Akkerhommel

03-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1597 keer bekeken
  •  

De akkerhommel is vroeg in de lente zo’n beetje het eerste insect dat weer wakker wordt. Met zijn wollige vachtje lijkt het wel of de hommel een winterjas aan heeft. 

En de hommel heeft nóg een trucje om warm te blijven. Bijna geen ander insect kent deze truc: Door met zijn vliegspieren te trillen, kan de hommel zichzelf opwarmen!

Hoe herken je de akkerhommel?

  • Harig insect
  • Een lijf van twee ‘bolletjes’ achter de kop. De voorste is rood-bruin.
  • Maakt nestjes in de grond
lange_tong_5b6293cf03fe1_medium

Akkerhommel

© Dirk Slijkhuis

Een hommel is een bij

Bij een ‘bij’, denk je waarschijnlijk meteen: honing! Maar er is eigenlijk maar één soort bij die honing maakt: de honingbij! In ons land komen meer dan driehonderd verschillende soorten bijen voor. De akkerhommel is één van die vele soorten ‘wilde bijen’.

akkerhommel_64d2475befbaa_medium

Akkerhommel

© Handgraaf

Kleine familie

Bijna alle wilde bijen in Nederland leven in hun uppie, of ‘solitair’, zoals biologen dat noemen. De honingbij leeft in volken van duizenden en duizenden werksters bij elkaar. De akkerhommel zit daar een beetje tussenin. Die leeft in kleine families van enkele tientallen werksters. Al die werksters zijn dochters van één koningin. Die werksters vliegen af en aan naar bloemen, zoals fluitenkruid, om zoete nectar (brandstof) of stuifmeel (eten) te halen. Voor de koningin en voor de jonge larven.

Alleen de koningin blijft leven

Ergens in de herfst worden in het nest van een akkerhommelfamilie koninginnen geboren. Die vliegen uit en zoeken meestal ergens in de grond een plekje om te overwinteren. Alle andere akkerhommels gaan dood. Aan het eind van de winter zijn het dus altijd koninginnen die je weer als eerste uit de grond -of soms uit een nest in een holle boom- ziet kruipen.

Fun Fact: hommels zijn niet eng!

Je hoeft echt niet bang te zijn voor een hommel. Ja, alle bijen hebben een angel, ook de akkerhommel. Maar om gestoken te worden door een hommel moet je het wel heel bont maken. Als je een hommel knijpt, of zij (alleen de vrouwtjes steken) komt klem te zitten in je t-shirt, dan kan ze misschien prikken. Maar als je rustig blijft, kan je de prachtige akkerhommel zonder problemen van héél dichtbij bekijken.

Meer over:

akkerhommel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.