Sfeerfoto van Floortje Blijft Hier
Floortje Blijft Hier
Floortje Blijft Hier

was te zien opnpo1

Floortje gaat op zoek naar optimistische en inspirerende verhalen op de mooiste plekken van ons land. Ze bezoekt mensen die gekozen hebben voor een leven waarin zelfredzaamheid, duurzaamheid en de natuur centraal staan.
Floortje Blijft Hier

Floortje Blijft Hier: Yana's verhaal

8 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
received_504636237131943
Tijdens deze moeilijke periode leren we dingen over onszelf waar we voorheen nooit over hebben nagedacht. Juist tijdens onverwachte omstandigheden kun je nieuwe dingen leren, en meer te weten komen over het leven dan ooit tevoren. Ook de 19-jarige Yana leerde een nieuwe kant van zichzelf kennen toen het virus toesloeg. 

Yana liep 5 weken stage in Finland, waar ze werkte bij een huskykennel in Sinetta, een klein dorpje in de buurt van Rovaniemi. “Het ligt voor Nederlandse termen best wel geïsoleerd. Er zijn bossen en zomerhuisjes, maar mensen komen hier voornamelijk voor de kennel. De eerste drie maanden werkte ik bij Bearhill Husky als vrijwilliger, daarna met een vast contract. Als vrijwilliger was ik voornamelijk verantwoordelijk voor de pups, het trainen en het voorbereiden voor hun eerste keer voor de slee.”
78423185_420569962178773_577572637731979264_n
Na een periode als vrijwilliger kreeg Yana een vast contract aangeboden, wat ze direct aannam. Ze wilde in de eerste instantie de hele winterperiode blijven, maar in december begon het virus op te spelen in China. “Eerst maakten we er ons niet zo zorgen over en maakten we grapjes. Veel Chinese toeristen kwamen niet meer, maar er waren nog veel toeristen uit andere landen. In maart ging het echter ineens heel snel. Half maart was de laatste tour, maar eigenlijk had het seizoen nog veel langer door kunnen gaan, er was genoeg sneeuw. Het bedrijf liet de meesten van ons 2 weken eerder gaan dan gepland en ook medewerkers die zouden blijven werden op een verplichte vakantie gestuurd.”
IMG_7789
“Ondanks de moeilijke tijden zijn er ergere plekken om in quarantaine te zitten. Ik ben een hondenliefhebber die het fijn vindt om buiten bezig te zijn, zeker in een kennel met bijna 100 honden in het midden van het bos in Finland. Er is ruimte om buiten te zijn en ons te vermaken. Er zijn zeker klusjes genoeg om ons niet te hoeven vervelen. Ik dacht dat ik heel slecht tegen snelle veranderingen kon. Ik dacht dat plannen en dingen van tevoren weten heel belangrijk voor mij waren, evenals niet te veel stressen. Dat is ook nog wel zo, maar op dit moment heb ik daar absoluut geen last van. Wat ik wil en plan veranderd continu, maar door corona heb ik geaccepteerd dat er niks te plannen valt en dat ik de constante verandering niet in de hand heb. Ik kan alleen naar wat er gebeurt en naar wat wel kan. Ik weet dat het lastig is, maar we moeten de stress over alles wat we hadden willen doen voor de komende zomer en misschien wel het komende jaar overboord gooien. In deze situatie is het beste wat we kunnen doen elkaar beschermen. Kijk naar wat wel weer mag en kan en haal daar het beste uit.”

Populair bij BNNVARA