Minder gas en stroom verbruiken? Gebruik een display!

  •  
26-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
992 keer bekeken
  •  
slimmemeter_1127x634

Minder lang douchen, de verwarming een graad lager. Deze praktische tips om energie te besparen zijn algemeen bekend. Wist je dat je ook met behulp van moderne technieken je verbruik omlaag kunt brengen? Door een energiedisplay te koppelen aan je slimme meter weet je: "Wow, dit verbruikt veel!" 

Een besparing van 2,2 procent op elektriciteit en 6,9 procent op gas op jaarbasis? Dat toch niet geringe effect is aangetoond met de ‘in home display’, een schermpje ter grootte van een smartphone. Vorig voorjaar rapporteerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) samen met Tilburg University over verbruiksmanagers. Deze digitale hulpjes verschaffen inzicht in je energieverbruik.

“Je ziet: ik gebruik nu zoveel gas of zoveel stroom”

De kracht van de in home display is dat je ‘live’ kun zien hoeveel gas en stroom je gebruikt. Juist dat helpt bij het besparen, legt Kees Vringer van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uit. "Zo'n schermpje staat continu in het zicht, bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken. Je ziet dan: ik gebruik nu zoveel gas of zoveel stroom. En dat inzicht helpt mensen bij het besparen op energie."

Let op: verschil tussen app en display

Van verbruiksmanager-apps voor de telefoon of tablet, kon het energiebesparende effect opvallend genoeg niet worden aangetoond. Volgens Vringer ligt dat mogelijk aan de manier van gebruiken. "Op het moment dat je je telefoon of tablet met de app erop weglegt, is die weer uit het gezichtsveld verdwenen. Dan is de stimulans om te besparen weg.”

“Wow, dit verbruikt veel energie”

Daarnaast is de manier van rapporteren een nadeel, aldus de onderzoeker. "Veel apps laten het historisch verbruik zien. Vaak van de dag ervoor. En dus niet real time als je de magnetron aanzet, of onder de douche gaat of de verwarming hoger zet. Op een energiedisplay kun je gelijk zien "wow, dit verbruikt veel!" Daarmee krijg je een goed idee welke apparaten in huis de energieslurpers zijn. Met apps die alleen maar naar het verbruik in het verleden kijken, heb je dat niet."

Energiedisplays moet je terugverdienen

Welke in home displays zijn er zoal voor consumenten? "Een bekend voorbeeld is de Toon van energiemaatschappij Eneco. Zo'n half miljoen huishoudens heeft er eentje", zegt Vringer.

"Wij hebben voor ons onderzoek een andere energiedisplay gebruikt: de Geo Trio II. Deze is zonder abonnement te gebruiken." De richtprijs hiervan bedraagt 99,95 euro. "Met de hoge energieprijzen heb je die vrij snel terugverdiend."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.