Joop

10.300 V&D-medewerkers beginnen 2016 met ontslag

  •  
31-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vd300.jpg
De V&D Groep is per direct failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam
Wat al een tijd gevreesd werd is vandaag realiteit geworden, de V&D Groep is failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam. Het faillissement van V&D en La Place betekent dat 10.300 mensen per direct op straat staan.
Volgens EenVandaag zijn er drie redenen dat het faillissement nog voor de jaarwisseling werd doorgedrukt. Ten eerste de maandelijkse loonkosten van ongeveer 9 miljoen euro. Daar is eigenaar Sun Capital nu per direct vanaf, het UWV neemt de salarisverplichting voor de komende 6 weken over. Daarna komt het personeel in de WW. Indien V&D pas na de jaarwisseling failliet was gegaan had de eigenaar, een private equityfonds uit Florida, nog minimaal een maand de salarissen moeten betalen. Reden twee voor het snelle faillissement is de grotere kans op een snelle doorstart. Kopers willen het liefst een schone lei en door het faillissement zijn alle schuld- en salarisverplichtingen in een klap geregeld. Reden drie is de voorjaarscollectie van V&D, die momenteel op een kade in Shanghai op betaling staat te wachten. Zonder een snelle doorstart zal die verkocht worden aan de hoogste bieder.
Kenners verwachten dat er bij een eventuele doorstart slechts de helft van de 62 warenhuizen, 55 La Place-filialen binnen de warenhuizen en tientallen losse La Place-restaurants zullen blijven bestaan.
cc-foto: V

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

basOoms
basOoms31 dec. 2015 - 14:45

Rot. En ik verwacht ook niet dat de eigenaren er een cent aan verliezen.

peterh2
peterh231 dec. 2015 - 14:45

Gokje: Doorstart met alleen de winstgevende vestigingen en het goedkope (jongere) personeel met afgeknepen 'marktconforme' arbeidsvoorwaarden, de rest kan de WW in zonder afvloeiingsregeling en de leveranciers fluiten naar hun geld. De nieuwe eigenaar van V&D 2.0 heet Sun Capital... De DA oplossing: de neoliberale maatschappij op haar best!

jellevd
jellevd31 dec. 2015 - 14:45

Wat gaat het geweldig met onze economie. Geweldig voor het grootkapitaal.

BakkerGerard
BakkerGerard31 dec. 2015 - 14:45

Jammer voor de werknemers. Maar zo werkt het nu eenmaal: onrendabele bedrijven moeten verdwijnen.

GingerTed
GingerTed31 dec. 2015 - 14:45

Niet alleen vreselijk voor de werknemers maar ook voor de vele toeleverende ondernemers en hun personeel die met een dergelijk grote klant deze klap in veel gevallen niet zullen overleven omdat ook zij geen cent betaald krijgen bij een faillissement. V&D maakt zonder dat ze die werknemers, toeleveranciers, en hún personeel ook maar iets schuldig zijn gewoon weer een doorstart met een afgeslankt aantal vestigingen zoals in andere gevallen al zoveel is vertoond. Niet in het minst schuldig voor het lot van onschuldige toeleverende ondernemers en al dat ontslagen personeel is de consument die internetwinkelen prefereert maar wel eerst even kleding en schoeisel gaat passen in de echte winkels. Webwinkels met handige handelaren als eigenaar kunnen in ieder geval lager prijzen omdat ze nauwelijks personeel nodig hebben, en wat ze hebben zeker geen goedbetaald, en eveneens geen huur hoeven op te brengen op een dure locatie zoals een echte winkel. Het mag dan voor consumenten een zaal zijn goedkoper uit te zijn, kaalslag qua winkels, zeker niet alleen grote ketens, in binnensteden, en werkloosheid onder grote groepen neem je op de koop toe en je bent er als consument zonder meer medeverantwoordelijk voor.

Machielse93
Machielse9331 dec. 2015 - 14:45

Heel triest voor de medewerkers. Voor het merk, de formule etc. zal ik geen traan laten. Ik vond V&D niet echt iets toevoegen. Laatst nog een keer geweest. Het is niet echt goedkoop als H&M en ook niet echt kwalitatief als de Bijenkorf. Ik kreeg er een beetje het net niet gevoel van. Voor de mensen die hier op Sun capital lopen te katten. Sun Capital heeft een kat in de zak gekocht. Het vastgoed was al verkocht voordat zij V&D en La Place kochten. De formule was al dood. Volgens mij hebben ze nauwelijks iets aan V&D verdient, als ze dat uberhaupt al hadden gedaan. Ik hoop dat veel (voormalig) medewerkers gebruik hebben genomen van het gerommel van begin dit jaar en alvast op zoek waren voor iets anders. Het is nou niet dat we het niet zagen aankomen. Ik wens de medewerkers sterkte met dit rotte nieuws en ik hoop dat 2016 voorspoediger zal zijn met veel nieuwe banen en kansen.

Apropos
Apropos31 dec. 2015 - 14:45

Tip: Google even op 'Sun Capital" En schrik niet van het geluid, als de schellen van uw ogen vallen ;-P

Roberti
Roberti31 dec. 2015 - 14:45

Wat ik niet snap is dat personeel maar gewoon door moet werken, terwijl ze niet eens weten of ze nog wel worden betaald door V&D en dat het UWV dat anders doet. Oftewel de belastingbetaler draait er dan voor op. Hoe kan de wet zo in elkaar steken dat V&D nog even kan verdienen met die onzekerheid en eventueel de belastingbetaler voor hun winst laten opdraaien??? Is dat dan 'marktwerking'??? O ja, en dan die opmerking op het journaal, dat personeel niet met de tv journalisten 'wilden' praten. Zou dat niet zo zijn dat ze dat niet 'mochten'??? Want stel je voor dat ze zich beklagen te moeten werken zonder te weten waar hun loon vandaan komt en hoe krom ze dat vinden! De wet is ook weer zo ingesteld dat het management wel van a tot z wordt gedekt. Die hoeven vast niet naar het UWV voor hun betaling! Zo draait de maatschappij: de onderlaag krijgt voor z'n kiezen dat het management verkloot, zonder dat het ze een cent kost. Leuk hè, zoals 'de wet' zo z'n lievelingen heeft! Rechtvaardigheid? Het rechtssysteem neemt er een loopje mee!

Freeman2
Freeman231 dec. 2015 - 14:45

Nu is het enkel wachten dat de methodes die Sun Capital bij V&D hanteert er ook uiteindelijk in het gezondheidszorg zichtbaar worden. Want daar ging het om in de "reformatie" van de nationale gezondheidszorg. VVD boekt economisch succes na succes.

Triggerfinger
Triggerfinger31 dec. 2015 - 14:45

Tegen het web kunnen dit soort bedrijven niet meer concureren. Niemand om eerlijk te zijn en dus is de teloorgang van o.a mega bedrijven als de V&D niet meer dan logisch.

Brauswasser
Brauswasser31 dec. 2015 - 14:45

GEWETENS VRAAG. Mocht er al een doorstart komen bij de V&D ? gaan wij dan massaal naar de V&D ? Mocht er al een doorstart komen bij Brantano Belux, Dolcis, Firelle, Intreza, Invito, Manfield, PRO, Scapino en Steve Madden.? gaan wij dan wel massaal naar deze winkels ? Mocht er al een doorstart komen bij de DA-drogist ? gaan wij dan wel massaal naar deze drogisterijen ? Gaan wij dan zaken als Etos, Kruitvat en de supermarkten verbieden om drogisterij-producten te verkopen tegen lagere prijzen ? Ik vraag mij af of een doorstart wel zin heeft. Of is dat gewoon weer uitstel van executie ? TSN thuiszorg (Asito) concurreert op prijs, eerst alle concurrenten in een faillissement en valt vervolgens zelf met grote verliezen in het ravijn. Zo werkt nu helaas deze wereld. De Staat, de Gemeenten en de consumenten gaan allemaal ……. “voor één Euro een Pondje”.

Blisss
Blisss31 dec. 2015 - 14:45

Ter aanvulling en inzichtgevend omtrent werkwijze suncapital.https://www.youtube.com/watch?v=GcWKtyF52Cw

AnonymousNL2
AnonymousNL231 dec. 2015 - 14:45

Maar verder gaat het heel goed met de Nederlandse economie, hoor...

1 Reactie
TruusBeek
TruusBeek31 dec. 2015 - 14:45

Klopt vandaag zijn er bij ons weer 3 pakjes afgeleverd voor verschillende buren en dan maar vragen waarom winkels sluiten, nu daarom.

msj_meijerink
msj_meijerink31 dec. 2015 - 14:45

Dit is gewoon K U T!! Dat Sun heeft gewoon ongestraft alle kapitaal eruit gezogen en laat het skelet nu sterven. Het 'vlees' (het vastgoed) is elders ondergebracht en is zelfs een van de crediteuren geworden!

2 Reacties
Rode druppel
Rode druppel31 dec. 2015 - 14:45

Ik kan mij vergissen. Sun capital beheert geld van oa Nederlandse pensioenfondsen.

lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 14:45

Zo werkt dat met dat soort bedrijven, ook wel Sprinkhanen genoemd. Deze plaag kan blijven bestaan door de geldzucht van te veel mensen. Altijd ten koste van de gewone mensen en de werknemers, maar ook toeleveringsbedrijven e.d. Beleggen in zulke Sprinkhanen levert veel geld op. Zelfs als een belegging misgaat, want dan trekt de sprinkhaan verder en vreet het volgende veld leeg.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra31 dec. 2015 - 14:45

== Kopers willen het liefst een schone lei en door het faillissement zijn alle schuld- en salarisverplichtingen in een klap geregeld. Reden drie is de voorjaarscollectie van V&D, die momenteel op een kade in Shanghai op betaling staat te wachten. Zonder een snelle doorstart zal die verkocht worden aan de hoogste bieder. == Ach, het zijn toch alleen maar tienduizend werknemers en enige honderden leveranciers die de dupe worden... En natuurlijk al die achterlijke klanten die cadeaubonnen hadden gekocht. Maar zo hebben we Sun Capital toch weer een beetje geholpen. Jammer dat die verhuurders niet nog eens 85 miljoen wilden ophoesten.

3 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199331 dec. 2015 - 14:45

Goed gesproken - ik vind het zo raar, huiveringwekkend, dat neoliberalen in hun starre en destructieve dogmatiek ontwikkelingen als deze steeds maar bagatelliseren, of als een noodzakelijke 'genezingsmethode' aanprijzen, op weg naar hun eigen monsterlijke heilsstaat. Elke dictatoriale ideologie kent deze ontkenning. De weg naar steeds 'betere' verdienmodellen is geplaveid met menselijk leed, dat men niet wil zien. Alles voor de centen, voor fictief geluk, aan het eind van de weg. De weg naar een totale catastrofe.

lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 14:45

Hoi Sjouke.... en de rest he... Op 17 december regustreerde het CBS al een nieuwe werkloosheid van 13.000 mensen. De werkloosheid stond toen op 606.000 en daar kwam dus 13.000 bovenop. En nu worden dat er 6500 van de Rabobank, 212 van de DA (schimmige zaak als inderdaad blijkt dat die directeur ook directeur van het nieuwe bedrijf is) en 13.500 van V&D. We hadden rond de 634.000 geregistreerde werklozen begin dit jaar en we eindigen met 639.212 werklozen (geregistreerd). Ruim 5.000 werklozen MEER dan, als klopt wat ik gevonden heb o.a. op CBS.nl

pietdeg2
pietdeg231 dec. 2015 - 14:45

"Ach, het zijn toch alleen maar tienduizend werknemers en enige honderden leveranciers die de dupe worden..." Denk je dat V&D een liefdadigheidsinstelling is waar mensen geld voor storten zonder dat er opbrengsten tegenover staan? Het staat jou overigens geheel vrij om al je geld over te maken opdat die mensen bij V&D en de toeleveringsbedrijven aan het werk kunnen blijven voor een bedrijf dat alleen maar verliezen maakt.

Armagaddon
Armagaddon31 dec. 2015 - 14:45

>>> Citaat: 10.300 V&D-medewerkers beginnen 2016 met ontslag >>> Diep treurig bericht....om zo het nieuwe jaar te beginnen...falend bestuur bestuur en management en de politiek die blijkbaar manisch bezuinigd heeft en klaarblijkelijk niet genoeg in de economie heeft geïnvesteerd en des te meer oningevuld electorale voornemens had...!! >>>En de kleine modale belasting betaler weer net als bij de kredietcrisis weer het gelag kan gaan betalen..

1 Reactie
TruusBeek
TruusBeek31 dec. 2015 - 14:45

Tuurlijk de vorige eigenaar had panden nooit mogen verkopen dat is gewoon diefstal geweest. Of beleid totaal fout is geweest weet ik niet welhet feit dat online verkopen veel winkels niet goed heeft gedaan. Maar goed salarissen zullen nu waarschijnlijk marktconform worden en is de eis destijds van FNV alleen in het voordeel van degene die nu na de herstart ontslagen wordt.

peterh2
peterh231 dec. 2015 - 14:45

5.000-8.000 overbodige medewerkers van 45+ kunnen na 2 jaar WW de bijstand in want bijna niemand neemt nog ouderen aan. Tegelijk roept VNO-NCW dat er een schreeuwend tekort is aan arbeidskrachten en dat massamigratie noodzakelijk is, wat klopt er niet?

2 Reacties
adriek
adriek31 dec. 2015 - 14:45

VNO-NCW heeft graag veel keuze, dat houdt de prijzen lekker laag.

pietdeg2
pietdeg231 dec. 2015 - 14:45

"Tegelijk roept VNO-NCW dat er een schreeuwend tekort is aan arbeidskrachten en dat massamigratie noodzakelijk is, wat klopt er niet?" Wat niet klopt is jouw simplistische beeld van de realiteit: de ene arbeidskracht is de andere niet. VNO-NCW heeft nooit geroepen dat er een tekort is aan arbeidskrachten in de retail, wel dat er een tekort is aan o.a. techneuten. Als jij de kassadames die nu op straat komen te staan daartoe weet om te scholen, liggen er vast een paar mooie subsidies voor je klaar.

Apropos
Apropos31 dec. 2015 - 14:45

"Ten eerste de maandelijkse loonkosten van ongeveer 9 miljoen euro. Daar is eigenaar Sun Capital nu per direct vanaf" Waarom wordt dit afgewenteld op de NL belastingbetaler? Gvd, de 2 bazen van dat 'bedrijf' zijn elk alleen al goed voor 500 miljoen. Laat ze lekker doorbetalen! Die zijn helemaal niet failliet!

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg231 dec. 2015 - 14:45

"de 2 bazen van dat 'bedrijf' zijn elk alleen al goed voor 500 miljoen. Laat ze lekker doorbetalen! Die zijn helemaal niet failliet!" Nee, V&D is failliet. Wilde je de eigenaren verplichten om zonder perspectief geld in een verlieslijdende zaak te stoppen? En welk recht heb jij om dat te vinden? Heb jij het slechte voorbeeld gegeven of klets je maar wat vrijblijvend over andermans geld?

lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 14:45

Even terug naar de drie-delige documentaire serie Witte Zwanen, Zwarte Zwanen. Dit wordt in deel 2 gezegd: QUOTE De Amerikaanse econome Eileen Appelbaum gelooft niet dat de transacties van private equity bedrijven als AlpInvest legaal zijn, want men legt de opgekochte ondernemingen een loden financiële last op die ze aan de kapitaalverstrekkers moeten terugbetalen, zoals bij V&D gebeurde. KKR had al eerder winst met het grootwinkelbedrijf gemaakt. Sun Capital sprak van een win - win situatie maar perste het bedrijf nog meer uit. Vakbondslieden zochten uitt dat AlpInvest, die beleggingen uitvoert voor het pensioenfonds, ook weer in Sun Capital zit. Werknemers worden met andere woorden genaaid met hun eigen geld. Volgens Appelbaum zou het pensioenfonds openbaarheid hierover moeten afdwingen. Den Uyl was eerder al geschrokken toen bleek dat zijn ABP in PCM zat in de tijd dat Apax uit het bedrijf stapte. UNQUOTE Bron: http://reinswart.blogspot.nl/2015/07/zwarte-zwanen-driedelige.html

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai31 dec. 2015 - 14:45

Ach als het een bank met overbetaalde huftertjes was geweest waren ze gered. Staat een stukje in NRC over de (meneer) die de stekker er uit heeft getrokken ook pulp.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH31 dec. 2015 - 14:45

Als een bank failliet gaat ben jij je spaargeld kwijt, dat is nogal een verschil. Maar de beste stuurlui staan ook in 2016 weer aan de wal zie ik

EricDonkaew
EricDonkaew31 dec. 2015 - 14:45

De Amerikanisering van onze maatschappij gaat gewoon verder. En de meeste kiezers vinden alles maar best. Waar blijft toch de man (of vrouw) die standvastig het goede verhaal, als alternatief voor het neoliberalisme, vertelt?

1 Reactie
arjenZH
arjenZH31 dec. 2015 - 14:45

Kan je mij misschien het verband tussen neoliberalisme en het faillissement van V&D uitleggen?

jandebakker
jandebakker31 dec. 2015 - 14:45

Heel zuur nieuws voor alle betrokkenen, echter vrees ik dat dit de enige realistische oplossing is. Het langer open houden van de winkel zou alleen maar uitstel van executie zijne n zou de kansen op een doorstart alleen maar negatief beinvloeden (en daarmee dus ook de kans op behoud van het werk voor een deel van de medewerkers). De 2e reden volens 1 vandaag is immers dat de winkels verliesgevend zijn. Het langer openhouden van de winkels zou dus alleen maar hebben geleid tot het verergeren van de problemen. Daarnaast kan ik mij ook goed voorstellen dat de kans op een doorstart, en daarmee het beperken van de schade, verkeken is op het moment dat de leverancier de zomercollectie verkoopt (reden 3).

1 Reactie
adriek
adriek31 dec. 2015 - 14:45

V&D heeft een jaar gehad om te herstructureren. Van een veranderde structuur van de organisatie, de winkels, het assortiment, de online aanweizigheid is niets te merken geweest. Het lijkt erop dat het jaar alleen maar gebruikt is om kosten te reduceren en zo veel mogelijk geld uit het concern te halen zodat er een lege huls failliet gaat en de (ex) eigenaren het volgende bdrijf kunnen gaat leegeten. Het zal ongetwijfels allemaal binnen de regels zijn, maar je kunt je afvragen of die regels ethisch in orde zijn.

Cinema2
Cinema231 dec. 2015 - 14:45

V&D -10.000 Rabo -9.000 Achmea -3.000 Vermeende Tandartsen, doctoren en advocaten uit Syrie 60.000 Wir schaffen das.......

1 Reactie
adriek
adriek31 dec. 2015 - 14:45

We huren elk jaar nog vele duizenden Polen in om op het land en in de bouw te werken.

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2015 - 14:45

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
peterh2
peterh231 dec. 2015 - 14:45

Goh, wat sociaal van de curator om het nog even snel in 2015 te doen...

adriek
adriek31 dec. 2015 - 14:45

Volgens onze regering is wekloosheid een keuze. Geen probleem dus?

rbakels
rbakels31 dec. 2015 - 14:45

@Raven 63: doel van een onderneming is maximaliseren van einst, binnen wettelijke en ethische kaders, en gericht oo cotinuiteit. Waarom staat die laatste bijzin in de economieboekjes? Omdat elk bedrijf een enorme incidentele winst kan maken door de tent te voorkopen. Maar dan eindigt het bed4ijf. Private equity boeren doen niet dat precies, maar in wezen lijkt het er verdacht vée oo.

1 Reactie
adriek
adriek31 dec. 2015 - 14:45

Vandaar de analogie met sprinkhanen: kaalvreten en verder trekken, zonder oog voor de gevolgen.

vriest
vriest31 dec. 2015 - 14:45

SUN CAPITAL speelt net zo een smerig spel over de hoofden van de werknemers van VD als men bij DA drogisten doet .Het bedrijf failliet verklaren en dan een doorstart ,dan komt men makkelijk zonder al te veel kosten van het oude personeel af .En kan men opnieuw starten met nieuw personeel voor minder salaris en nieuwe contracten en jongeren ook voor een lager salaris . Aangezien de bonden al lang buiten spel staan en ook in DEN HAAG het prima vind deze race naar de bodem gaat dit in de toekomst vaker voor komen .

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos31 dec. 2015 - 14:45

Als je geen doorstart wil dan rest er niets anders dan ontslag voor deze mensen. Je verhaal is nogal warrig.