de Lagarde

Wu-Tang Clan: Of Mics and Men: lyrisch portret van hiphopformatie

  •    •  
04-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Wu-Tang Clan: Of Mics and Men
Wanneer de mannen zelf aan het woord komen dan is het vuurwerk.
Foto credit: Kyle Christy / Showtime
In 2019 verschenen twee televisietitels die aan de hiphopformatie Wu-Tang Clan zijn gewijd: de fictieserie Wu-Tang: An American Saga en de documentairereeks Wu-Tang: Of Mics and Men. Het laatstgenoemde vierluik is nu te zien bij Videoland en evident een stuk interessanter dan An American Saga , waarin het ontstaan van de groep min of meer wordt gegeneraliseerd en geromantiseerd. Of Mics and Men is geprononceerder, met de mannen zelf aan het woord. En als ze aan het woord zijn dan is het vuurwerk, ook als ze niet rappen. RZA, GZA, Method Man en de rest hebben bovendien wel degelijk wat te melden.
Het ontstaan van de Wu-Tang Clan loopt synchroon met de popularisering van hiphop in de jaren 80. In de eerste aflevering is te zien dat Ghostface Killah een talentvolle breakdancer was en hoe RZA met een klein mixtafeltje grootse beats maakte waar Method Man – ‘ons zwaard is onze tong’ – vervolgens overheen rapte. Dat gaat bijna achteloos, en precies dat - dat de mannen het in zich hadden; dat talent - wordt in Of Mics and Men doeltreffend voor het voetlicht gebracht. Zoals wanneer Method Man zijn nieuwste geesteskindje zin voor zin laat horen aan zijn bandgenoten. Dat zijn lyrische scènes, waarin het ‘kameraadschap’ in de formatie ook komt bovendrijven.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Belangrijker is misschien dat de makers veel filmen op de plek waar het allemaal ontstond: een achterstandswijk in het New Yorkse Staten Island. Daar vertellen de rappers hoe ze opgroeiden en wijzen ze naar de pleintjes waar ze speelden op een plek die wordt omschreven als ‘een gevangenis’ waar vrijwel niemand uit wist ‘te vluchten’. Maar de Wu-Tang Clan lukte het wel, en werd een van de meest succesvolle muziekacts uit de muziekgeschiedenis. Of Mics and Men verwijst daar voortdurend naar – hoewel ruzies en de dood van Ol’ Dirty Bastard ongetwijfeld ook de revue zullen passeren. Die borstklopperij is echter geoorloofd, omdat de documentaire ook daadwerkelijk blootlegt wáárom de Wu-Tang Clan zo uitzonderlijk is.
Wu-Tang Clan: Of Mics and Men S01, vanaf 4 maart 2022 op Videoland
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!