Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

1 op de 8 corona-besmettingen leidt tot long covid, ook bij mensen met milde klachten

  •  
05-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1138 keer bekeken
  •  
51138417835_22144ad74c_k

© cc-foto: Never Edit

Uit een grootschalig en langlopend Nederlandse onderzoek is duidelijk geworden dat 1 op de 8 mensen die besmet raken met het coronavirus daar maandenlang gezondheidsklachten van over houden. De resultaten zijn gepubliceerd in het gezaghebbende medisch vakblad The Lancet. De resultaten uit het onderzoek worden internationaal ontvangen als een van de meest betrouwbare tot nu toe.

Ruim 21 procent van de coronapatiënten uit het onderzoek kampte drie tot vijf maanden na de infectie met op zijn minst één nieuwe gezondheidsklacht of met een kwaal die was verergerd. In de niet-geïnfecteerde groep ging dat om een kleine 9 procent. Conclusie: bij ruim 12 procent van de patiënten zijn de klachten het gevolg van de coronabesmetting. Tien symptomen waren zo overduidelijk aanwezig of verergerd dat de onderzoekers ze beschouwen als de basiskenmerken van het postcovidsyndroom. Het gaat onder meer om pijn op de borst, pijnlijke spieren, een zwaar gevoel in armen en benen, reuk - en smaakverlies en algehele vermoeidheid. Naar mentale klachten, zoals de zogeheten hersenmist (moeite met concentratie en geheugen) is de patiënten niet gevraagd; dat een corona-infectie ook die symptomen kan veroorzaken, werd pas maanden na aanvang van het onderzoek bekend.

De wetenschappers van het Groningse UMCG en het Nijmeegse Radboud UMC konden gebruik maken van een al jaren lopend onderzoek naar de gezondheidstoestand van 167.000 mensen in Noord-Nederland. Zij vullen regelmatig een vragenlijst in over hun welbevinden. Kort na de uitbraak van de pandemie zijn daar vragen aan toegevoegd over corona. 4200 deelnemers liepen in de onderzoeksperiode corona op. Door de opzet van het onderzoek kon achterhaald worden of lichamelijke klachten veroorzaakt werden door corona of door andere factoren.

Duidelijk werd ook dat de verschijnselen eveneens optreden bij mensen die relatief milde klachten hadden na een coronabesmetting. Ze werden niet opgenomen in het ziekenhuis. Van de groep die wel opgenomen werd is al bekend dat 50 tot 70 procent kampt met slepende gevolgen. NRC laat studieleider Judith Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek in het UMC Groningen, aan het woord:

Niet alle langdurige klachten bij de gerapporteerde 12,7 procent van de patiënten zijn zó beperkend dat mensen niet meer kunnen functioneren, benadrukt Rosmalen. „Maar zelfs als maar een kwart van hen ernstig beperkt zou zijn, zo’n 3 procent, dan is dat nog een heel grote groep, want ontzettend veel mensen in Nederland hebben Covid-19 gehad. Deze mensen moeten fatsoenlijk geholpen worden.”

De meeste gegevens werden verzameld in het eerste jaar van de pandemie. Daardoor is nog onduidelijk of vaccinatie ook beschermd tegen de langdurige gevolgen en of de nieuwe delta- en omikronvarianten net zo schadelijk zijn. Een andere beperking is dat vrijwel alle ondervraagden wit zijn terwijl al eerder duidelijk werd dat corona extra hard toeslaat onder etnische minderheden.

cc-foto: Never Edit 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert6 aug. 2022 - 5:59

Blijkens dit artikel meldde Judith Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek te Groningen, het volgende: "Niet alle langdurige klachten bij de gerapporteerde 12,7 procent van de patiënten zijn zó beperkend dat mensen niet meer kunnen functioneren." Ik teken bezwaar aan tegen dat woord 'functioneren'. Mensen zijn geen apparaten. Geen machines die het wel of niet doen. Mensen wensen te leven, te kunnen bloeien, te mogen werken, hobby's beoefenen, en liefhebben. Helaas tref je dat woord 'functioneren' vaak aan in wetenschappelijke artikelen in de psychologie en de psychiatrie. Ongetwijfeld is het uit de Angelsaksische wereld komen overwaaien. Tegenwoordig is met name in Amerika de uitdrukking 'produktief zijn' ook in zwang. De mens als toestel dat functioneert en produceert. Het leven zelf komt kennelijk op de derde rang te staan. Dit zijn tekenen van reductionistisch materialisme; en dat is zeer gewild in onze laat-kapitalistische tijd. Tja - zo lang ons aller klimaat nog enigszins functioneert, zo lang zullen uitdrukkingen als deze wel in zwang blijven. Tenzij we een andere route kiezen.

Joop  den Uil
Joop den Uil5 aug. 2022 - 17:08

Na 2 jaar na het begin van de panamie komt men tot deze conclusie ? Mijn vertrouwen in de medische wereld was al laag maar nu nul. Cash... lijkt t enige waar de medici in geinteresseerd zijn. Onderzoek komt later wel ... na 2 jaar .. tssss

1 Reactie
Volrin
Volrin5 aug. 2022 - 20:33

Complotheorie #252342

Vervatte
Vervatte5 aug. 2022 - 13:59

Zal gedeeltelijk waar zijn, maar gedeeltelijk ook een hondenpoepsyndroom zijn. Je hebt er geen last van, maar als je het maar vaak genoeg in het nieuws hoort, krijg je er ook 'last' van. Laat eerst iedereen die last heeft van long covid, maar eens heel erg gezond gaan leven. Actief zijn (doorzetten), gezond eten, op tijd op bed en regelmaat. Dat lost al een hoop problemen op. Zijn toch nog steeds een hoop mensen die heel veel lasten hebben, maar als je dan door vraagt, kom je er achter dat het broodje gehaktbal of frikandel in de pauze iedere dag gegeten wordt.

9 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier5 aug. 2022 - 16:36

zo ongelooflijk dom die meninkjes van totale dombo's die het beter menen te weten dan wetenschappers.

Vervatte
Vervatte5 aug. 2022 - 19:08

@oproerkraaier Ik pretendeer het niet beter te weten en zeg dat ook niet. Ik beaam zelfs dat het gedeeltelijk waar zal zijn wat de wetenschappers zeggen. En ik zie dat ook wel om me heen. Mensen die voorheen fit en vrolijk waren maar nu na een halve dag werken huilend naar huis gaan, omdat ze totaal op zijn. Ik hoor alleen ook heel veel mensen om me heen die moe zijn en van alles menen te hebben en dit aan covid wijten, terwijl ze in hun vrije tijd wel opeens van alles kunnen doen. Die hebben mi. een hondendrolsyndroom.

Volrin
Volrin5 aug. 2022 - 20:34

Jij denkt dat artsen puur op de getuigenis van mensen afgaan en niet daadwerkelijk onderzoeken of er iets mis is met bijvoorbeeld de longen? " Laat eerst iedereen die last heeft van long covid, maar eens heel erg gezond gaan leven. Actief zijn (doorzetten), gezond eten, op tijd op bed en regelmaat. Dat lost al een hoop problemen op." Laat eerst mensen die er totaal geen verstand van hebben hun mond houden.

LaBou
LaBou 5 aug. 2022 - 21:04

Als je 2 jaar lang hebt lopen roepen dat het "maar een griepje" was, waarover mensen vooral niet te veel moesten zeuren, tja, dan wordt het moeilijk om te accepteren dat het een ietsepietsie anders lag (en ligt)

Wie o Wie
Wie o Wie5 aug. 2022 - 22:19

Labou, kan je even aanhalen waar vervatte dat schreef?

LaBou
LaBou 6 aug. 2022 - 9:20

Waarom zou ik. Alleen maar omdat wie dat wil? Blijkbaar heeft wie problemen met lezen want er wordt door mij nergens een naam genoemd. Of voelt wie zich aangesproken na al die loze kreten de afgelopen 2 jaar m.b.t. volgens hem niet-bestaande coronagolven die vervolgens keurig netjes kwamen.

Wie o Wie
Wie o Wie6 aug. 2022 - 9:59

Labou, je schrijft “ Als je 2 jaar lang hebt lopen roepen dat het "maar een griepje" was” Wie bedoel je dan met “je”? Ik heb enkel geroepen dat er nooit code zwart zou komen bij het openen van de terrassen in maart 2021 (de daling zette door) en het laten open blijven van de scholen in december 2021 (behoudens een week extra vakantie) en ook toen zette de daling door. Maar wie heeft groepen dat het maar een griepje was? Ben reuze benieuwd.

LaBou
LaBou 7 aug. 2022 - 6:29

"Wie o Wie 6 aug. 2022 - 11:59 Labou, je schrijft “ Als je 2 jaar lang hebt lopen roepen dat het "maar een griepje" was” Wie bedoel je dan met “je”? Ik heb enkel geroepen dat er nooit code zwart zou komen bij het openen van de terrassen in maart 2021 (de daling zette door) en het laten open blijven van de scholen in december 2021 (behoudens een week extra vakantie) en ook toen zette de daling door. Maar wie heeft groepen dat het maar een griepje was? Ben reuze benieuwd." Moceratie: dit mag wel maar een reactie om aan te geven dat deze figuur maar moet leren leven met zijn nieuwsgierigheid mag niet???

Wie o Wie
Wie o Wie7 aug. 2022 - 10:48

Hoi Labou, jij merkt op “ Als je 2 jaar lang hebt lopen roepen” Dat zou inderdaad apart zijn. Welke persoon heeft dat dan geroepen? Daar ben ik wel benieuwd naar, want dat zou erg apart zijn.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 aug. 2022 - 13:29

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 aug. 2022 - 11:42

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2022 - 11:08

Het covid-onderzoek kon meeliften op LIFELINES, een multidiciplinaire prospective observationele cohortstudie. Een wetenschappelijk verslag waarin de in de studie onderzochte symptomen worden beschreven is te vinden op : https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673622012144

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr5 aug. 2022 - 12:11

Met interesse gelezen. Inderdaad is ook gemeld, dat een symptoom als hoofdpijn ook bij andere ziektebeelden hoort. Daarom heb ik ook mijn twijfels over de vragenlijsten! Moet ik antwoord geven op een voor mij onzinnige vraag! Het is voor mij duidelijk: bio-medisch onderzoek bij mensen al dan niet positief getest op corona. Iedereen, die sinds maart 2020 onverklaarbare vermoeidheidsververschijnselen ondervind, Andere virale infecties doormaakt en niet meer in staat is tot normaal fnctioneren. Elk ander virus wordt gemeen actief, cytokines…..

Gerygrr
Gerygrr5 aug. 2022 - 13:38

Iedereen, die … ondervindt. Weer een spelfout het warrige hoofd is de oorzaak!

Gerygrr
Gerygrr5 aug. 2022 - 10:31

Citaat: geheugen) is de patiënten niet gevraagd; dat een corona-infectie ook die symptomen kan veroorzaken, werd pas maanden na aanvang van het onderzoek bekend. Ik kan hieraan toevoegen, dat elk onderzoek op deze wijze tot allerlei conclusies kon leiden. Ook het RIVM werkt met vragenlijsten waarbij uitgegaan wordt van bepaalde vooringenomenheid. Zo gaat de aandacht uit naar “angstgevoelens, depressieve gevoelens”. Reïntegratietrajecten bestaan ook uit het aanbieden van de psychosociale hulp, Hoe kon er zo snel met zekerheid worden beweerd in 2020, dat een verkoudheidsvirusje precies dat was? Waarom is er niet geluisterd naar de ellende, die de patiënten zoals ik thuis overkwam? Geen arts luisterde, er werd niet onderzocht, alleen patiënten op de IC werden onderzocht. En overigens door longartsen niet begrepen…. Voor mij is duidelijk, dit virus is op termijn verwoestend voor je lichaam, andere virussen worden als het ware geactiveerd. Mijn vaccinaties hadden een opleving van ontstekingsreacties tot gevolg. Ik was asymptomatisch, dus zal niet veel virus gaan verspreiden en ik wil niet opnieuw mijzelf laten boosten. Elke keer nieuwe pijnen erbij. Het stekeleiwit doet het, in combinatie met aangeboren gevoeligheden in mijn geval bindweefselzwakte. Maar ik ben leek. Het onderzoek naar erfelijke factoren moet nog starten,, niet met vragenlijsten uitgaande van bepaalde vooringenomenheid. Medicijnkrapte is het probleem?

Rode Diesel
Rode Diesel5 aug. 2022 - 9:38

Neem beter de feiten zoals de Volkskrant die uit het onderzoek al met een eigen interpretatie overgenomen heeft en laat een vervolgens tweede verwaterend verslag hier overheen (met dit artikel hier) buiten beschouwing. "Ruim 21 procent van de coronapatiënten uit het onderzoek kampte drie tot vijf maanden na de infectie met op zijn minst één nieuwe gezondheidsklacht of met een kwaal die was verergerd. In de niet-geïnfecteerde groep ging dat om een kleine 9 procent. Conclusie: bij ruim 12 procent van de patiënten zijn de klachten het gevolg van de coronabesmetting." Ongeveer één op de vijf mensen die corona hebben gehad bleken 3 tot 5 maanden later nog steeds bepaalde klachten te hebben. Het gaat dus niet over of de klachten ook op langere termijn daarna nog zullen aanhouden. Ook niet of de klachten rechtstreeks met de eerdere corona zelf te maken hebben. Mogelijk hebben de helemaal niet met corona te maken maar met een toevallige andere oorzaak zoals een deel (±11%) van de niet-geïnfecteerde mensen. Je moet voor een vergelijk de een op de elf (9%) van de niet-geïnfecteerden die klachten hebben aftrekken van de ongeveer eenvijfde (21%) voormalig geïnfecteerden wat nog naar 3-5 maanden klachten heeft. Dan houd je over: 1/5 - 1/11 = 6/55 en dat is een kleine 11%. Of deze overbljvende groep op de langere termijn klachten zal houden of dat zij zich anderszins onderscheidt b.v. dat het mensen betreft die ook eerder vaak al bepaalde gezondheidsklachten hadden of claimden mist nog.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr5 aug. 2022 - 11:38

Rode diesel, Precies wat er gebeurd is, ontkenneing van het verband met corona, zoals er zelfs geen tests werden afgenomen als er geen symptomen konden worden genoemd. Koorts, hoesten, neusverkoudheid. Vooringenomenheid in combinatie met eerdere onderzoeken. Dit is een post corona syndroom. Corona is weg, naderhand is het immuunsysteem gecompromitteerd en dat blijft zo. Herbesmetting door omikronvarianten zorgen voor een opleving. Door de illusie van groepsimmuniteit zijn we nu doelwit van nieuwe stekeleiwitten die op ons af gaan komen. Steeds opnieuw groepsimmuniteit laten opbouwen? Ik vrees van niet. We zijn misleid, we zijn bezig met een post coronapandemie, vooral zichtbaar in de beroepsgroepen die essentieel werden geacht en aan het werk bleven. Daar ook de grootste personeelstekorten. Logica toepassen in plaats van om bewijzen vragen kan verhelderend zijn.

Rode Diesel
Rode Diesel5 aug. 2022 - 19:50

"Logica toepassen in plaats van om bewijzen vragen kan verhelderend zijn." In en notendop waar je de mist ingaat. Logica is een prima bron om verschillende, inclusief elkaar uitsluitende of tegensprekende, veronderstellingen te doen maar vervolgens horen deze fundament te zijn om wetenschappelijk bewijs te verkrijgen.

Gerygrr
Gerygrr6 aug. 2022 - 13:59

Zojuist gelezen: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2439513-vervolgonderzoek-naar-oversterfte-moeilijk-door-beperkte-toegang-data Door corona of door vaccinatie veroorzaakt blijft dus de vraag. Ik noem het post corona verergering van andere virale ontstekingen. Of als gevolg van een nieuwe besmetting.

Jopie666
Jopie6665 aug. 2022 - 9:19

Conclusie als dit ook bij Omicron gebeurd, dan krijgt Nederland er de komende jaren honderdduizenden erbij in de WIA en bijstand.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr5 aug. 2022 - 13:38

Ja en juist in de zorg, onderwijs, detailhandel…