Floortje Gaat Mee

#MijnEindeWereld met Cara in Thailand

  •  
27-05-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1130 keer bekeken
  •  
Cara en Sandy

In 2017 reisde Floortje naar Thailand om de 32-jarige Amerikaanse Cara Boccieri te bezoeken. In de uitgestrekte jungle rondom Ban Nai Soi woont Cara zo zelfstandig mogelijk, met weinig geld en weinig materiele bezittingen. Haar eenvoudige bestaan werkte als een inspiratiebron voor de Nederlandse Sandy Roele (49 jaar), die begin dit jaar besloot om af te reizen naar Thailand om Cara te bezoeken.

Waarom heb je besloten om Cara persoonlijk op te zoeken?

“Ik vond Cara’s verhaal in de aflevering zo puur, en dacht meteen: dat wil ik ook, dat is mijn volgende stap. Haar werk inspireerde mij en zij verwoordde precies waar ik ook voor sta: leven met zo min mogelijk spullen en weinig nieuwe dingen kopen. Het fascineerde mij hoe eenvoudig en desolaat zij daar leeft, zo erg dat het mij ontroerde, waardoor het echt iets voor mij opende”.


Sandy foto 2

Hoe kwam je tot de beslissing om het roer om te gooien?

“Het kriebelde gewoon. Ik heb niet echt het gevoel dat ik ervoor heb gekozen, het is meer dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het mediabedrijf waar ik voor werkte moest een aantal beslissingen maken waardoor ik niet meer kon doorgroeien waarin ik wilde, dus ik dacht: dit is het moment. Want vrijheid is ook echt wat ik nodig heb om de persoon te zijn die ik ben. Ik was, net als veel andere mensen, op zoek naar mijn passie. Omdat ik al de deeltijd opleiding Goudsmeden aan de Vakschool Schoonhoven had gedaan, koos ik er uiteindelijk voor om van het edelsmeden mijn werk te maken”.

 

“Na het zien van de aflevering Floortje naar het Einde van de Wereld raakten Cara en ik via Instagram in contact. Toen is het idee ontstaan om een reis naar Azië te maken. Maar een reis kost veel geld en ik had ook nog een parttime baan. Toen dat stopte eind vorig jaar had ik zoiets van: en nu ga ik echt alleen doen wat ik wil. Maar wat wil ik nou echt? Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken want ik herinnerde ik mij weer de uitzending met Cara en voelde meteen dat ik haar moest opzoeken. Het was een kwestie van nu of nooit”.


Sandy in rijstveld Myanmar
Sandy vertrok in januari 2020 met het vliegtuig richting Thailand en Myanmar. Uiteindelijk vond haar ontmoeting met Cara plaats op 19 februari.

Hoe heb je de reis naar Thailand en jouw ontmoeting met Cara ervaren?

“Ik reisde naar het noorden van Thailand, naar het dorpje Mae Hong Son, in de buurt van Pai. Cara gaat daar regelmatig heen, omdat daar Wi-Fi is en ze dan kan werken. Een vriendin van haar heeft er ook een eettentje en daar hadden we afgesproken. Dat was een hele fijne plek en het was superleuk om elkaar eindelijk te zien maar ook een een beetje onwennig. Ik vond het namelijk heel bijzonder om haar eindelijk te ontmoeten na haar aflevering te hebben gezien, en na het mailen en videochatten. We zouden de hele week met elkaar gaan samenwerken, dus dan wil je elkaar ook een beetje leren kennen. We hebben die dag gesproken over wat voor mij belangrijk is in het leven en als ontwerper. En zij heeft over haar werk verteld. Het was een heel fijn gesprek en zo tof om haar eindelijk te ontmoeten”.


In de aflevering bezochten Cara en Floortje samen de Kawan Tribe en de Karen Tribe. Ook Sandy bracht samen met Cara een bezoek aan deze tribe maar daarna besloten ze samen een dorp van de Lawa Tribe te bezoeken, waar meerdere goudsmeden wonen.

“De ontmoeting met de lokale mensen was erg bijzonder, het voelde als familie omdat we ook bij iemand thuis te gast waren. Ze hebben ons meteen het dorp laten zien, en later op de avond moest dat met zaklantaarns want er was geen straatverlichting. Ook hebben we die avond zelfgemaakte whiskey gedronken met vrienden en familie van hen uit Bangkok. Uiteindelijk hebben we een week in het dorpje doorgebracht en het was echt fantastisch. De mensen zijn zo lief en warm. We hebben wandelingen door de jungle gemaakt, heerlijke maaltijden gegeten en gesprekken gevoerd met onder andere de ‘chief of the town’ en natuurlijk gewerkt met de gevluchte Birmese goudsmeden”.


Sandy foto 3
Waar ben je nu mee bezig?

“Op dit moment wordt er door de goudsmeden gewerkt aan mijn nieuwe sieraden collectie. Ik heb regelmatig contact met Cara en via haar ook met de dorpelingen en goudsmeden. Het was geweldig om te zien wat hun traditionele vaardigheden zijn en om van elkaar te leren. De collectie is dan ook een combinatie van mijn ontwerpen met hun tradities en technieken, en het is er ook een met betekenis. Vooral door waar het mee begonnen is, dat ik de gevluchte ambachtslieden uit Myanmar kan helpen een bestaan op te bouwen in hun eigen omgeving met hun eigen talenten. Dit project gaat gaat uiteindelijk om het opbouwen van een duurzame verbinding met als resultaat ondernemerschap, zelfredzaamheid, en behoud van traditionele vaardigheden. Er is zoveel te vertellen over hun cultuur en gebruiken. Alles heeft betekenis en die betekenis hebben zij eraan gegeven. Dat vind ik heel interessant. Zo geven we samen betekenis aan het leven en proberen we het te begrijpen. Dat vind ik mooi”.


Sandy foto 1
Wat is jouw verwachting voor de toekomst?

“Ik zou in de toekomst graag nog andere landen en nieuwe communities willen bezoeken. Misschien samen met anderen of alleen. En misschien zelfs met Cara. Want het lijkt mij fantastisch om in een andere community hetzelfde te doen als Cara en dat op die manier reizen een belangrijk onderdeel van mijn leven en mijn sieradenlabel wordt. Alleen het maken van sieraden is voor mij niet genoeg. Ik vind het heel tof om samen met anderen iets te creëren en tot iets bijzonders te komen.”


Delen: