Floortje gaat op zoek naar optimistische en inspirerende verhalen op de mooiste plekken van ons land. Ze bezoekt mensen die gekozen hebben voor een leven waarin zelfredzaamheid, duurzaamheid en de natuur centraal staan.

Floortje Blijft Hier - gasten seizoen twee

05-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1519 keer bekeken
  •  
FloortjeFBH
Nu we midden in de tweede coronagolf zitten, is Floortje weer op zoek gegaan naar de mooiste plekken van Nederland. Opnieuw heeft ze mensen ontmoet die laten zien dat je ook in Nederland een authentiek leven kan leiden. Alhoewel het wennen is voor Floortje en vele anderen om tot rust te komen in deze barre tijden, wordt er wel ontdekt hoe goed het voelt om die rust even te pakken. 
Allereerst kunnen we onze eigen Nederlandse steden nu herontdekken. Neem Amsterdam bijvoorbeeld. Een stad die barst van de creativiteit, en waar veel kunstenaars hard zijn getroffen door corona. Maar ze worden er ook door geïnspireerd. Zo heeft street artist Rosalie de Graaff een prachtig stuk gemaakt. Waarmee ze wil uitbeelden dat rampen zoals corona laten zien dat wij ook alleen maar onderdeel zijn van de natuur.

Kunst wordt door velen gezien als een vorm van meditatie. Iets waarmee je je hoofd leeg kan maken. In Bloemendaal ontmoet Floortje Beach artist Tim Hoekstra die hier ook zo over denkt. Met zijn bijzondere en gigantische werken probeert hij positieve energie te verspreiden.
beach art
Floortje is op zoek naar mensen die, ondanks de tijd waar we in leven, ons stukje van de wereld kunnen opvrolijken. Een van de mensen die dit doet is kunstenares Victorine Pasman. In samenwerking operazangeres Frédérique Klooster is zij het project ‘De Drijvende Diva’ begonnen, waarmee ze proberen mensen anders te laten kijken naar de wereld om hun heen.

Veel artiesten kunnen door de verscherpte coronamaatregelen helaas niet meer optreden. Singer-songwriter Tim Knol is tijdens deze rustige periode in zijn leven daarom begonnen met een wandelclub. Zo combineert hij zijn liefde voor muziek en de rust van de natuur.

Iemand die niet meer kan wachten totdat de theaterzalen weer vol kunnen stromen is danser Timothy van Poucke. Als lid van het Nationaal Balletgezelschap weet hij heel goed hoe belangrijk het is om de kunst van de dans in leven te houden.
diva
Cornelis Le Mair is een man die al heel zijn leven bezig is met het maken van kunst. Hij vaart zijn eigen koers en staat bewust in het leven. Hij woont in Noord-Brabant, waar hij leeft zonder TV, internet of een auto. Het is alsof hij in een ander tijdperk leeft. Ook zijn werken reflecteren dit.

In de Zaanstreek van het land ontmoet Floortje restaurateur Stefan Witteman, die woont en werkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Hij heeft een passie voor vroegere tijden en brengt met veel plezier huizen helemaal terug in de stijl van de 17e, 18e of 19e eeuw. Zelf woont hij in huisje uit 1850, waar nog door zijn vader aan is getimmerd.

Wiebe Radstake leeft een leven waar duurzaamheid en zelfredzaamheid centraal staan. Samen met zijn vriendin en pasgeboren baby woont hij in een omgebouwde dubbeldekker tussen de perenbomen in Schouwen-Duiveland. Wiebe heeft jarenlang rondgezeild als kapitein op het zeilschip Tres Hombres. In de toekomst hoopt hij hetzelfde te kunnen doen als de Tres Hombres, maar dan in Nederland: Vracht vervoeren zonder de hulp van een motor.
stefan
Reina Ovinge probeert Nederland een stukje mooier te maken. Ze heeft twintig jaar lang in de mode-industrie gewerkt. Nadat Reina zag onder welke omstandigheden mensen in landen zoals China en Bangladesh aan het werk waren, wist ze dat hier verandering in moest komen. Nu heeft ze haar eigen minifabriek waar ze op duurzame wijze wol en garen produceert. Hier geeft ze ook workshops aan mensen om te laten hoeveel werk erin gaat om een trui te maken. Op deze manier hoopt Reina de mode-industrie transparanter te maken.

Voor Merijn Tinga is duurzaamheid een heel belangrijk onderwerp. Merijn wordt ook wel de Plastic Soup Surfer genoemd. Met heel zijn ziel en zaligheid probeert hij Nederland een stukje mooier te maken door plasticvervuiling te verminderen. Tijdens een suptocht van Maastricht naar Schiermonnikoog bezoekt hij scholen om afvalscheiding te promoten. Op deze manier wil hij laten zien dat we samen het verschil kunnen maken.
suppen
Tijdens deze vreemde tijden moeten we de ruimte nemen om op adem te komen. Stilstaan bij wat we hebben en kijken naar het positieve. Aardiger zijn voor de natuur en elkaar. Herontdek Nederland op een nieuwe manier, want ook hier is het einde van de wereld te vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.