Sfeerfoto van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld
Floortje Naar Het Einde Van De Wereld
Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

vanaf 17 maart iedere donderdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA opnpo1

In Floortje Naar Het Einde Van De Wereld reist Floortje Dessing naar het einde van de wereld om mensen te bezoeken die een bijzonder bestaan leiden. Ze leert hun verhalen kennen en ervaart voor even hoe het is om op zo’n ongewone plek te wonen.
Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

Over Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

Schermafbeelding 2022-02-24 om 12.31.27

Wonen in een earthship van gerecyclede materialen in Belize, een duikschool runnen op een volstrekt onbekend eilandje in de Indische oceaan of onderdeel worden van de Masai-gemeenschap in Kenia. Velen fantaseren erover, maar slechts een enkeling neemt de stap echt. In Floortje Naar Het Einde Van De Wereld bezoekt Floortje Dessing mensen die het roer radicaal hebben omgegooid voor een bestaan buiten de gebaande paden. Floortje brengt een aantal dagen met hen door om te kijken hoe het leven hen vergaat op zo’n geïsoleerde plek. Wat heeft ze gemotiveerd om deze keuze te maken? Welke levenslessen heeft het ze geleerd? En hoe zien de ze toekomst? 

Floortje: "Dit was een ingewikkeld seizoen om te maken, maar ik ben ongelofelijk blij dat het gelukt is. Het voelde bijzonder om er weer op uit te gaan en mensen in alle uithoeken te ontmoeten. Het is fascinerend om te zien hoe zij omgaan met dingen als thuisscholing en nadenken over eigen voorzieningen. Dat zijn zaken die die wij in tijden van COVID verplicht moesten aanleren, maar voor hen heel normaal zijn. Dat maakt het ook zo boeiend om met deze mensen in gesprek te gaan en te zien hoe ze leven."

Tekst gaat door onder de foto 

Schermafbeelding 2022-02-24 om 15.06.38

Aflevering 1: Belize 
In de eerste aflevering reist Floortje terug naar de Britse Alisa en Richard Atkinson die het drukke Londen verruilden voor een idyllische plek midden in de jungle. Na lange zwerftochten vonden zij twaalf jaar geleden deze plek en besloten dat ze hier hun drie kinderen wilden grootbrengen. In de dichtbegroeide jungle bouwden ze hun eigen paradijs, met als blikvanger hun earthship dat volledig gebouwd is van gerecyclede materialen. Floortje logeert een paar dagen bij de familie en bezoekt Tati bij een apenopvangcentrum, waar ze werkt als vrijwilligster.

Aflevering 2: Argentinië 
In Argentinië bezoekt Floortje een bijzondere Amerikaanse familie die op de uitgestrekte vlaktes van Noord-Patagonië woont. Pater familias is de 74-jarige Ashley Carrithers. Veertig jaar geleden verloor hij zijn hart aan deze verlaten uithoek en kocht hij een oude estancia midden in de natuur. De bewoonde wereld is slechts per paard bereikbaar in een tocht van zo’n vier uur. Ashley woont op een uur lopen van de estancia. Floortje maakt kennis met de hele familie op deze adembenemend mooie plek aan de voet van het Andesgebergte.

Aflevering 3: Comoren
Floortje reist naar het totaal onbekende eilandje Mohéli: een kleine stip in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagascar. Samen met twee andere eilanden vormt Mohéli de Comoren: een van de armste landen ter wereld. Floortje bezoekt het Frans-Slowaakse stel Anne en Richard: een van de weinige buitenstaanders die Mohéli hebben ontdekt. Zij runnen hier een duikschool. Want hoe onontwikkeld het eilandje ook is, het is ook paradijselijk mooi. 

Aflevering 4: Azoren
Ook binnen Europa reist Floortje naar een verre uithoek. Ze is op de Azoren: een Portugese archipel midden in de Atlantische Oceaan. Op het kleine eilandje Santa Maria woont het Frans-Portugese stel Rita en Yannis met hun twee jonge kinderen. Op een idyllische plek aan de rand van het eiland maakten zij van een oude schuur hun droomhuis, waar ze grotendeels zelfvoorzienend wonen. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien werkt Rita drie dagen per zes weken als orthodontist op een naburig eiland. Ze ontmoet ook Jasmine, een vriendin van Rita die onderzoek doet naar walvissen in dit gebied.

Aflevering 5: Kenia
In de ongerepte wildernis van Kenia, op een plek waar amper toeristen komen, bezoekt Floortje de Nederlandse Manon van Oldenbarneveld. Tijdens een van haar vele reizen door Kenia ontmoette ze Sankale, een stamhoofd van de Masai. Ze werden verliefd en inmiddels woont Manon al vele jaren met hem samen in de hechte Masai-gemeenschap van Sankale. Manon liet het jachtige westerse leven achter zich en voelt zich helemaal op haar plek in dit primitieve en vredige bestaan, midden in de natuur.

Aflevering 6: Europa
Meer info volgt…

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld is vanaf 17 maart iedere donderdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. 

Schermafbeelding 2022-02-24 om 15.07.35