Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

1 op de 7 reizigers uit Zuid-Afrika besmet met corona

  •  
27-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
61 van 600 passagiers Zuid-Afrika besmet met coronavirus

© SCHIPHOL - Het Rode Kruis brengt met busjes passagiers die positief zijn getest uit Zuid-Afrika naar een hotel, waar zij verplicht in quarantaine moeten. Van de 600 mensen in de twee KLM-vlie

Honderden reizigers aan boord van twee vluchten uit Zuid-Afrika, zitten sinds vanochtend in quarantaine op Schiphol. Dat blijkt geen overbodige maatregel te zijn geweest. Vooralsnog blijkt ongeveer 1 op de 7 passagiers besmet met het coronavirus. Het duurt vermoedelijk nog de hele dag tot iedereen een testuitslag heeft.
Toen de vliegtuigen opstegen in Zuid-Afrika leek er nog weinig aan de hand. Maar gedurende hun vlucht werd duidelijk dat de nieuwe mutatie, Omikron gedoopt, zich in zuidelijk Afrika leek te verspreiden. Een mutatie die bovendien zeer besmettelijk lijkt te zijn en mogelijk immuunsystemen omzeilt. Terwijl de vliegtuigen in de lucht waren, stelden meerdere landen, waaronder Nederland, een verbod in voor vluchten uit Zuid-Afrika.
Van de passagiers aan boord waren zaterdagochtend 110 uitslagen bekend, waarvan er 15 positief bleken. Als die cijfers representatief zijn voor alle reizigers, dan verwacht de GGD dat uiteindelijk zo’n 85 mensen besmet zijn. Zij worden overgebracht naar een bewaakt quarantainehotel, waar ze vijf tot zeven dagen moeten blijven. Wie negatief test, mag naar huis, maar moet daar in thuisisolatie. Het is niet bekend met welke coronavariant de passagiers zijn besmet, daarvoor is meer onderzoek nodig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

JanB2
JanB228 nov. 2021 - 9:58

Dat is wel ERG veel.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2021 - 12:22

Dan hebben we de "ontsnapte" gevallen in de omringende landen nog niet eens mee geteld.

RaymondenJoop
RaymondenJoop27 nov. 2021 - 15:22

Tijdens het testen 1 op 7, maar na de embarmlijke afhandeling op Schiphol worden dat er zeker veel meer. Wat een gepruts weer. Zie ook het reconstructie verhaal op rtl nieuws.

Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 14:31

Vliegen zou veilig zijn met de maatregelen zoals vliegen met de QR code of negatieve test. Het regeringsadvies in het algemeen: blijft thuis met klachten. Hier zien we, dat er ergens in de aannames iets niet klopt. Er zijn 1 op 10 reizigers positief getest. Hadden zij klachten? Wie reisden ook mee? Zouden het dan de kinderen kunnen zijn, die ongetest en ongevaccineerd meereisden de bron zijn?

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop27 nov. 2021 - 21:34

Er zijn tegenstrijdige onderzoeken. Gezond verstand zegt dat met 300 man in een koker, meermaals opeengepropt in de rij staan en van alles aanraken door dezelfde mensen tijdens de hele reis, nooit veilig kan zijn. Belangen van de vliegindustrie zijn economisch te groot bevonden, niet voor niks een relatief absurd bedrag aan steun in het begin vd crisis aan o.a. klm

Gerygrr
Gerygrr28 nov. 2021 - 11:57

Raymond en Joop, Dat is juist. Echter, de door mij gestelde vraag gaat niet over onderzoeken. Het gaat om de aanname, dat mensen met symptomen thuis laten blijven het virus zou stoppen. Als er in een vliegtuig 10% mensen besmet uitstappen, dan moeten ze toch behoorlijk hebben zitten hoesten en niesen? Dat plus al die kinderen, die nergens beperkt worden in hun (reis)gedrag….

Hoi3
Hoi327 nov. 2021 - 11:07

Er zijn nogal wat lieden die medelijden hebben met de rijken die het zich kunnen permitteren om voor eigen genot/voordeel naar (Zuid) Afrika te vliegen en daar het covid virus op te halen. Coronatesten kunnen echter niet streng genoeg zijn om te voorkomen dat de rijken hier coronamutaties gaan verspreiden. Alle rijken die zo nodig moeten vliegen in quarantaine dus. De rijken die positief testen op corona in totale isolatie. De rijken die (nog) niet positief testen ook in quarantaine. Vooral niet laten lopen dat soort in de veronderstelling dat ze zich wel komen melden als achteraf blijkt dat ze toch besmet zijn in het vliegtuig o.i.d. inclusief alle mensen die ze intussen in Nederland besmet hebben. En vergeet niet de rekening voor alle heisa naar de rijken te sturen die het zo nodig vinden om voor eigen genot/voordeel naar Afrika te vliegen.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen27 nov. 2021 - 15:31

Ach die rijken pakken dan wel een prive jet ofzo.

Bouwman2
Bouwman227 nov. 2021 - 10:09

Als er sprake is van 15 procent besmette passagiers dan gaat het om een betrekkelijk gering aantal. Die worden van de rest gescheiden en moeten in quarantaine in een hotel. in een room with a view. Voor een dag of tien. Denk je wel eens aan die mensen die vijf maanden voorwaardelijk kregen opgelegd? Die gaan negen maal zo lang.achter de deur. En zonder telefoon.

5 Reacties
gimli55
gimli5527 nov. 2021 - 10:32

Covid begon met 1 patiënt 0, de rest is geschiedenis.

Rutger Groot
Rutger Groot27 nov. 2021 - 10:50

Dit is een topje vd ijsberg. Tijdens de vlucht en tijdens het wachten werden mondkapjes door veel passagiers niet gedragen. Dus dit gaat de komende dagen nog flink oplopen.... bij de mensen die niet in quarantaine zijn gegaan...

Martin108
Martin10827 nov. 2021 - 10:58

En alle andere vliegtuigen die uit zuidelijk Afrika zijn aangekomen in Nederland (en de rest van Europa) deze week? Deze variant is al hier.

ton14024
ton1402427 nov. 2021 - 12:04

vijf maanden voorwaardelijk achter de deur, Oeioeioei.

Eellco2
Eellco227 nov. 2021 - 17:18

Vijf maanden voorwaardelijk betekent dat men helemaal géén gevangenisstraf krijgt. Wel is het zo, als men binnen de proeftijd een vergelijkbare misstap begaat, de vijf maanden bóvenop de dan toegekende straf komen en alsnog moeten worden uitgezeten.

Eric Minnens
Eric Minnens27 nov. 2021 - 9:39

Deze post al eerder (vannacht) elders geplaatst, maar hier is hij meer op zijn plaats. De quarantaine is natuurlijk noodzakelijk. Maar de organisatie daarvan schijnt uiterst belabberd te zijn. ------------ De inreisbeperkingen in NL hebben op Schiphol tot mensonterende situaties geleid. Op Nachtzuster hoorde ik zojuist het verslag van een teruggekeerde zakenman die tezamen met in de bijgaande link vermelde 600 passagiers eerst werd getest en daarna in quarantaine gezet. Er was op de te weinige toiletten geen papier aanwezig, er waren veel baby’s maar geen babyvoeding, er werd aan catering niets gedaan, pas na een half etmaal kregen ze een broodje, en er was volledig gebrek aan informatie, uren- en urenlang. De man zei dat hij van woede vol adrenaline zat en een rechtszaak zou aanspannen tegen de verantwoordelijken /Schiphol. Passagiers uit Zuid-Afrika vast op Schiphol: ‘Moe, honger, geen communicatie’ – https://nos.nl/l/2407193

11 Reacties
erikbos
erikbos27 nov. 2021 - 9:47

"De inreisbeperkingen in NL hebben op Schiphol tot mensonterende situaties geleid." Sorry hoor, maar dit is weer een forse devaluatie van de term mensonterend. Het zijn gewoon wat primitievere omstandigheden dan de gebruikelijke luxe. Dit zijn omstandigheden waar de eerste de beste kampeerder in de natuur ook mee te maken heeft. Kijk even wat verder over de grens om te zien wat echte mensonterende situatie zijn.

Goossen2
Goossen227 nov. 2021 - 9:58

Ik vind het tegengaan van de eventuele verspreiding van de nieuwe variant belangrijker dan dit ongemak. Onder “mensonterend” versta ik andere dingen. En als je tijdens een pandemie naar de andere kant van de wereld reist moet je op de koop toe nemen dat je voor onverwachte verrassingen kan komen te staan.

pahan
pahan27 nov. 2021 - 10:11

Wat is je alternatief? 600 keer Typhoid Mary los laten lopen? Soms moet je handelen, en telt algemeen belang zwaarder dan dat van een een over het paard getild zakenmannetje. Waar de eerste vraag aan zou moeten zijn: Was je reis noodzakelijk?

gimli55
gimli5527 nov. 2021 - 10:37

Oh, jee. Dit zijn allemaal gevaccineerden met een QR code, die terecht in quarantaine geplaatst zijn. Dat het uiteraard door de incompetentie van de autoriteiten niet optimaal geregeld is, is fout. Wat was het alternatief? Allemaal zonder problemen naar huis sturen met de belofte dat ze echt in huis quarantaine gaan? Beetje boehoe van reizigers die nu door het gebruik van de QR code ontdekken dat gevaccineerden ook besmettelijk zijn en niet onkwetsbaar.

Joop den Uil
Joop den Uil27 nov. 2021 - 10:38

aangrijpend Eric, ik hoorde ook een (ander) verhaal: een familie lekker 2 weken in zonnig zuid afrika met safari en strand, ondanks dat het land code oranje had en eerder al had laten blijken veel besmettingen te hebben en het niet zo nauw namen met voorzorgen. En als kers op de pudding nu lekker in Nederland gratis broodje en gratis extra resort van 5 dagen ! en dan maken wij ons boos dat er mondkapjes half gedragen worden terwijl er massa's naar/van code oranje landen gaat ? nijlpaardtranen

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach27 nov. 2021 - 13:06

Ach zo gaat dat in Nederland met een Nederlandse regering. Je laat een oekaze los en zoekt je bed op. Dat er nog 600 mensen onderweg zijn waarvoor iets geregeld moet worden, dat komt gewoon als een verrassing voor die nitwits. Zodat de teststraat niet klaar is; het lab weet van niets; de catering moet worden geregeld als de eerste mensen over honger en dorst klagen; de toiletten lopen over enz enz. Prutswerk alom en niemand is verantwoordelijk of kan worden aangesproken.

Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 14:33

Gimli, En de kinderen die meereisden? Ongevaccineerden immers…

Tom Lucassen
Tom Lucassen27 nov. 2021 - 15:34

Die niets gewende arrogante egocentrische vervuilende vliegtuig-reizigers toch. 6 maanden opsluiten.

Eric Minnens
Eric Minnens27 nov. 2021 - 18:43

De term mensonterend was van de zakenman. Trouwens ik deed alleen maar verslag van zijn verhaal, hetgeen werd ondersteund door die NOS-link. Toch vind ik het vreemd dat Schiphol, toch bekend met in noodsituaties opvangen van passagiers, plus bijbehorende catering en indien nodig voorziening van bedden, geen betere ontvangst heeft kunnen regelen. Of de zakenman een verwend zakenmannetje was, weet ik niet, niet verwender dan wij allemaal denk ik. Hij kwam niet eens zozeer voor zichzelf op als wel voor de anderen, met name de moeders met baby's en noemde ook de smerige toiletten zonder wc-papier een schande. En dat terwijl de communicatie nul komma nul was, hetgeen me deed denken aan vroeger toen ik van of naar mijn werk wel eens één of twee uur vast zat zonder enig bericht van wat er aan de hand was. Zeer frustrerend ja.

Eric Minnens
Eric Minnens27 nov. 2021 - 18:47

'van of naar mijn werk' (met de NS)

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2021 - 12:31

Iedereen die momenteel de neus buiten de deur steekt of bezoek ontvangt neemt een gecalculeerd risico op besmetting. Ik neem de trein regelmatig en loop weer college. Geruime tijd "vast zitten" in de trein heb ik uiteraard ook meerdere malen meegemaakt en inderdaad vaak zonder "communicatie". Bij langere ritten water meenemen.

Erik Geven2
Erik Geven227 nov. 2021 - 9:33

Bizar dat een negatieve test geen vereiste is om aan boord te mogen gaan.. landen zoals Thailand en Singapore eisen dit bijvoorbeeld wel.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman27 nov. 2021 - 9:22

https://www.telegraaf.nl/nieuws/667050807/61-van-600-passagiers-zuid-afrika-besmet-met-coronavirus 1 op 10 dus.

frankie48
frankie4827 nov. 2021 - 9:17

Wat mij heel zorgelijk lijkt, is het feit dat er in het nieuws vanochtend op de radio wordt gesproken van besmettingen bij passagiers die al met gezondheidsklachten in het vliegtuig zaten.

2 Reacties
ton14024
ton1402427 nov. 2021 - 12:10

Waar heb je gelezen dat vliegen een vrijwaring is voor het krijgen van symptomen?

Eellco2
Eellco227 nov. 2021 - 17:27

@ton14010 Men krijgt pas symptomen gmvan Covid-19 ná een incubatieperiode van 2-10 dagen (deltavariant), waarvan men de laatste dag(en) reeds asymptomatisch positief test. Dus wie onderweg in het vliegtuig symptomen krijgt, had daar helemaal niet moeten kunnen ziijn.