Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

You S01E1-04: magnetisch maar oneven drama

  •  
28-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
You Poster
In You word je meegesleept in de verwrongen gedachten van een stalker op zoek naar ware liefde.
‘Ieder account is openbaar. Je wilt gezien, gehoord, gekend worden. Dat deed ik natuurlijk graag,’ aldus Joe, een moordzuchtige stalker wiens obsessie na een toevallige ontmoeting met een jonge vrouw in korte tijd verandert in een draaikolk van desastreuze keuzes.
 
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Caroline Kepnes wordt het verhaal verteld door de ogen van Joe Goldberg (Penn Badgley, Gossip Girl), die op het eerste gezicht een aardige man lijkt, en werkt als manager bij de boekhandel Mooney’s in New York. Wanneer de mooie en slimme Guinevere Beck (Elizabeth Lail) – haar vrienden noemen haar ‘Beck’-  in zijn winkel komt besluit hij dat dit zijn kans is op ware liefde.
5361.w1500.0.a863121
‘Scifi-films zitten ernaast. Technologie is onze vriend’, stelt Joe, terwijl hij Becks persoonlijke leven napluist. Ze betaalt met een creditcard dus hij weet haar identiteit, zoekt haar adres op, en raakt zo geobsedeerd dat hij in de struiken buiten haar huis masturbeert - ze woont op een benedenverdieping met grote ramen en geen gordijnen, handig. Joe’s motieven zijn glashelder – mede door de (soms irritante) alom aanwezige voice-over – en hij legt ze niet alleen uit, maar probeert ze aan de kijker te rationaliseren. Hij is geen engnek die haar achterna zit, maar hij moet gewoon iets meer over haar weten, zodat hij haar kan helpen zodat ze niet gekwetst wordt door de mensen in haar leven, of door haar eigen keuzes, en…
7950.w1500.0.8d37d78
Hoever zal Joe gaan voor de liefde? De soapachtige perikelen in de serie zijn niet alleen gericht op Joe’s stalker gedrag, maar ook op hoever hij zal gaan om de weg vrij te maken, zodat hij een plek heeft in Becks leven.
7951.w1498.0.3b199ba
De ironie is dat Joe afgeeft op Becks gebruik van sociale media, maar hij nu juist verslaafd is geraakt aan het personage dat ze naar buiten toe projecteert. Hoe meer hij leert dat ze ook egoïstisch en gehavend is, hoe gefrustreerder hij wordt. Beck is nietsvermoedend over zijn intenties, maar haar snobistische beste vriendin Peach Salinger (Shay Mitchell, Pretty Little Liars) heeft al snel door dat Joe iets verborgen houdt. Dit geldt eveneens voor Becks vriendje Benji (Lou Taylor Pucci), een verslaafde hipster en de CEO van ambachtelijke frisdranken, die al snel botst met Joe.
Qua acteerprestaties is Lail geloofwaardig als een jonge, werkende vrouw die zichzelf nog steeds probeert te vinden. Als Joe weet Badgley de charmante en griezelige eigenschappen te verenigen, om je als kijker te overtuigen waarom Beck mogelijk in hem geïnteresseerd zou kunnen zijn.
7949.w1500.0.26ac09a
Digitale identiteiten, obsessies, giftige mannelijkheid, liefde in de huidige informatiemaatschappij, en meer. You heeft in de kern scherpe ideeën, maar die zijn niet altijd even subtiel uitgewerkt. Het is een rommelige, moorddadige, maar magnetische serie. Een ding is zeker: je moet meer bewust zijn van je digitale voetafdruk. Je weet immers nooit wie er over je schouder meekijkt.
You S01, vanaf 26 december 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!