Grenzen bestaan niet ter meerdere eer en glorie van de mensen, maar slechts voor de paar machtswellustelingen. Grenzen zijn doorgaans meer aanleiding voor oorlogen dan voor vrede. Geleidelijk aan zullen we in het belang van die wereldvrede de grenzen meer en meer doen vervagen.” Grenzen bestaan ook ter bescherming van de groep oorspronkelijke bewoners in een bepaald gebied, opdat hun wet en regelgeving aansluit op hun cultuur. Dat zorgt ook voor stabiliteit en vrede. Hoe groter een gebied, hoe knorriger men wordt als de democratie niet uitwerkt zoals men hoopt. Dat zie je nu de Republikeinen in de VS gewonnen hebben, doch niet the popular vote. In Europa heb ik (en velen met mij) de klacht dat de EU wat ongrijpbaar is: er is sprake van een indirecte democratie. Anderzijds, met een directe vertegenwoordiging (stemmen) is de kans groot dat we altijd opgescheept zitten met een vertegenwoordiger van het grootste land. En dat is -vind ik- ook niet direct ideaal. Het levert per definitie spanningen op als partijen zich in een gebied of met bepaalde taal of uiterlijk niet vertegenwoordigd voelen. Een van de redenen om bv in NL te kijken hoe we meer diversiteit in de kamer kunnen krijgen. Hoe groter een gebied, hoe diverser een gebied, hoe minder men het idee heeft goed vertegenwoordigd te worden. En dat levert weer (interne) oorlogen op. Zolang grenzen binnen ons koninkrijk al niet op te heffen zijn (immers, werk e/o verblijfsvergunning nodig om als Nederlandse Nederlanders te verblijven op de Antillen), denk ik dat het nog even -minimaal een jaar of 1000- duurt voordat de grenzen op aarde opgeheven worden. En, gelukkig maar.

Jamie3
Jamie32 jul. 2018 - 12:12

@OlavM, Natuurlijk heeft dat kind het recht om bij haar moeder te blijven, ik zeg ook niet dat ze dat niet heeft.

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 jul. 2018 - 23:56

@Jamie “Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free, The wretched refuse of your teeming shore. Send these, the homeless, tempest-tossed to me, I lift my lamp beside the golden door!” Staat op een heel serieus beeld in de New-Yorkse haven. En als die tired, poor, huddled, wretched, homeless en tempest-tossed zich dan (op welke dan wijze dan ook) op Amerikaans grondgebied bevinden blijken ze rechten te hebben, bijvoorbeeld als ze asiel aanvragen: "nor shall any State deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law; nor deny to any person within its jurisdiction the equal protection of the laws." Cruciale Amerikaanse principes, die bij het grofvuil zijn gezet door Trump en Sessions.

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 jul. 2018 - 23:56

OlavM 2 juli 2018 at 03:42 Ik denk dat Tom dat wel wist.

H.Witte
H.Witte5 jul. 2018 - 19:26

Ozon vertel mij eens wie de oorspronkelijke bewoners van Nederland zijn of van de VS? Lariekoek dus. Culturen hebben zich door de eeuwen heen altijd vermengd en zullen dat blijven doen. Of dacht u dat de Hugenoten zich volledig hebben aangepast. Of de Ieren in de VS. Gaat u wel eens naar de Chinees? U houdt vast aan voorgekauwde stokpaardjes van de nationalist.