Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

You Don’t Know Me S01: verrassend en gewiekst

  •  
16-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1218 keer bekeken
  •  
You Don't Know Me S01
Brits drama over een autoverkoper die dreigt veroordeeld te worden voor een moord is een fascinerend spel met genres en stereotypen.
Foto credits: BBC/Netflix
‘U kent me niet’. In het beklaagdenbankje van een Engelse rechtbank kijkt Hero (Samuel Adewunmi) de jury indringend aan. Hij wil graag dat ze hem leren kennen, zodat ze hem niet zullen veroordelen. Hero staat terecht voor de moord op drugsdealer Jamil (Roger Nsengiyumva). Hij beweert onschuldig te zijn en steekt een verhaal af over hoe hij in deze misère terechtkwam; door zijn relatie met de mysterieuze Kyra (Sophie Wilde). Eerst omschrijft hij in detail hoe hij verliefd op haar werd. Zij is een erudiete dame uit een achterstandswijk; hij is een succesvolle autoverkoper.
Hij wil haar helpen met haar toekomst. Maar Kyra laat zich niet helpen. Kort nadat zij bij hem is ingetrokken verdwijnt ze. Hero begrijpt er niets van, hoewel hij al snel een link vermoedt met Jamil. Eerst besluit hij verder te gaan met z’n leven. Aangemoedigd door zijn zus Bless (Bukky Bakray) besluit hij echter Jamils bende te infiltreren, door voor hem drugs te gaan dealen. You Don’t Know Me draait in die zin om hoe zwarte jongeren in Engeland soms in een misdadig stramien worden gedrukt. Ze kunnen niets anders. En wij veroordelen en beoordelen hen. Alsof we – zie dus de titel – ze kennen; alsof we hun motieven weten.
You Don't Know Me S01
In de zaak van Hero is er, zoals de officier van justitie verkondigt, echter geen motief. Tóch overweegt de jury om hem te veroordelen. You Don’t Know Me – gebaseerd op het gelijknamige boek van Imran Mahmood – haakt op die manier ook in op hedendaags racisme. Kan een zwarte man een succesvolle verkoper zijn? Kan een zwarte vrouw boeken verslinden bij de vleet? Interessant is dan ook hoe het bronmateriaal naarstig speelt met het omdraaien van stereotypen. Het Britse drama is daarnaast ook een gewiekst spel met genres; een trefzekere combinatie van romantiek en misdaad. Met een ijzersterke rol van Adewunmi.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
You Don't Know Me S01
Let ook op hoe hij wordt geïntroduceerd: als een charmante, innemende persoon. Maar klopt het wel? Wat hij allemaal zegt? We deinen wel erg makkelijk met hem mee, en hebben direct een aversie tegen Jamil. Is dit niettemin dé waarheid? Of is dit de waarheid door Hero’s ogen? Oftewel, leren we Hero geleidelijk kennen? Of leren we de persoon kennen die hij veinst te zijn?
You Don't Know Me S01, vanaf 17 juni 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!