Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'1 op de 3 Nederlanders heeft foute voorouders'

  •  
05-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9690 keer bekeken
  •  
fout_300.jpg

Steeds meer mensen zoeken in Nationaal Archief naar de ware geschiedenis

Tijdens de herdenking van de doden en de viering van de bevrijding ligt de nadruk vanzelfsprekend op de slachtoffers en de helden. Wat steeds onderbelicht blijft is dat een fors deel van de Nederlandse bevolking ijverig meehielp met de bezetter, onder meer bij het uitroeien van de joodse bevolking. Naar schatting heeft 1 op de 3 huidige Nederlanders foute ouders of grootouders.
De daders zwegen meestal na de oorlog tegen hun kinderen over wat ze – precies – hadden gedaan. Nazaten hoorden vaak slechts via-via dat hun ouders of grootouders tijdens de bezetting hadden gecollaboreerd met de nazi’s. Die onwetendheid kan nu verbroken worden omdat het Nationaal Archief geraadpleegd kan worden. Daar staat vier kilometer archiefmateriaal over de vele duizenden die na de oorlog zijn opgepakt vanwege hun bedenkelijke rol in de oorlog. Volgens een deskundige van het archief stamt naar schatting één op de drie Nederlanders af van foute Nederlanders.
De toegang tot het archief is met strikte regels omgeven. Zo mogen er geen foto’s gemaakt worden. Voor nieuwssite  De Correspondent ging Anouk Nuyens mee met een nazaat van fanatieke fascisten die probeert te achterhalen wat zich in de oorlog heeft afgespeeld. In het dossier van de betreffende familie zitten foto’s, aantekeningen, post en formulieren. De oma geeft in Zeeland leiding aan de Jeugdstorm, een Nederlandse variant van de Hitlerjugend, de opa is NSB-burgemeester in Goes. 
4502034505_18fa7aeef3_m
De getuigenverklaringen maken de meeste indruk: ineens zit je in de rechtbank in Den Haag, hoor je de huishoudster, buren, collega’s en familieleden vertellen over dit gezin. Hoe de huishoudster, ondanks dat ze wist dat het niet goed was wat de familie deed, met veel plezier bij hen woonde en werkte, omdat ze aardig en behulpzaam waren. En dan hoor je oma even later in een getuigenverklaring zeggen dat ze wist dat er transporten vertrokken vanuit Nederland naar werkkampen en dat het er daar niet altijd even zachtzinnig aan toeging, maar dat ze geleerd had ‘dat er voor grote dromen ook grote offers gebracht moesten worden.’
De geestdriftige medewerking van een fors deel van de bevolking met de nazi’s is een van de verklaringen waarom in Nederland het grootste aantal joden in heel West-Europa werd afgevoerd naar de vernietigingskampen. De joden werden meestal opgepakt door Nederlandse agenten en premiejagers. Dat gebeurde zo fanatiek dat joden zelfs in Duitsland meer kans op overleven hadden dan in Nederland.
foto: Nationaal Archief, NSB-ers en collaborateurs worden na de bevrijding aangehouden in het Zeeuwse Doesburg.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (82)

Anja5
Anja522 jan. 2024 - 21:41

Waar ligt Doesburg in Zeeland? Zie je laatste regel over de foto.

GingerTed
GingerTed5 mei 2014 - 9:43

De zwart-wit-tegenstelling blijft mij veel te rigide hiermee. Grijstinten zijn veel aannemelijker. Ik ken ook in eigen kring, familie en vrienden, eerder verhalen en gevallen die meer in een grijs gebied liggen en meer te maken hadden met overleven, niet onterecht te verdedigen belangen, of gewoon fouten vanwege aanvankelijke onbekendheid, onvoorbereidheid, en amateurisme.

johanw2
johanw25 mei 2014 - 9:43

"De joden werden meestal opgepakt door Nederlandse agenten en premiejagers. Dat gebeurde zo fanatiek dat joden zelfs in Duitsland meer kans op overleven hadden dan in Nederland." Niks nieuws onder de zon, in Nederland stikt het nog steeds van de kliklijnen voor van alles en nogwat.

Julia2
Julia25 mei 2014 - 9:43

Als het moment daar is, dat je je in een kast verstopt hebt en er komt een klop op de deur: rauskommen! Moet je dan zwart wit of grijs denken?

Bakoe
Bakoe5 mei 2014 - 9:43

Ach ja de Nederlandse volksaard. Dat Feldgrau vonden ze ook zo een mooie kleur, en dat reisje naar Leningrad was ook heel geliefd. Tot eind 44 toen werden er plotseling een heleboel verzetshelden, zwaaiend met oranje vlaggetjes en een uniformpje van de BS die ook na de oorlog het grootste woord hadden.

joke1975
joke19755 mei 2014 - 9:43

Ik ben van mening dat de kinderen niet verantwoordelijk gehouden mogen worden gehouden voor de daden van de ouders. En ook ben ik van mening dat je bepaalde gedragingen en daden absoluut in het juist perspectief moet plaatsen. Veel mensen waren in die tijd niet op de hoogte van alles wat gaande was en werkten mee in onwetendheid. Ook veel mensen zullen meegewerkt hebben uit angst. Het was een ander tijd; zo simpel is het. En het is achteraf heel makkelijk om te doen of jij anders zou hebben gehandeld. Misschien was je ook wel voor zekerheid gegaan. Wat wel een belangrijk punt is volgens mij is de romantisering van de oorlog door veel Nederlanders. Achteraf stond bijna iedereen aan de "goede" kant. Als je de verhalen moet geloven zat half Nederland in het verzet. Ik denk dat het belangrijk is om je te realiseren dat Nederland als geheel niet goed gehandeld heeft. De bevolking heeft een deel van zijn bevolking opgeofferd. Dat is een wijze les om te leren en niet iets om af te doen als een paar "foute" mensen. Helemaal niet omdat blijkbaar veel mensen neigden naar "fout". Veel meer mensen als dat we zouden willen. Daar moeten we ons als land van bewust zijn. Dus niet enkel en alleen de schuld afschuiven op die gemene Duitsers maar ook de hand in eigen boezem durven steken. Op die manier zorg je namelijk dat je je bewust bent van het verleden en zorg je er ook voor dat het niet nogmaals gebeurt. En als ik nu de opkomst van extreem rechts in Europa en in Nederland denk ik dat we onze lessen nog niet geleerd hebben. En voor mij persoonlijk? Aan de ene kant van de familie zit ik absoluut goed maar de andere kant? Ik zou het niet weten. Misschien niet.... Wie zal het zeggen?

WendyB2
WendyB25 mei 2014 - 9:43

De andere 2/3 heeft dan zeker ' in het verzet gezeten' ?

Voice
Voice5 mei 2014 - 9:43

Dat is toch al heel lang bekent, dat de meeste Joden weg getransporteerd zijn uit NL, vergeleken met andere landen. NL en de NL-se Staat hebben actief meegeholpen de Joden over te geven aan de Duitsers. Daarom vind ik het ook zo hypocriet, dat de 'mof' overal de schuld van heeft gekregen en dat er zoveel verzetsfilms zijn gemaakt, alsof de NL-er zo'n held was. Ik heb nog nooit een film gezien, waarbij de gruwelijkheden van NL verfilmd werden in Indonesië. Het moorden, martelen, verkrachten enz. van voormalige inwoners van Indonesië. Zo zie je ook niet, veel films in Amerika over hoe slecht eigenlijk de Amerikanen waren in Vietnam, Irak, Afganistan enz. enz. ze worden vaak in films neergezet als: a. helden, b. slachtoffers. Het lijkt wel of de elite in een land, de bevolking alleen maar dat voor willen schotelen, wat een positieve kijk geeft op dat land. Dan kunnen NL, Amerika, England enz. nog een hoop leren van de Duitsers, die maken kritische films over Nazi-Dld (Untergang, Unsere Mütter unsere Väter, enz) en spreken in het openbaar al heel lang kritisch over hun verleden.

msj_meijerink
msj_meijerink5 mei 2014 - 9:43

'Gelukkig' ben ik vrij van deze smetten: mijn vader heeft met zijn familie (ouders én grootouders) 3 jaar in een jappenkamp gezeten en mijn moeders vader was, bewezen door de annalen, een 'goede politieagent'. Toch ga ik de KB bezoeken om e.e.a. nader uit te zoeken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 mei 2014 - 9:43

" De geestdriftige medewerking van een fors deel van de bevolking met de nazi's is een van de verklaringen waarom in Nederland het grootste aantal joden in heel West-Europa werd afgevoerd naar de vernietigingskampen. De joden werden meestal opgepakt door Nederlandse agenten en premiejagers. Dat gebeurde zo fanatiek dat joden zelfs in Duitsland meer kans op overleven hadden dan in Nederland." Waarom kauwt iedereen deze visie van Renate Rubinstein toch zo na terwijl recenter onderzoek een ander beeld oplevert? Je moet het ook niet erger willen maken dan nodig is lijkt mij. http://www.volkskrant.nl/wca_item/boeken_detail/453/207778/Jodenvervolging-in-Nederland-Frankrijk-en-Belgie-1940-1945.html

Rode druppel
Rode druppel5 mei 2014 - 9:43

Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. En niet voor de daden van zijn ouders of grootouders.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst15 mei 2014 - 9:43

Er is niet één reden waarom de Duitsers in Nederland zoveel succes hadden met het wegvoeren en uitroeien van de joden. Dat was een complex van factoren. Het beste boek daarover is nog steeds Ondergang van professor (Jacques) Presser. Ondanks het feit dat ook hij zich door Weinreb bij de neus heeft laten nemen. Lees dat voor je met allerlei apodiktische uitspraken komt en eenzijdige verklaringen. Het staat tegenwoordig in zijn twee delen op de boekenmarkt in de drie voor vijf euro bak. Maar het staat ook on line. Hier is het begin van het boek. Na de eerste alinea geef ik de url naar de tekst op internet. "Dit boek behelst de geschiedenis van een moord. Een moord, tevens massamoord, op nimmer gekende schaal, met voorbedachten rade en in koelen bloede gepleegd. De moordenaars waren Duitsers, de vermoorden Joden, in Nederland ongeveer honderdduizend, nog geen twee percent overigens van het totaal aantal slachtoffers, door deze Duitsers bij hun Endlösung der Judenfrage gemaakt. De hier te lande woonachtige Joden werden in een proces van ontrechting en isolering van vrijwel alles beroofd, weggevoerd en in wetenschappelijk-systematische, technisch welhaast onberispelijke stijl omgebracht. Stadsbewoners en plattelanders, orthodoxen en vrijzinnigen, gezonden en invaliden, ouden en jongen, gezinnen en enkelingen, Nederlanders en vreemdelingen: mannen, vrouwen en kinderen. Zonder overhaasting, weldoordacht, geregistreerd en gereglementeerd. De moordenaars waren niet zelden bruten en ongeletterden, maar dikwijls ook gestudeerden en intellectuelen met een onuitroeibare voorliefde voor literatuur, beeldende kunsten en muziek; velen hunner waren zorgzame huisvaders, geenszins verstoken van Gemüt, vrijwel allen vierden het Kerstfeest en hervatten daarna hun arbeid: de moord op ontelbare mannen, vrouwen en kinderen, weerloze mensen, medemensem". Lees nu verder: http://www.dbnl.org/tekst/pres003onde01_01/

Michiel Online
Michiel Online5 mei 2014 - 9:43

Hoe makkelijk we nog steeds praten over "de Joden" bewijst toch maar weer dat de menselijkheid in letterlijke zin ver te zoeken is en hoe makkelijk het is om illusies te gebruiken om groepen mensen tegen elkaar op te zetten. Er zijn geen Joden, Christenen of Islamieten, er zijn geen allochtonen. Er zijn mensen die reizen en ergens gaan wonen, ergens in geloven of het omgekeerde, wat allemaal prima is. Ieder heeft zijn recht om mensenrechten te verwerven en als deze daarin lichamelijk of geestelijk bedreigt wordt mag deze zich met dezelfde maatstaf verdedigen. De film Gandhi is een goed voorbeeld dat uitlegt met woord en beeld wat ik bedoel, alleen is dit erg idealistisch (zonder geweld). Dat we dit net hebben verloren is jammer, want dit is DE reden dat we onze rijkdommen hebben vergaard. Dit is DE reden dat we als klein land toch machtig zijn en veel te zeggen hebben. Dit is wat we als land opnieuw moeten beseffen, moeten zijn en moeten uitdragen. Dan zijn we een grote kracht voor Europa, tegen o.a. de wapenproductieterreur van Rusland en de VS. Want dat is waar het om gaat. Minder wapens = meer individuele vrijheid en rijkdom.

omaoeverloos
omaoeverloos5 mei 2014 - 9:43

De meeste Nederlanders hebben niet meegewerkt en ook niet tegengewerkt aan de vernietiging van de Joden. De meeste Nederlanders probeerden slechts te overleven. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat het bezit van een illegaal krantje al je doodvonnis kon betekenen. Niet iedereen is in de wieg gelegd een held of een schoft te zijn.

Barloef
Barloef5 mei 2014 - 9:43

Ach, iedereen zat in het verzet uiteindelijk. Maar goed, we moeten blij zijn, anders hadden we deze verslagen van ooggetuigen niet gehad. https://www.youtube.com/watch?v=eK2PHrEQZ9s https://www.youtube.com/watch?v=x67rym66tbs

TonNoort
TonNoort5 mei 2014 - 9:43

De vraag is natuurlijk: ben je fout als je pro-Duits bent, of als je de bezetter hielp, of pas als je Joden aangaf? Als je bij de eerste categorie hoorde zat je in een groot en ook beroemd gezelschap. Zeg maar dat vrijwel alle politici ter rechterzijde Pro Duits waren. Van sommigen is het bekend, zoals Beel en Colijn, die zelfs een maîtresse deelde met Himmler. Maar ook internationaal, de koning van Engeland, de Hertog van Kent. Duitsland deed het in die moeilijke jaren goed en velen zagen in Hitler iemand die het rode gevaar buiten kon houden. En belangrijker, het was bon ton in de upperclass. Het was nieuw en spannend, alles beter dan die muffigheid van de crisisjaren. Als je de bezetter hielp verdiende je wat bij en vooral op het platteland (in die tijd 75% van Nederland) gebeurde dat heel veel. Daar komt bij dat Joden daar niet erg geliefd waren, veel boeren waren in de crisisjaren kopje onder gegaan, hun bedrijf werd vervolgens door rijke Joden opgekocht en weer aan hen verpacht voor schandalig hoge bedragen. Voor andere boeren was samenwerking noodzaak om de aandacht van onderduikers af te leiden. Gewoon wisselgeld, als jij even de andere kant opkijkt krijg je van mij een zak aardappels. Vergeet niet dat de meeste Duitse soldaten helemaal geen monsters waren, maar gewone jongens waarvan sommigen net als hun familie in Duitsland enorm de pest aan Hitler hadden. Dus de grens tussen fout en niet fout was daar enorm dun. Blijft over de groep die daadwerkelijk Joden aangaven. Dat waren vooral politiemensen die erg fanatiek en plichtgetrouw waren. Naast natuurlijk de rotzakken die er altijd tussen zitten. De politiemensen vielen onder het burgerlijke gezag dat door het vertrek van onze regering nu rechtstreeks onder de Duitsers viel en zij deden niets anders dan hun werk. Moreel verkeerd inderdaad. Maar juridisch en formeel klopte het. Als we hen veroordelen moeten we dat eerder doen bij degenen die hen in die positie plaatsten. De enige echte foute lui uit het bovengenoemde rijtje waren dus de rotzakken. De harde kern NSB, die hun zonen naar Duitsland stuurden, en zelf druk waren carrière te maken in een verkeerde organisatie. Maar dat waren er niet zoveel als de kop van dit artikel ons wil laten geloven.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 mei 2014 - 9:43

“Wat steeds onderbelicht blijft is dat een fors deel van de Nederlandse bevolking ijverig meehielp met de bezetter, onder meer bij het uitroeien van de joodse bevolking.” Ik denk dat het iets genuanceerder ligt, ik heb uitzendingen van een historicus over dit onderwerp via de VK gevolgd, daar komt toch een ander beeld naar voren; echt warme banden onderhield de nederlandse bevolking niet met het joodse volksdeel, toen het uiteindelijk tot deportatie kwam en deze mensen verdwenen uit ons midden veranderde de stemming zienderogen, te vergelijken met Wilders en zijn minder marokkanen, dat neemt niet weg dat een deel van het nederlandse volk voor f7,50 joodse onderduikers verraden, overigens moet je de regering van toen ook niet uitvlakken, lafheid troef, mensen in doodsnood laat je niet zakken. http://www.doorbraak.eu/gebladerte/10448f27.htm

brbrwr
brbrwr5 mei 2014 - 9:43

Alleen de kop van het artikel is voldoende voor een normaal denkend persoon om te concluderen dat dit een "conclusie" is van Stapeliaans niveau. Kortom, een broodje aap verhaal. "Volgens een deskundige van het archief stamt naar schatting één op de drie Nederlanders af van foute Nederlanders". Nou, gelooft u mij, deze deskundige (naam, professie, zwart op wit uitspraak?) zit behoorlijk fout. Zoals de Duitsers het mooi kunnen benoemen "Stimmungsmacherei"

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 mei 2014 - 9:43

[1 op de 3 Nederlanders heeft foute voorouders] Onze voorouders zijn niet fout, ook niet goed, maar dood. Wellicht dat ze tijdens hun leven wel goed of fout waren, maar wat is daar het punt van?

inwoner
inwoner5 mei 2014 - 9:43

Laat mij raden....iedereen die verplicht aan het werk gesteld werd in Duitsland zal ook wel fout geweest zijn.... Daarnaast zijn in Polen en veel andere Oost Europese landen hetzelfde percentage of nog veel meer afgevoerd en dat in nl alle joden geregistreerd stonden speelde natuurlijk geen rol.... Ook altijd zo makkelijk om als buitenstaander zich verheven te voelen boven de mensen die in die tijd leefden

2 Reacties
lembeck
lembeck5 mei 2014 - 9:43

Het gaat niet om 'die anderen', Jim. Het gaat om Nederlanders tijdens de oorlog. Mijn vader was 'fout'. Hij collaboreerde, net als zijn broer, met de Duitsers. Oom Clemens moest er een hele week voor zitten en mijn vader kon dezelfde dag terug naar huis. De aangever kreeg een stevig standje. Wat was het geval? Mijn ouders hadden 4 kinderen en hoefden geen tulpenbollen te eten, of uit de gamellen hun eten te schrapen, zoals de buren dat wel moesten. Mijn ouders hadden een stoffenzaak in Haarlem. In de periode dat de geallieerden Dresden plat bombardeerden, kwam een jonge Wehrmacht soldaat van een jaar of 23, de winkel in met een kameraad. De Wehrmacht soldaten wisten van de honger in die winter van 1944-1945. Ze boden beide aan een deel van hun rantsoen aan mijn ouders te geven in ruil voor stoffen die ze naar hun vrouw en moeder in Dresden konden sturen, zodat die er jurken en jassen van konden maken. Die mensen in Dresden hadden niets meer. Met vier kinderen die moesten eten, was de deal makkelijk gemaakt. Zelfs de twee konijnen overleefden de hongerwinter, omdat de twee jonge soldaten de aardappelschillen en groenteresten meenanem 'voor die kaninchen van de kleine meid'. Mijn zus had gebedeld om voer voor haar konijnen. De twee jonge mannen hielpen haar en haar konijnen. Na de oorlog werd mijn vader dus aangegeven bij de BS. Waar de man die hem verhoord had achteraf zei dat hij waarschijnlijk hetzelfde gedaan zou hebben. Vanaf het moment dat de overeenkomst er was, konden mijn ouders weer mee eten met de kinderen. De kameraad van de eerste soldaat is uiteindelijk toch nog gesneuveld, na overplaatsing. De jonge man die het overleefde heb ik mogen zien op de dag van de crematie van mijn vader in Velsen. Hij kwam alleen, want vanuit de DDR moest er familie achterblijven, want dan kwam je wel weer terug. Een kleine, verdrietige man, omdat mijn ouders en hij bevriend geraakt waren. Anderhalf jaar later, in 1970, overleed mijn moeder. Toen waren zijn vrouw en dochter er en moest hij thuisblijven. Mijn broers hebben tot zijn dood contact gehouden. Wat zouden jullie doen in zo'n situatie? Ik zou de deal gemaakt hebben. Er was volgens mij niets 'fouts' aan mijn ouders.

Mursili2
Mursili25 mei 2014 - 9:43

Nu ja kijk maar even naar de absolute cijfers als het gaat om vrijwilligers voor de waffen SS (staan we alweer in de top en dat voor zo'n klein landje). Dat terwijl Letten en Wit-russen en Finnen een reden hadden om tegen Stalin te vechten. De Wit-russen weigerden tegen de Engelsen te vechten bijvoorbeeld.

KnarroBult
KnarroBult5 mei 2014 - 9:43

Het wordt tijd, dat we afstand nemen van typeringen als "goed" of "fout". Dan pas kunnen we wellicht eindelijk met een realistische blik naar ons verleden leren kijken. Het zwart-wit denken, waar we nog steeds in gevangen zitten, mag nou eindelijk wel eens worden aangevuld met het besef, dat de meeste mensen "grijs" waren (en zijn en altijd zullen zijn), in allerlei gradaties...

3 Reacties
RosaLange
RosaLange5 mei 2014 - 9:43

Tegenover het zwart-wit denken van zij (Duitsers) waren fout en wij (Nederlanders) waren goed wordt hier toch een flinke klodder grijs toegevoegd, vindt u niet.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20145 mei 2014 - 9:43

Nuance is uiteraard essentieeel in een beoordeling. Velen waren waren 'goed fout' of 'fout goed'. In beide gevallen zit het 'fout'. ... Fuck mind jockeys.

hubbahubba
hubbahubba5 mei 2014 - 9:43

Het enige goed was actieve strijd tegen Nazisme. Die bestond in Zuid Europa bv Joegoslavië, en in Sovjet-Unie. 1.5 miljoen Joegoslaven kwamen om in strijd tegen Nazisme en 27 miljoen Russen. Dankzij Russen in het eerste plaats hebben we Nazisme verslaan. Omdat Nazisme zo zwart-wit was, kan ik naar degene die geen verzet hadden geboden alleen in zwart-wit oordelen. Sorry, maar aan de kant staan een niks doen, wat veel Nederlanders hadden gedaan, is fout! Nuanceren is BELACHELIJK aangezien dat zoveel mensen stierven in hun strijd tegen Hitler.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2014 - 9:43

Nog een paar generaties en iedereen heeft 'foute' voorouders. Gewoon een kwestie van statistiek.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg25 mei 2014 - 9:43

"Nog een paar generaties en iedereen heeft 'foute' voorouders." Precies. Veel interessanter is dan ook de vraag over wie ze later zullen zeggen dat zij zelf een foute voorouder zijn.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20145 mei 2014 - 9:43

Ook toen waren mensen denklui, gericht op overleving en beïnvloedt door een ideologie. Net als nu. In de huidige economische oorlog heb je ook zo'n groot percentage opportunisten en misleide mensen met simpele dictatoriale oplossingen om hun wensdroom te vervullen over de rug van anderen.

2 Reacties
MOID71
MOID715 mei 2014 - 9:43

Blijkbaar in Nederland een tikje meer

MOID71
MOID715 mei 2014 - 9:43

Dus die 43% valt eigenlijk mee! Er is hoop

1thing
1thing5 mei 2014 - 9:43

De Telegraaf kreeg in 1945 voor 30 jaar een verschijningsverbod opgelegd maar werd in '49 weer snel uit de kast gehaald als rechtse tegenhanger van de Waarheid en het Parool. Wederom werd de Telegraaf weer vuilspuiter over alles wat 'links' was. Nu werd dat als 'goed' bevonden. Tijdens de oorlog slecht maar na de oorlog goed, maar die krant is nooit veranderd. Wat was de oorzaak dat Hannie Schaft is verraden?

2 Reacties
meijerlahn
meijerlahn5 mei 2014 - 9:43

http://www.vn.nl/Standaard-Media-Pagina/Het-verraad-van-Velsen.htm

Bakoe
Bakoe5 mei 2014 - 9:43

De Velser affaire. Of wat zich daar afgespeeld heeft ooit nog boven water zal komen..... Wel apart dat er al een overeenkomst was dat er geen executies meer zouden plaatsvinden zij toch nog omgebracht werd.

bEngel2
bEngel25 mei 2014 - 9:43

Fout, goed of goed fout.. Het is om het even. Bijna 100% keek de andere kant op. Slechts een handjevol helden (veel communisten) stelden hun eigen leven in de waagschaal voor zijn naaste(n).

2 Reacties
MOID71
MOID715 mei 2014 - 9:43

Lees nog een keer zou ik zeggen, niet de ander kant op kijken, maar actief mee doen!

sjaakie2
sjaakie25 mei 2014 - 9:43

=====Slechts een handjevol helden (veel communisten) stelden hun eigen leven in de waagschaal voor zijn naaste(n).===== Dat was omdat bepaalde communistische bonden al goed georganiseerd waren en vaak voor de oorlog al ondergronds opereerden om de bolsjewistische revolutie in Nederland te brengen.

omaoeverloos
omaoeverloos5 mei 2014 - 9:43

Ofwel een beetje meewerken ofwel de dood voor jou en veelal je gezin. Een dilemma voor veel mensen, waar vanaf de kantlijn lekker makkelijk over geoordeeld wordt. Voor de geinteresserden, online is het boek "In de schaduw van gisteren. Kroniek van het verzet 1940-1945" van H.M. van Randwijk tegenwoordig ook te lezen: http://www.dbnl.org/tekst/rand002insc01_01/

2 Reacties
ALenig
ALenig5 mei 2014 - 9:43

Hoewel niet helemaal on topic, dat geldt/gold ook voor de mensen die leven/leefden onder de communistische regimes. Onderdrukking en dreiging zijn nooit goed voor menselijke principes. Dan wordt het overleven, hoe dan ook. Mensen moeten daar meer bewust van zijn.

hubbahubba
hubbahubba5 mei 2014 - 9:43

[Ofwel een beetje meewerken ofwel de dood voor jou en veelal je gezin. Een dilemma voor veel mensen, waar vanaf de kantlijn lekker makkelijk over geoordeeld wordt.] Stel je voor dat mensen in Sovjet-Unie allemaal zo deden. We zouden nu allemaal Duits spreken.

123456zeven
123456zeven5 mei 2014 - 9:43

Ik wil wel eens weten waar die schatting vandaan komt en hoe die is gemaakt. In het bronartikel staat het niet. Om maar eens een schatting te maken, stel dat nu elk gezin 4 kinderen heeft. Dat zou dan voor elke drie gezinnen betekenen dat of vader of moeder fout was. Dat is van de 18 personen dus 1 persoon. Dus er waren 1 miljoen foute Nederlanders in de oorlog. In 1945 waren er 9 miljoen Nederlanders (wiki), hetgeen dus betekent dat er toen 1 op de 9 mensen fout waren. De NSB had 1/10 van dat aantal leden in 1943. Dat is nogal een verschil.

1 Reactie
vandezotte
vandezotte5 mei 2014 - 9:43

Precies. Het rammelt aan alle kanten.

kapitanlaipose
kapitanlaipose5 mei 2014 - 9:43

Joden makkelijker opgepakt en gedeporteerd in Nederland. Zit dat in onze cultuur waardoor Joden makkelijker opgepakt konden worden. Minder principieel maar meer pragmatisch?

3 Reacties
lembeck
lembeck5 mei 2014 - 9:43

Als het iets oplevert? Ik vrees van wel.

Mursili2
Mursili25 mei 2014 - 9:43

Nee hoor heel principieel, als één jood dan ook allemaal....

EustaceMcGargle
EustaceMcGargle5 mei 2014 - 9:43

Wat is dat precies? 'Onze' cultuur?

spyro1005
spyro10055 mei 2014 - 9:43

Hmm zelf nooit gedacht dat Nederlanders zo goed waren, altijd al geleerd dat er een hoge concentratie slechterikken waren in Nederland, ach wat zeg ik? Iedereen had toen een hekel aan Joden er was geen land die om deze mensen zat te springen. Ok niet zo ver dat men ze allemaal af wilde maken, maar wel liever de ogen sluiten en tja, die goede communisten toch..... De enige reden waarom zij "goed"waren is omdat zij nog een grotere hekel haden aan de Nazi's dan aan anderen, maar als de anderen hun niet bevielen, ach, gewoon Nazi noemen en neerknallen. Ze hadden een mooi voorbeeld, want ga maar eens na hoe vriendelijk de Russen waren in Polen e.d.

1 Reactie
Mursili2
Mursili25 mei 2014 - 9:43

Verhaal uit de Haute Savoie (Algerijnse vriend van mij komt daar vandaan). Het schijnt dat de Vichy regering de Duitsers een plezier wilden doen en alle joden oppakten om ze op de trein naar Duitsland te zetten via Italie. Ging alleen niet door, want de (fascistische) Italianen vonden dat helemaal geen goed idee. Niet iedereen haatte joden genoeg om ze op te ruimen.....

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa5 mei 2014 - 9:43

Maar Israel heeft juist nu foute ouders en kinderen, de ouders die hun kinderen naar de palestijnse gebieden toesturen om Palestijnen te pesten, beledigen, van hun huizen en eigendommen te beroven..ect...doodschieten... Als deze geen foute Israelische ouers zijn dan ben ik een pak vla.

1 Reactie
1thing
1thing5 mei 2014 - 9:43

Mooi gezegd..

PieterPan69
PieterPan695 mei 2014 - 9:43

Trots ben ik op mijn overgrootvader, verzetscommandant op Zuid Beveland en mijn opa die piloten het land uit smokkelde via de Biesbosch. Tegen nazaten van foute Nederlanders zou ik willen zeggen dat zij op geen enkele wijze verantwoordelijk zijn of zich schuldig hoeven te voelen over hun voorouders. Negentig procent van de Nederlanders stak geen poot uit tijdens te bezetting. Willen en kunnen zijn twee verschillende dingen, maar het is zeker opvallend om te zien hoe vooral de Nederlandse ambtenaren te Amsterdam en die van de NS (die alle Joodse mensen vervoerden richting de interneringskampen in Nederland) zich het vuur uit de sloffen hebben gelopen voor de bezetter.

1 Reactie
mees.
mees.5 mei 2014 - 9:43

Weleens van de februaristaking gehoord?En de zware straf die de bezetter Amsterdam heeft opgelegd?

mees.
mees.5 mei 2014 - 9:43

Ik sta daar niet van te kijken...als je nu ziet hoe makkelijk men achter volksmenner Wilders aanloopt is er nog steeds niets veranderd...Nederlanders zijn hartstikke intolerant....die ballon van dat ze intolerant zouden zijn mag weleens flink doorgeprikt

2 Reacties
peterm23
peterm235 mei 2014 - 9:43

Wellicht ben je net zo als degenen die het gevaar van de nazi's ontkenden, zoals je nu het gevaar van de intolerante Islam ontkent

lembeck
lembeck5 mei 2014 - 9:43

Mees, Nederlanders zijn vooral erg opportunistisch...

sjaakie2
sjaakie25 mei 2014 - 9:43

Oke ik merk na het lezen van dit artikel en de reacties dat zowat alle reageerders en de joop-redactie totaal verkeerde conclusies trekken. Ik weet heel veel af van de 2de wereldoorlog en zal het even duidelijk uitleggen hoe het komt dat er procentueel zoveel joden uit Nederland zijn weggevoerd vergeleken met andere Europese landen. Ten eerste werden Nederlanders door de Nazi's als een broedervolk gezien. De urgentie om het Nederlandse volk te ''ontjoodsen'' zoals dat toen vaak werd genoemd was groter dan andere (oost)Europese landen. Ten tweede was Nederland destijds al een goed georganiseerd land. Iedereen stond geregistreerd en ook joden stonden duidelijk geregistreerd iets wat in andere landen veel minder ''goed'' geregeld was. Toen de Nazi's Nederland binnenvielen heeft de Joodsche raad de Duitsers de lijst met alle gegevens (met adressen) gegeven. Een fatale fout kunnen we achteraf concluderen. De Duitsers hadden hierdoor meteen alle Nederlandse joden in hun vizier zodat veel makkelijk weg te voeren waren. Natuurlijk waren er ook enkele fanatieke Nederlandse antisemieten die op jodenjacht gingen toen joden begonnen onder te duiken. Dit waren echter uitzonderingen. Het beeld dat nu geschetst wordt dat de ''gewone'' Nederlander heeft meegeholpen aan wegvoering van joden klopt gewoon niet. De meeste Nederlanders deden niks en waren dus niet goed of fout in de zin dat ze de duitser hielpen of zich er tegen verzetten.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe5 mei 2014 - 9:43

Toch hebben er velen het feldgrau gedragen, en Wiking was op zijn zachts gezegd een succes. Veel meer dan diegenen die het kaki hebben gedragen. Verzet in andere landen in Europa was veel groter en beter georganiseerd. In Denemarken waar alle! joden gered zijn. In Frankrijk de maquis, en zelfs in België, de partizanen in Joegoslavië De leden van Wiking zijn trouwens niet vervolgd, en mochten het geleerde weer in praktijk brengen onder Westerling, terwijl de leden van de internationale brigades hun Nederlanderschap kwijtraakten. Constant wordt de geschiedenis herschreven, zo als het maar uitkomt voor de schrijver, maar sommige feiten vallen gewoon niet te ontkennen. De Duitsers waren zeer te spreken over de dociele houding van de Nederlanders. Huizen en inboedel van gedeporteerde Joden werden ingepikt, en de weinigen die terug keerden vonden hun eigendommen bezet door de o zo fatsoenlijke kaaskoppen. Konden ze ook nog eens jaren procederen. In 38 en 39, die Joodse vluchtelingen die hun heil hier zochten, die werden bij de grens geweigerd, en die er door kwamen... die moesten verre blijven van het landhuis van Wilhelmina. Nee echt geweldig dat Nederlandse volkje toen... en nu.

denmol
denmol5 mei 2014 - 9:43

"Ten eerste werden Nederlanders door de Nazi's als een broedervolk gezien. De urgentie om het Nederlandse volk te ''ontjoodsen'' zoals dat toen vaak werd genoemd was groter dan andere (oost)Europese landen." Naast dat dit een in mijn ogen drogredenering is omdat je hier de feiten bagatelliseert geef ik je de kans om de subjectieve mening die je uit en mag uiten kunt staven met bronvermelding want wie zegt mij behalve jij dat omdat het bezette land beschouwd werd als "broederland" alleen daarom de "ontjoodsing" om in jouw bewoordingen te blijven daar intensiever zou hebben plaats gevonden dan in andere geoccupeerde landen. "Ten tweede was Nederland destijds al een goed georganiseerd land. Iedereen stond geregistreerd en ook joden stonden duidelijk geregistreerd iets wat in andere landen veel minder ''goed'' geregeld was." Dat is Nederland nog zo want mensen worden nog steeds tot in de derde generatie op etnische afkomst geregistreerd als allochtoon en ook witte mensen die toevallig toen hun ouders in Suriname werkzaam waren en daar geboren zijn worden aan deze registratiedrift bloot gesteld. Dat leidt vaak tot bizarre situaties waarbij onwetende en compleet witte hier geboren kinderen die omdat een van hun overigens net zo witte ouders op de Antillen geboren is als niet westerse allochtoon geregistreerd wordt in dit land. "Toen de Nazi's Nederland binnenvielen heeft de Joodsche raad de Duitsers de lijst met alle gegevens (met adressen) gegeven." Wil je me hier gaan zeggen dat deze raad zonder dat erom gevraagd werd er anderszins toe aangezet werden deze informatie heeft aangeleverd of zitten de feiten hieromtrent wat genuanceerder in elkaar dan jij hier presenteert Sjakie, ik vrees van wel tenzij jij je gratuit geuite mening kunt onderbouwen met erkende bronnen.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2014 - 9:43

Als Hitler gewoon gewonnen had, had 2 op de 3 nu een foute voorouder gehad.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat5 mei 2014 - 9:43

Wanneer Hitler beter had opgelet tijdens de geschiedenislessen had hij Rusland/de USSR nooit aangevallen en Engeland met rust gelaten. Waren we "allemaal" fout geweest, maar met Franco, Mussolini, het Vichy-regime, België, Salazar en niet te vergeten Colijn, was hij een eind gekomen. Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Kroatie er ook nog een beetje bij...... Leuker kan ik het niet maken, helaas......

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2014 - 9:43

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
RosaLange
RosaLange5 mei 2014 - 9:43

Sinds wanneer is het hebben van een mening over daden van mensen in het verleden aan beperkingen onderworpen?

Mark732
Mark7325 mei 2014 - 9:43

Bij de titel gaat het al mis. 1 op de 3, dit kan niet kloppen want als er 540.000 dossiers van foute Nederlanders zijn van de 9 miljoen toenmalige inwoners, kan 1 op de 3 nooit afstammen van collaborataurs. Dit kan statistisch gezien nooit kloppen. De hoge percentage Joden wat in Nederland werd afgevoerd kwam deels doordat in Nederland de Joden zo goed geregistreerd stonden. Dit is ook al aangegeven. Zo konden de Nazi's ook vrij makkelijk nagaan wie en waar. Een fikje bij dit soort administraties zou niet hebben misstaan. Verder is ook bekend dat het verzet in Nederland niet overdreven moet worden en dat zeker niet iedereen in die periode even heldhaftig is geweest. Maar dat 1 op de drie Nederlanders afstamt van een collaborateur is ook weer doorslaan naar de andere kant. Dat kan met 540.000 dossiers op de 9 miljoen inwoners ook helemaal niet. Een vrij simpel rekensommetje.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg25 mei 2014 - 9:43

"kan 1 op de 3 nooit afstammen van collaborataurs. Dit kan statistisch gezien nooit kloppen." Dat kan statistisch juist prima. Die afstamming betreft inmiddels grotendeels geen ouders maar grootouders of overgrootouders. Grootouders heb je er vier van, overgrootouders al acht. Slechts 1 van die 4 of 8 voorouders hoeft fout te zijn geweest om te kunnen zeggen dat iemand afstamt van collaborateurs. Nog een paar generaties en de hele autochtone bevolking valt eronder.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst15 mei 2014 - 9:43

Dat is ook op verschillende plekken geprobeerd, zo'n fik, bijvoorbeeld bij het bevolkingsregister van Amsterdam. Het probleem is dat kaartenbakken slecht branden. De kaarten waren allemaal behoorlijk geblakerd naderhand maar nog prima leesbaar.

denmol
denmol5 mei 2014 - 9:43

"Wat steeds onderbelicht blijft is dat een fors deel van de Nederlandse bevolking ijverig meehielp met de bezetter, onder meer bij het uitroeien van de joodse bevolking. Naar schatting heeft 1 op de 3 huidige Nederlanders foute ouders of grootouders." Hier zit geen enkel woord Spaans bij en toch zie ik mensen hier zich bagatelliserend in bochten wringen om nuances en "grijstinten" zoals men dat noemt aan te brengen in plaats van te erkennen en er het zwijgen toe te doen, dat baart mij zorgen want dat duidt op een onvermogen om lessen te trekken uit het verleden.

2 Reacties
hubbahubba
hubbahubba5 mei 2014 - 9:43

Eens!

123456zeven
123456zeven5 mei 2014 - 9:43

Nog wat meer cijfers. In Nederland was het verzet met name erg goed in het helpen onderduiklen van mensen en werd er in verhouding weinig aan gewapend verzet gedaan (wiki verzet in Nederland). Getallen: 350.000 mensen ondergedoken, waarvan 25000 Joden. Daarbij zo'n 100.000 mensen in het verzet. De schrijvers van de Wiki stellen dat het redelijk is om al deze mensen tot het verzet te rekenen, gezien de forse straffen die er op stonden. Tellen we een en ander op, dan kom ik op 450.000 mensen. Dat zijn er iets minder dan de 540.000 mensen met een dossier als zijnde foute Nederlander. En de conclusie is dus dat 1 op de drie Nederlanders een expliciet goede voorouder had. Ze zullen niet allemaal heldendaden verricht hebben, net zomin als alle foute Nederlanders bij de Waffen SS zaten. Maar wat wel duidelijk is dat je geen idee hebt of een specifieke Nederlander foute of goede voorouders had. 1 op de 9 heeft zowel een foute als een goede voorouder. Denk daaraan, Dennis, voordat je een willekeurig persoon als reserve-NSBer neerzet.

MichelReiziger
MichelReiziger5 mei 2014 - 9:43

Mijn opa heeft destijds in de jaren '50 gevochten tegen Indonesiche separatisten, is hij ook fout..of maar een beetje?

1 Reactie
TonNoort
TonNoort5 mei 2014 - 9:43

Je Opa? In '47 gingen de eersten, mijn vader was er ook bij. Zit er zoveel leeftijdsverschil tussen ons? Toch is niet zozeer hun aanwezigheid daar relevant in deze discussie, maar de reden van hun aanmelding. Ironisch genoeg kozen zowel foute Hollanders als veel verzetsmensen voor een retourtje Indië. De reden voor de eerste groep is duidelijk, wegvluchten voor het heringestelde gezag, de tweede groep kon maar moeilijk wennen aan de rust end e orde en zocht opnieuw het avontuur.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2014 - 9:43

En dan tellen we onze foute (voor)ouders van na 1945 nog niet eens mee. Zelfs fijne verzetslieden uit 1940-45 gingen nog massaal in de fout in Indonesie. Of net zo erg fout door simpel oorlogsmisdaden in Indonesie stilzwijgend goed te keuren.

1 Reactie
bEngel2
bEngel25 mei 2014 - 9:43

Helemaal waar. ...en wat denk je van de foute generaties ten tijde de VOC en WIC periode? ..jaja ... we zijn me eens lekker volkje... Op humaan/raciaal gebied in ieder geval niet oksel fris. Een joods-christelijke traditie waar we trots op mogen wezen..?

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2014 - 9:43

Hoeveel Duitsers zouden 'foute' vooroudres hebben? Hoeveel Afrikanen zouden 'foute' voorouders hebben? Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er ook maar iemand op deze planeet rondloopt die geen voorouders heeft die ooit hebben zwaar onrecht aangedaan hebben.

1 Reactie
hubbahubba
hubbahubba5 mei 2014 - 9:43

[Hoeveel Duitsers zouden 'foute' vooroudres hebben? Hoeveel Afrikanen zouden 'foute' voorouders hebben? Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er ook maar iemand op deze planeet rondloopt die geen voorouders heeft die ooit hebben zwaar onrecht aangedaan hebben.] Algemene vragen als deze zijn zinloos, maar als je naar de WOII kijkt was er flink meer verzet in sommige landen dan in andere. Je zou ook deze artikel moeten lezen trouwens: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/26738_afrika_bestaat_niet/

TonNoort
TonNoort5 mei 2014 - 9:43

Anders dan in het publieke debat wordt gedacht is er een andere verklaring dan die van een vermeende volksaard. In 2011 verscheen een interessant boek van Pim Griffioen en Ron Zeller, ‘Jodenvervolging in Nederland, Frankrijk en België, 1940-1945. Twee onderzoekers aan de VU. Hier een filmpje over dat onderzoek. http://www.youtube.com/watch?v=3GGhpff4pKY

1 Reactie
TonNoort
TonNoort5 mei 2014 - 9:43

Ik denk dat de oorzaak van onze 'slechte' ouders en voorouders niets met onze zogenaamde volksaard te maken heeft. Die volksaard bestaat domweg niet. De belangrijkste reden is vreemd genoeg een staatkundige. Toen de Nederlandse regering en ons staatshoofd naar Engeland en Canada vluchtten was er geen enkele soevereiniteit meer. Er was geen centraal gezag anders dan het Duitse gezag. Daarmee kreeg Hitler het alibi in de schoot geworpen om naast een militair bestuur ook het vacuüm van het burgerlijk gezag op te vullen. Het is niet voor niets dat de situatie in vergelijkbare landen als België of Denemarken aanmerkelijk beter was voor de bevolking, vooral voor het joodse deel. Daar bleef hoe dan ook een koning, een eigen kabinet die het mogelijk maakte met de Duitse bezetter te onderhandelen. In Nederland kreeg men Seyss-Inquart. En werd het van kwaad tot erger.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2014 - 9:43

Als we de redenering van Piet de Geus volgen, en ik denk dat hij gelijk heeft, dan ziet het plaatje er als volgt uit. De actieve mensen in 1940-45 waren toen mensen tussen 20 en 50 jaar. Een generatie later is dus in 1970 volwassene met kleine kinderen.. Nog een generatie later is in 1995. En nu in 2014 zijn we bij de vierde generatie. We spreken dus over de eerste generatie, en dat zijn de overgrootouders. Daarvan hebben we er 8. Drie mensen van nu hebben in totaal 24 overgrootouders. Als één van deze 24 mensen fout was ( dus 4 % van de bevolking) , dan klopt de kop in het artikel: 1 op de drie Nederlanders heeft foute voorouder(s). De suggestie is dat er heel veel foute Nederlanders waren, maar in feite gaat het hier over 4%. Lees nog even de inleiding: "Wat steeds onderbelicht blijft is dat een fors deel van de Nederlandse bevolking ijverig meehielp met de bezetter". 4% wordt hier aangeduid met 'een fors deel'. Hier wordt ons met behulp van misleiding een schuldcomplex aangepraat. Niets nieuws onder de zon dus.

1 Reactie
peterverkenst
peterverkenst5 mei 2014 - 9:43

Nederland leverde ook van heel West-Europa het grootste contingent vrijwilligers (22.000) voor de Waffen-SS.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2014 - 9:43

Als het over "foute (voor)ouders" gaat, bedenk dan ook eens het volgende. In Nederland hebben we een persoon genaamd Wilders, die zonder mankeren een "fout" persoon is. Hij is zelfs in zekere zin nog "fouter" dan de moffen, aangezien hij heel bewust en doelgericht liegt over alles en iedereen en vooral over moslims/islam en de groepen die dat geloof belijden. Hij weet dat z'n beweringen niet kloppen en kan ze derhalve ook nooit bewijzen/verdedigen. De jodenhaat had z'n oorsprong in een (diep) verleden, waarbij de "kerk" en de joden lijnrecht tegenover elkaar stonden. Daarbij werden de joden allerlei zaken toegedicht die totaal onzin waren, maar waar de meeste mensen oprecht in geloofden. "Oprecht" want ze hadden maar weinig om het te controleren. Zaken als internet of (objectieve) kranten waren nog niet beschikbaar. Dit gaat dus nu niet meer op. Iedereen kan makkelijk controleren of wat een Wilders doet en beweert klopt volgens de gewone normen en waarden. Door een paar uitspraken van Wilders en z'n verbondenheid met racisistische clubs in Europa beginnen mensen af te haken, terwijl men dat in feite al direct kon zien als men de moeite had genomen om gewoon de zaken na te gaan over alles wat hij beweerde en nog beweert. Wat dat betreft deed men ongeveer precies wat gelovigen doen, door alles te accepteren wat dominee of priester zegt, omdat die immers namens god spreekt. De mensen die kritiek op Wilders hebben/hadden worden ervan beschuldigt Wilders te "bashen". Dat komt vrij aardig overeen met wat de kerk doet door steevast mensen die niet volgens hun voorschiften leven als "ongelovigen", atheïsten of aanhangers van de duivel neer te zetten. Inmiddels is een deel van de aanhang van Wilders afgehaakt. Maar een deel van hen blijft nog steeds in hemt "geloven". M.a.w. ze doen precies hetzelfde wat de mensen deden die vroeger zich schuldig maakten aan jodenhaat of zelfs vervolging. Uiteindelijk zullen deze mensen gaan verliezen, samen met Wilders (althans dat mogen we hopen) Hoe zal de geschiedenis in de toekomst over deze mensen oordelen? En hoe over hun kinderen, nu en straks? Mijn opa werkte voornamelijk in Duitsland. Hij heeft zich laten overhaeln lid te worden van de NSB. Reden was dat hij zag dat Duitsland onder Hitler enorm welvarend was geworden terwijl in Nederland we het nog arm hadden. Na 2 maand zag hij in dat het foute boel was en heeft niet meer naar die club omgekeken. Maar aangezien hij nog steeds als lid stond geregistreerd, kwam hij tussen '45 en '47 in een geallieerd concentratiekamp te zitten. Op school was ik van de 1ste t/m de 5e klas de allerbeste leerling. In de 6e klas kreeg je "schoolonderzoek". Ik kon als enige van m'n klas naar de HBS. Maar nee hoor. Meester was er achter gekomen dat m'n opa "fout" was geweest en vond VGLO voor mij wel voldoende. Wat gaat er straks gebeuren met de kinderen van de "foute" (groot)ouders die op dit moment leven? Wilders heeft wel degelijk ooit de suggestie gedaan om ondeugende kinderen van mensen die hij als "fout" ziet in een soort concentratiekamp te zetten, samen met hun ouders in afwachting tot hun uitzetting.

1 Reactie
kindval
kindval5 mei 2014 - 9:43

"In Nederland hebben we een persoon genaamd Wilders, die zonder mankeren een "fout" persoon is. Hij is zelfs in zekere zin nog "fouter" dan de moffen," Als ik zoiets lees, dan haak ik direct af...

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2014 - 9:43

In de hoop dat het U niet onverschillig laat wat uw kleinkinderen over U denken ( Opa liet zich door de propaganda misleiden en dreef met de meute mee) meld ik , in aansluiting op mijn bericht van 8.38 deze ochtend, dat de bewijzen zich opstapelen omtrent de vraag wie de daders en de slachtoffer waren in Odessa. Ik neem aan dat de filmpjes die ik eerder linkte overtuigend zijn. Maar nu wordt duidelijk hoe het echt allemaal in elkaar zit. ( Er is een gebrekkige vertaling uit het Russisch, maar toch al wel begrijpelijk in grote lijnen). Het ging zo: Er was op vrijdag een voetbalwedstrijd. Daar komen ultra rechtse jongeren op af die allen fel nationalistisch zijn: pro Kiev. Ik noem ze: de Kiev groep. Ze zijn gewapend met stokken en stenen , en ze marcheren door de straat. Toen verscheen een groep jongeren die duidelijk als pro Rusland herkenbaar waren, want ze hadden allemaal het bekende oranje-met-zwarte-strepen lintje om. Maar ze hadden , eigenaardig genoeg , ook allemaal een rode band om de arm. Nog vreemder is dat er ook politieagenten tussen of naast stonden met precies zo'n rode band om de arm. De Rusland groep (de aanvallers) was kleiner, en kon dit nooit winnen. Dan splitste die Rusland groep in twee en lokte zo een deel van de Kiev hooligans achter zich aan. De hooligans roepen: "Maar 50 man, die kunnen we van uit de zijstraat pakken." De grote groep Kiev hooligans raakt in gevecht met de rode band Russen. Wat opmerkelijk is,m dat is dat het politiecordon soms wordt geopend om de rode band 'Russen' door te laten. Een camera registreet een man die vanaf een dak schiet: hij heeft een rode band om. Toen vielen de eerste doden. Dan zien we weer een man met rode band schieten. Vlak achter hem staat een politieagent en kijkt toe ! Die agent wordt door bloggers herkend als politite- baas Dmitry Fuchedze. Op eerdere beelden zien we hem samen met de rode-band 'Russen' mensen lopen , op weg naar het gevecht. Dan zien we een ambtenaar van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in uniform, die instructies uit deelt aan de Rode band 'Russen'. Dan zien we een man in kogelvrij vest die schiet op de Kiev hooligans, terwijl hij vlak achter een politieagent staat. Nu is de strategie wel duidelijk: de politie en haar als Rusland-sympathysant verklede helpers met rode band willen de hooligans tot razernij brengen. Maar waarom? Dat werd duidelijk toen een groep met Rode band-Russen een groep Kiev Hooligans naar het plein voor het Vakbondsgebouw leidde of lokte. De demonstraten zijn daar al enkele maanden met hun tenten en borden. Geen enkele demonstrant had een rode band om de arm, uiteraard. De demonstranten vluchtten het gebouw in en probeerden de deuren te barricaderen. In de massa bevonden zich twee politiebataljons en ook een flink aantal Right Sektor activisten in burgerkledij. De voetbalfans of hooligans dienden als kanonnenvoer. Heel 'toevallig' verscheen op die vrijdag 2 mei de commandant van het Maidan plein,Andrei Parubiy in Odessa. Parubiy was er zalfs al een dag eerder: hij heeft alles georganiseerd. De brandweer kwam wel een uur later aan dan de politieagenten... Dan is er nog die man in militante kleding die omstandig klaagt over de aanvallers , en dat vier van zijn collega's zijn gewond. Hij spreekt voor de Ukraiense tv, dat is de opzet. Hij beweert dat hij ongewapend is, maar we zien hem schieten op de mensen die uit het gebouw willen vluchten. Het ministerie beweert dat de mensen in het Vakbondsgebouw zichzelf in brand hebben gestoken, omdat de ramen op 3 hoog nooit met molotov coctails bereikt kunnen worden. Maar hier is wat een getuige vertelt die in het gebouw zat: Het bleek dat de Maidan lieden óók al in het gebouw zaten.Ze gooiden een adembenemend gas in de ruimte. Op de video zien we ze ook met de Ukraïense vlag zwaaien achter een van de ramen. Ook zien we wel degelijk vuur op de derde verdieping. De Ukraïense Media hebben allerlei leugenachtige mededelingen gedaan. Er werd oa. beweerd dat de doden n het gebouw allemaal Russen waren. Die leugens zijn ontzenuwd. Veel doden hadden geprobeerd te vluchten, maar ze vertonen schotwonden en zijn dus vermoord in het brandend gebouw. Tot zover deze samenvatting. Het lijkt me onmogelijk om aan deze beelden en dit verhaal te twijfelen. Journalisten hebben maar één opdracht in hun leven: de waarheid achterhalen en die publiek maken. Ik ben bang dat geen van hen de moed zal hebben om dit verhaal: 1) Te vertellen, of 2) Te ontzenuwen.

1 Reactie
TonNoort
TonNoort5 mei 2014 - 9:43

Het is voor grootouders lastig om uit te leggen hoe het destijds voelde en waarom ze zich zo lieten meeslepen door wat later een enorme misvatting bleek, veroorzaakt door pure propaganda. Maar het voelde zo goed, hoor je ze zeggen, we dachten echt dat we het bij het rechte end hadden. Helaas staat in de geschiedenisboeken van hun kleinkinderen hoe het werkelijk was. Dat dat goed voelen een idee fixe was en vele onnodige doden tot gevolg had. Waarom, vragen ze dan, hoe kan dat nou? Nou ja, opa wilde zo nodig vast houden aan zijn ideologie en zijn dromen in plaats van zijn ogen te openen voor de werkelijkheid. Hij wilde zien wat hij wilde zien. Of denkt u dat uw kleinkinderen daar wel begrip voor zullen hebben?