Sfeerfoto van De Nieuwe Wildernis
De Nieuwe Wildernis

De Nieuwe Wildernis was te zien bij BNNVARA opnpo1

De Nieuwe Wildernis is een Nederlandse natuurfilm en BNNVARA-televisieserie van Mark Verkerk en Ruben Smit over de Oostvaardersplassen in Flevoland.
De Nieuwe Wildernis

Over

In de Oostvaardersplassen is bijna twee jaar gedraaid voor de grootste natuurfilm uit de Nederlandse geschiedenis: 'De Nieuwe Wildernis'. De première van de bioscoopfilm vond plaats in september 2013. BNNVARA vertoonde op Nederland 1 een unieke, driedelige serie 'De Nieuwe Wildernis'. Deze serie is gemaakt van nieuw en exclusief materiaal over het leven in de Oostvaardersplassen.
TV-serie
De TV-serie is opgebouwd uit drie delen waarin de circle of life wordt gevolgd in Nederlands meest aansprekende natuurgebied: De Oostvaardersplassen. In één van 's werelds dichts bevolkste landen, op een voormalige zeebodem op land van nog maar 40 jaar oud heeft zich spontaan een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure. Hier speelt zich een voor Nederland uniek 'experiment' af: natuur mag hier zijn gang gaan.
Het resultaat hiervan is een ongerept stuk wildernis in de pas veertig jaar oude Flevopolder dat extreem afwijkt van alle andere Nederlandse landschappen. Internationaal gezien is dit stuk spontane natuur onder de zeespiegel een rariteit. Het dient als wereldwijd voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe visies op natuur en de rol van mensen daarin. Voor velen is dit gebied onbekend, omdat het grootste gedeelte gesloten is voor menselijke inmenging. EMS FILMS heeft als eerste exclusief toestemming gekregen om alle seizoenen in de Oostvaardersplassen in beeld te brengen.
We willen de ziel van dit bloeiende wetland bloot leggen, een zintuiglijke en emotionele confrontatie creëren die de samenhang en variëteit binnen dit ecosysteem duidelijk maakt De Nieuwe Wildernis – de verwondering wordt een visueel spektakel, een ode, een gedicht, waaruit zowel de onmiskenbare schoonheid als de rauwe wildernis van deze unieke en waardevolle plek zal blijken. Ons doel is om de kijker te verrassen en te verbazen over hoe geniaal en delicaat het ecologisch systeem in een stuk verwilderde natuur functioneert.
deel 1 – Explosie van Leven
Het is lente en er broeit iets in de Oostvaardersplassen. Op de plek, wat in eerste instantie een egaal stukje groen lijkt, te midden van drukke steden, is zojuist een explosie van leven gestart.
deel 2 – Op eigen Benen
De Oostvaardersplassen wordt in allerlei soorten en maten overspoeld met nieuw leven. De verschillende diersoorten moeten samenleven in één gebied. En dat kan nog wel eens een uitdaging zijn.
deel 3 – Leven en Dood
De sfeer in de Oostvaardersplassen wordt grimmiger. De plek die in de zomer een paradijs vormt,wordt nu massaal verlaten. Er is te weinig voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen nu keuzes moeten maken die van levensbelang zijn.