Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Yellowjackets S01: Lost ontmoet Lord of the Flies

  •  
18-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
547 keer bekeken
  •  
Yellowjackets

Yellowjackets laat zien wat we al die tijd hebben gemist.

Foto credits: SkyShowtime

In 1996 stort een groep scholieren van een meidenvoetbalteam, genaamd Yellowjackets, met een privévliegtuigje neer in de Canadese bossen, waar ze vervolgens negentien maanden moesten overleven voordat ze werden gered. 25 jaar later haalt het verleden de overlevenden opnieuw in. Want wat is er nu precies gebeurd in de wildernis?

Soms realiseer je je pas wat je hebt gemist wanneer je wordt geconfronteerd met perfectie. Ik kan in ieder geval geen mankement ontdekken in Yellowjackets , de mysterieuze dramaserie van Ashley Lyle en Bart Nickerson (Dispatches from Elsewhere, Narcos: Mexico).

Yellowjackets

Er is het intrigerende uitgangspunt, dat al direct herinneringen oproept aan Lost, Alive  en Lord of the Flies. De zelfverzekerdheid van de makers, die met engelengeduld hun verhaal ontrollen. Én een ijzersterke soundtrack (deels jaren-90-hits van onder andere Republica, The Smashing Pumpkins, Salt-N-Pepa, The Cranberries en The Prodigy, deels originele score van Anna Waronker en Craig Wedren). Maar de gelaagde personages zelf zijn eigenlijk de grootste traktatie.

Yellowjackets

Elke aflevering geeft de personages meer nuance, waarbij eerste indrukken steevast onderuit worden gehaald en waar zachtaardige muurbloempjes zich ontpoppen tot onverwachte helden, en gedoodverfde leiders zich juist van hun meest kleinzerige kant laten zien.

Yellowjackets

Hoe goed de personages ook geschreven zijn, ze zijn natuurlijk niets zonder de acteurs. Yellowjackets heeft zijn beschikking over een belachelijke hoeveelheid aan talent. Christina Ricci (The Lizzie Borden Chronicles, The Addams Family) heeft duidelijk de grootste lol als de volwassen Misty, het altijd net iets te enthousiaste buitenbeentje dat ook net iets te goed overweg kan met bijlen en narcotica. Zij vindt een bereidwillige sparringpartner in Juliette Lewis (Camping, Natural Born Killers) als de cynische en licht ontvlambare einzelgänger Natalie. Tawny Cypress (The Blacklist: Redemption) is juist meer koel en beheerst als de volwassen Taissa, een succesvol advocate met een vrouw en zoon, die zich net verkiesbaar heeft gesteld als senator. Melanie Lynskey (Castle Rock, Togetherness) is de ongekroonde koningin van de serie als de volwassen Shauna, een gefrustreerde huisvrouw met een man die te druk is met ‘overwerken’. Of ze nu een nieuwsgierige reporter (Rekha Sharma) deskundig de deur wijst, of op geniale wijze een ondoordachte chantagepoging van haar puberdochter afkapt, Shauna laat niet met zich sollen.

Yellowjackets

Hun jongere versies zijn minstens zo sterk: Misty (Samantha Hanratty, Salem), Taissa (Jasmin Savoy Brown, Scream), Shauna (Sophie Nélisse, The Book Thief) en Natalie (Sophie Thatcher, The Book of Boba Fett). En dan is er Jackie (Ella Purnell, Belgravia), teamcaptain van de Yellowjackets en beste vriendin van Shauna. Haar lot is één van de centrale mysteries van het eerste seizoen.

Yellowjackets

Sinds Lost  is er niet meer een serie geweest waar je als fan zo naar hartenlust al je theorieën op los kunt laten. Daarom is het misschien ergens juist wel jammer dat de serie bij Ziggo al meteen helemaal te zien is, in plaats van elke week een nieuwe aflevering. Yellowjackets  is de perfecte serie om elke week bij de spreekwoordelijke koffieautomaat over te speculeren. Want wie zit er achter de onheilspellende ansichtkaarten die in 2022 bij de overlevenden op de mat vallen? En wie hebben er eigenlijk allemaal de ramp en negentien maanden wildernis overleefd.

Yellowjackets

Er is de suggestie dat er misschien ook iets bovennatuurlijks aan de hand is. Er zijn geen grote revelaties, maar wel genoeg kleine, unheimische details. Het geluid van gezoem zonder bijbehorend insect, mysterieuze tekens gekerfd in de bomen, objecten die spontaan in de fik vliegen en slaapwandelaars die handen vol aarde naar binnen werken. En is het feit dat de redding zo lang op zich laat wachten gewoon een kwestie van botte pech of is er toch, zoals Lottie (Courtney Eaton) beweert, iets onbenoembaars dat hen hier vasthoudt in het bos?

Yellowjackets

Maar mondjesmaat geven de makers brokjes informatie vrij, zodat er ook aan het einde van het eerste seizoen nog voldoende onbeantwoorde vragen overblijven voor een tweede. Gelukkig maar, één seizoen is echt niet genoeg!

Yellowjackets S01 is vanaf zaterdag 20 mei in zijn geheel te zien bij SkyShowtime. Het tweede seizoen (waarvan komend weekend onze recensie verschijnt) start dan met wekelijkse afleveringen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!