de Lagarde

Wu-Tang: An American Saga S01E01: goede casting maar weinig authentiek

  •    •  
03-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
Wu-Tang: An American Saga
RZA, de leider van de Wu-Tang Clan, toont in Wu-Tang: An American Saga zijn sterk gedramatiseerde en bij vlagen clichématige memoires.
Wu-Tang: An American Saga laat zich omschrijven als de sterk gedramatiseerde memoires van Bobby Diggs, de oprichter en leider van de legendarische hiphopformatie Wu-Tang Clan. Diggs, beter bekend als RZA, maakte de laatste jaren al furore als filmcomponist, acteur, regisseur en scenarist. Aan die lijst van bekwaamheden kan nu showrunner toe worden gevoegd: RZA is samen met collega-scenarist Alex Tse verantwoordelijk voor het vorig jaar bij de Amerikaanse streamingdienst Hulu verschenen drama, waarin we ook kennismaken met de andere (gefictionaliseerde) toekomstige leden van de Wu-Tang Clan als Raekwon (Shameik Moore), Ghostface Killah (Siddiq Saunderson), Method Man (David Brewster), Ol’ Dirty Bastard (TJ Atoms) en GZA (Johnell Xavier Young).
In de openingsaflevering zien we hoe RZA (die dan dus nog door het leven gaat als Bobby Diggs), die opgroeit in een arm gezin in Brooklyn, New York, laveert tussen muziek maken (hij hoort de hele dag beats in z’n hoof) en zijn broer Mitchell (Julian Elijah Martinez) helpen bij zijn drugshandeltje op straat. Met het een kan hij zijn artistieke ei kwijt; met het ander komt brood op tafel. Maar RZA heeft er alle hoop op dat hij niet ooit het slachtoffer wordt van een drive-by-shooting, omdat hij vastberaden is het te gaan maken in de muziek. Deze dualiteit wordt van meet af aan op nogal simpele wijze gepresenteerd.
Óf RZA maakt muziek, hangt in muziekzaken en produceert beats, óf we zien hoe hij door z’n broer achternagezeten wordt omdat broerlief de muziekhobby van z’n jongere broertje maar quatsch vindt. En bovendien is drugs dealen geen business, maar een manier om je levensduur ietsjes te verlengen, vindt Mitchell. Het is een misantropische gedachte, waar RZA dus niet in mee wil. Beide werelden worden evenwel gevat in clichés. Het cliché van de ‘rags to riches’-rapper achter een drumcomputer, en het cliché van het handelaartje op de hoek van de straat.
Die weinig authentieke benadering wordt enigszins gecompenseerd door de aardige casting: de echte RZA heeft jonge zwarte acteurs en rappers weten te strikken voor de toekomstige leden van Wu-Tang. En ook Vincent Pastore (Pussy uit The Sopranos) heeft een klein bijrolletje. Niettemin rijst de vraag of Wu-Tang: An American Saga ook beklijft bij de Wu-Tang-leek. Want RZA lijkt zich met zijn drama vooral te richten op diegenen die de ontstaansgeschiedenis van de Wu-Tang Clan al kennen, en dat is een gemiste kans. Misschien herpakt RZA zich in het tweede seizoen dat al is aangekondigd. 
Wu-Tang: An American Saga S01, vanaf 3 december 2020 op Videoland
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!