Koolmees

03-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1168 keer bekeken
  •  

De koolmees is één van de bekendste tuinvogels. Als je een nestkast in je tuin hangt, wordt de koolmees (maar ook de pimpelmees) daar heel blij van! Dan hoor je het hele voorjaar een gezellig liedje bij jouw huis. (ti-du ti-du ti-du!) Man en vrouw van de koolmees lijken heel erg op elkaar. Alleen heeft het mannetje een veel grotere ‘stropdas’. Kijk maar naar de dikke zwarte streep op zijn buik. Die van de dames is altijd een stuk kleiner.  

Hoe herken je de koolmees?

  • Gele buik, witte wang, zwart petje met een zwarte streep op zijn buik.  
  • Samen met de pimpelmees is de koolmees de meest ‘gewone’ mees in Nederland.  
  • Is gek op eiken. Daar leven in de lente lekker veel rupsjes, om te eten.
  • Is in de zomer en winter in Nederland. Het zijn standvogels.  

Fietspomp

De koolmees zingt vaak een heel simpel liedje: twee toontjes die hij om en om fluit: ti-du ti-du ti-du … Sommige mensen zeggen dat dat wel een beetje op het geluid van een fietspompje lijkt, dat je op en neer pompt. Makkelijk om te onthouden dus!

Wel 200 liedjes 

En dan denk je net dat je het geluid van de koolmees hebt geleerd, en dan hoor je dat ‘ie nog véél meer liedjes kent! ‘Ti-du’, of juist ‘tu-di’. Of ‘ti-ti-du’. Met maar een paar toontjes, kan de koolmees wel 200 verschillende liedjes bedenken!

Helpen met voer

In de winter kan je koolmezen en andere tuinvogels een beetje helpen, met voer. Pindaslingers, vetbollen of een voederplank vol met zaadjes: koolmezen zijn er dol op! En dan wordt de kans ook groter dat ze in het volgend voorjaar in een nestkast in jouw tuin komen broeden. Om te zorgen dat de kauwtjes en de eksters niet al het voer opeten, kan je er een rek overheen zetten. De mezen kunnen daar wel in, maar de grotere vogels niet.

koolmeesje-met-rupsje-voor-de-jonkies_Jannie-Hoekstra-Haringa

Koolmees met rups voor jonkies

© Fotograaf Jannie Hoekstra Haringa

Fun Fact: Binnen drie weken het huis uit 

Steeds meer mensen hebben een nestkast met een camera. Ook op YouTube kan je broedende mezen volgen. Dan zie je dat het vrouwtje eerst een stuk of tien eitjes legt: iedere dag één. Pas als het laatste eitje is gelegd, beginnen vader en moeder samen met broeden. Op die manier komen alle eitjes tegelijk, na een week of twee uit. Al na twintig dagen zijn de kleintjes groot. Dus binnen drie weken vliegen ze het huis uit. De ouders blijven ze daarna nog wel een tijdje in de gaten houden.

koolmeesjes_Beverley

Drie jonge koolmeesjes op een rij

© Fotograaf Beverley

Meer over:

koolmees
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.