Gewone regenworm

03-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
844 keer bekeken
  •  

Er is niets gewoons aan de gewone regenworm. Het is zelfs de beste tuinman die je kan wensen! Regenwormen ruimen graag dode blaadjes en plantjes op. Die halen ze dan boven de grond op en slepen ze naar beneden om op te eten. Want boven de grond zitten vogels die graag wormen eten. Door al dat op en neer pendelen met dode blaadjes, houden wormen de grond lekker luchtig! Dat is weer goed voor de planten. Onder de grond moeten regenwormen trouwens wel uitkijken voor mollen! 

Hoe herken je de gewone regenworm?

  • Kan wel tien of zelfs 30 centimeter lang worden.
  • Zijn lijf lijkt te bestaan uit kleine, rode ringetjes achter elkaar.
  • Ongeveer halverwege zit een hele serie dikke ringen. Dat heet het 'zadel'.
  • In het 'zadel' wordt slijm gemaakt waardoor wormen zo glibberig zijn.

Op en neer of heen en weer?

Er zijn veel verschillende regenwormen. Er zijn er die dus op en neer pendelen om eten boven de grond op te pikken. Maar in plaats van die op-en-neer-wormen, bestaan er ook heen-en-weer-wormen. Die trekken onder de grond heen en weer. Ondertussen eten ze hapjes grond op, halen daar het lekkers vanaf en poepen de rest weer als schone grond uit. In alle gevallen zijn die wormen heel nuttig, omdat ze met hun gegraaf de grond lekker luchtig houden voor de planten.

Zachtjes tikt de regen

Vissers prikken regenwormen aan hun haakjes, omdat de vissen dat lekker vinden. Om regenwormen te vangen, steekt een visser een schep in de grond en tikt daar zachtjes tegenaan. Regenwormen denken door de trilling dat er een mol aankomt en dan vluchten ze naar boven.

Sommige vogels, zoals meeuwen kennen dat trucje ook. Die zie je soms trappelen in het gras, langs de kant van de weg. Dan doen ze het getik van een regenbui na, waardoor regenwormen ook naar boven vluchten ‘om niet te verdrinken’. Hap. Slik. Weg!

merelwprm

Vader merel heeft een worm gevangen voor zijn kleintjes

© Fozzje

Hoe droger, hoe dieper

Veel vogels leven van wormen. De grutto bijvoorbeeld. Dat is de ‘Nationale Vogel’, of de ‘Vogel van Nederland’. Maar omdat de zomers steeds droger worden, hebben de vogels het wel steeds moeilijker om wormen te vinden. Droge grond wordt keihard en daar kan een worm niet doorheen kruipen. En een grutto kan zijn lange snavel ook niet in die droge grond prikken om een worm te pakken.

Fun Fact: wormen eten

Uit het Engels komt een misschien wat onsmakelijk spreekwoord: ‘Vroege vogels vangen de dikste wormen’. Dat betekent: wie vroeg opstaat krijgt het meest voor elkaar. Eet smakelijk! 

grutto

Deze grutto heeft een worm te pakken

© peterdehaas

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.