Floortje reist, soms alleen soms samen, naar alle uithoeken van de wereld om de mooiste mensen en verhalen te vinden. Mensen die van de gebaande paden gaan en of een inspiratie voor ons allen kunnen zijn.

Maya en Mark bouwden hun eigen NatuurTempel

"We willen laten zien dat de verbinding met anderen en de natuur, belangrijke inzichten over jezelf kan opleveren.”

Mark en Maya zijn de bouwers van een NatuurTempel, een centrum voor kunst, natuur en bewustzijn. Het is een plek waar je leert om je meer verbonden te voelen met de wereld en je eigen hart. Het centrum is een plek waar je leert om je meer verbonden te voelen met de wereld en hun eigen hart. Ze organiseren er workshops, cirkels en bijeenkomsten. In hun NatuurTempel nemen ze je, soms met behulp van 'magic mushrooms', mee op een ontdekkingstocht naar antwoorden op prangende levensvragen.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Mark: "Ik woonde ergens anders, in een kraakpand. Daar moest ik weg, maar ik wist van Teuge. “Daar is een terrein”, wist ik, “ik ga in Teuge kraken!” Het was 11 september 2001. Op het moment dat de Twin Towers vielen, liep ik bij de belastingdienst het kantoor binnen, om het uittreksel te halen om het terrein in Teuge te kunnen kraken. Dat is gelukt. Ik woon hier sinds 2001. Destijds ben ik hier komen wonen omdat ik graag mijn creativiteit meer wilde ontplooien. Ook voelde ik dat we allemaal in een samenleving leven wat niet helemaal bij mij aansluit. Ik wilde iets met mijn creativiteit doen. Na mijn opleiding werktuigbouwkunde en hier vervolgens niks mee gedaan te hebben, ben ik kunstenaar geworden. En ik probeerde zoveel mogelijk, alles wat ik nodig had, in eigen beheer te doen: zelfvoorzienend. Denk aan je warmte, dag-invulling, water en eten."

Maya: "Rond mijn 18e leeftijd, wilde ik al duidelijk niet meedoen aan de consumptiemaatschappij en de ‘ratrace’. Ik wilde en moest het allemaal anders doen. Ik werd jong moeder en was al snel aan het sparen om weg uit de stad te gaan. Het idee was om met een camper en mijn kinderen op pad te gaan. Dit heb ik uiteindelijk ook gedaan. Na 2 jaar reizen met mijn kinderen, kwam ik in Teuge terecht. Ik vond hier direct aansluiting met Mark en waar hij mee bezig was. Het off-grid leven en het gevoel van vrijheid hier, trok me erg aan. In Europa ben ik op veel soortgelijke plekken geweest. Maar dit was in Nederland en maakte me nog enthousiaster. Hier heb ik ondertussen echt mijn draai gevonden.”

Socials_1

Waar kwam de drang om anders te willen leven vandaan? 

Maya: "Ik zag het niet voor me, dat de manier waarop wij in het Westen omgaan met al onze bronnen, een eeuwige houdbaarheidsdatum zou hebben. Het kon zo niet langer, vond ik. We kunnen niet met z’n allen zo veel afval blijven produceren en gebruiken. Kijk maar hoe het tegenwoordig met de natuur gaat."

Mark: "Zelf had ik vooral de behoefte om van binnenuit te leven. Ik kon het al uitgestippelde traject van het leven niet aan. Het overdag werken en in de avond voor een tv hangen. Het was niks voor mij. Ik merkte vooral dat het inzetten van mijn creativiteit me erg blij maakte. Altijd al was ik erg van het tekenen en schilderen. De opleiding werktuigbouwkunde die ik in mijn jongeren jaren gevolgd heb, was erg exact. Ik merkte dat het me een enorm mentaal wezen maakte. Ik merkte dat als ik vanuit inspiratie kon leven, dat ik me gewoon een totaal ander mens voelde. Het voelde allemaal echter. Dit betekende voor mij om dichter bij de natuur te leven. Op die manier voelde ik me steeds gelukkiger word.

Wat is de NatuurTempel?

"Sinds 2012 wordt er vanuit inspiratie aan de NatuurTempel gebouwd. Het is een uniek kunstwerk, van 140m2 rond, gemaakt van kronkelige takken en dikke stammen. Ook zie je gekleurd glas, leem, veren en instrumenten staan. Het heeft een majestueuze houten vloer met een vuurplaats in het centrum. De 7 diameter dôme, een geodetisch koepelvormig gewelf in het centrum van het dak, is ‘s nachts een galactische klok waardoor je de dierenriem kan gadeslaan en overdag komt het prachtige zonlicht erdoor naar binnen. De tempel staat bol van inspirerende verhalen over bijvoorbeeld organisch bouwen, natuur- en boomsymboliek, functies van tempels of architectuur en educatie."

Floortje_20220713_WDUI_005

Wat voor activiteiten organiseren jullie hier?

"We maken muziek samen en zitten vaak in cirkels waar vanuit het hart gesproken wordt en iedereen ruimte krijgt om te delen. We bespreken samen zowel de leuke als de minder leuke dingen in het leven. Op zulke momenten hebben we als doel om elkaar te ontmoeten als mens. Niet alleen voeren we gesprekken met elkaar, ook houden we fysieke of educatieve bijeenkomsten, zoals meditatie en yoga. Het is een breed scala aan bewustzijnsverruimende ceremonies."

"In het midden van de tempel zie je vuur. Wat het vuur doet, is dat het een centrum in de cirkel geeft. Dat centrum is ons referentiepunt. Daar kunnen we elkaar vinden. Iedereen kijkt ernaar vanuit een eigen perspectief.  Op die manier kunnen we de ruimte van de gemeenschap met elkaar delen. Dat is wat dat stukje hartverbinding benadrukt. Dit hebben wij van inheemse culturen geleerd en is ook onze inspiratie geweest bij het bouwen van de tempel."

Hoe komen jullie aan al jullie kennis?

“Ik wilde graag het bewustzijn van mensen op de aarde, dus dat alles onderling met elkaar verbonden is, aanwakkeren. Ik ben me gaan afvragen waar dat speelt op de wereld. Dit is bij Inheemse volkeren, de Indianen, het geval. Ik heb met veel Inheemse mensen samengewerkt. Denk aan mensen uit: de Amazone, Brazilië, Colombia, Peru en Mexico. We hebben toen heel veel ceremonies georganiseerd, dat heeft mijn belevingswerkelijkheid echt veranderd.

Ik ben me gaan realiseren dat er een verschil bestaat tussen een westerling en een Inheemse. Wanneer een westerling afgestudeerd is, heeft hij een vierkantje boven op zijn hoofd. Dat is het in blokjes, tegenstellingen denken. Een Inheemse denkt in cirkels. Dit betekent dat alles met elkaar verbonden is. Dat is waarom we ook onze tempel gebouwd hebben. Op die manier hebben we een leeromgeving gecreëerd, waarin wij een ervaring kunnen faciliteren. Dat dus een individu zelf die ervaring kan hebben."

Floortje_20220713_WDUI_009

Jullie gebruiken dus magic mushrooms om anderen te helpen levensvragen te beantwoorden? 

"Een van de sleutels die we gebruiken zijn de psilocybine paddenstoelen. Er zijn verschillende middelen die een interactie op ons menselijke zijn hebben. Op het moment dat ik in een andere staat van bewustzijn wil komen, dan kan ik een bewustzijnsveranderend middel nemen. Maar ook het in contact staan met de natuur is belangrijk, want voor bewustzijn is innerlijke rust nodig. De basisintentie van onze ceremonies is om het bewustzijn van de mensheid te verruimen. Met als doel mensen in staat te stellen hun eigen herkomst te herinneren. Soms kan dat erg confronterend zijn waardoor er een innerlijke spanning ontstaat en mensen zich tegen zichzelf gaan verzetten. De paddenstoelen zorgen ervoor dat mensen opener zijn in de dingen die ze tegenkomen tijdens hun zoektocht naar zichzelf.

Deze ceremonies met psilocybine vinden hun oorsprong bij inheemse volkeren. Daarom zingen wij veel en maken wij veel muziek. We doen dat in een omgeving die daarvoor gebouwd is. Het idee is dat mensen zich veilig en geborgen voelen. De meeste mensen komen hier naartoe omdat ze als mens willen groeien en zichzelf willen ontdekken. Het is dus geen recreatieve ervaring. En magic mushrooms dienen soms als sleutel voor dit zelfonderzoek. Mensen komen hier met levensvragen, als: “Hoe is mijn voedingspatroon?”, “Hoe zit ik emotioneel in elkaar?”, “Hoe zijn mijn relaties?” en “Hoe zit ik mentaal in elkaar?”

Je kan 20 spirituele boeken lezen en naar ontzettend veel podcasts luisteren, maar op het moment dat jij je zwart-wit bril afzet en je kleuren bril opzet, dan pas ga je het echt begrijpen."

Floortje_20220713_WDUI_007

En de toekomst? 

“Het voelt nu alsof we aan het begin van het exploiteren van ons centrum staan. We proberen nog heel veel te ontdekken. Er zijn heel veel mensen van over de hele wereld die hiernaartoe komen, maar in Nederland zijn we nog redelijk onbekend. We zouden het nog erg leuk vinden om het centrum uit te breiden met bos en land om via die manier het gedachtegoed uit te breiden. Heel concreet zijn we er nog niet. Wat voor ons heel belangrijk is, is dat het team van mensen dat dit draagt, steeds zelfstandiger wordt. Zo krijgen wij de ruimte om af en toe de rest van de wereld te ontdekken. Dat is echt de eerstvolgende stap waar we mee bezig zijn.

We zijn er ook mee bezig dat de NatuurTempel ook een volwaardige plek in de gemeenschap krijgt. Dat is ook waar onze energie naar toe gaat. We hebben bijvoorbeeld een samenwerking met de universiteit in Londen. Er is nu veel onderzoek naar het inzetten van psychedelica bij ziektes als bijvoorbeeld kanker, PTSS of depressie of mensen die terminaal zijn en bang zijn voor de dood. We willen drugs niet normaliseren. Maar we hopen de vooroordelen over psychedelica weg te nemen en te laten zien dat het, als het op een goede manier en in een veilige omgeving gebruikt wordt, een waardevol reflectiemiddel kan zijn. Ik denk dat wij een bijdrage kunnen leveren om op een hele verantwoorde manier psychedelica te gebruiken en daarmee antwoorden te kunnen krijgen op verdiepende vragen over jezelf."

Floortje_20220713_WDUI_004