Dag van de Arbeid? Nostalgie? In stilte te vieren? Ergens een FNV-actiemars in Amsterdam?
Begin jaren 80 trad ik als net afgestudeerd jurist in dienst bij het NVV (nu FNV). Om het vak van belangenbehartiger uit te oefenen maar ook om te leren hoe je stakingen organiseert om werkgevers te dwingen eerlijke CAO’s af te sluiten. De 1 mei Dag van de Arbeid vierde ik in PvdA-verband. In de vroege ochtend een rode roos thuisbezorgen bij oudere leden om vervolgens de viering bij te wonen in het Utrechtse Huis aan de Vecht, een bolwerk van de leden van de rode familie. Na de nodige inleidingen uit volle borst de Internationale meegezongen:
‘Ontwaakt! verworpenen der Aarde
Ontwaakt! verdoemd in hong‘ren sfeer
Reed‘lijk willen stroomt over de Aarde
en die stroom rijst al meer en meer’
Met koffie toe.
De VARA - als lid van de rode familie - ondersteunde met een aangepast programma In de rode Haan de in het gehele land georganiseerde 1 mei-vieringen.
De centrale gedachte al die jaren: een eerlijk delen van kennis, macht en inkomen. PvdA-leider Joop den Uyl (1919-1987) zou er in 1973 zijn premierschap mee veroveren.
De Dag van de Arbeid op 1 mei 2023. Nostalgie? De ‘bevrijding van de arbeid’ is nog immer actueel, dichtbij maar ook verder weg want de eerste mei is een internationaal gebeuren: ‘Hun strijd, onze strijd. Internationale solidariteit.’
Flexarbeid ontneemt werkers belangrijke rechten, bedrijfswinsten stijgen enorm maar de lonen stijgen nauwelijks mee, overwerkte professionals maar de managementbanen breiden zich uit, arbeidsmigranten pakken het vuile werk op maar verblijven in krotten. Internationaal wordt er honger geleden door klimaatontwrichting terwijl de vrede door geopolitiek stratego van de grootmachten wordt bedreigd onder meer door de mogelijke inzet van kernwapens.
Als je de Dag van de Arbeid nostalgie noemt, raad ik aan om je ogen te openen. Wat zie jij om je heen wat betreft een eerlijke verdeling van werk, inkomen en vermogen?
Ik pleit voor een eigentijdse 1 mei-viering die recht doet aan de oorspronkelijke gedachte maar wel een betekenis heeft in deze tijd. Op het werk beginnen: samen met de vakbeweging zorgen dat er eerlijke en veilige arbeidsverhoudingen zijn op basis van vaste contracten, gelijke behandeling, en als er gestaakt moet worden: niet langs de zijlijn blijven staan. Dan in de eigen buurt. Zorg-, sport-, tuin- en voedselorganisaties zitten te springen om vrijwilligers. Het gaat om een paar uurtjes in de week om concrete taken uit te voeren maar vooral ook om bij te dragen aan een lokale democratie van onderop. En - denkend aan toekomstige generaties - op regionaal niveau meedoen aan vredes- en milieuacties om het roer om te gooien. Wat de social media betreft: we praten heel veel maar we zeggen zo weinig. Stop met schelden en dreigen en verdiep je in de argumenten van de ander en kom samen tot nieuwe inzichten. Dit tegen de verloedering van ons sociale verkeer. Hoe actueel wil je het hebben?
Al eerder heb ik het hier bepleit: streven naar een vrije dag op 1 mei om in groter verband en met elkaar de Dag van de Arbeid te vieren. De dag, ooit begonnen in 1890 met de strijd voor een achturige werkdag, verdient het.
Een betekenisvol programmapunt voor de nieuwe coalitie PvdA-GroenLinks?
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Natuurlijk moet 1 Mei een vrije dag worden om de sociale voorzieningen afgedwongen door de meeste grootvaders door wilde stakingen, gevierd moeten worden door een vrije dag om de jongeren weer eens wakker te schudden dat zij lid moeten worden van een vakbond en er loonsverhogingen moeten komen na het opdrijven van de prijzen door het NEO Liberalen systeem van de “vrije” markt.
Grootvaders moet zijn, Overgrootouders want hun overgrootmoeder had ook een grootaandeel daarin omdat zij hun kinderen moesten voeden met weinig geld, omdat zij geen inkomen hadden doordat het vaak wilde stakingen waren!
Een vrije dag om redelijk loon en arbeidsvoorwaarden? Ik weet niet of dat effect gaat hebben.... Maar het wordt veel meer complex... Het gaat om vrijwilligers voor allerlei zaken, wordt het dag van de vrijwilliger (nu ergens in december)? Verder ook om het milieu (juist wel of juist geen kerncentrales) en vrede (wel of geen wapens naar Oekraïne). Ook tegen verloedering op sociale media. Misschien moeten we zielige zeehondjes en "maai niet mei" ook mee laten doen? De schrijver geeft, onedoeld, precies aan waarom het geen vrije dag moet worden. Er moet een lappedeken van thema's aangesneden worden, die behalve het partijprogramma van GL, weinig met elkaar te maken. Er is dus geen centraal thema om te vieren op deze 'dag tegen zaken die de schrijver slecht vindt'.
In ontwikkelde landen de wereld rond wel. Maar zoals Wikipedia zegt, in Nederland zitten er teveel liberalen in de PvdA. https://en.wikipedia.org/wiki/International_Workers%27_Day
Eens, maar dan wel een echte vrije dag. Alles dicht, geen evenementen of woonboulevards. Vakkenvullers en politie vrij en geen beveiligers nodig. Thuis zitten en contempleren. Natuurlijk hou je mensen die de zaak draaiend moeten houden, maar daar hebben we dan een ereschuld lijkt me.
Politie vrij. Gaat mij te veel lijken op een fictieve dag in een film: The Purge.
''1 mei, de Dag van de Arbeid verdient het om een vrije dag te zijn'' Flink portie biefstuksocialisme zo op 1 mei. Natuurlijk kan het wel uit een extra dag niet werken voor de rijke tevreden helft van Nederland. Het geld klotst immers tegen de plinten op bij de rijken. Zes dagen in de week werken is er al lang niet meer bij. En 5 dagen ook niet. Het barst van de rijke gezinnen waar slechts een halve week gewerkt wordt. Gewoon omdat het kan vanwege hoge bovenmodale netto lonen/inkomen uit (ZZP) onderneming. Parttime werken is tegenwoordig maar normaal. En dank zij de tweeverdienersubsidie e.d. wordt het netto per gewekt uur heel goed betaald voor de bovenmodale veelverdiener. De rijke bovenmodalen doen het echt allang niet meer voor 1 vrije dag op 1 mei. Die nemen gelijk de hele week vrij en zijn al lang met het vliegtuig vertrokken voor de zoveelste luxe vakantie. Beter richten salonsocialisten hun schijnwerper op landen als Cuba die al sinds 1962 zwaar te lijden hebben onder de boycot van het rijke Westen. Met types als Biden voorop. https://www.hln.be/buitenland/cuba-schrapt-parade-voor-dag-van-de-arbeid-wegens-brandstoftekorten~a2d31ffe/ En waarom? Omdat Democraat Kennedy zo nodig kernwapens moest hebben in Italië en Turkije. Ongetwijfeld zijn er mensen als Biden c.s. die er om treuren dat Erdogan en Meloni geen kernwapens meer hebben maar of dat nu een groot gemis is? https://nl.wikipedia.org/wiki/Cubacrisis
Geen slecht idee dit. Sowieso zijn we vrij krenterig met feestdagen in Nederland. Kijk alleen al naar 5 mei, wat slechts 1 keer in de 5 jaar een nationale feestdag is. Ik ken weinig landen waar men zo blasé en kleinburgelijk met dergelijke dagen omgaat.
De Dag van de Arbeid op 1 mei is allang ingevoerd op een plek waar je het helemaal niet zou verwachten: de effectenbeurs. Het Damrak is dicht vandaag alsmede vrijwel de gehele Europese aandelenhandel. Het grootkapitaal geniet van een vrije dag die eigenlijk voor arbeiders is bedoeld. Ik zit me vandaag overigens een beetje te vervelen.
‘Ontwaakt! verworpenen der Aarde Is meest van toepassing voor de ongevaccineerden !
Nederland zit altijd in een spagaat met vrije dagen. De verjaardag van het staatshoofd is een vakantiedag, maar Bevrijdingsdag (m.i. van meer belang) maar één keer in 5 jaar (of is dat alweer veranderd, ik weet het eigenlijk niet). Wel houden we krampachtig vast aan Tweede Paas- en Pinksterdag, terwijl dat in de meeste landen geen bijzondere dag is. Een vrije dag op 1 mei zie ik er niet van komen. Ik zou liever 5 mei een vrije dag voor iedereen willen maken.
1 mei is geen feestdag en moet het ook nooit worden. Het is een dag van herdenking en bezinning. De aanleiding in Chicago 1886 was geen reden om iets te vieren. Wel iets om nooit te vergeten. Wie meer wil weten kan zoeken op Haymarket, Spies, Parson.
@ PamVlam: De eerste mei is juist terecht een feestelijke dag. De Haymarket-affaire betreft allereerst een demonstratie op 1 mei 1886 in Chicago voor een 8-urige werkdag, naast verbetering van loon en arbeidsrecht. Door de toenmalige gespannen verhoudingen resulteerden de voortdurende acties enkele dagen later in één gedode politieman en talloze gedode demonstranten. Acht personen werden in een zeer dubieus strafproces ter dood veroordeeld, die bij enkelen inderdaad werd uitgevoerd. In 1888 besloot de Amerikaanse vakbondsfederatie voortaan op 1 mei jaarlijks te demonstreren voor dezelfde doelen als in Chicago tevoren. Dit werd overgenomen door het eerste congres van de Tweede Internationale in Parijs in 1889. In 1890 vond de eerste algemene 1 mei-viering plaats. Het werd dus niet zozeer een herdenkingsdag, met treurnis van dien, maar een strijddag, en daarmee ook feestelijk.
Voor diegenen die Koningsdag al achterhaalde meuk vinden, kan deze ook wel geschrapt worden. Daarbij: Welke partij geeft er nog om de arbeider, als je kijkt naar die dure klimaatgeldverspilling en wat er duurder moet worden. Hypocriete dag
Hoe wil kk iets schrappen wat er sowieso al niet is? En inderdaad: doe die koningsdag maar weg.
Op arbeiders wordt nog steeds neergekeken. We verdienen een fractie wat die zogenaamde bovengeschikten verdienen. Want, volgens hen, zullen we ondergeschikten blijven. Onze klasse wordt nog steeds behandeld als een rest, die je in tijden van neergang kunt dumpen. In wat? Vanaf 2000 is het vangnet voor bijstand, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid uitgehold. Maar soms nemen we wraak. Staken we ons werk. Gaan we niet meer werken in sectoren waren ruggen en ledematen snel verslijten (koffersjouwers op vliegvelden). Want, de sociale zekerheid is voor ons voor een deel weggevallen. Dit alles danzij Kok, Balkenende, Bos, Rutte, Samsom, Kaag, etc.
Voor, voor en voor. Echter: zonder politieke backing spelen 'we' helemaal niets klaar. De SP heeft u grotendeels alvast aan uw zijde. De PvdA moet dringend gaan herijken, weg bij die opportunisten van GroenLinks met hun steun aan Rutte. Excuses maken voor Jetta Kleinsma en haar moestuin. De ideologische veren weer fatsoenlijk aantrekken: zoals dat een sociaal-democratische partij betaamd. Daar kan -geheel in de geest van den Uyl- ruimte zijn voor andere geluiden, maar zonder die ideologische veren is het niks, noppes en nada.
Ik heb in andere topics al kunnen betrappen op rechts radicaal gezwam. Ik kan van linkse mensen dit soort reacties prima hebben. Mensen die over het WEF blaten en aan de foute "rechtse" kant staan, zou het erg sieren in dit soort gevallen te dimmen. De kant van leugenaars zoals Wilders met zijn AOW leugen. Nog nooit heeft "rechts" iets of CDA/VVD en D66 inclusief voor elkaar gekregen. Zij hebben de arbeider overal genaaid. Goede reactie dus van u. Alleen is uw politieke voorkeur fout en heeft niemand van "rechts' ook maar een enkel recht om hier wat op te zeggen of oordelen te hebben. Eerste je foute politieke voorkeur afzweren, voordat je ook maar iets meent te moeten zeggen over links
"Ik kan van linkse mensen dit soort reacties prima hebben. " Dus voor sommigen is de boodschapper belangrijker dan de daadwerkelijke boodschap. Kennelijk doet de inhoud er dus niet meer toe. En mensen als fout bestempelen omdat ze een andere mening hebben is erg onfatsoenlijk.
IHAG: Als de mening niet deugt dan is het gewoon een foute mening. Halsstarrig vast houden aan een foute mening maakt iemand tot een fout mens. gezien veel van jouw foute meningen ben jij in mijn optiek een fout mens. Om specifieker te zijn, een buitengewoon rechts fout mens!
@Ikhebaltijdgelijk. De opmerkingen van poster -Sonic- hierboven komen op mij over als overduidelijk menselijke emotie met daaruit voortvloeiende woede en pontificaal verkeerde aannames. Ik vind die niet prettig, maar niets menselijks is ook mij vreemd. Uw opmerking: 'Dus voor sommigen is de boodschapper belangrijker dan de daadwerkelijke boodschap.' Ergo, 'ik -de beoogde boodschapper- sta aan die foute kant.' Ik vind u Intens treurig. Daar laat ik het maar bij.
"Ergo, 'ik -de beoogde boodschapper- sta aan die foute kant.' Ik vind u Intens treurig." Ik bestempel juist geen mensen als fout en vind ook niet dat een boodschapper fout is. Het zou toch juist belangrijker moeten zijn wat de inhoud van een boodschap is dan wie hem brengt? Je kan het niet altijd met een ander eens zijn, maar dat betekent nog niet dat je iedereen moet uitsluiten waar je het (mogelijk) niet mee eens bent. Als de politiek zo zou werken, dan zou het beleid volledig vastlopen. Het is juist een kwestie van beschaving dat je compromissen met anderen kan sluiten en ook een ander wat gunt.
@ Ikhebaltijdgelijk, U draait er omheen: om die super foute implicatie van u dat ik aan de verkeerde kant van de wedstrijd zou staan. Dat is x3 mij schofferen. U gaat op de lijst 'doe ik voortaan niks meer mee.' Ajuu.
"U draait er omheen: om die super foute implicatie van u dat ik aan de verkeerde kant van de wedstrijd zou staan." Jammer om te lezen dat men mijn tekst onvoldoende leest. Er staat nog steeds dat men niet moet denken in foute mensen omdat de boodschap vertroebelt en afleidt van de discussie.