Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Working: What We Do All Day S01E01: mooie portretten van werkende Amerikanen

  •    •  
17-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
Working_What_We_Do_All_Day_0426

Een idealistische Barack Obama gidst de kijker in vierdelige documentairereeks door een kritische dwarsdoorsnede van werkend Amerika. 

Foto credits: Netflix

Oud-president Barack Obama die zich buigt over zijn werkende Amerikaanse medemens. Klinkt stoffig, maar dat is Working: What We Do All Day allesbehalve. De politicus presenteert in de vierdelige reeks een aantal interessante portretten van werkende Amerikanen: van Uber-chauffeurs en hotelschoonmakers tot managers. Een soort van dwarsdoorsnede van de Verenigde Staten anno nu. De serie is gemaakt met een reden: Obama wil aantonen dat het zeker met de dienstverlenende beroepen slecht gesteld is met de hoogte van het uurloon en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat betekent niet dat de portretten van de Amerikanen uit de lagere klasse zwaarmoedige exercities zijn. Documentairemaker Caroline Suh brengt de geïnterviewden juist op nederige wijze in beeld.

Zo is te zien hoe een thuiszorgmedewerkster haar hoofd boven water houdt door keihard te werken en in de resterende tijd die de dag haar biedt haar baby te verzorgen. Haar (Amerikaanse) droom? Een volle koelkast, geen betalingsachterstanden en dan lekker in de schommelstoel op haar veranda loungen. Daarmee lijkt Obama op slimme maar misschien ietwat naïeve wijze te zeggen: deze mensen willen niet veel; ze willen een simpel bestaan. Er is niet veel voor nodig om hun situatie te veranderen. Aan het einde van de aflevering verschijnt de oud-president zelf op locatie om met deze vrouw door een supermarkt te struinen. Dat levert een leuk gesprek op waarin Obama zelf vertelt dat hij al zijn schaapjes op het droge heeft en dat hij vindt dat alle Amerikanen dat zouden moeten hebben.

Working_What_We_Do_All_Day_S1_E1_00_41_53_03_1

Working: What We Do All Day is gemaakt vanuit een idealistische inborst en je zou kunnen zeggen dat Obama in dit geval het zwaarste werk doet – dat vindt hij ook niet erg; de breedste schouders dragen de zwaarste lasten. Dus vertelt hij het slechte nieuws door in de voice-over bijvoorbeeld te illustreren hoezeer het werk van een conciërge ten opzichte van 1980 is veranderd: toen waren ze in vaste dienst; nu via een extern bedrijf. Toen konden ze doorgroeien en kregen ze vier weken vakantie; nu blijven ze hetzelfde werk doen, zwaar onderbetaald. Er moet, kortom, iets veranderen. Working: What We Do All Day is wat dat betreft bijna een campagnefilmpje. Maar wel goed gemaakt en buitengewoon fascinerend.

Working: What We Do All Day, vanaf woensdag 17 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!