Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

12 groene voornemens voor 2012

  •  
28-12-2011
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
(ook een beetje voor de Koningin)
In haar kersttoespraak zei koningin Beatrix: “Wie de wereld wil veranderen moet nu eenmaal bij zichzelf beginnen.” Dat dacht ik ook toen ik begon aan mijn project. Maar volgens mij had ze die uitspraak beter kunnen formuleren. Zo bijvoorbeeld: “Wie zichzelf wil veranderen, begint bij de wereld.”
Het lijkt niet veel anders, maar het verschil is wezenlijk. Tijdens mijn pogingen de wéreld te verbeteren ben ík me namelijk beter gaan voelen. Zoals je je na een vakantie, een sapkuur of een weekendje sauna vrolijker, gezonder en energieker voelt, zo ben ik mezelf en mijn leven mooier en waardevoller gaan vinden sinds ik duurzamer leef. En niet alleen dat: ik ben ervan overtuigd dat ik ook beter op de economische crisis ben voorbereid, want ik geef minder geld uit. Duurzaamheid houdt dus niet alleen in dat je werkt aan de wereld opdat die wereld er beter van wordt, maar ook dat je werkt aan jezelf en dat jíj er beter van wordt. Het mes snijdt aan twee kanten. Het is niet alleen ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’, maar ook, of misschien wel juist ‘Verbeter jezelf, begin bij de wereld’.
Een paar weken geleden werd ik geïnterviewd over het verschijnen van mijn boek ‘ Groen Doen ’. De interviewer zei: “Ik doe ook duurzaam hoor, als het me uitkomt.” Helaas was er geen tijd om op die terloopse opmerking in te gaan. Want het zijn juist je eigen gewoontes die het moeilijkst zijn om mee af te rekenen als je duurzaam wilt gaan leven.
Ik heb dat gemerkt toen ik besloot écht groen te worden. Het eerste wat ik ontdekte is dat ik eigenlijk alleen maar duurzaam deed als het me uitkwam. En ja, het kwam me gewoon niet vaak uit… Als het regende bijvoorbeeld (dan stapte ik in de auto). Als iemand me meenam naar een Japans restaurant (dan bestelde ik sushi). Als ik vlak voor sluitingstijd naar de supermarkt ging (dan at ik industriële en niet biologische rookworsten voor de stamppot). Maar ook gewoon thuis op de bank (geen zin in warme trui, toch maar de verwarming graadje hoger). Groen doen komt slechts zelden van zichzelf gelegen.
Inmiddels is dat bij mij veranderd. Maar dat is niet zomaar gelukt. Ik werd niet op een ochtend plots als een ecologisch verantwoord mens wakker. Duurzaam leren leven kost tijd en die tijd gaat vooral zitten in het afrekenen met oude gewoontes. Het klinkt misschien gek maar het heeft veel overeenkomsten met uitdagingen als je voornemen gezonder te gaan leven of af te vallen. Het is lastig maar als het lukt, heb je er in veel opzichten voldoening van.
Gewoontes zijn hardnekkig Uit onderzoek van de Britse psychologe Phillippa Lally is gebleken dat een mens gemiddeld 66 dagen nodig heeft om een gewoonte te veranderen. Dat is dus ongeveer negen weken. Maar dat is het gemiddelde. Er waren in Lally’s onderzoek mensen die in achttien dagen al afscheid hadden genomen van hun oude gewoonte en er waren er die er een heel jaar voor nodig hadden om van gedrag te veranderen. Maar of het nou achttien dagen duurt of een heel jaar, verandering is altijd mogelijk. Zelfs als je nog nooit bewust hebt stilgestaan bij je eigen overtollige consumptie, wat met een mooi woord  ‘voetafdruk’ wordt genoemd. 
Sommige dingen zullen snel gaan, zoals het overstappen op een groene energieleverancier, andere veranderingen zoals het vergroenen van je boodschappen, vergen waarschijnlijk meer tijd. Maar dat is geen verloren, maar gewonnen tijd. Want van iedere misser die je tijdens het uitvoeren van die voornemens maakt word je wijzer. En lukt het niet, dan neem je er gewoon wat langer voor. Het gaat immers niet zozeer om de prestatie, maar om het leerproces. En leren, dat kan iedereen.
Doe het gewoon nu Dus waag eens een poging, begin 2012 eens met twaalf groene voornemens, voor iedere maand eentje, en vergeet niet: gewoontes doorbreek je niet in één dag, daar heb je tijd voor nodig.
1 – Minder je schouders ophalen als je uit eten gaat en in je lievelingsrestaurant vragen of ze biologisch vlees of duurzame vis op de kaart willen zetten (tips: op skal.nl kun je gratis attentiekaartjes bestellen als je het moeilijk vindt om zelf te vragen. Die kaartjes kun je bij de rekening achterlaten als je naar huis gaat. Op de website www.puuruiteten.nl staat een overzicht restaurants dat duurzamer is of probeert te worden)
2 – Minder weggooien! (tips: de websites bespaarbazaar.nl en pinkandgreen.nl verkopen onder andere herbruikbare groentezakjes zodat je in de supermarkt geen plastic zakjes meer nodig hebt. En ga eens langs bij je oma (of een willekeurige oma) en vraag haar bijvoorbeeld hoe je sokken stopt).
3 – Plan een bezoek aan de vegetarische slager in Den Haag, bestel er een broodje bal en tonijn (zonder vlees en vis dus) en merk hoe lekker vleesvervangers kunnen zijn. (tip: via internet kun je zonder verzendkosten grote bestellingen doen voor in de vriezer. Dan heb je altijd wat lekkers op voorraad en is je flexitarische (of vegetarische) voornemen makkelijker vol te houden).
4 – Say bye bye to hygiënische doekjes. (tip: je hebt ze vast nog wel ergens liggen, de washandjes van vroeger. Leg ze op een makkelijke plek en herstel ze in ere! Of maak je eigen hygiënische doekjes door een oud laken in stukken te knippen en de lapjes nat (of droog) als homemade hygiënisch doekje te gebruiken).
5 – Doe het supermarkt experiment. (Uitleg: geef jezelf contant het bedrag dat een gezin met jouw inkomen per week aan de boodschappen uitgeeft en probeer een maand lang elke week voor dat bedrag echt duurzaam boodschappen te doen. Het kan! In hoofdstuk 8 van mijn boek beschrijf ik het experiment en de onverwachte resultaten die ik boekte).
6 – Gooi geen eten meer weg: (tip: maak een account aan op Culios.nl. Deze site schaalt de ingrediënten die je nodig hebt naar de samenstelling van je gezin. In een gezin met 2 kleine kinderen hoef je bijvoorbeeld niet elke dag voor vier personen te koken, maar voor 2,8).
7 – Isoleer en bespaar. Of je nu in een rijtjeshuis, een hoekwoning of een villa woont, je kunt altijd iets doen om te besparen op energieverbruik. (tips: wist je dat pasta ook gaar wordt als je het vuur uitzet zodra het kookt? Dat scheelt zeker 8 minuten gasverbruik. De tip staat op www.nudge.nl waar meer van dit soort tips staan. Radiatorfolie achter de verwarming plakken is een fluitje van een cent en levert ook besparing op je verbruik op. Nog geen zonnepanelen maar wel een dak? In 2012 komen er weer nieuwe aanbiedingen van steeds goedkopere panelen. Het geld dat je bespaart kun je op een spaarrekening zetten of gebruiken om je energielasten te verlagen. Hou de site zonzoektdak.nl bijvoorbeeld in de gaten).
8 – Stap over op een groene energieleverancier. Het is in een paar minuten gebeurd en het scheelt je zo 3.500 vierkante meter (!) op je voetafdruk.
9 – Meld je aan voor een cursus het Nieuwe Rijden (tip: en als je een auto van de zaak hebt, kijk dan of je een deal kan maken met je baas dat je het samen met collega’s doet. Het scheelt je liters brandstof als je de cursus eenmaal hebt gedaan).
10 – Spreek met jezelf af dat je minimaal één vakantie naar je eigen land gaat kijken, doe  alsof je een nieuwsgierige toerist bent uit een ander land en verbaas je over je eigen omgeving. (tip: kijk eens op www.eceat.nl of op www.staatsbosbeheer.nl voor mooie adressen).
11 – Moeite met afval scheiden? Wissel je grote prullenbak om voor drie kleine bakjes (tip: Ikea verkoopt prullenbakken in verschillende groottes die je naast elkaar aan de muur kunt bevestigen).
12 – Meer groen shoppen! (tips: Groupon is een leuke aanbiedingssite, maar de groene groupon is nog leuker. Op  Strawberryearth  staan wekelijks nieuwe verantwoorde aanbiedingen. Laat je overige online aankopen vergroenen via de site Dothebrightthing.nl. Voor iedere aankoop die je bij de aangesloten winkels doet, wordt extra geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe zonnepanelen).
Een heel groen 2012 gewenst!
Volg Marie-Claire en haar boek Groen Doen op Twitter

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Petertje2
Petertje228 dec. 2011 - 20:28

Of verlaag de kinderbijslag, dat scheelt een stuk meer

Waterbeer
Waterbeer28 dec. 2011 - 20:28

De echte tip staat er weer eens niet bij ; steun geen neoliberale politiek De rest is dweilen met de kraan op en daar heb ik mijn mijn ecologische babyvoetprintjes geen zin in .

jcvstuijvenberg
jcvstuijvenberg28 dec. 2011 - 20:28

(dit stukje was geen reactie op Harry Jager; misschien kunt u mijn reactie daar en dit zinnetje verwijderen? dank!) Toch gaat dit niet werken, hoe goed bedoeld de onwaarschijnlijk mooie Marie-Claire haar lijstje met punten heeft geformuleerd. Net zo min als de boeken vól met tips over afvallen, economisch boodschappen doen, etc. Het zou mooi zijn als mensen zoveel punten en ideeën zouden kunnen onthouden en in praktijk brengen. Het zou ook mooi zijn als mensen op ieder moment van de dag en in iedere gemoedstoestand zich bewust zouden zijn van het wel-of-niet-groen-zijn van hun acties. Dat gaat gewoon niet. Je mag al in je handjes knijpen als je één of twee speerpunten een week lang ten uitvoer kunt brengen, zonder te zondigen of 't gewoon te vergeten. De realiteit is dat wij mensen daar te beperkt voor zijn en dat we hardere methodes nodig hebben om ons denken en ons gedrag te veranderen. Dictators in o.a. Noord-Korea tonen ons hoe dat werkt. Niet dat dat daar een nobel doel dient, maar effectief is het wel. Dus voortaan krijgen wij allen om 20:00 uur op alle televisiezenders drie hoofdpunten te horen, drie punten die door een commissie van zuinige groenerds zijn bestempeld tot de belangrijkste besparingen met het grootste groene effect. Iedere dag opnieuw. En zodra we op die drie punten vooruitgang hebben geboekt en het mensen gelukt is om de aanwijzingen tot gewoonte om te vormen, krijgen we drie nieuwe punten. Mensen worden helemaal niet volwassen. Mensen blijven altijd kinderen (voorbeelden genoeg). En kinderen moet je blijven opvoeden.

Henkie1232
Henkie123228 dec. 2011 - 20:28

Grappig om te zien hoe mensen die ergens echt in geloven altijd weer erg veel energie steken in het bekeren van de heidenen van hun geloof. Vooral tip 1, het gebruik van 'attentiekaartjes', is erg evangelisch. Helemaal als je die ook nog bij de buren gaat rondbrengen, met de voet tussen de deur en het boek 'Groen doen' - waar Marie Claire met deze post reclame voor maakt - in de hand.

JDoets
JDoets28 dec. 2011 - 20:28

Ik kwam dit tegen!! Ook een goede!! http://www.youtube.com/watch?v=N-3bwABjFUs Kraanwater hier is drinkwater daar!

omaoeverloos
omaoeverloos28 dec. 2011 - 20:28

Er is maar 1 goed voornemen: Laat de kinderwens voor wat hij is. Wanneer je geen opvolgers op dees aarde neerzet kun je verder consumeren en vervuilen zoveel als je wilt.

eeweew
eeweew28 dec. 2011 - 20:28

Wat is beter? Een Nederlandse niet biologische komkommer of een biologische komkommer uit Spanje?

Reprehensionem
Reprehensionem28 dec. 2011 - 20:28

Prima voorstellen die ik lees. Helaas dat onze (neo)liberale discours weer pijnlijk zichtbaar wordt: aanzetten tot ander gedrag mag tegenwoordig niet meer, dan krijg je de ¨vrijheidpolitie" op je dak. Ook een vorm van onvrijheid: meteen degene die met voorstellen komt voor een 'beter' leven aan de droomboom lynchen'.. Als iemand met een discours kom, bied dan op zijn minst een tegendiscours i.p.v. populistisch te gaan bleren...

Henkie1232
Henkie123228 dec. 2011 - 20:28

Tja, kijk. Als je je 'vervuilende voetafdruk' willens en wetens verdrievoudigd *) door twee kinderen op de wereld te zetten, moet je dat natuurlijk weer enigszins proberen goed te maken. Dat snap ik wel. *) Die verdrievoudiging geldt natuurlijk alleen in het geval die kinderen zelf geen kinderen meer krijgen. Als zij later óók weer hun vervuiling met het krijgen van kinderen verveelvoudigen, heeft Marie Claire de aarde meer schade berokkend dan ze ooit met vega-hapjes en dergelijke kan goedmaken.

vanessa2
vanessa228 dec. 2011 - 20:28

En redt de natuur: geef de geranium in je bloembak water.

angelique1_1
angelique1_128 dec. 2011 - 20:28

@ Marie-Claire van den Berg en andere "gelovers", Wanneer stoppen wij met het blind geloven van "onafhankelijke" informatie die politieke en zelfs Koninklijke machthebbers wel erg goed uitkomt dat er "binnenkort" een wereldwijde energiecrisis/Peak Oil zal ontstaan?! Immers, hoe kun je anders zonder blikken of blozen steeds de benzine/gas/elektriciteit en drinkwaterprijs verhogen, terwijl je allang kan weten dat er helemaal nooit een energie/drinkwatercrisis zal komen! Brandstof tekort?; zie dit en vele andere voorbeelden: http://www.faqt.nl/recent/diarreebacterie-maakt-benzine/ Drinkwater tekort?: http://buildaroo.com/news/article/israel-opens-worlds-largest-desalination-plant-hadera/ Wind/zonnen/getijden/geothermische in combinatie met (Thorium) kernenergie zijn meer dan voldoende voor vele duizenden jaren energievoorziening! Thorium kernenergie: http://www.kennislink.nl/publicaties/heeft-thorium-de-toekomst http://www.clubgreen.nl/vraag/Liquid-Fluoride-Thorium-Reactor.html Als kernfusie (op termijn) mogelijk wordt is er helemaal nooit meer een energieprobleem! Dat het zeer olierijke Noorwegen zelfs op termijn wil overschakelen op Thorium kernenergie zegt meer dan genoeg. http://www.cosmosmagazine.com/news/1341/green-nuclear-power-coming-norway Beste Marie-Claire, wist u ook dat dit kabinet Uranium kernenergie en de 24/7 verbranding van Nederlands, Engels, Duits en Italiaans afval in de 12 vervuilende AfvalVerbrandingsInstallaties, AVI's genaamd, ook ziet als groene energie... De schokkende feiten: Bekijk de Zembla reportage eens: Google even op: vechten om vuilnis

emmaa2
emmaa228 dec. 2011 - 20:28

lekker naief allemaal......

1 Reactie
eeweew
eeweew28 dec. 2011 - 20:28

Leg uit.

[verwijderd]
[verwijderd]28 dec. 2011 - 20:28

Ga toch fietsen.

1 Reactie
harryo2
harryo228 dec. 2011 - 20:28

... dat zouden er meer moeten doen!

[verwijderd]
[verwijderd]28 dec. 2011 - 20:28

Hahahhaha hoe was je vakantie in Laos Marie-Claire (http://www.spotgirl.com/ web pagina van M-C vd B)? Wat een kul verhaal, iedereen moet milieu vriendelijker (waar ik een groot voorstander van ben) maar zelf ga ik op vakantie in verre oorden met een vliegtuig, je lijkt wel op Bea.

2 Reacties
jcvstuijvenberg
jcvstuijvenberg28 dec. 2011 - 20:28

Lezen is moeilijk voor sommige mensen... Niet meteen gaan schieten op het lijstje van 12 voorbeelden, maar eerst de alinea's 1 t/m 7 die erboven staan goed doornemen. Sterkte.

jcvstuijvenberg
jcvstuijvenberg28 dec. 2011 - 20:28

Toch gaat dit niet werken, hoe goed bedoeld de onwaarschijnlijk mooie Marie-Claire haar lijstje met punten heeft geformuleerd. Net zo min als de boeken vól met tips over afvallen, economisch boodschappen doen, etc. Het zou mooi zijn als mensen zoveel punten en ideeën zouden kunnen onthouden en in praktijk brengen. Het zou ook mooi zijn als mensen op ieder moment van de dag en in iedere gemoedstoestand zich bewust zouden zijn van het wel-of-niet-groen-zijn van hun acties. Dat gaat gewoon niet. Je mag al in je handjes knijpen als je één of twee speerpunten een week lang ten uitvoer kunt brengen, zonder te zondigen of 't gewoon te vergeten. De realiteit is dat wij mensen daar te beperkt voor zijn en dat we hardere methodes nodig hebben om ons denken en ons gedrag te veranderen. Dictators in o.a. Noord-Korea tonen ons hoe dat werkt. Niet dat dat daar een nobel doel dient, maar effectief is het wel. Dus voortaan krijgen wij allen om 20:00 uur op alle televisiezenders drie hoofdpunten te horen, drie punten die door een commissie van zuinige groenerds zijn bestempeld tot de belangrijkste besparingen met het grootste groene effect. Iedere dag opnieuw. En zodra we op die drie punten vooruitgang hebben geboekt en het mensen gelukt is om de aanwijzingen tot gewoonte om te vormen, krijgen we drie nieuwe punten. Mensen worden helemaal niet volwassen. Mensen blijven altijd kinderen (voorbeelden genoeg). En kinderen moet je blijven opvoeden.

Florian2
Florian228 dec. 2011 - 20:28

Idealen? Prima! Maar waarom moet de auteur anderen weer zonodig lastigvallen met dit evangelie? Doe gewoon je ding en laat anderen in hun waarde in plaats van je overal mee te bemoeien EN te vertellen hoe anderen moeten leven!!!!

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online28 dec. 2011 - 20:28

"Idealen? Prima! Maar waarom moet de auteur anderen weer zonodig lastigvallen met dit evangelie?" Reageren? Prima! Maar waarom moet de reageerder anderen weer zonodig lastigvallen met dit braaksel? Olie? Prima! Maar waarom moet de hele wereld last hebben van klimaatverandering? Onderbuik? Prima! Maar waarom stroomt die energie eerder naar hun penis dan hun hersenen?

harryo2
harryo228 dec. 2011 - 20:28

Leestip voor Florian: The machine stops! http://www.manybooks.net/titles/forstereother07machine_stops.html

pietdevries2
pietdevries228 dec. 2011 - 20:28

Het enige voornemen wat volgens mij dit planeetje nog kan redden is het voornemen geen nageslacht (meer) te produceren. Ik zie het niet op het lijstje.

2 Reacties
Alexander4
Alexander428 dec. 2011 - 20:28

Dat is iets te simpel. Als alle sociale, weldenkende mensen besluiten om geen kinderen meer te krijgen, dan zitten we een generatie later met beduidend veel minder sociale en weldenkende mensen. Of dat de maatschappij dan ten goede komt?

harryo2
harryo228 dec. 2011 - 20:28

Als dat echt het enige is dat je kunt bedenken denk ik niet dat het je erg kan boeien. Dat getuigt van weinig inzicht in wat er op terrein van milieu, economie en de interactie tussen die twee wereldwijd aan de hand is. Eigenlijk ontken je de hele problematiek … iets wat wel vaker valt waar te nemen wanneer men iets onvermijdelijks voor ogen krijgt. Ik noem dat fatalisme, het lijkt me geen slecht idee om het komende jaar gewoon eens met wat meer moed tegemoet te treden.